Join with Health.com.kh on Telegram

ផ្កា​មេអំបៅ មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ជាច្រើន​សម្រាប់​សុខភាព និង​សម្រស់​។ ផ្កា​នេះ​ត្រូវបាន​ប្រើប្រាស់​ដោយ​មនុស្ស​ជាច្រើន​នៅ​ជុំវិញ​ពិភពលោក​។​

​ផ្កា​មេអំបៅ គឺជា​ផ្កា​ពណ៌​ខៀវ​ធម្មតា ដែល​តែងតែ​ប្រើ​ក្នុង​គ្រឿងសំអាង តែ​រុក្ខជាតិ នំ​ខេ​ក អាហារ និង​ភេសជ្ជៈ​ជាច្រើន​ទៀត​។ ផ្កា​មេអំបៅ មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ជាច្រើន​សម្រាប់​សុខភាព និង​សម្រស់​។​

​ផ្កា​មេអំបៅ មាន​ដើមកំណើត​នៅ​អាស៊ី មានឈ្មោះ​វិទ្យាសាស្ត្រ​ថា Clitoria ternatea​។ ផ្កា​មេអំបៅ​សម្បូរ​ទៅដោយ​សារធាតុ anthocyanins ដែល​គេ​ស្គាល់​ថា​ជា ternatins ដែលជា​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ដែល​ផ្តល់ឱ្យ​ផ្កា​នូវ​ពណ៌​ខៀវ​របស់​វា​។ ការសិក្សា​បង្ហាញថា ternatins អាច​កាត់បន្ថយ​ការ​រលាក និង​បញ្ឈប់​ការលូតលាស់​កោសិកា​មហារីក​។​

​លើសពីនេះ ផ្កា​មេអំបៅ មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​មួយចំនួនទៀត រួមមានៈ

-Kaemphferol: សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ដែលមាន​លក្ខណៈសម្បត្តិ​ប្រឆាំងនឹង​ជំងឺមហារីក​។​

-​អាស៊ីត p-Coumaric : ប្រឆាំងនឹង​ការ​រលាក​, ប្រឆាំងនឹង​បាក់តេរី​, ប្រឆាំង​មេរោគ​, ការពារ​ប្រឆាំងនឹង​ជំងឺ​។​

-Delphinidin-3,5-glucoside៖ ជា​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ដែល​ជួយ​ជំរុញ​មុខងារ​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ និង​បំផ្លាញ​កោសិកា​មហារីក​ពោះវៀនធំ​។​

​ឥទ្ធិពល​នៃ​ផ្កា​មេអំបៅ​

1.​ល្អ​សម្រាប់​ស្បែក​និង​សក់​

​ផ្កា​មេអំបៅ គឺជា​សារធាតុ​ផ្សំ​នៅក្នុង​ផលិតផល​ថែរក្សា​សម្រស់​ជាច្រើន​ដូចជា សេរ៉ូម សាប៊ូកក់សក់​… សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​នៅក្នុង​ផ្កា​មេអំបៅ​មាន​អត្ថប្រយោជន៍​សម្រាប់​ស្បែក និង​សក់​។​

​យោងតាម​ការសិក្សា​ឆ្នាំ 2021 ផ្កា​មេអំបៅ​អាច​បង្កើន​សំណើម​ដល់​ស្បែក​របស់​អ្នក​បាន 70% ក្នុង​រយៈពេល​មួយ​ម៉ោង​បន្ទាប់ពី​ទទួលទាន​។​

​ការសិក្សា​ឆ្នាំ 2012 បាន​រកឃើញថា ផ្កា​មេអំបៅ​អាចមាន​ប្រសិទ្ធភាព​ក្នុងការ​លើកកម្ពស់​ការ​លូតលាស់​សក់​ជាង ជា​ផលិតផល​ដ៏​ពេញនិយម​ដែល​ប្រើ​សម្រាប់​ព្យាបាល​ការ​ជ្រុះ​សក់​។

