Join with Health.com.kh on Telegram

នៅ​អាយុ​ខុសគ្នា​បរិមាណ​នៃ​សកម្មភាព​រាងកាយ និង​ការរំលាយ​អាហារ​របស់​កុមារ គឺ​ខុសគ្នា ដូច្នេះ​ការទទួល​ទាន​អាហារូបត្ថម្ភ​ក៏​ខុសគ្នា​ដែរ​។ សម្រាប់​កុមារ​តូចៗ មាន​អាហារ​ដែល​មើលទៅ​មាន​សុខ​ភាពល្អ ប៉ុន្តែ​តាមពិត​មិនមាន​សុខភាព​ល្អ ដូច្នេះ​ពួកគេ​គួរតែ​ញ៉ាំ​តិច​។​

1.​ប្រភេទ​ត្រី​សមុទ្រ​មួយចំនួន​

​ត្រី​សមុទ្រ​ស្ទើរតែ​ទាំងអស់​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ​បារត​តិចតួច​។ ប្រសិនបើ​អ្នក​បរិភោគ​ត្រី​ដែលមាន​ជាតិ​បារត​ច្រើន វា​នឹង​កកកុញ​ក្នុង​រាងកាយ​បន្តិច​ម្តងៗ ហើយ​បណ្តាលឱ្យ​ខូច​ខួរក្បាល និង​ប្រព័ន្ធ​ប្រសាទ​។​

​រដ្ឋបាល​ចំណីអាហារ និង​ឱសថ (FDA) ណែនាំ​ថា កុមារ​គួរ​ចៀសវាង​ការបរិភោគ​ត្រី​ដែលមាន​ជាតិ​បារត​ខ្ពស់ រួមមាន ត្រី​ស្បៃ​កា (mackerel), ត្រី​ដាវ (swordfish), ត្រី​ធូ​ណា​ភ្នែក​ធំ​, ត្រី cod, ត្រី​ឆ្លាម​។ ដើម្បី​កាត់បន្ថយ​កម្រិត​ជាតិ​បារត ត្រី​ខាងលើ​គួរ​ញ៉ាំ​ឱ្យបាន​តិច ឬ​មិន​ញ៉ាំ​តែម្តង​។

2.​ម្សៅ​ប្រូតេអ៊ីន​

​ឪពុកម្តាយ​មួយចំនួន​ជឿថា​ការ​ទទួលទាន​ម្សៅ​ប្រូតេអ៊ីន​អាចជួយ​កូន​របស់​ពួកគេ​ឱ្យ​ធំធាត់ និង​ឆ្លាត​ជាង​មុន​។ ជាការ​ពិត កុមារ​អាច​ទទួលបាន​ប្រូតេអ៊ីន​គ្រប់គ្រាន់​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​តាម​ការណែនាំ ប្រសិនបើ​ពួកគេ​ញ៉ាំ​ទឹកដោះគោ​ពីរ​មុខ ដូចជា​ទឹកដោះគោ ទឹកដោះគោ​ជូរ និង​ឈី​ស និង​មួយ​ឬ​ពីរ​អាហារ​នៃ​ប្រូតេអ៊ីន​គ្មាន​ខ្លាញ់ ដូចជា​សាច់គោ​គ្មាន​ខ្លាញ់ សាច់ជ្រូក សាច់​បក្សី ត្រី​។​

​កុមារ​តូចៗ​អាច​ញ៉ាំ​ជាធម្មតា​ដោយ​មិនចាំបាច់​បន្ថែម​ម្សៅ​ប្រូតេអ៊ីន​ឡើយ លុះត្រាតែ​កុមារ​ស្ថិតក្នុង​ដំណាក់កាល​នៃ​ការធ្វើ​លំ​ហាត់ប្រាណ​ខ្លាំង ឬ​សម្ពាធ​ក្នុងការ​សិក្សា ឬ​មិនអាច​ទទួលបាន​ប្រូតេអ៊ីន​គ្រប់គ្រាន់​ពី​របប​អាហារ​។​

