វីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែជាច្រើនមានអត្ថប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាព ប៉ុន្តែប្រសិនបើអ្នកលេបវាខុសពេល ឬផ្សំជាមួយអាហារ ឬផលិតផលផ្សេងទៀត វាគ្រាន់តែជាការខ្ជះខ្ជាយលុយប៉ុណ្ណោះ។
បន្ថែមពីលើរបបអាហារដែលមានសុខភាពល្អ និងមានតុល្យភាពដែលផ្តល់នូវតម្រូវការអាហារូបត្ថម្ភគ្រប់គ្រាន់ ការលេបវីតាមីន គឺជាមធ្យោបាយដ៏មានប្រយោជន៍បំផុតក្នុងការលើកកម្ពស់សុខភាព។ យ៉ាងណាមិញ តើអ្នកដឹងទេថាពេលណាត្រូវទទួលទានវីតាមីនដើម្បីកុំឲ្យបាត់បង់អត្ថប្រយោជន៍របស់វា?
ខាងក្រោមនេះជាយោបល់របស់អ្នកជំនាញអំពីពេលវេលាដ៏ល្អបំផុតក្នុងការទទួលទានវីតាមីននីមួយៗដើម្បីទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ច្រើនបំផុត៖
ជាតិដែក
ការប្រើប្រាស់៖ លេបពេលពោះទទេមុនពេលចូលគេង ហើយផ្សំជាមួយវីតាមីន A ឬ C; ជៀសវាងការទទួលទានទឹកដោះគោ តែ ឬថ្នាំដែលមានជាតិស័ង្កសី។
កង្វះជាតិដែក គឺជាប្រភេទទូទៅមួយនៃកង្វះអាហារូបត្ថម្ភ។ តួលេខពីទីភ្នាក់ងារសន្តិសុខសុខភាពចក្រភពអង់គ្លេសបង្ហាញថា ស្ត្រី 3 នាក់ក្នុងចំណោម 4 នាក់មានហានិភ័យនៃការវិវត្តទៅជាជំងឺស្លេកស្លាំងកង្វះជាតិដែក ដែលបណ្តាលឱ្យអស់កម្លាំង ខ្វះថាមពល និងញ័របេះដូង។ នេះភាគច្រើនដោយសារតែស្ត្រីបាត់បង់ជាតិដែករហូតដល់ 250mg អំឡុងពេលមករដូវប្រចាំខែ
យោងតាមការណែនាំរបស់ឱសថការី ជាតិដែកគួរតែទទួលទាននៅពេលពោះទទេ ព្រោះអាហារមួយចំនួន ជាពិសេសទឹកដោះគោ អាចរំខានដល់ការស្រូបយកជាតិដែករបស់រាងកាយ។ ផ្ទុយទៅវិញ វីតាមីន C អាចជួយឱ្យរាងកាយស្រូបយកជាតិដែកបានល្អប្រសើរ ដូច្នេះអ្នកគួរតែផ្សំអាហារបំប៉នជាតិដែក និងវីតាមីន C ឬអាចជំនួសវាដោយទឹកក្រូចមួយកែវ។ វីតាមីន C នឹងចងជាមួយភាគល្អិតជាតិដែក ជួយរំលាយទាំងស្រុងក្នុងពោះវៀន។ លើសពីនេះ វីតាមីន A ក៏អាចធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវការស្រូបយកជាតិដែកផងដែរ។
ក្រៅពីចៀសវាងទឹកដោះគោ អ្នកក៏គួរចៀសវាងការផឹកតែនៅពេលទទួលទានអាហារបំប៉នជាតិដែក។ តែអាចរារាំងការស្រូបយកជាតិដែករហូតដល់ 90% ដោយសារតែការភ្ជាប់រវាង tannins និងជាតិដែក។ ការសិក្សាឆ្នាំ 2017 លើស្ត្រីជនជាតិអង់គ្លេសបានរកឃើញថា នៅពេលផឹកតែមួយម៉ោងក្រោយអាហារ ការស្រូបយកជាតិដែកបានថយចុះ 50% ។ ដូច្នេះប្រសិនបើអ្នកចង់ផឹកតែក្រោយពេលញ៉ាំអាហារត្រូវរង់ចាំយ៉ាងហោចណាស់២ម៉ោង។
