Join with Health.com.kh on Telegram

អ្នកជំងឺ​កូ​វីដ​១៩ ដែល​កំពុង​ព្យាបាល​នៅផ្ទះ ប្រសិនបើ​ចង់​ជាសះស្បើយ​យ៉ាង​ឆាប់រហ័ស គួរ​ចៀសវាង​ភេសជ្ជៈ​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ទាំង ៣ ខាងក្រោម​៖

​ភេសជ្ជៈ 3 ប្រភេទ ដែល​អ្នកជំងឺ​កូ​វីដ​ដ​១៩ គួរតែ​ត្រូវបាន​ជៀសវាង ដើម្បី​កុំឱ្យ​ហានិភ័យ​នៃ​ផលវិបាក​កើនឡើង​

គ្រឿង​ស្រវឹង និង​ភេសជ្ជៈ​មាន​ជាតិ​អាល់កុល​៖ អ្នកជំងឺ​កូ​វីដ​១៩ ផឹកស្រា​មាន​គ្រោះថ្នាក់​ខ្លាំងណាស់​វា​ធ្វើឱ្យ​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​ចុះខ្សោយ​។ នៅពេលដែល​ប្រព័ន្ធ​ការពារ​រាងកាយ​ចុះខ្សោយ ហានិភ័យ​នៃ​កូ​វីដ​១៩ កើនឡើង ហានិភ័យ​នៃ​ការផ្លាស់ប្តូរ​ធ្ងន់ធ្ងរ​អាច​នាំឱ្យមាន​ហានិភ័យ​នៃ​ការបរាជ័យ​ផ្លូវដង្ហើម និង​ឈាម​រត់ ការបរាជ័យ​នៃ​សរីរាង្គ​ច្រើន​។​

​កាហ្វេ និង​ភេសជ្ជៈ​មាន​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​៖ យោងតាម​អ្នកជំនាញ​ផ្នែក​អាហារូបត្ថម្ភ ប្រសិនបើ អ្នកជំងឺ​កូ​វីដ​១៩ ផឹក​កាហ្វេ តែ ច្រើន​ជាប្រចាំ និង​ភេសជ្ជៈ​ប៉ូវ​កម្លាំង​ដែលមាន​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន វា​នឹង​នាំមក​នូវ​ផល​អាក្រក់​ជាច្រើន​ដល់​រាងកាយ​អ្នកជំងឺ​។ ហេតុផល​គឺថា​សមាសធាតុ​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​អាច​នាំឱ្យ​ខ្សោះ​ជាតិ​ទឹក​ហើយ​អាច​ប៉ះពាល់​ដល់​គុណភាព​នៃ​ការ​គេង​។​

​លើសពីនេះ ការទទួល​ទាន​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន ក៏​បង្កើន​រោគសញ្ញា​រយៈពេល​ខ្លី​ដូចជា ថប់​បារម្ភ ញ័រ​ទ្រូង រាគ ឈឺក្បាល ពិបាក​រំលាយ​អាហារ ពិបាក​គេង​… ព្រមទាំង​ផលប៉ះពាល់​រយៈពេល​វែង​ដូចជា បាត់បង់​ចំណង់​អាហារ គេង​មិន​លក់ ច្រាល​អាស៊ីត​។ ការឈឺ​ក្បាល​ប្រកាំង ការ​ថប់​បារម្ភ រោគសញ្ញា​ពោះវៀន​ឆាប់​រលាក (IBS) និង​សម្ពាធ​ឈាម​ខ្ពស់ … មាន​គ្រោះថ្នាក់​ខ្លាំងណាស់​។​

​ភេសជ្ជៈ​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​ច្រើន​៖ ភេសជ្ជៈ​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​ដូចជា ភេសជ្ជៈ​សូ​ដា ទឹកដោះគោ តែ​…. មាន​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​រាងកាយ ព្រោះនេះ​មិនមែនជា​របប​អាហារ​ដែលមាន​តុល្យភាព​។ ជាតិ​ស្ករ​លើស​ក្នុង​ឈាម​របស់​យើង​ប៉ះពាល់​ដល់​កោសិកា​ភាពស៊ាំ និង​ធ្វើឱ្យ​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​ចុះខ្សោយ​។ វា​ប្រៀបដូចជា “​ដី​មាន​ជីជាតិ​” សម្រាប់​ការលូតលាស់​នៃ​បាក់តេរី និង​មេរោគ​។​

​ភេសជ្ជៈ​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ច្រើនពេក​ក្នុង​រាងកាយ​អាច​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​។ ក្នុងពេល​ជាមួយគ្នានេះ ស្ថានភាព​នេះ​រុញច្រាន​ប្រព័ន្ធ​ការពារ​ចូលទៅក្នុង​វដ្ត​ដ៏​កាច​សាហាវ ខណៈដែល​រាងកាយ​ត្រូវ​ផលិត​អាំង​ស៊ុយ​លីន​កាន់តែ​ច្រើនឡើង​។ ដូច្នេះ ជំនួស​ឱ្យ​ការ​ពិសា​ភេសជ្ជៈ​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ អ្នក​គួរតែ​ផឹកទឹក​ចម្រោះ ឬ​ទឹក​ផ្លែឈើ​ស្រស់​៕