សួតគឺជាសរីរាង្គផ្លូវដង្ហើមដ៏ធំបំផុតនៅក្នុងខ្លួន។ ប្រសិនបើផ្នែកនេះខូចខាតវានឹងធ្វើឱ្យយើងមានគ្រោះថ្នាក់។
ខាងក្រោមនេះជាអាហារ៩មុខដែលល្អបំផុតសម្រាប់ចិញ្ចឹមសួត។
ផ្លែព័រ, សារី
ផ្លែឈើនេះមានសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនដូចជា អាស៊ីត malic, អាស៊ីតនៃក្រូចឆ្មា, carotene, វីតាមីន B1, B2, C … មានមុខងារជួយសម្អាតសួតបានល្អ។ ការទទួលទានផ្លែព័រ និងសារី ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវការរលាកចំពោះអ្នកជំងឺដែលមានជំងឺរលាកសួត។
ពេលវេលាដ៏ល្អបំផុតដើម្បីទទួលទានផ្លែព័រ និងសារី គឺពេលព្រឹក និងពេលថ្ងៃត្រង់។ បើញ៉ាំនៅពេលល្ងាច មិនត្រូវចូលភ្លាមបន្ទាប់ពីញ៉ាំនោះទេ ព្រោះនៅពេលនេះ ជាតិស្ករ និងជាតិសរសៃត្រូវបានបញ្ចេញនៅក្នុងរាងកាយ ដែលអាចរំខានដល់វដ្តនៃការគេង។ លើសពីនេះទៀតវា មិនគួរត្រូវបានបរិភោគនៅពោះទទេនោះទេ ព្រោះជាតិសរសៃអាចបំផ្លាញភ្នាស mucous (ដែលរអិលៗដូចកំបោរ) នៃរាងកាយ។
ផ្លែប៉ោម
ផ្លែប៉ោមមានអត្ថប្រយោជន៍ច្រើនចំពោះសុខភាព អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពមួយនៃការទទួលទានផ្លែប៉ោមគឺល្អសម្រាប់សួត ។ ផ្លែប៉ោមគឺជាអាហារដែលសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម រួមទាំងសារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម flavonoid ហៅថា quercetin ដែលការពារសួតពីផលប៉ះពាល់ដ៏គ្រោះថ្នាក់នៃការបំពុលខ្យល់ និងផ្សែង។ Quercetin ក៏មាននៅក្នុងស្រាក្រហម តែ និងខ្ទឹមបារាំងផងដែរ។
ការសិក្សាជាច្រើនបង្ហាញថា អ្នកដែលញ៉ាំផ្លែប៉ោម 5 ឬច្រើនជាងនេះក្នុងមួយសប្តាហ៍ ក៏មានការថយចុះហានិភ័យនៃការវិវត្តទៅជាជំងឺស្ទះសួតរ៉ាំរ៉ៃផងដែរ។
ក្រូចថ្លុង
ក្រូចថ្លុង ជាផ្លែឈើដែលផ្តល់សារធាតុរ៉ែ និងវីតាមីនសំខាន់ៗជាច្រើនដូចជា វីតាមីន C វីតាមីន B6 អាស៊ីតហ្វូលិក និងម៉ាញ៉េស្យូម… នាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាពសួត ជួយឱ្យរាងកាយការពារសួតពីការឆ្លងមេរោគ និងបង្កើនសមត្ថភាពរួម ភាពស៊ាំ។
លើសពីនេះ ក្រូចថ្លុងមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏មានឥទ្ធិពល និងប្រឆាំងនឹងការរលាក។ ការទទួលទានផ្លែក្រូចថ្លុងនៅពេលព្រឹកនឹងជួយកម្ចាត់ជាតិពុលចេញពីរាងកាយ និងកាត់បន្ថយការរលាកក្នុងប្រព័ន្ធផ្លូវដង្ហើម។