2.​គាំទ្រ​ការ​សម្រក​ទម្ងន់​

​ការសិក្សា​បំពង់​សាកល្បង​មួយ​បាន​រកឃើញថា ផ្កា​មេអំបៅ​អាច​ពន្យឺតការ​បង្កើត​កោសិកា​ខ្លាញ់​ដោយ​ការកែប្រែ​វិធី​ជាច្រើន​ដែល​ពាក់ព័ន្ធ​នឹង​ការវិវត្តន៍​កោសិកា​។ ការស្រាវជ្រាវ​ផ្សេងទៀត​បង្ហាញថា ផ្កា​មេអំបៅ​ក៏​អាច​ទប់ស្កាត់​ការ​សំយោគ​កោសិកា​ខ្លាញ់​នៅក្នុង​ខ្លួន​ផងដែរ​។ ដូច្នេះហើយ មនុស្ស​ជាច្រើន​តែងតែ​ប្រើប្រាស់​ផ្កា​មេអំបៅ​នៅពេល​តម​អាហារ ដើម្បី​ទ្រទ្រង់​ការ​សម្រក​ទម្ងន់​ឱ្យ​កាន់​តែមាន​ប្រសិទ្ធភាព​។​

3.​រក្សា​លំនឹង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​

​ការសិក្សា​បង្ហាញថា ផ្កា​មេអំបៅ​អាច​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម និង​រោគសញ្ញា​ដែល​ពាក់ព័ន្ធ​។​

​ការសិក្សា​មួយ​លើ​បុរស 15 នាក់​បាន​រកឃើញថា​ភេសជ្ជៈ​ដែលមាន​ចំរាញ់​ពី​ផ្កា​មេអំបៅ​បង្កើន​កម្រិត​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម បន្ថយ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម និង​កម្រិត​អាំង​ស៊ុយ​លីន​។ លក្ខណៈសម្បត្តិ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​របស់​មេអំបៅ​អាច​ការពារ​ប្រឆាំងនឹង​ការខូចខាត​កោសិកា និង​ផលវិបាក​ដែល​ទាក់ទង​នឹង​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​។​

4.​ប្រយុទ្ធ​ប្រឆាំងនឹង​ជំងឺមហារីក​

​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ដ៏​សម្បូរបែប​នៅក្នុង​ផ្កា​មេអំបៅ​មាន​សមត្ថភាព​ការពារ​ផលប៉ះពាល់​ដ៏​គ្រោះថ្នាក់​នៃ​រ៉ាឌីកាល់​សេរី ដោយហេតុនេះ​អាច​កំណត់​ការរីកលូតលាស់​នៃ​កោសិកា​មហារីក និង​ការពារ​អ្នកជំងឺ​ក្នុង​ដំណើរការ​ព្យាបាល​ដោយ​វិទ្យុសកម្ម​។​

5.​បំបាត់​ភាព​តានតឹង​

​សមាសធាតុ​មាន​ប្រយោជន៍​នៅក្នុង​ផ្កា​មេអំបៅ​មិន​ត្រឹមតែ​នាំមក​នូវ​អត្ថប្រយោជន៍​ជាច្រើន​ចំពោះ​សុខភាព​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ថែមទាំង​ជួយ​បន្ធូរបន្ថយ​ភាព​តានតឹង និង​ភាព​តានតឹង​ក្នុង​ការងារ និង​ការសិក្សា​ផងដែរ​។​

​តើ​ពេលណា​គួរ​ផឹក​ផ្កា​មេអំបៅ​?

