Join with Health.com.kh on Telegram

ខាងក្រោម​នេះ​ជា​ចំណុច​គួរ​ចៀសវាង​ពេល​ទទួលទាន​ក្រូចថ្លុង ដើម្បី​ចៀសវាង​ជំងឺ និង​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​រាងកាយ ៖

​ញ៉ាំ​ពេល​កំពុង​ឃ្លាន​

​ក្រូចថ្លុង​មាន​បរិមាណ​អាស៊ីត​ច្រើន​។ បើ​ញ៉ាំ​ពេល​ពោះ​ទទេ វា​នឹង​ប៉ះពាល់​ដល់​ក្រពះ ជាពិសេស​អ្នក​ដែល​អនុវត្ត​វិធី​សម្រក​ទម្ងន់​ជាមួយ​ក្រូចថ្លុង​។ មនុស្ស​ជាច្រើន​បន្ទាប់​ពីស​ម្រកទ​ម្ង​ន់ ត្រូវតែ​ព្យាបាល​ការឈឺ​ក្រពះ ឬ​ដំបៅ​ក្រពះ ដោយ​ទទួលទាន​ក្រូចថ្លុង​ពេល​ពោះ​ទទេ​។​

​ពេលវេលា​ដ៏​ល្អ​បំផុត​ក្នុងការ​ញ៉ាំ​ផ្លែ​ក្រូចថ្លុង គឺ​បន្ទាប់ពី​ញ៉ាំ​បាយ​រួច ឬ​បាន​ញ៉ាំ​អ្វី​បន្តិច​នៅក្នុង​ក្រពះ​។ ដូចនេះ ក្រូចថ្លុង​នឹង​ជំរុញ​ប្រសិទ្ធភាព​នៃ​ការកែលម្អ​ការរំលាយ​អាហារ​របស់​អ្នក​។ ក្នុងពេល​ជាមួយគ្នា​កំណត់​ការកើនឡើង​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​ក្នុង​ឈាម​។​

​កុំ​បរិភោគ​ជាមួយ​ការ៉ុត​ត្រសក់​

​ការ៉ុត និង​ត្រសក់ មិនគួរ​ទទួលទាន​ជាមួយ​ក្រូចថ្លុង​ទេ​។ ប្រសិនបើ​ទទួលទាន​ជាមួយគ្នា វា​នឹង​បាត់បង់​តម្លៃ​អាហារូបត្ថម្ភ​នៃ​វីតាមីន C នៅក្នុង​ក្រូចថ្លុង​។​

​ញ៉ាំ​នៅពេល​ប្រើ​ថ្នាំ​

​អ្នកជំងឺ​ដែល​កំពុង​លេបថ្នាំ​ច្រើនតែ​បន្ថែម​ផ្លែឈើ​ស្រស់​ឱ្យ​ខ្លួនឯង ដើម្បី​ផ្តល់​វីតាមីន និង​ជាតិ​រ៉ែ​ដើម្បី​លើកកម្ពស់​សុខភាព​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ អាស្រ័យ​លើ​ស្ថានភាព​សុខភាព​របស់​អ្នក​។​

​ប្រសិនបើ​អ្នក​កំពុង​លេបថ្នាំ​អា​ឡែក​ហ្សី គួរតែ​កុំ​ញ៉ាំ និង​ផឹកទឹក​ក្រូចថ្លុង ដែល​វា​អាច​បណ្តាលឱ្យ​ឈឺក្បាល​ស្រាល ញ័រ​បេះដូង​… គ្រោះថ្នាក់​អាច​បណ្តាល​ឲ្យ​ស្លាប់​ភ្លាមៗ​។ ក្រូចថ្លុង​ពេល​ផ្សំ​ជាមួយ​គ្រឿងផ្សំ​មួយចំនួន​ដូចជា​៖ ល្បាយ Cyclosporine, ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​, កាល់ស្យូម​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​, Cisapride, .. ងាយ​បង្ក​ផលប៉ះពាល់​។​

​ញ៉ាំ​នៅពេល​អ្នកមាន​ជំងឺ​រំលាយ​អាហារ​

​ក្រូចថ្លុង​ត្រជាក់​ធ្វើឱ្យ​អ្នក​រាគ​កាន់តែ​ធ្ងន់ធ្ងរ​។ ដូច្នេះហើយ​បើ​អ្នកខ្សោយ អ្នក​មិនគួរ​ញ៉ាំ​ក្រូចថ្លុង​ច្រើន​ឡើយ​។ អ្នក​ដែលមាន​បញ្ហា​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ ទទួលទាន​ក្រូចថ្លុង​នឹងធ្វើ​ឱ្យ​ជំងឺ​កាន់តែ​ធ្ងន់ធ្ងរ​។​

​នៅក្នុង​ផ្លែ​ក្រូចថ្លុង​មាន​ផ្ទុក​នូវ​ជាតិ​សរសៃ និង​វីតាមីន C យ៉ាងច្រើន អ្នក​ដែលមាន​ដំបៅ​ក្រពះ ឬ​រលាក​លំពែង មិនគួរ​ទទួលទាន​ផ្លែ​ក្រូចថ្លុង​ទេ ព្រោះ​ក្រូចថ្លុង​មាន​ផ្ទុក​អាស៊ីត សារធាតុសរីរាង្គ​ដែល​បង្កើន​ជាតិ​អាស៊ីត​ក្នុង​ក្រពះ ធ្វើឱ្យ​ក្រហាយ​ទ្រូង និង​ធ្វើឱ្យ​ដំបៅ​កាន់តែ​ធ្ងន់ធ្ងរ ជាពិសេស​ក្រូចថ្លុង​ជូរ​។​

​ញ៉ាំ​ក្រូចថ្លុង​ជាមួយ​ថ្លើម​ជ្រូក​

​ថ្លើម​ជ្រូក​មាន​ទង់ដែង ជាតិ​ដែក ស័ង្កសី​… ប្រសិនបើ​ផ្សំ​ជាមួយ​វីតាមីន C ក្នុង​ផ្លែ​ទទឹម វា​នឹង​បង្កើនល្បឿន​អុកស៊ីតកម្ម​លោហៈ ហើយ​ក្នុងពេល​តែមួយ​បាត់បង់​តម្លៃ​អាហារូបត្ថម្ភ​ពី​កំណើត​៕​