ការសិក្សានៅប្រទេសស្វីសឆ្នាំ 2017 ដែលត្រូវបានបោះពុម្ពផ្សាយនៅក្នុង The Lancet Hematology បានរកឃើញថាជាតិដែកកាន់តែច្រើនត្រូវបានស្រូបនៅពេលលេបជាបន្តបន្ទាប់ក្នុងរយៈពេលជាច្រើនថ្ងៃ។ អ្នកវិទ្យាសាស្ត្របានគិតថា កម្រិតថ្នាំជំនួសនឹងបន្ថយកម្រិតនៃ hepcidin ដែលជាប្រូតេអ៊ីនដែលគ្រប់គ្រងការស្រូបយកជាតិដែកនៅក្នុងពោះវៀន។
ទីបំផុត ស័ង្កសី គឺជាសារធាតុចិញ្ចឹមមួយទៀតដែលអាចប្រកួតប្រជែងជាមួយនឹងជាតិដែក ព្រោះថាសារធាតុរ៉ែទាំងពីរនេះត្រូវភ្ជាប់ទៅនឹង “ម៉ូលេគុលអ្នកដឹកជញ្ជូន” ដូចគ្នានៅក្នុងជញ្ជាំងពោះវៀន។ ម៉ូលេគុលទាំងនេះជួយសារធាតុចិញ្ចឹមឆ្លងកាត់ជញ្ជាំងពោះវៀន និងចូលទៅក្នុងចរន្តឈាម ដូច្នេះដើម្បីជៀសវាងការប្រកួតប្រជែង ចូរចាំថាកុំលេបជាតិដែក និងស័ង្កសីក្នុងពេលតែមួយ។
សរុបមក ជាតិដែកគួរតែទទួលទានរួមផ្សំជាមួយវីតាមីន C ពីរម៉ោងក្រោយអាហារពេលល្ងាច និងមួយម៉ោងមុនពេលចូលគេង។ ចំណាំថា ការទទួលទានជាតិដែកមុនពេលចូលគេងអាចបណ្តាលឱ្យរលាកស្រទាប់ពោះវៀន ធ្វើឱ្យអ្នកចង់ក្អួត និងមិនស្រួល។
កាល់ស្យូម
របៀបប្រើ៖ លេបថ្នាំបំប៉នកាល់ស្យូមអំឡុងពេល ឬក្រោយអាហារ។ ជ្រើសរើសអាហារដែលមានជាតិកាល់ស្យូម citrate; ជៀសវាងការទទួលទានជាតិកាល់ស្យូមជាមួយស័ង្កសី ឬជាតិដែក។
ស្ត្រីជាច្រើនប្រើថ្នាំគ្រាប់កាល់ស្យូមដើម្បីការពារជំងឺពុកឆ្អឹង។ ជាធម្មតា កាល់ស្យូមត្រូវបានផ្សំនៅក្នុងថ្នាំគ្រាប់ជាមួយនឹងម៉ាញេស្យូម ដែលល្អសម្រាប់ឆ្អឹងផងដែរ។ វីតាមីន D និងវីតាមីន K ក៏ត្រូវបានផ្សំជាមួយកាល់ស្យូមផងដែរ ហើយទាំងពីរនេះត្រូវបានបង្ហាញដើម្បីបង្កើនការស្រូបយកជាតិកាល់ស្យូមទាំងមូល។ ដូច្នេះតាមឧត្ដមគតិ អ្នកអាចទិញអាហារបំប៉នដែលមានសារធាតុចិញ្ចឹមទាំងបួននេះ។
ក្នុងឆ្នាំ 2014 អ្នកស្រាវជ្រាវនៅសាកលវិទ្យាល័យរដ្ឋផ្លរីដា (សហរដ្ឋអាមេរិក) បានរកឃើញថាការបន្ថែមកូឡាជែនទាន់ពេលវេលារួមជាមួយកាល់ស្យូមជួយការពារជំងឺពុកឆ្អឹងចំពោះស្ត្រីដែលអស់រដូវឆាប់។ ការទទួលយកជាតិកាល់ស្យូមជាមួយនឹងអាហារក៏នឹងបង្កើនការស្រូបយកផងដែរ ហើយក្នុងពេលជាមួយគ្នានោះ កាល់ស្យូម citrate នឹងត្រូវបានស្រូបយកបានល្អជាងកាល់ស្យូមកាបូណាត។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ត្រូវដឹងថា ប្រសិនបើអ្នកកំពុងប្រើថ្នាំគ្រាប់ស័ង្កសី និងជាតិដែកផងដែរ ចូរលេបវាដាច់ដោយឡែកពីគ្នា ព្រោះស័ង្កសី និងជាតិដែកនឹងរារាំងសមត្ថភាពរាងកាយរបស់អ្នកក្នុងការស្រូបយកជាតិកាល់ស្យូម។
