នៅអាយុខុសគ្នាបរិមាណនៃសកម្មភាពរាងកាយ និងការរំលាយអាហាររបស់កុមារ គឺខុសគ្នា ដូច្នេះការទទួលទានអាហារូបត្ថម្ភក៏ខុសគ្នាដែរ។ សម្រាប់កុមារតូចៗ មានអាហារដែលមើលទៅមានសុខភាពល្អ ប៉ុន្តែតាមពិតមិនមានសុខភាពល្អ ដូច្នេះពួកគេគួរតែញ៉ាំតិច។
1.ប្រភេទត្រីសមុទ្រមួយចំនួន
ត្រីសមុទ្រស្ទើរតែទាំងអស់មានផ្ទុកសារធាតុបារតតិចតួច។ ប្រសិនបើអ្នកបរិភោគត្រីដែលមានជាតិបារតច្រើន វានឹងកកកុញក្នុងរាងកាយបន្តិចម្តងៗ ហើយបណ្តាលឱ្យខូចខួរក្បាល និងប្រព័ន្ធប្រសាទ។
រដ្ឋបាលចំណីអាហារ និងឱសថ (FDA) ណែនាំថា កុមារគួរចៀសវាងការបរិភោគត្រីដែលមានជាតិបារតខ្ពស់ រួមមាន ត្រីស្បៃកា (mackerel), ត្រីដាវ (swordfish), ត្រីធូណាភ្នែកធំ, ត្រី cod, ត្រីឆ្លាម។ ដើម្បីកាត់បន្ថយកម្រិតជាតិបារត ត្រីខាងលើគួរញ៉ាំឱ្យបានតិច ឬមិនញ៉ាំតែម្តង។
2.ម្សៅប្រូតេអ៊ីន
ឪពុកម្តាយមួយចំនួនជឿថាការទទួលទានម្សៅប្រូតេអ៊ីនអាចជួយកូនរបស់ពួកគេឱ្យធំធាត់ និងឆ្លាតជាងមុន។ ជាការពិត កុមារអាចទទួលបានប្រូតេអ៊ីនគ្រប់គ្រាន់ជារៀងរាល់ថ្ងៃតាមការណែនាំ ប្រសិនបើពួកគេញ៉ាំទឹកដោះគោពីរមុខ ដូចជាទឹកដោះគោ ទឹកដោះគោជូរ និងឈីស និងមួយឬពីរអាហារនៃប្រូតេអ៊ីនគ្មានខ្លាញ់ ដូចជាសាច់គោគ្មានខ្លាញ់ សាច់ជ្រូក សាច់បក្សី ត្រី។
កុមារតូចៗអាចញ៉ាំជាធម្មតាដោយមិនចាំបាច់បន្ថែមម្សៅប្រូតេអ៊ីនឡើយ លុះត្រាតែកុមារស្ថិតក្នុងដំណាក់កាលនៃការធ្វើលំហាត់ប្រាណខ្លាំង ឬសម្ពាធក្នុងការសិក្សា ឬមិនអាចទទួលបានប្រូតេអ៊ីនគ្រប់គ្រាន់ពីរបបអាហារ។
ចំពោះកុមារធម្មតា ការបន្ថែមម្សៅប្រូតេអ៊ីនអាចបណ្តាលឱ្យមានកាឡូរីលើស រាងកាយរក្សាទុកជាតិខ្លាញ់ និងបណ្តាលឱ្យឡើងទម្ងន់។ លើសពីនេះ ការទទួលទានប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់អាចបង្កជាក្រួសក្នុងតម្រងនោម ធ្វើឱ្យតម្រងនោមធ្វើការកាន់តែពិបាកក្នុងការច្រោះកាកសំណល់ចេញ ដែលយូរៗទៅនឹងធ្វើឱ្យក្រលៀនចុះខ្សោយ។
ដូច្នេះហើយ ឪពុកម្តាយព្យាយាមជួយកុមារបង្កើតទម្លាប់ទទួលទានអាហារឱ្យបានល្អ ការស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹមពីអាហារធម្មជាតិនឹងល្អសម្រាប់សុខភាពកុមារ។
3.គ្រាប់ធញ្ញជាតិឆៅ
សមត្ថភាពរំលាយអាហារ និងស្រូបរបស់កុមារនៅតែខ្សោយនៅឡើយ ការញ៉ាំគ្រាប់ធញ្ញជាតិច្រើនពេកអាចបណ្តាលឱ្យមិនរំលាយអាហារ។ គ្រាប់ធញ្ញជាតិឆៅក៏ប៉ះពាល់ដល់ការរំលាយអាហារ និងការស្រូបយកសារធាតុរ៉ែដូចជា កាល់ស្យូម ដែក ស័ង្កសី ដែលជះឥទ្ធិពលអវិជ្ជមានដល់ការលូតលាស់ និងការអភិវឌ្ឍន៍របស់កុមារ។
ក្មេងអាយុក្រោម 3 ឆ្នាំគួរតែញ៉ាំគ្រាប់ធញ្ញជាតិតិចជាងមុន មិនលើសពី 2 ដងក្នុងមួយសប្តាហ៍ និងមិនលើសពី 25 ក្រាមរាល់ពេល។
4.សូកូឡា
សូកូឡាខ្មៅដែលគ្មាន ឫមានជាតិស្ករបន្ថែមតិចតួចត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជាអាហារសម្រន់ធម្មតាសម្រាប់សុខភាព។ សូកូឡាខ្មៅអាចផ្តល់ប្រូតេអ៊ីនច្រើន កាល់ស្យូម ម៉ាញេស្យូម និងវីតាមីន B2 ម៉ាញេស្យូម ទង់ដែង ជាតិដែក ស័ង្កសី។ លើសពីនេះ សារជាតិ flavonoids ដែលមាននៅក្នុងសូកូឡាខ្មៅ មានឥទ្ធិពលប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជាក់លាក់។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ សូកូឡាខ្មៅមានជាតិកាហ្វេអ៊ីនខ្ពស់ចំពោះកុមារតូចៗ។ បណ្ឌិតសភាកុមារអាមេរិកបានណែនាំថា កុមារដែលមានអាយុក្រោម 12 ឆ្នាំមិនគួរទទួលទានអាហារដែលមានជាតិកាហ្វេអ៊ីនឡើយ។ ដូច្នេះសូកូឡាខ្មៅមិនត្រូវបានណែនាំសម្រាប់កុមារទេ។
ជាទូទៅ សូកូឡាមានកាឡូរីខ្ពស់ និងជាតិខ្លាញ់ឆ្អែត ហើយសូកូឡាមានជាតិស្ករខ្ពស់ ដូច្នេះពួកគេមិនត្រូវបានណែនាំអោយកុមារញ៉ាំនោះទេ។ ប្រសិនបើកុមារពិតជាចង់ញ៉ាំ ឪពុកម្តាយគួរតែមើលតារាងការពិតនៃអាហារូបត្ថម្ភ ជ្រើសរើសសូកូឡាមួយចំនួនដែលមានជាតិស្ករទាប ជាតិខ្លាញ់ទាប និងយកចិត្តទុកដាក់ក្នុងការគ្រប់គ្រងការទទួលទានរបស់ពួកគេ៕