Join with Health.com.kh on Telegram

​សួត​គឺជា​សរីរាង្គ​ផ្លូវដង្ហើម​ដ៏​ធំ​បំផុត​នៅក្នុង​ខ្លួន​។ ប្រសិនបើ​ផ្នែក​នេះ​ខូចខាត​វា​នឹងធ្វើ​ឱ្យ​យើង​មាន​គ្រោះថ្នាក់​។​
​ខាងក្រោម​នេះ​ជា​អាហារ​៩​មុខ​ដែល​ល្អ​បំផុត​សម្រាប់​ចិញ្ចឹម​សួត​។​

​ផ្លែ​ព័រ​, សារី​

​ផ្លែឈើ​នេះ​មាន​សារធាតុចិញ្ចឹម​ជាច្រើន​ដូចជា អាស៊ីត malic, អាស៊ីត​នៃ​ក្រូចឆ្មា​, carotene, វីតាមីន B1, B2, C … មានមុខ​ងារ​ជួយ​សម្អាត​សួត​បានល្អ​។ ការទទួល​ទាន​ផ្លែ​ព័រ និង​សារី ធ្វើអោយ​ប្រសើរឡើង​នូវ​ការ​រលាក​ចំពោះ​អ្នកជំងឺ​ដែលមាន​ជំងឺ​រលាក​សួត​។​

​ពេលវេលា​ដ៏​ល្អ​បំផុត​ដើម្បី​ទទួលទាន​ផ្លែ​ព័រ និង​សារី គឺ​ពេលព្រឹក និង​ពេល​ថ្ងៃត្រង់​។ បើ​ញ៉ាំ​នៅពេល​ល្ងាច មិនត្រូវ​ចូល​ភ្លាម​បន្ទាប់ពី​ញ៉ាំ​នោះទេ ព្រោះ​នៅពេលនេះ ជាតិ​ស្ករ និង​ជាតិ​សរសៃ​ត្រូវបាន​បញ្ចេញ​នៅក្នុង​រាងកាយ ដែល​អាច​រំខាន​ដល់​វដ្ត​នៃ​ការ​គេង​។ លើសពីនេះ​ទៀត​វា មិនគួរ​ត្រូវបាន​បរិភោគ​នៅ​ពោះ​ទទេ​នោះទេ ព្រោះ​ជាតិ​សរសៃ​អាច​បំផ្លាញ​ភ្នាស mucous (​ដែល​រអិលៗ​ដូច​កំបោរ​) នៃ​រាងកាយ​។​

​ផ្លែ​ប៉ោម​

​ផ្លែ​ប៉ោម​មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ច្រើន​ចំពោះ​សុខភាព អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​មួយ​នៃ​ការទទួល​ទាន​ផ្លែ​ប៉ោម​គឺ​ល្អ​សម្រាប់​សួត ។ ផ្លែ​ប៉ោម​គឺជា​អាហារ​ដែល​សម្បូរ​ទៅដោយ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម រួមទាំង​សារជាតិ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម flavonoid ហៅថា quercetin ដែល​ការពារ​សួត​ពី​ផលប៉ះពាល់​ដ៏​គ្រោះថ្នាក់​នៃ​ការបំពុល​ខ្យល់ និង​ផ្សែង​។ Quercetin ក៏មាន​នៅក្នុង​ស្រាក្រហម តែ និង​ខ្ទឹមបារាំង​ផងដែរ​។​

​ការសិក្សា​ជាច្រើន​បង្ហាញថា អ្នក​ដែល​ញ៉ាំ​ផ្លែ​ប៉ោម 5 ឬ​ច្រើនជាង​នេះ​ក្នុង​មួយ​សប្តាហ៍ ក៏មាន​ការថយចុះ​ហានិភ័យ​នៃ​ការវិវត្ត​ទៅជា​ជំងឺ​ស្ទះ​សួត​រ៉ាំរ៉ៃ​ផងដែរ​។​

​ក្រូចថ្លុង​

​ក្រូចថ្លុង ជា​ផ្លែឈើ​ដែល​ផ្តល់​សារធាតុ​រ៉ែ និង​វីតាមីន​សំខាន់ៗ​ជាច្រើន​ដូចជា វីតាមីន C វីតាមីន B6 អាស៊ីត​ហ្វូ​លិ​ក និង​ម៉ាញ៉េ​ស្យូ​ម​… នាំមក​នូវ​អត្ថប្រយោជន៍​ជាច្រើន​ដល់​សុខភាព​សួត ជួយ​ឱ្យ​រាងកាយ​ការពារ​សួត​ពី​ការឆ្លង​មេរោគ និង​បង្កើន​សមត្ថភាព​រួម ភាពស៊ាំ​។​
​លើសពីនេះ ក្រូចថ្លុង​មាន​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ដ៏​មាន​ឥទ្ធិពល និង​ប្រឆាំងនឹង​ការ​រលាក​។ ការទទួល​ទាន​ផ្លែ​ក្រូចថ្លុង​នៅពេល​ព្រឹក​នឹង​ជួយ​កម្ចាត់​ជាតិពុល​ចេញពី​រាងកាយ និង​កាត់បន្ថយ​ការ​រលាក​ក្នុង​ប្រព័ន្ធ​ផ្លូវដង្ហើម​។​