វីតាមីន D
របៀបប្រើ៖ បន្ថែមអាហារពេលយប់ជាមួយអាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់ (ឬអាហារដែលអ្នកញ៉ាំភាគច្រើនក្នុងមួយថ្ងៃ); ជៀសវាងការទទួលទានវីតាមីន E ។
ក្នុងរដូវរងារ មួយភាគបួននៃចំនួនប្រជាជនពិភពលោកនឹងខ្វះវីតាមីន D ដែលជាសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏សំខាន់សម្រាប់ឆ្អឹងដែលមានសុខភាពល្អ និងបង្កើនភាពស៊ាំ។ ដោយសារតែវីតាមីន D ត្រូវបានសំយោគយ៉ាងច្រើនតាមរយៈការប៉ះពាល់នឹងពន្លឺព្រះអាទិត្យ អ្នកវិទ្យាសាស្ត្របានផ្តល់អនុសាសន៍ថាយើងគួរតែបន្ថែមវីតាមីន D 10mcg ក្នុងមួយថ្ងៃក្នុងរដូវរងារ។
ដូចជាវីតាមីនរលាយជាតិខ្លាញ់ផ្សេងទៀត (A, E, និង K) វីតាមីន D ត្រូវបានស្រូបយកបានល្អប្រសើរប្រសិនបើត្រូវបានគេយកទៅជាមួយអាហារដែលមានអាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់ដូចជាផ្លែបឺរ ស៊ុតលឿង ឬប្រេងអូលីវ។ ការសិក្សាមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅសហរដ្ឋអាមេរិកក្នុងឆ្នាំ 2010 បានរកឃើញថាការទទួលទានវីតាមីន D ជាមួយអាហារពេលល្ងាច – ជាញឹកញាប់អាហារធំបំផុតនៃថ្ងៃ – បង្កើនកម្រិតវីតាមីនក្នុងឈាមរហូតដល់ 50% បើប្រៀបធៀបទៅនឹងការទទួលទានវានៅលើពោះទទេ។ ការទទួលទានវីតាមីន D ជាមួយអាហារធានាបាននូវការបញ្ចេញអង់ស៊ីមលំពែងល្អបំផុតនៅក្នុងក្រពះ ដែលមានសារៈសំខាន់សម្រាប់ការស្រូបយកវីតាមីនរលាយជាតិខ្លាញ់។
ចំណាំថា វីតាមីន D មិនគួរត្រូវបានបន្ថែមដោយវីតាមីន E ទេ ព្រោះទាំងពីរត្រូវបានស្រូបយកដោយយន្តការដូចគ្នា ហើយដូច្នេះពួកគេនឹង “ប្រកួតប្រជែង” សម្រាប់គ្នាទៅវិញទៅមកនៅក្នុងរាងកាយរបស់អ្នក កាត់បន្ថយការស្រូបយកទាំងពីរ។
វីតាមីន C
ការប្រើប្រាស់: ផឹកនៅពេលព្រឹកនៅលើពោះទទេ; ពិចារណាទទួលយកថ្នាំបំប៉នដែលមានជាតិខ្លាញ់។
មានសារៈសំខាន់ខ្លាំងណាស់សម្រាប់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ និងចាំបាច់សម្រាប់ស្បែក និងឆ្អឹងដែលមានសុខភាពល្អ វីតាមីន C គឺជាសារធាតុចិញ្ចឹមដែលរលាយក្នុងទឹក ដូច្នេះវាមិនចាំបាច់ទទួលទានជាមួយខ្លាញ់នោះទេ។