​តែ​ផ្កា​មេអំបៅ គឺជា​ភេសជ្ជៈ​ដ៏​ពេញនិយម និង​ងាយស្រួល​ប្រើ​។ អ្នក​គ្រាន់តែ​ត្រូវដាក់​ផ្កា​មេអំបៅ​ស្ងួត​មួយចំនួន (4 ក្រាម​) ចូលទៅក្នុង​ពែង​ទឹក​ក្តៅ (240 មី​លី​លីត្រ​) រង់ចាំ 10-15 នាទី​បន្ទាប់មក​ផឹក​វា​។ អ្នក​ក៏​អាច​បន្ថែម​ទឹកក្រូច​ឆ្មា ឬ​ទឹកឃ្មុំ​បន្តិច ដើម្បី​ធ្វើឱ្យ​ភេសជ្ជៈ​កាន់​តែមាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់​។

​អ្នក​អាច​ផឹក​តែ​ផ្កា​មេអំបៅ​ពេញ​មួយថ្ងៃ ប៉ុន្តែ​ពេលវេលា​ដ៏​ល្អ​បំផុត​គឺ​ចាប់ពី​ម៉ោង 3 រសៀល​ដល់​ម៉ោង 5 ល្ងាច និង​មុនពេល​ចូល​គេង​។​

​លើសពីនេះ វា​ត្រូវបាន​ណែនាំ​អោយ​ផឹក​តែ​ផ្កា​មេអំបៅ នៅពេលដែល​វា​ទើបតែ​ត្រូវបាន​ឆុង​ថ្មីៗ ដើម្បី​ឱ្យមាន​អារម្មណ៍​ថា​មាន​រសជាតិ​សម្បូរបែប និង​ក្នុងពេល​តែមួយ​ស្រូបយក​សារធាតុចិញ្ចឹម​ពេញលេញ​។ ផ្ទុយទៅវិញ នៅពេល​ត្រាំ​យូរពេក​តែ​ផ្កា​មេអំបៅ​នឹងមាន​ពណ៌​រាង​ក្រ​ម៉ៅ​ជាង កាត់បន្ថយ​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់​។ តែ​កាន់តែ​យូរ វា​កាន់តែ​ងាយស្រួល​ក្នុងការ​លេប​យក​អុកស៊ីសែន សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​នៅក្នុង​តែ​ក៏​បាត់បង់ ហើយ​បាក់តេរី​ចាប់ផ្តើម​កើនឡើង​។ នេះ​ប៉ះពាល់​ទាំង​គុណភាព​នៃ​តែ និង​សុខភាព​របស់​អ្នកប្រើប្រាស់​។​

​សីតុណ្ហភាព​ល្អ​បំផុត​សម្រាប់ធ្វើ​តែ​ផ្កា​មេអំបៅ​គឺ 75-90 អង្សា​សេ ព្រោះ​នៅពេល​ញ៉ាំ​នៅ​សីតុណ្ហភាព​ខ្ពស់​ពេក​នឹង​ប៉ះពាល់​ដល់​រសជាតិ​រប​ស់​តែ​។ ផ្ទុយទៅវិញ បើ​អ្នក​ញ៉ាំ​តែ​ជាមួយ​ទឹក​ត្រជាក់​ពេក ខ្លឹមសារ​ក្នុង​តែ​នឹងមិន​ត្រូវបាន​បញ្ចេញ​ឡើយ​។​

​តើ​អ្នកណា​មិនគួរ​ផឹក​តែ​ផ្កា​មេអំបៅ​?

​តែ​ផ្កា​មេអំបៅ​មាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់ ប៉ុន្តែ​មនុស្ស​ក្នុង​ប្រភេទ​ដូចខាងក្រោម​មិនគួរ​ប្រើតែ​ផ្កា​មេអំបៅ​ទេៈ​
-​កុមារ​
-​អ្នកមាន​ផ្ទៃពោះ​
-​ស្ត្រី​មាន​រដូវ​
-​អ្នក​ដែល​កំពុង​ព្យាបាល​ជម្ងឺ ហើយ​ហៀបនឹង​វះកាត់​
-​អ្នក​ដែល​លេបថ្នាំ​ប្រឆាំងនឹង​កំណក​ឈាម​
-​មនុស្ស​ចាស់​មាន​ជម្ងឺ​រ៉ាំរ៉ៃ​
-​អ្នក​ដែលមាន​សម្ពាធ​ឈាម​ទាប ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ទាប​៕