​ឧទាហរណ៍​នៃ​លក្ខណៈសម្បត្តិ​ព្យាបាល​ដ៏​អស្ចារ្យ​របស់​ផ្លែ​ក្រូចថ្លុង គឺជា​ការសិក្សា​មួយ​ដែល​បង្ហាញថា ក្រូចថ្លុង​អាចជួយ​កែលម្អ​មុខងារ​សួត​សម្រាប់​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​ស្ទះ​សួត​រ៉ាំរ៉ៃ​។ ដូច្នោះ​ហើយ អ្នក​ដែល​ទទួលទាន​ផ្លែ​ក្រូចថ្លុង​ជាប្រចាំ មានមុខ​ងារ​សួត​ល្អប្រសើរ​ជាង​អ្នក​ដែល​មិន​ទទួលទាន​ផ្លែ​ក្រូចថ្លុង​។​

​តែ​

​តែ​បៃតង​មាន​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម បណ្តេញ​ជាតិពុល​ចេញពី​សួត ការពារ​សួត​ពី​កត្តា​បង្ក​ជំងឺ​ដូចជា បាក់តេរី ភាពកខ្វក់ សារធាតុពុល​… លើសពីនេះ​ស្លឹក​តែ​បៃតង​ក៏មាន​ប្រ​សិ​ទ្ឋ​ភាព​ការពារ​ប្រឆាំងនឹង​ជំងឺ​ដូចជា​មហារីក​សួត បន្ថយ កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​ក្នុង​ឈាម ការពារ​ជំងឺ​រលាក​សន្លាក់ ជំងឺ​បេះដូង ជំងឺឆ្លង​… លើសពីនេះ​ការផឹក​តែ​បៃតង​ក៏​ជួយ​កាត់បន្ថយ​រ៉ាឌីកាល់​សេរី ៧៤-៨០% ដែល​បំផ្លាញ​សួត និង​កោសិកា​ផ្សេងៗ អាយុ​វែង និង​សុខ​ភាពល្អ​។​

​ជាពិសេស quercetin ដែលមាន​នៅក្នុង​តែ​បៃតង​ត្រូវបាន​គេ​ប្រដូច​ទៅនឹង​ថ្នាំ​ប្រឆាំងនឹង​អ៊ី​ស្តា​មីន​ធម្មជាតិ​ដែលមាន​សមត្ថភាព​បន្ថយ​ដំណើរការ​អា​លែ​ហ្សី​ក្នុង​រាងកាយ​។​

​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​

​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ ដូចជា​គ្រាប់ស្វាយចន្ទី គ្រាប់​ផ្កាឈូករ័ត្ន គ្រាប់​ល្ពៅ គ្រាប់​អាល់​ម៉ុ​ន គ្រាប់​វ៉​ល​ណាត់ ផ្តល់ឱ្យ​រាងកាយ​នូវ​បរិមាណ​ដ៏​ច្រើន​នៃ​សារធាតុ​រ៉ែ និង​ម៉ាញ៉េ​ស្យូ​ម​។ ទាំងនេះ​គឺជា​សារធាតុ​សំខាន់ៗ​ដែល​បន្ធូរ​សាច់ដុំ​រលោង​ដែល​ព័ទ្ធជុំវិញ​ទងសួត ដោយហេតុនេះ​ពង្រីក​ទងសួត ធ្វើឱ្យ​វា​កាន់តែ​ងាយស្រួល​សម្រាប់​ខ្យល់​ឆ្លងកាត់​ផ្លូវដង្ហើម​ទៅកាន់​កន្សោម​ខ្យល់​ក្នុង​សួត ដែល​ទទួលខុស​ត្រូវចំ​ពោះ​ការផ្លាស់ប្តូរ​ឧស្ម័ន​សម្រាប់​ប្រព័ន្ធ​ដកដង្ហើម​ចំហាយ​។​

​ការបញ្ចូល​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ទាំងមូល​ដូចជា​អង្ករសំរូប និង​ស្រូវ​សាលី​ទាំងមូល​នៅក្នុង​របប​អាហារ​របស់​អ្នក​អាចជួយ​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​សួត​រ៉ាំរ៉ៃ និង​ធ្វើឱ្យ​សុខភាព​ផ្លូវដង្ហើម​ប្រសើរឡើង​។​

​ខ្ទឹមស​

​ខ្ទឹមស​ផ្តល់នូវ​បរិមាណ​ដ៏​ច្រើន​នៃ​សារជាតិ flavonoids ដែល​ជួយ​ផលិត glutathione ដែល​លុបបំបាត់​ជាតិពុល​។ អ្នក​ដែល​ទទួលទាន​ខ្ទឹមស​ឆៅ ២-៣ កំពឹស ជាប្រចាំ ៣-៤ ដង​ក្នុង​មួយ​សប្តាហ៍ កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​សួត​រហូតដល់ ៤៤%​។​