​ចំពោះ​កុមារ​ធម្មតា ការបន្ថែម​ម្សៅ​ប្រូតេអ៊ីន​អាច​បណ្តាលឱ្យមាន​កាឡូរី​លើស រាងកាយ​រក្សាទុក​ជាតិ​ខ្លាញ់ និង​បណ្តាលឱ្យ​ឡើង​ទម្ងន់​។ លើសពីនេះ ការ​ទទួលទាន​ប្រូតេអ៊ីន​ខ្ពស់​អាច​បង្ក​ជា​ក្រួស​ក្នុង​តម្រងនោម ធ្វើឱ្យ​តម្រងនោម​ធ្វើការ​កាន់តែ​ពិបាក​ក្នុងការ​ច្រោះ​កាកសំណល់​ចេញ ដែល​យូរៗ​ទៅនឹង​ធ្វើឱ្យ​ក្រលៀន​ចុះខ្សោយ​។​

​ដូច្នេះហើយ ឪពុកម្តាយ​ព្យាយាម​ជួយ​កុមារ​បង្កើត​ទម្លាប់​ទទួលទាន​អាហារ​ឱ្យបាន​ល្អ ការ​ស្រូបយក​សារធាតុចិញ្ចឹម​ពី​អាហារ​ធម្មជាតិ​នឹង​ល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​កុមារ​។

3.​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ឆៅ​

​សមត្ថភាព​រំលាយ​អាហារ និង​ស្រូប​របស់​កុមារ​នៅតែ​ខ្សោយ​នៅឡើយ ការ​ញ៉ាំ​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ច្រើនពេក​អាច​បណ្តាលឱ្យ​មិន​រំលាយ​អាហារ​។ គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ឆៅ​ក៏​ប៉ះពាល់​ដល់​ការរំលាយ​អាហារ និង​ការ​ស្រូបយក​សារធាតុ​រ៉ែ​ដូចជា កាល់ស្យូម ដែក ស័ង្កសី ដែល​ជះឥទ្ធិពល​អវិជ្ជមាន​ដល់​ការលូតលាស់ និង​ការអភិវឌ្ឍន៍​របស់​កុមារ​។​

​ក្មេង​អាយុ​ក្រោម 3 ឆ្នាំ​គួរតែ​ញ៉ាំ​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​តិចជាង​មុន មិន​លើសពី 2 ដង​ក្នុង​មួយ​សប្តាហ៍ និង​មិន​លើសពី 25 ក្រាម​រាល់ពេល​។

4.​សូកូឡា​

​សូកូឡា​ខ្មៅ​ដែល​គ្មាន ឫ​មាន​ជាតិ​ស្ករ​បន្ថែម​តិចតួច​ត្រូវបាន​គេ​ចាត់ទុកថា​ជា​អាហារសម្រន់​ធម្មតា​សម្រាប់​សុខភាព​។ សូកូឡា​ខ្មៅ​អាច​ផ្តល់​ប្រូតេអ៊ីន​ច្រើន កាល់ស្យូម ម៉ាញេស្យូម និង​វីតាមីន B2 ម៉ាញេស្យូម ទង់ដែង ជាតិ​ដែក ស័ង្កសី​។ លើសពីនេះ សារជាតិ flavonoids ដែលមាន​នៅក្នុង​សូកូឡា​ខ្មៅ មាន​ឥទ្ធិពល​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ជាក់លាក់​។​

​ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ សូកូឡា​ខ្មៅ​មាន​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​ខ្ពស់​ចំពោះ​កុមារ​តូចៗ​។ បណ្ឌិតសភា​កុមារ​អាមេរិក​បាន​ណែនាំ​ថា កុមារ​ដែលមាន​អាយុ​ក្រោម 12 ឆ្នាំ​មិនគួរ​ទទួលទាន​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​ឡើយ​។ ដូច្នេះ​សូកូឡា​ខ្មៅ​មិន​ត្រូវបាន​ណែនាំ​សម្រាប់​កុមារ​ទេ​។​
​ជាទូទៅ សូកូឡា​មាន​កាឡូរី​ខ្ពស់ និង​ជាតិ​ខ្លាញ់​ឆ្អែត ហើយ​សូកូឡា​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់ ដូច្នេះ​ពួកគេ​មិនត្រូវ​បាន​ណែនាំ​អោយ​កុមា​រញ៉ាំ​នោះទេ​។ ប្រសិនបើ​កុមារ​ពិតជា​ចង់​ញ៉ាំ ឪពុកម្តាយ​គួរតែ​មើល​តារាង​ការពិត​នៃ​អាហារូបត្ថម្ភ ជ្រើសរើស​សូកូឡា​មួយចំនួន​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​ទាប ជាតិ​ខ្លាញ់​ទាប និង​យកចិត្តទុកដាក់​ក្នុងការ​គ្រប់គ្រង​ការទទួល​ទាន​របស់​ពួកគេ​៕​