ទឹកដូងត្រូវបានអ្នកជំនាញចាត់ទុកថាល្អណាស់សម្រាប់ ជួយអ្នកជំងឺកូវីដ១៩ឱ្យឆាប់ជាសះស្បើយ និងកម្ចាត់មេរោគពីមនុស្សបានលឿន។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ មិនមែនគ្រប់គ្នាសុទ្ធតែស័ក្តិសមក្នុងការប្រើទឹកដូងនោះទេ។
ការផឹកទឹកគឺជារឿងសំខាន់ដែល អ្នកឆ្លងកូវីដ១៩ ត្រូវធ្វើ ព្រោះនៅពេលដែលយើងមានមេរោគនេះ ជារឿយៗ យើងនឹងក្តៅខ្លួន បែកញើស រាគ… នាំឱ្យខ្សោះជាតិទឹក។ ប្រសិនបើមិនបានបំពេញបន្ថែមទេ រាងកាយនឹងត្រូវការពេលយូរដើម្បីសង្គ្រោះ។ ទឹកដូងត្រូវបានណែនាំដោយអ្នកជំនាញសម្រាប់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនរបស់វា។
តើអ្នកជំងឺកូវីដ-១៩ ទទួលទានទឹកដូងល្អទេ?
មតិជាច្រើនជឿថា ទឹកដូងត្រជាក់ ដូច្នេះអ្នកជំងឺកូវីដ-១៩ មិនគួរប្រើវាទេ ព្រោះវានឹងធ្វើឱ្យផ្តាសាយ និងត្រជាក់ក្រពះ។ ប៉ុន្តែតាមពិតទៅទឹកដូងមិនត្រជាក់ទេ វាផ្អែម វាជាមធ្យម។ ទឹកដូងមានប្រសិទ្ធភាពកាត់បន្ថយការស្រេកទឹក, ការពារការក្អួតឈាម, បញ្ឈប់ការឡើងកំដៅ ។ល។
ទឹកដូងជាភេសជ្ជៈដ៏ស័ក្តិសមសម្រាប់អ្នកជំងឺកូវីដ-១៩ ដោយហេតុផលដូចខាងក្រោម៖
-ទឹកដូងគឺជាអេឡិចត្រូលីតធម្មជាតិដែលមានប្រសិទ្ធភាពការពារការខះជាតិទឹកក្នុងរាងកាយអ្នកឆ្លងកូវីដ១៩។ ទឹកដូងជាភេសជ្ជៈធម្មជាតិដែលមានជីវជាតិ និងសុវត្ថិភាពបំផុត។ វាសម្បូរទៅដោយជាតិកាល់ស្យូម ម៉ាញ៉េស្យូម ប៉ូតាស្យូម និងសារធាតុជាច្រើនទៀតដែលល្អសម្រាប់សុខភាព ជាពិសេសសម្រាប់បុរស។
-សារធាតុ Cytokinins ដែលមាននៅក្នុងទឹកដូងជួយគ្រប់គ្រងការលូតលាស់កោសិកាស្បែក។ ក្រៅពីនេះ ទឹកដូងមានផ្ទុកអាស៊ីតឡូរិច (lauric ) ដែលអាចកាត់បន្ថយភាពចាស់នៃកោសិកាស្បែក រក្សាតុល្យភាពកម្រិត PH និងរក្សាជាលិកាភ្ជាប់ឱ្យរឹងមាំ ផ្តល់សំណើមដល់ស្បែក។
-ការសិក្សាថ្មីៗមួយចំនួនបានបង្ហាញថា ទឹកដូងអាចជួយបង្កើនកូលេស្តេរ៉ុល HDL (ល្អ) ដូច្នេះនេះជាទឹកធម្មជាតិសម្រាប់ព្យាបាលសុខភាពបេះដូង។
-ទឹកដូងមានផ្ទុកអាស៊ីត lauric ដែលនៅពេលដែលនៅក្នុងរាងកាយបំលែងទៅជា ម៉ូណូឡូរីន (monolaurin) ។ Monolaurin នឹងជួយប្រឆាំងនឹងមេរោគ ប្រឆាំងបាក់តេរី ប្រឆាំងនឹងដង្កូវពោះវៀន ប៉ារ៉ាស៊ីត និងការឆ្លងមេរោគពោះវៀនផ្សេងទៀតចំពោះកុមារ និងមនុស្សពេញវ័យ។