វីតាមីនរលាយក្នុងទឹកភាគច្រើនត្រូវបានស្រូបបានល្អបំផុតនៅលើពោះទទេ ដូចជាមុនពេលអាហារពេលព្រឹក ពីព្រោះជារឿយៗការស្រូបវីតាមីននេះអាចត្រូវបានរារាំងដោយប្រូតេអ៊ីន និងជាតិសរសៃនៅក្នុងអាហារ។
រាងកាយរបស់មនុស្សអាចស្រូបយកកម្រិតវីតាមីន C រហូតដល់ 400mg – 10 ដងនៃការទទួលទានប្រចាំថ្ងៃដែលបានណែនាំ 40mg ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ វីតាមីន C មិនត្រូវបានរក្សាទុកនៅក្នុងខ្លួនទេ វីតាមីន C លើសណាមួយនឹងត្រូវបានបញ្ចេញនៅក្នុងទឹកនោម។ នោះមានន័យថា នៅពេលត្រូវការវីតាមីន C មួយកម្រិតធំ (ដូចជាពេលអ្នកផ្តាសាយ) អ្នកអាចបំបែកវាទៅជាកម្រិតពេញមួយថ្ងៃ ដើម្បីជួយរក្សាកម្រិតវីតាមីន C ខ្ពស់ក្នុងឈាមរបស់អ្នក។ លើសពីនេះ ការបំបែកកម្រិតនៃវីតាមីន C ក៏អាចការពារការឈឺក្រពះ ដែលមនុស្សមួយចំនួនធ្លាប់ជួបប្រទះនៅពេលទទួលទានវីតាមីន C ច្រើនពេក។
បច្ចុប្បន្ននេះ បច្ចេកវិទ្យាថ្មីបានផលិតគ្រាប់វីតាមីន C ហ៊ុំព័ទ្ធដោយស្រទាប់ខ្លាញ់ ដែលបង្កើនការស្រូបយក បើធៀបនឹងគ្រាប់ធម្មតា។ ស្រទាប់ខ្លាញ់រារាំងវីតាមីនពីការបំបែកនៅក្នុងក្រពះ ប៉ុន្តែផ្ទុយទៅវិញធ្វើដំណើរទៅកាន់ពោះវៀនតូចដដែល ដែលវាត្រូវបានស្រូបចូលដោយផ្ទាល់ទៅក្នុងចរន្តឈាម។

ខ្លាញ់ត្រី
ការប្រើប្រាស់: លេបជាមួយអាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់; ជៀសវាងការទទួលទានមុនពេលហាត់ប្រាណ ឬគេង។
គ្រាប់ខ្លាញ់ត្រីគឺជាប្រភពដ៏ល្អនៃខ្លាញ់អូមេហ្គា 3 ពីរហៅថា EPA និង DHA ដែលត្រូវបានបង្ហាញថាមានប្រយោជន៍សម្រាប់ជំងឺផ្សេងៗ រួមទាំងជំងឺបេះដូង និងជំងឺរលាកសន្លាក់ឆ្អឹង។
“គន្លឹះ” នៃការប្រើប្រាស់ខ្លាញ់ត្រីក៏ដូចជាវីតាមីន – ស្ថិតនៅក្នុងពេលវេលា។ អាហារបំប៉នខ្លាញ់ត្រីមិនគួរត្រូវលេបភ្លាមៗបន្ទាប់ពីភ្ញាក់ពីគេងទេ ពួកគេត្រូវការជាតិខ្លាញ់ក្នុងរបបអាហារដើម្បីស្រូបយកបានល្អ ដូច្នេះខ្លាញ់ត្រីគួរតែត្រូវបានលេបទៅជាមួយអាហារ។ ខ្លាញ់ក្នុងអាហារជំរុញឱ្យលំពែងបញ្ចេញអង់ស៊ីម ដែលជួយបំបែកខ្លាញ់អូមេហ្គា-3 ទៅជាបំណែកតូចៗល្មមអាចស្រូបតាមជញ្ជាំងពោះវៀនបាន។
