Join with Health.com.kh on Telegram

​ការទទួល​ទាន​អាហារ​ទាំងនេះ​ជា​ទៀងទាត់​គឺជា​មូលហេតុ​នៃ​ជំងឺ​រ៉ាំរ៉ៃ កាត់បន្ថយ​អាយុ​របស់​អ្នក​

​ភី​ហ្សា​កក​

​ភី​ហ្សា​កក​មាន​កាឡូរី​ខ្ពស់ អំបិល និង​ខ្លាញ់​ខ្ពស់​។ សម្រាប់​ភី​ហ្សា​ស្រស់ អ្នក​អាច​ជ្រើសរើស​មូលដ្ឋាន​ស្តើង បន្លែ​ច្រើន ភី​ហ្សា​ក្លាសេ​ភាគច្រើន​មាន​មូលដ្ឋាន​ក្រាស់ ជាធម្មតា​មានតែ​សាច់​កែច្នៃ និង​ឈី​ស បន្លែ​តិចតួច​ណាស់​។ ដូច្នេះហើយ ការទទួល​ទាន​ភី​ហ្សា​កក​ជាប្រចាំ​នឹងធ្វើ​ឱ្យ​រាងកាយ​របស់​អ្នក​ខ្វះ​សារធាតុចិញ្ចឹម មិនល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​។​

​ជំនួស​ឱ្យ​ការជ្រើសរើស​នំ​កក​នេះ អ្នក​គួរប្រើ​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ ផលិតផល​ទឹកដោះគោ​មាន​ខ្លាញ់​ទាប ឬ​គ្មាន​ខ្លាញ់​…​។​

​សាច់ក្រក ហ​ត​ដក​…

​សាច់ក្រក​គ្រប់​ប្រភេទ ហ​ត​ដក​… មិនល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​។ សាច់​កែច្នៃ​ទាំងនេះ​មាន​ផលប៉ះពាល់​យ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរ​ដល់​សុខភាព​បេះដូង​។ នេះ​ជា​ចម្បង​ដោយសារ​ពួកវា​មាន​កម្រិត​សូ​ដ្យូ​ម​ខ្ពស់ និង​សារធាតុ​រក្សាទុក​។ ការសិក្សា​ជាច្រើន​បានបង្ហាញ​ពី​ទំនាក់ទំនង​រវាង​ការប្រើប្រាស់​សាច់​កែច្នៃ​ខ្ពស់ និង​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​រ៉ាំរ៉ៃ​ដូចជា​ជំងឺ​បេះដូង និង​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​។​

​ដំឡូង​បំពង​កក​

​ដំឡូង​បំពង​គឺជា​ផលិតផល​ដែល​ងាយស្រួល​មិនគួរ​ឱ្យ​ជឿ​។ លោកអ្នក​គ្រាន់តែ​ទិញ​ដំឡូងបារាំង​មួយកញ្ចប់ ហើយ​ដាក់​ក្នុង​ខ្ទះ​ចៀន​រហូតដល់​មាស​ពណ៌​ត្នោត ហើយ​អាច​ប្រើប្រាស់​បាន​ភ្លាមៗ ដោយ​មិនចាំបាច់​ចំណាយ​ពេលវេលា​ច្រើន​ក្នុងការ​កែច្នៃ​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ នេះ​មិនមែនជា​អាហារ​ដែល​អ្នក​គួរ​ទទួលទាន​ច្រើន​នោះទេ​។ ដំឡូង​បំពង​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់ និង​កាឡូរី​ខ្ពស់​។ វា​មិនមាន​សុខភាព​ល្អ​ដូច​អ្នក​គិត​ទេ​។​

​ប្រភេទ​នៃ​នំ​ខេ​ក​

​នំ​ខេ​ក​តែងតែ​ត្រូវបាន​ជ្រើសរើស​ដោយ​ស្ត្រី​មេផ្ទះ​ព្រោះ​វា​ងាយស្រួល​ណាស់ អាច​ប្រើ​ជា​អាហារ​ពេលព្រឹក ឬ​អាហារ​ចំហៀង​នៅពេល​ថ្ងៃ​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ អ្នកជំនាញ​បាន​ព្រមាន​ថា នំ​ខេ​ក​ដែលមាន​ជាតិ​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត​ចម្រាញ់ និង​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់ មិនមាន​តម្លៃ​អាហារូបត្ថម្ភ​ពិតប្រាកដ​នោះទេ ហើយ​ពួកវា​អាចមាន​សារធាតុ​រក្សាទុក​។ ការផ្ទុក​រាងកាយ​ជា​ទៀងទាត់​ជាមួយនឹង​សារធាតុ​គ្រោះថ្នាក់​បែបនេះ​នឹង​ធ្វើឱ្យ​សុខភាព​ធ្លាក់ចុះ​។​

​កម្រិត​ខ្ពស់​នៃ​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត​ចម្រាញ់​នៅក្នុង​អាហារ​ទាំងនេះ​បណ្តាលឱ្យមាន​កម្រិត​ខ្ពស់​នៃ ទ្រី​គ្លី​សេ​រីដ និង​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​អាក្រក់ (LDL) នៅក្នុង​ឈាម​។ នេះ​គឺជា​កត្តា​ហានិភ័យ​ចម្បង​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង​។​

​អ្នកឯកទេស​ខាង​អាហារ​រូប​ត្ថ​ម្ភ​បានផ្តល់​អនុសាសន៍​ថា​មនុស្ស​ជ្រើសរើស​អាហារ​ពេលព្រឹក​ដែលមាន​តុល្យភាព​នៃ​ខ្លាញ់​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ ប្រូតេអ៊ីន កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត​ពី​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ ឬ​ផ្លែឈើ​ស្រស់​។​

​បបរ ស៊ុប​កក ឬ​កំប៉ុង​

​មនុស្ស​ជាច្រើន​តែងតែ​ជ្រើសរើស​បបរ​កក និង​ស៊ុប​កកឫកំប៉ុង ព្រោះ​វា​ងាយស្រួល និង​មាន​រសជាតិ​ផ្សេងៗ​គ្នា​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ នេះ​មិនមែនជា​មុខម្ហូប​ដែល​នាំមក​នូវ​អត្ថប្រយោជន៍​ដល់​សុខភាព​នោះទេ​។ យូរៗ​ទៅ​ការ​បង្កក អាហារ និង​ស៊ុប​ទាំងនេះ​ច្រើនតែ​បាត់បង់​គុណភាព​។ លើសពីនេះ ដើម្បី​រក្សា​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់ ក្រុមហ៊ុន​ផលិត​ជាច្រើន​នឹងត្រូវ​បន្ថែម​សារធាតុ​បន្ថែម និង​សារធាតុ​រក្សាទុក​ក្នុងអំឡុងពេល​កែច្នៃ​។ ការប្រើ​អាហារ​បែបនេះ​ច្រើន​នឹងមិន​ផ្តល់​អត្ថប្រយោជន៍​ដល់​សុខភាព​ទេ​៕​