-ទឹកដូងដើរតួជាអង់ទីប៊ីយ៉ូទិក និងជាមធ្យោបាយដោះស្រាយសាមញ្ញសម្រាប់បញ្ហាពោះវៀន។
-ទឹកដូងក៏មានប្រសិទ្ធភាពខ្ពស់ក្នុងការព្យាបាលជំងឺដល់រាងកាយដូចជា ផ្តាសាយ ក្រពះ រាគ ទល់លាមក ទល់លាមក…។
-ការផឹកទឹកដូងធ្វើឱ្យយើងមានអារម្មណ៍ឆ្អែតបានយូរ ហើយនឹងកាត់បន្ថយការឃ្លាន និងការស្រេកទឹក។ ទោះបីជាវាមិនមានឥទ្ធិពលផ្ទាល់លើការសម្រកទម្ងន់ក៏ដោយ វាក៏ជួយដោយប្រយោលផងដែរជាមួយនឹងការឡើងទម្ងន់យឺត។
ទឹកដូងល្អណាស់ ប៉ុន្តែមនុស្ស៦ក្រុមខាងក្រោមនេះមិនគួរផឹកឡើយ
–អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម៖ អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមមិនគួរពិសាទឹកដូងទេ ជាពិសេសបន្ទាប់ពីអាហាររួច ព្រោះហានិភ័យនៃការកើនឡើងជាតិស្ករក្នុងឈាម។
-អ្នកដែលកើតជំងឺតម្រងនោម៖ ទឹកដូងអាចធ្វើឱ្យជំងឺតម្រងនោមកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ មុននឹងប្រើប្រាស់ អ្នកគួរតែទៅពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យជំនាញ ឬវេជ្ជបណ្ឌិត ដើម្បីជៀសវាងផលវិបាកដែលមិនចង់បាន។
-អ្នកដែលមានបញ្ហារំលាយអាហារ រាគ៖ ទឹកដូងមានជាតិទឹក ជាថ្នាំបញ្ចុះ ដូច្នេះវានឹងធ្វើឱ្យមានរោគសញ្ញារំលាយអាហារ រាគធ្ងន់ធ្ងរ ពិបាកព្យាបាល។
-ស្ត្រីមានគភ៌៣ខែដំបូង៖ កុំពិសាទឹកដូងដើម្បីការពារហានិភ័យនៃការកើតមិនគ្រប់ខែ។
-អ្នកដែលជិតចូលគេង៖ ពេលល្ងាចគឺជាពេលវេលាមួយដែលគួរចៀសវាងការទទួលទានទឹកដូង ព្រោះនេះជាពេលវេលាដែលរាងកាយត្រូវការសម្រាក ចំណែកទឹកដូងមានសារធាតុបញ្ចុះទឹកនោម វានឹងធ្វើឱ្យអ្នកភ្ញាក់ពីគេងបានច្រើនដងនៅពេលយប់ទៅបន្ទប់ទឹក ធ្វើឱ្យគេងមិនលក់។
-អ្នកដែលមានជំងឺឬសដូងបាត សម្ពាធឈាមទាប៖ ទឹកដូងមានប្រសិទ្ធភាពត្រជាក់ ធ្វើឱ្យសរសៃពួរសាច់ដុំទន់ និងបន្ថយសម្ពាធឈាម។ ប្រសិនបើអ្នកមានជំងឺឬសដូងបាត និងសម្ពាធឈាមទាប ឈឺក្បាលដោយសារសម្ពាធឈាមទាប ផ្តាសាយ ឈឺសន្លាក់ឆ្អឹងជាដើម អ្នកគួរតែចៀសវាងការទទួលទានទឹកដូង ព្រោះសុខភាពរបស់អ្នកនឹងចុះខ្សោយ។
ចំណាំ៖
មិនថាមានសុខភាពល្អឬអត់នោះទេ ក្នុងមួយសប្តាហ៍គួរប្រើតែដូង 3-4 ផ្លែប៉ុណ្ណោះ។ កុំបន្ថែមស្ករ ទឹកកក និងសារធាតុគីមីផ្សេងៗទៀត។ អ្នកឆ្លងកូវីដ១៩ អាចបន្ថែមខ្ញីពីរបីចំណិត និងអំបិល 2-3g ទៅក្នុងទឹកដូង ដើម្បីកុំឱ្យត្រជាក់ពេលផឹក៕