​ទន្ទឹមនឹងនោះ ខ្ទឹម​សមាន​លក្ខណៈសម្បត្តិ​ប្រឆាំងនឹង​ការ​រលាក​យ៉ាង​មាន​ប្រសិទ្ធភាព ជួយ​កម្ចាត់​សារធាតុ​គ្រោះថ្នាក់​នៅក្នុង​សួត​ទៅខាង​ក្រៅ​។ ក្រៅពីនេះ ខ្ញី​ក៏​ជួយ​ឱ្យ​ឈាម​រត់​បាន​ស្រួល ធ្វើឱ្យ​ឈាម​រត់​សួត​បាន​ប្រសើរឡើង​ផងដែរ ។

​ឆៃថាវ​

​ឆៃថាវ ត្រូវបាន​គេ​បង្ហាញថា​មាន​ប្រយោជន៍​ចំពោះ​មុខងារ បន្ថយ​សម្ពាធ​ឈាម និង​បង្កើន​ប្រសិទ្ធភាព​ការទទួល​ទាន​អុកស៊ីហ្សែន ដែល​ទាំងអស់នេះ​អាចជួយ​ដល់​អ្នក​ដែល​ពិបាក​ដកដង្ហើម​។ ឆៃថាវ​ក៏​សំបូរ​ទៅដោយ​វីតាមីន និង​សារធាតុចិញ្ចឹម​ដែល​ជួយ​ដល់​សុខភាព​សួត ដូចជា​ម៉ាញ៉េ​ស្យូ​ម និង​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​។​

​ជាមួយនឹង​មាតិកា​វីតាមីន C ខ្ពស់ ឆៃថាវ​ក្លាយជា​អាហារ​ដ៏​មានតម្លៃ​មួយ​សម្រាប់​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​។ លើសពីនេះ អាហារ​នេះ​ក៏មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ជំរុញ​ការផលិត​កោសិកា​ឈាមស ជួយ​ព្យាបាល​ជាលិកា និង​ជួយ​ស្ដារ​កោសិកា​ដែល​ខូច​។​

​ឆៃថាវ​មាន​ផ្ទុក​នូវ​សកម្មភាព​ប្រឆាំង​មេរោគ និង​បាក់តេរី ដែល​ជួយ​សម្អាត​ច្រមុះ​ចំពោះ​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​ផ្តាសាយ ឬ​ផ្តាសាយ​។ ការ​ផឹកទឹក​ឆៃថាវ មិន​ត្រឹមតែ​សម្អាត​ផ្លូវដង្ហើម​ដែល​ស្ទះ និង​កម្ចាត់​ស្លេស្ម​លើស​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​វា​ក៏​ជួយ​ប្រឆាំងនឹង​ជំងឺ​ផងដែរ​។​

​ប៉េងប៉ោះ​

​ប៉េងប៉ោះ​គឺជា​ប្រភព​អាហារ​ដ៏​សម្បូរបែប​បំផុត​មួយ​នៃ​សារធាតុ Lycopene ដែលជា​សារធាតុ carotenoid ដែល​ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ទៅនឹង​ការធ្វើឱ្យ​ប្រសើរឡើង​នូវ​មុខងារ​សួត​។ ការ​ទទួលទាន​ប៉េងប៉ោះ និង​ផលិតផល​ប៉េងប៉ោះ​ក៏ត្រូវ​បាន​ផ្សារភ្ជាប់​ទៅនឹង​ការចុះ​ខ្សោយ​នៃ​សួត និង​ការ​រលាក​ផ្លូវដង្ហើម​ផងដែរ​។​

បន្លែ​ស្លឹក​បៃតង​

​បន្លែ​បៃតង​ដូចជា​ស្ពៃ​ស្ពី​ណា​ច ខាត់ណា និង​ស្ពៃក្តោប គឺជា​ប្រភព​ដ៏​សម្បូរបែប​នៃ​សារធាតុ carotenoid ជាតិ​ដែក ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម កាល់ស្យូម និង​វីតាមីន​។ សារធាតុចិញ្ចឹម​ទាំងនេះ​មាន​ឥទ្ធិពល​ប្រឆាំងនឹង​ការ​រលាក និង​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម ដែល​អាចជួយ​កាត់បន្ថយ​ការ​រលាក និង​លើកកម្ពស់​សុខភាព​ទូទៅ​។​

​ជាពិសេស ស្ពៃក្តោប គឺជា​ផលិតផល​ដែលមាន​ប្រសិទ្ធិភាព​ជម្រះ​កំដៅ បន្សាប​ជាតិពុល និង​កាត់បន្ថយ​ការ​ក្អក ដែល​ស័ក្តិសម​បំផុត​សម្រាប់​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​រលាក​សួត​។ លើសពីនេះ អ្នកជំងឺ​រលាក​ក៏​អាច​ញ៉ាំ​ស្ពៃក្តោប​បាន​ច្រើន​ដើម្បី​បំបាត់​គ្រុនក្តៅ​៕​