លើសពីនេះ អ្នកក៏គួរតែចៀសវាងការទទួលទានខ្លាញ់ត្រីមុនពេលហាត់ប្រាណ ឬពេលគេង ព្រោះការរំលាយខ្លាញ់ត្រីនឹងបង្កើតឧស្ម័នក្នុងក្រពះ នៅពេលដែលអ្នកហាត់ប្រាណខ្លាំង ឬដេកលក់នឹងបញ្ច្រាសលំហូរខ្យល់ចូលទៅក្នុងបំពង់អាហារ បណ្តាលឱ្យច្រាល ឬក្រហាយទ្រូង។
វីតាមីននៃក្រុម B
ការប្រើប្រាស់: ផឹកនៅពេលព្រឹកនៅលើពោះទទេ; លេបថ្នាំបន្ថែមដែលរួមបញ្ចូលវីតាមីន B ជាច្រើនប្រភេទ។
ក្រុមនៃវីតាមីន B រួមមាន B6, B9 (ត្រូវបានគេស្គាល់ថាជាអាស៊ីតហ្វូលិក) និង B12 – មានសារៈសំខាន់សម្រាប់ឈាម មុខងារសរសៃប្រសាទ និងរាងកាយដ៏ស្វាហាប់។ ដោយសារតែលក្ខណៈសម្បត្តិ “ថាមពល” របស់ពួកគេ និងជាសារធាតុរលាយក្នុងទឹក វីតាមីន B ត្រូវបានគេលេបល្អបំផុតនៅពេលព្រឹកនៅលើពោះទទេ។ ប្រសិនបើទទួលទានបន្ទាប់ពីអាហាររួច វីតាមីន B12 អាចភ្ជាប់ទៅនឹងប្រូតេអ៊ីនក្នុងអាហារ ហើយបន្ទាប់មកឆ្លងកាត់ពោះវៀនដោយផ្ទាល់ជាកាកសំណល់ដោយមិនស្រូបចូល។ លើសពីនេះ ការសិក្សាឆ្នាំ 2018 ពីសាកលវិទ្យាល័យ Adelaide (អូស្ត្រាលី) បានបង្ហាញថា កម្រិតខ្ពស់នៃវីតាមីន B6 អាចរំខានដល់ដំណេក និងជំរុញតំបន់ខួរក្បាល បណ្តាលឱ្យយល់សប្តិ។
អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រក៏ណែនាំឲ្យប្រើថ្នាំបន្ថែមដែលមានផ្ទុក B-complex ផងដែរ ពីព្រោះការបន្ថែមវីតាមីន B តែមួយមុខបង្កើនតម្រូវការរបស់រាងកាយសម្រាប់អ្នកដទៃ ហើយទីបំផុតបណ្តាលឱ្យមានកង្វះខាត។
ប្រូបាយអូទិក (Probiotics)
ការប្រើប្រាស់: ផឹកកន្លះម៉ោងមុនពេលញ៉ាំអាហារ; ផឹកមុនពេលអាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់; ជៀសវាងការចែករំលែកជាមួយភេសជ្ជៈក្តៅ ទឹកផ្លែឈើ ឬគ្រឿងស្រវឹង។
Probiotics គឺជាបាក់តេរីល្អដែលបង្កើតជាផ្នែកនៃមីក្រូជីវសាស្ត្រពោះវៀនរបស់យើង ដែលដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងសុខភាពរំលាយអាហារ និងប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ។ របបអាហារមិនគ្រប់គ្រាន់ ឬការប្រើប្រាស់ថ្នាំអង់ទីប៊ីយោទិចច្រើនពេកអាចសម្លាប់បាក់តេរីល្អ អនុញ្ញាតឱ្យបាក់តេរីអាក្រក់លូតលាស់ និងបង្កើនហានិភ័យនៃការឆ្លងមេរោគពោះវៀន ឬបញ្ហារំលាយអាហារផ្សេងទៀត។ នៅពេលនេះ ការបន្ថែម probiotics នឹងជួយអ្នកបង្កើនបាក់តេរីល្អនៅក្នុងខ្លួនរបស់អ្នក។
