Join with Health.com.kh on Telegram

ការ​ឃ្លាន​ជូរ​ច្រើនតែ​លេចឡើង​នៅពេល​មាន​ផ្ទៃពោះ​ដំបូង ហើយ​អាច​បន្ត​រហូត​ដល់ពេល​មាន​ផ្ទៃពោះ​។ យ៉ាងណាមិញ តើ​វា​នឹងមាន​ផលប៉ះពាល់​ដល់​ទារក​ក្នុង​ផ្ទៃ​ដែរឬទេ​? ចូរ​យើង​ស្វែងរក​ចម្លើយ​នៅ​ខាងក្រោម​អត្ថបទ​ខាងក្រោម​។

​ហេតុអ្វី​បានជា​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​ចង់​ម្ជូរ​?

​នៅពេល​មាន​ផ្ទៃពោះ ស្ត្រី​ជាច្រើន​តែងតែមាន​ចំណង់​ចង់បាន​រសជាតិ​ជាក់លាក់​។ មាន​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​ដែល​ចង់​ផ្អែម ប៉ុន្តែ​ក៏​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​ដែរ​ដែល​ចង់​ជូរ ឬ​អាហារ​ជាច្រើន​ទៀត ដែល​សូម្បី​មុនពេល​មាន​ផ្ទៃពោះ អ្នក​មិន​ចូលចិត្ត​ញ៉ាំ​។ ទោះបីជា​វា​មិនអាច​ពន្យល់បាន​ច្បាស់​អំពី​បាតុភូត​នេះ​ក៏ដោយ យោងទៅតាម​វិទ្យាសាស្ត្រ អារម្មណ៍​នៃ​ការចង់បាន​របស់​អ្វីមួយ​ចំពោះ​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​អាច​បណ្តាលមកពី​ហេតុផល​មួយចំនួន​ដូចខាងក្រោម​៖

​អំឡុងពេល​មាន​ផ្ទៃពោះ រាងកាយ​របស់​ស្ត្រី​នឹង​បញ្ចេញ​នូវ​អរ​ម៉ូ​ន ដែល​ជំរុញ​ភាព​បន្ទាត់​នៃ​ភ្នាស​សក់ និង​ប៉ះពាល់​ដល់​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​។ ដូច្នេះ​រសជាតិ​របស់​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​តែងតែ​ផ្លាស់ប្តូ​របើ​ប្រៀបធៀប​ទៅនឹង​ធម្មតា​។

​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​ខ្លះ​នឹង​បាត់បង់​ចំណង់​អាហារ និង​ចង់​ក្អួត ខណៈ​ខ្លះទៀត​ចង់​ញ៉ាំ​អាហារ​ច្រើន​ប្រភេទ​។ ក្នុងចំណោម​នោះ មាន​មនុស្ស​ជាច្រើន​ចង់​ញ៉ាំ​ផ្អែម ហើយ​ក៏មាន​មនុស្ស​ជាច្រើន​ដែល​ចង់​ញ៉ាំ​អាហារ​ជូរ​ដែរ​។​

​មូលហេតុ​ដែល​ធ្វើ​ឲ្យ​ម្តាយ​មាន​ផ្ទៃពោះ​មាន​ជាតិ​ជូរ​គឺ​ដោយសារតែ​រាងកាយ​ខ្វះ​សារធាតុចិញ្ចឹម​នេះ អង់ស៊ីម​អាស៊ីត​ក្នុង​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​ក៏ត្រូវ​ពង្រឹង​ផងដែរ​។ ក្រៅពីនេះ សារធាតុ​ជូរ​ដើរតួនាទី​យ៉ាងសំខាន់​ក្នុងការ​ប្រមូលផ្តុំ​ជាតិ​កាល់ស្យូម​ដើម្បី​បង្កើត​ឆ្អឹង​សម្រាប់​ទារក​។ ដូច្នេះហើយ ស្ត្រី​តែងតែមាន​អារម្មណ៍​ចង់​ញ៉ាំ​អាហារ​ជូរ​។​

​តើ​ការ​ឃ្លាន​អាច​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​ម្តាយ និង​ទារក​ឬទេ​?

​បើ​ម្តាយ​មាន​ផ្ទៃពោះ ឃ្លាន​ជូរ ចូលចិត្ត​ញ៉ាំ​ជូរ ហើយ​ញ៉ាំ​តែ​ជូរ ពិតណាស់​វា​មិន​ផ្តល់​ផល​ល្អ​ដល់​សុខភាព​ទាំង​ម្តាយ និង​កូន​ឡើយ ធ្វើ​ឲ្យ​មាន​អតុល្យភាព​អាហារូបត្ថម្ភ ប៉ះពាល់​ដល់​ដំណើរការ​រំលាយ​អាហារ និង​ស្រូបយក​សារពាង្គកាយ​ដូចគ្នា​។ ពេលវេលា​វា​មិន​ផ្តល់​សារធាតុចិញ្ចឹម​គ្រប់គ្រាន់​សម្រាប់​ទារក​ក្នុងការ​លូតលាស់​។​

​ប៉ុន្តែ​ដោយសារ​អាហារ​មាន​ជាតិ​ជូរ​ជួយ​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​កាត់បន្ថយ​ការ​ចាញ់កូន ញ៉ាំ​ច្រើន និង​រំលាយ​អាហារ​បានល្អ​។ ដូច្នេះ​ប្រសិនបើ​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​ដឹង​ពី​របៀប​ប្រើប្រាស់​វា​ដើម្បី​គ្រប់គ្រង​របប​អាហារ​របស់​ពួកគេ ការបន្ថែម​អាហារ​ដែលមាន​ជីវជាតិ​ផ្សេងទៀត (​ទឹកដោះគោ​មាន​ផ្ទៃពោះ ផ្លែឈើ បន្លែ​បៃតង គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ …) នឹងមាន​ប្រយោជន៍​ដល់​សុខភាព​។​

​ផ្លែឈើ​ជូរ​ក៏មាន​ផ្ទុក​វីតាមីន C ច្រើន​ផងដែរ ដែលមាន​ប្រយោជន៍​សម្រាប់​ការបង្កើត​កោសិកា សមាសភាព​សរីរាង្គ ការអភិវឌ្ឍ​បេះដូង និង​សរសៃឈាម និង​ការពង្រឹង​ប្រព័ន្ធ hematopoietic របស់​ទារក​។ ក្នុងពេល​ជាមួយគ្នានេះ​បង្កើន​ភាព​ធន់​ចំពោះ​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​។ ដូច្នេះ​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​ញ៉ាំ​អាហារ​ជូរ​ក៏​ល្អ​ដែរ​។​

​ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ ប្រសិនបើ​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​ចង់​ញ៉ាំ និង​ទទួលទាន​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​អាស៊ីត​មិនល្អ​ជាប្រចាំ ដូចជា​ផ្លែ​ប័​រ វា​មិនល្អ​ទេ​៕​