ឧទាហរណ៍នៃលក្ខណៈសម្បត្តិព្យាបាលដ៏អស្ចារ្យរបស់ផ្លែក្រូចថ្លុង គឺជាការសិក្សាមួយដែលបង្ហាញថា ក្រូចថ្លុងអាចជួយកែលម្អមុខងារសួតសម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺស្ទះសួតរ៉ាំរ៉ៃ។ ដូច្នោះហើយ អ្នកដែលទទួលទានផ្លែក្រូចថ្លុងជាប្រចាំ មានមុខងារសួតល្អប្រសើរជាងអ្នកដែលមិនទទួលទានផ្លែក្រូចថ្លុង។
តែ
តែបៃតងមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម បណ្តេញជាតិពុលចេញពីសួត ការពារសួតពីកត្តាបង្កជំងឺដូចជា បាក់តេរី ភាពកខ្វក់ សារធាតុពុល… លើសពីនេះស្លឹកតែបៃតងក៏មានប្រសិទ្ឋភាពការពារប្រឆាំងនឹងជំងឺដូចជាមហារីកសួត បន្ថយ កូលេស្តេរ៉ុលក្នុងឈាម ការពារជំងឺរលាកសន្លាក់ ជំងឺបេះដូង ជំងឺឆ្លង… លើសពីនេះការផឹកតែបៃតងក៏ជួយកាត់បន្ថយរ៉ាឌីកាល់សេរី ៧៤-៨០% ដែលបំផ្លាញសួត និងកោសិកាផ្សេងៗ អាយុវែង និងសុខភាពល្អ។
ជាពិសេស quercetin ដែលមាននៅក្នុងតែបៃតងត្រូវបានគេប្រដូចទៅនឹងថ្នាំប្រឆាំងនឹងអ៊ីស្តាមីនធម្មជាតិដែលមានសមត្ថភាពបន្ថយដំណើរការអាលែហ្សីក្នុងរាងកាយ។
គ្រាប់ធញ្ញជាតិ
គ្រាប់ធញ្ញជាតិ ដូចជាគ្រាប់ស្វាយចន្ទី គ្រាប់ផ្កាឈូករ័ត្ន គ្រាប់ល្ពៅ គ្រាប់អាល់ម៉ុន គ្រាប់វ៉លណាត់ ផ្តល់ឱ្យរាងកាយនូវបរិមាណដ៏ច្រើននៃសារធាតុរ៉ែ និងម៉ាញ៉េស្យូម។ ទាំងនេះគឺជាសារធាតុសំខាន់ៗដែលបន្ធូរសាច់ដុំរលោងដែលព័ទ្ធជុំវិញទងសួត ដោយហេតុនេះពង្រីកទងសួត ធ្វើឱ្យវាកាន់តែងាយស្រួលសម្រាប់ខ្យល់ឆ្លងកាត់ផ្លូវដង្ហើមទៅកាន់កន្សោមខ្យល់ក្នុងសួត ដែលទទួលខុសត្រូវចំពោះការផ្លាស់ប្តូរឧស្ម័នសម្រាប់ប្រព័ន្ធដកដង្ហើមចំហាយ។
ការបញ្ចូលគ្រាប់ធញ្ញជាតិទាំងមូលដូចជាអង្ករសំរូប និងស្រូវសាលីទាំងមូលនៅក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នកអាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺសួតរ៉ាំរ៉ៃ និងធ្វើឱ្យសុខភាពផ្លូវដង្ហើមប្រសើរឡើង។
ខ្ទឹមស
ខ្ទឹមសផ្តល់នូវបរិមាណដ៏ច្រើននៃសារជាតិ flavonoids ដែលជួយផលិត glutathione ដែលលុបបំបាត់ជាតិពុល។ អ្នកដែលទទួលទានខ្ទឹមសឆៅ ២-៣ កំពឹស ជាប្រចាំ ៣-៤ ដងក្នុងមួយសប្តាហ៍ កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺសួតរហូតដល់ ៤៤%។