អ្វីដែលសំខាន់បំផុតក្នុងការចងចាំនៅពេលលេបថ្នាំប្រូប៊ីយ៉ូទិចគឺថា បាក់តេរីរស់ត្រូវការចូលទៅដល់ពោះវៀននៅដដែល ដើម្បីទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ច្រើនបំផុត។ ដូច្នេះហើយ អ្នកត្រូវជៀសវាងនូវអ្វីដែលអាចសម្លាប់បាក់តេរី មុនពេលពួកវាទៅដល់ពោះវៀនតូច ដូចជាភេសជ្ជៈក្តៅ ជាតិអាស៊ីតក្នុងទឹកផ្លែឈើ និងគ្រឿងស្រវឹង។ លេបថ្នាំ probiotics ជាមួយទឹក ដែលនឹងធ្វើឱ្យអាស៊ីតក្នុងក្រពះ រលាយ និងបង្កើនឱកាសនៃការរស់នៅរបស់បាក់តេរី។
ការសិក្សាឆ្នាំ 2011 ដែលបានចេញផ្សាយនៅប្រទេសកាណាដាបានរកឃើញថា probiotics ដែលមានបាក់តេរី Lactobacillus និង Bifidobacterium មានអត្រារស់រានមានជីវិតខ្ពស់បំផុតនៅពេលទទួលទាន 30 នាទីមុនពេលអាហារ។ ការស្រាវជ្រាវក៏បង្ហាញផងដែរថាវាមានប្រយោជន៍ក្នុងការទទួលទានអាហារបន្ទាប់ដែលមានជាតិខ្លាញ់ – នេះនឹងកាត់បន្ថយបរិមាណអាស៊ីតទាំងមូលនៅក្នុងក្រពះ។
ការលេបថ្នាំ probiotics កន្លះម៉ោងបន្ទាប់ពីញ៉ាំអាហារមានផលប៉ះពាល់ផ្ទុយគ្នា ជាមួយនឹងអត្រារស់រានមានជីវិតរបស់បាក់តេរីទាបបំផុត ប្រហែលជាដោយសារតែនេះជាពេលដែលអាស៊ីតក្រពះឡើងខ្ពស់បំផុត។
ម៉ាញ៉េស្យូម
ការប្រើប្រាស់: ចាំបាច់ត្រូវមានតុល្យភាពដោយប្រុងប្រយ័ត្នប្រសិនបើផ្សំជាមួយកាល់ស្យូម; ផឹកមុនពេលចូលគេងដើម្បីទទួលបានប្រសិទ្ធភាពសម្រាកកាយ។
បន្ថែមពីលើការមានប្រយោជន៍សម្រាប់ឆ្អឹង ម៉ាញ៉េស្យូមក៏អាចជួយអ្នកកាត់បន្ថយការថប់បារម្ភ គេងមិនលក់ រមួលក្រពើ ឈឺក្បាលប្រកាំង និងធ្វើអោយដំណេកទាំងមូលប្រសើរឡើង។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ កាល់ស្យូម និងម៉ាញេស្យូមអាចប្រកួតប្រជែងសម្រាប់ការស្រូបចូល ដូច្នេះប្រសិនបើអ្នកកំពុងប្រើទាំងពីរនេះ សូមយកចិត្តទុកដាក់ចំពោះសមាមាត្រ។ ការស្រូបយកម៉ាញេស្យូមអាចរងផលប៉ះពាល់យ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរ ប្រសិនបើកម្រិតកាល់ស្យូមខ្ពស់ជាងកម្រិតម៉ាញេស្យូម ហើយនេះអាចបណ្តាលឱ្យមានកំណកឈាម បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង។
ម្យ៉ាងទៀត អ្នកក៏អាចប្រើម៉ាញេស្យូមពេលចូលគេង ហើយពិចារណាប្រើម៉ាញេស្យូមជាសារធាតុសំណើម។ ការសិក្សាឆ្នាំ 2017 បានរកឃើញថា ការលាបម៉ាញេស្យូមលើស្បែកជារៀងរាល់ថ្ងៃរយៈពេល 2 សប្តាហ៍បានធ្វើឱ្យកម្រិតជាតិរ៉ែក្នុងឈាមមានភាពប្រសើរឡើងជាង 22% – ច្រើនជាងទ្វេដងនៃបរិមាណម៉ាញ៉េស្យូមដែលអ្នកទទួលបានដោយផ្ទាល់មាត់៕