Join with Health.com.kh on Telegram

មាន​អ្នក​ឈឺ និង​អ្នកអាន​ជាច្រើន​ឆ្ងល់​ថា​តើ​អ្នក​ឆ្លង​កូ​វីដ​១៩ គួរ​តម​មិន​បរិភោគ​ផ្លែ​ឪឡឹក​ដែរឬទេ​? តោះ​ស្វែងរក​ចម្លើយ​ត្រឹមត្រូវ​ជាមួយ​យើង​។​

តើ​អ្នកមាន​ជំងឺ​កូ​វីដ​-១៩ អាច​ញ៉ាំ​ឪឡឹក​បានទេ​?

​ក្នុងការ​ថែទាំ​អ្នក​ផ្ទុកមេរោគ​កូ​វីដ​-១៩ នៅផ្ទះ អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​កូ​វីដ​-១៩ ត្រូវ​៖

-​បរិភោគ​ជាធម្មតា​ជាមួយនឹង​ក្រុម​សារធាតុចិញ្ចឹម​គ្រប់គ្រាន់ និង​មាន​តុល្យភាព អាហារ​ជាច្រើន​ប្រភេទ (​ប្រសិនបើ​អាចធ្វើ​ទៅបាន​) ដើម្បី​រក្សា​ស្ថានភាព​រាងកាយ​ធម្មតា​។​

-​ត្រូវ​បន្ថែម​អាហារ 1 ទៅ 2 មុខ ដូចជា ទឹកដោះគោ និង​ផលិតផល​ទឹកដោះគោ ជាពិសេស ពេល​ញ៉ាំ​គឺ​កាត់បន្ថយ ដោយសារ​គ្រុនក្តៅ ក្អក អស់កម្លាំង​…​។​

-​ញ៉ាំ​អាហារ​សម្បូរ​ប្រូតេអ៊ីន (​សាច់ ត្រី​គ្មាន​ខ្លាញ់​… សណ្តែក គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​) ដើម្បី​ការពារ​ភាព​ទ្រុឌទ្រោម​សាច់ដុំ និង​បង្កើន​ភាព​ធន់​។​

-​ផឹកទឹក​ឱ្យបាន​គ្រប់គ្រាន់ (​ជា​មធ្យម 2 លីត្រ​/​ថ្ងៃ​) ឬ​ច្រើនជាង​នេះ ប្រសិនបើ​មាន​គ្រុនក្តៅ រាគ​។​

-​អ្នកជំងឺ​គួរតែ​បង្កើន​ការទទួល​ទាន​ផ្លែឈើ​ស្រស់ ឬ​ទឹក​ផ្លែឈើ បន្លែ​បៃតង និង​គ្រឿងទេស (​ដូចជា​ខ្ទឹមស ខ្ញី​) ដើម្បី​ពង្រឹង​ភាពស៊ាំ​របស់​ពួកគេ​។​

​យោងតាម​ការណែនាំ អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​កូ​វីដ​-១៩ អាច​បរិភោគ​ផ្លែឈើ​ស្រស់​ជាច្រើន​ប្រភេទ​។ ឪឡឹក​ក៏​ជា​ផ្លែឈើ​ដែល​សម្បូរ​ទៅដោយ​វីតាមីន និង​សារធាតុ​រ៉ែ ជាតិ​ទឹក និង​ជាតិ​សរសៃ​ច្រើន ដែល​ល្អ​សម្រាប់​ការរំលាយ​អាហារ​។ ជាពិសេស វីតាមីន C, A, lycopene … ក្នុង​ឪឡឹក​ជួយ​ពង្រឹង​ភាពស៊ាំ​របស់​រាងកាយ ដូច្នេះ​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​កូ​វីដ​-១៩ អាច​ញ៉ាំ​វា​បាន ប្រសិនបើ​មិនមាន​ជំងឺ​ពិសេស​ដែល​ទាមទារ​របប​អាហារ​ដាច់ដោយឡែក​។​

​តើ​អ្នកណា​មិនគួរ​ញ៉ាំ​ឪឡឹក​?

​ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ គួរ​កត់សំគាល់ថា ថ្វីត្បិតតែ​ឪឡឹក​មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ច្រើន​ក៏ដោយ ក៏​អ្នក​មិនគួរ​ញ៉ាំ​ច្រើនពេក​ដែរ​។​

-​ដោយសារ​ឪឡឹក​ត្រជាក់ អ្នក​កើត​ជំងឺ​កូ​វីដ​-១៩ ដែលមាន​ជំងឺ​ក្រពះ ឬ​ផ្តាសាយ មិនគួរ​ញ៉ាំ​វា​ទេ​។​

-​អ្នក​ដែលមាន​មុខងារ​រំលាយ​អាហារ​មិនល្អ រំលាយ​អាហារ​មិនបាន​ល្អ ឬ​ឈឺពោះ រាគ ពិបាក​រំលាយ​អាហារ​… មិនគួរ​ញ៉ាំ​។​

-​សម្រាប់​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​អាច​ញ៉ាំ​ឪឡឹក​បាន ប៉ុន្តែ​គួរតែ​ញ៉ាំ​តិចៗ និង​មាន​តុល្យភាព​ជាមួយ​អាហារ​ផ្សេងទៀត ដើម្បី​ជៀសវាង​ការ​លើស​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​៕​