មានអ្នកឈឺ និងអ្នកអានជាច្រើនឆ្ងល់ថាតើអ្នកឆ្លងកូវីដ១៩ គួរតមមិនបរិភោគផ្លែឪឡឹកដែរឬទេ? តោះស្វែងរកចម្លើយត្រឹមត្រូវជាមួយយើង។
តើអ្នកមានជំងឺកូវីដ-១៩ អាចញ៉ាំឪឡឹកបានទេ?
ក្នុងការថែទាំអ្នកផ្ទុកមេរោគកូវីដ-១៩ នៅផ្ទះ អ្នកដែលមានជំងឺកូវីដ-១៩ ត្រូវ៖
-បរិភោគជាធម្មតាជាមួយនឹងក្រុមសារធាតុចិញ្ចឹមគ្រប់គ្រាន់ និងមានតុល្យភាព អាហារជាច្រើនប្រភេទ (ប្រសិនបើអាចធ្វើទៅបាន) ដើម្បីរក្សាស្ថានភាពរាងកាយធម្មតា។
-ត្រូវបន្ថែមអាហារ 1 ទៅ 2 មុខ ដូចជា ទឹកដោះគោ និងផលិតផលទឹកដោះគោ ជាពិសេស ពេលញ៉ាំគឺកាត់បន្ថយ ដោយសារគ្រុនក្តៅ ក្អក អស់កម្លាំង…។
-ញ៉ាំអាហារសម្បូរប្រូតេអ៊ីន (សាច់ ត្រីគ្មានខ្លាញ់… សណ្តែក គ្រាប់ធញ្ញជាតិ) ដើម្បីការពារភាពទ្រុឌទ្រោមសាច់ដុំ និងបង្កើនភាពធន់។
-ផឹកទឹកឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់ (ជាមធ្យម 2 លីត្រ/ថ្ងៃ) ឬច្រើនជាងនេះ ប្រសិនបើមានគ្រុនក្តៅ រាគ។
-អ្នកជំងឺគួរតែបង្កើនការទទួលទានផ្លែឈើស្រស់ ឬទឹកផ្លែឈើ បន្លែបៃតង និងគ្រឿងទេស (ដូចជាខ្ទឹមស ខ្ញី) ដើម្បីពង្រឹងភាពស៊ាំរបស់ពួកគេ។
យោងតាមការណែនាំ អ្នកដែលមានជំងឺកូវីដ-១៩ អាចបរិភោគផ្លែឈើស្រស់ជាច្រើនប្រភេទ។ ឪឡឹកក៏ជាផ្លែឈើដែលសម្បូរទៅដោយវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែ ជាតិទឹក និងជាតិសរសៃច្រើន ដែលល្អសម្រាប់ការរំលាយអាហារ។ ជាពិសេស វីតាមីន C, A, lycopene … ក្នុងឪឡឹកជួយពង្រឹងភាពស៊ាំរបស់រាងកាយ ដូច្នេះអ្នកដែលមានជំងឺកូវីដ-១៩ អាចញ៉ាំវាបាន ប្រសិនបើមិនមានជំងឺពិសេសដែលទាមទាររបបអាហារដាច់ដោយឡែក។
តើអ្នកណាមិនគួរញ៉ាំឪឡឹក?
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ គួរកត់សំគាល់ថា ថ្វីត្បិតតែឪឡឹកមានអត្ថប្រយោជន៍ច្រើនក៏ដោយ ក៏អ្នកមិនគួរញ៉ាំច្រើនពេកដែរ។
-ដោយសារឪឡឹកត្រជាក់ អ្នកកើតជំងឺកូវីដ-១៩ ដែលមានជំងឺក្រពះ ឬផ្តាសាយ មិនគួរញ៉ាំវាទេ។
-អ្នកដែលមានមុខងាររំលាយអាហារមិនល្អ រំលាយអាហារមិនបានល្អ ឬឈឺពោះ រាគ ពិបាករំលាយអាហារ… មិនគួរញ៉ាំ។
-សម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមអាចញ៉ាំឪឡឹកបាន ប៉ុន្តែគួរតែញ៉ាំតិចៗ និងមានតុល្យភាពជាមួយអាហារផ្សេងទៀត ដើម្បីជៀសវាងការលើសជាតិស្ករក្នុងឈាម៕