យោងតាមការស្ទង់មតិមួយ ប្រជាជនជប៉ុនមានអាយុវែងជាងគេបំផុតក្នុងពិភពលោក ដោយសារទម្លាប់ទទួលទានអាហារដែលមានសុខភាពល្អ។
2 មុខម្ហូបដែលប្រជាជនជប៉ុនកម្រប្រើ
កំណត់អាហារដែលមានរសជាតិមុត៖ យោងតាមការសិក្សារបស់អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រនៅចក្រភពអង់គ្លេស និងជប៉ុន អ្នកដែលញ៉ាំអាហារមានរសជាតិមុតនឹងងាយនឹងកើតជំងឺច្រើនជាងហូបរស់ជាតិស្រាល។ នោះបង្ហាញថាការទទួលទានអាហាររស់ជាតិមុតកាន់តែច្រើន នាំឱ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាព។
ក្នុងប្រទេសជប៉ុន ពួកគេភាគច្រើនចូលចិត្តអាហារចំហុយ ស្ងោរ ដោយមិនប្រើគ្រឿងទេស ដើម្បីស្រូបយកបានពេញលេញនូវសែលុយឡូស វីតាមីន សារធាតុរ៉ែ និងសារធាតុសកម្មដ៏សម្បូរបែបផ្សេងទៀត… ពីអាហារ។ សូម្បីតែជាមួយស៊ុបក៏ដោយ ស៊ុតចំហុយរបស់ពួកគេស្ទើរតែគ្មានគ្រឿងទេសស។ លើសពីនេះ គ្រឿងទេសដូចជា អំបិល ទឹកត្រី ស្ករ … សុទ្ធតែជាភ្នាក់ងារបង្កជំងឺលើសឈាម ជំងឺបេះដូង ទឹកនោមផ្អែម…។
ប្រជាជនជប៉ុនកម្រញ៉ាំបង្អែមផ្អែម៖ ប្រជាជនជប៉ុនភាគច្រើនសកម្ម នៅឆ្ងាយពីអាហារដែលមានទឹកដោះគោ និងជាតិស្ករខ្ពស់។ សូម្បីតែនំ Mochi ដ៏ល្បីរបស់ជប៉ុន ក៏ប្រើម្សៅអង្ករ កាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់ ស្ករ និងសារធាតុបន្ថែម… ដើម្បីកុំឱ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពពេលទទួលទាន។
អាហារដែលមានជាតិស្ករ ត្រូវបានគេបញ្ជាក់ថា ធ្វើឱ្យឡើងទម្ងន់ ធាត់ និងបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែម ដូច្នេះអាហារមានកម្រិតកាន់តែច្រើន វាកាន់តែល្អសម្រាប់រាងកាយ។ ទោះជាយ៉ាងនេះក្តី ជនជាតិខ្មែរយើងចូលចិត្តប្រើប្រាស់បង្អែម ភេសជ្ជៈ ក្នុងបរិមាណច្រើន។
ប្រជាជនជប៉ុនញ៉ាំអាហារ២មុខនេះច្រើន
ញ៉ាំបន្លែបៃតងឲ្យបានច្រើន៖ បន្លែសម្បូរទៅដោយជាតិសរសៃ ដែលអាចធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវមុខងាររំលាយអាហាររបស់រាងកាយ ជំរុញការរំលាយអាហារ និងការស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹម។ លើសពីនេះទៅទៀត វាក៏មានមុខងារដែលគេស្គាល់តិចតួចដែរគឺជួយដកជាតិអំបិលលើសពីរាងកាយ។ ទន្ទឹមនឹងនេះដែរ ជនជាតិជប៉ុនចូលចិត្តញ៉ាំបន្លែ ហើយអាហាររបស់ពួកគេមិនអាចពេញលេញបានទេបើគ្មានសាឡាដ និងស៊ុបបន្លែ។

ផឹកទឹកដោះគោជូរដែលមានជាតិ fermented ច្រើន៖ នៅប្រទេសជប៉ុន ភេសជ្ជៈនេះមានគ្រប់ទីកន្លែង ចាប់ពីផ្សារទំនើប ផ្ទះបាយគ្រួសារ រហូតដល់មន្ទីរពេទ្យ មណ្ឌលថែទាំសុខភាពមនុស្សចាស់ សណ្ឋាគារលំដាប់ខ្ពស់ – កន្លែងដែលត្រូវបានវិនិច្ឆ័យថាមានស្តង់ដារតឹងរ៉ឹងសម្រាប់អាហារ។
នៅក្នុងសមាសធាតុអាហារូបត្ថម្ភនៃទឹកដោះគោជូរដែលមានជាតិ fermented មានបាក់តេរីមានប្រយោជន៍ជាច្រើន ជួយធ្វើឱ្យមានតុល្យភាពនៃពោះវៀន លើកកម្ពស់មុខងារពោះវៀនកាន់តែប្រសើរ។ ដូច្នេះហើយ ប្រជាជនជប៉ុនមានទម្លាប់ផឹកទឹកដោះគោជូរ ២ប្រអប់ជារៀងរាល់ថ្ងៃ ដើម្បីលើកកម្ពស់សុខភាពយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។ ជាមួយគ្នានេះ ពួកគេក៏ជួយការពារជំងឺគ្រោះថ្នាក់ជាច្រើន រួមទាំងជំងឺមហារីកផងដែរ៕