ទន្ទឹមនឹងនោះ ខ្ទឹមសមានលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងនឹងការរលាកយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព ជួយកម្ចាត់សារធាតុគ្រោះថ្នាក់នៅក្នុងសួតទៅខាងក្រៅ។ ក្រៅពីនេះ ខ្ញីក៏ជួយឱ្យឈាមរត់បានស្រួល ធ្វើឱ្យឈាមរត់សួតបានប្រសើរឡើងផងដែរ ។
ឆៃថាវ
ឆៃថាវ ត្រូវបានគេបង្ហាញថាមានប្រយោជន៍ចំពោះមុខងារ បន្ថយសម្ពាធឈាម និងបង្កើនប្រសិទ្ធភាពការទទួលទានអុកស៊ីហ្សែន ដែលទាំងអស់នេះអាចជួយដល់អ្នកដែលពិបាកដកដង្ហើម។ ឆៃថាវក៏សំបូរទៅដោយវីតាមីន និងសារធាតុចិញ្ចឹមដែលជួយដល់សុខភាពសួត ដូចជាម៉ាញ៉េស្យូម និងប៉ូតាស្យូម។
ជាមួយនឹងមាតិកាវីតាមីន C ខ្ពស់ ឆៃថាវក្លាយជាអាហារដ៏មានតម្លៃមួយសម្រាប់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ។ លើសពីនេះ អាហារនេះក៏មានប្រសិទ្ធភាពជំរុញការផលិតកោសិកាឈាមស ជួយព្យាបាលជាលិកា និងជួយស្ដារកោសិកាដែលខូច។
ឆៃថាវមានផ្ទុកនូវសកម្មភាពប្រឆាំងមេរោគ និងបាក់តេរី ដែលជួយសម្អាតច្រមុះចំពោះអ្នកដែលមានជំងឺផ្តាសាយ ឬផ្តាសាយ។ ការផឹកទឹកឆៃថាវ មិនត្រឹមតែសម្អាតផ្លូវដង្ហើមដែលស្ទះ និងកម្ចាត់ស្លេស្មលើសប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែវាក៏ជួយប្រឆាំងនឹងជំងឺផងដែរ។
ប៉េងប៉ោះ
ប៉េងប៉ោះគឺជាប្រភពអាហារដ៏សម្បូរបែបបំផុតមួយនៃសារធាតុ Lycopene ដែលជាសារធាតុ carotenoid ដែលត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងការធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវមុខងារសួត។ ការទទួលទានប៉េងប៉ោះ និងផលិតផលប៉េងប៉ោះក៏ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងការចុះខ្សោយនៃសួត និងការរលាកផ្លូវដង្ហើមផងដែរ។
បន្លែស្លឹកបៃតង
បន្លែបៃតងដូចជាស្ពៃស្ពីណាច ខាត់ណា និងស្ពៃក្តោប គឺជាប្រភពដ៏សម្បូរបែបនៃសារធាតុ carotenoid ជាតិដែក ប៉ូតាស្យូម កាល់ស្យូម និងវីតាមីន។ សារធាតុចិញ្ចឹមទាំងនេះមានឥទ្ធិពលប្រឆាំងនឹងការរលាក និងប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលអាចជួយកាត់បន្ថយការរលាក និងលើកកម្ពស់សុខភាពទូទៅ។
ជាពិសេស ស្ពៃក្តោប គឺជាផលិតផលដែលមានប្រសិទ្ធិភាពជម្រះកំដៅ បន្សាបជាតិពុល និងកាត់បន្ថយការក្អក ដែលស័ក្តិសមបំផុតសម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺរលាកសួត។ លើសពីនេះ អ្នកជំងឺរលាកក៏អាចញ៉ាំស្ពៃក្តោបបានច្រើនដើម្បីបំបាត់គ្រុនក្តៅ៕