Join with Health.com.kh on Telegram

​ប្រសិនបើ​អ្នក​ក៏មាន​ចំណង់​ចំណូលចិត្ត​ក្នុងការ​ញ៉ាំ​អាហារ​ទាំង​នេះដែរ នោះ​ត្រូវ​យកចិត្តទុកដាក់​ដក​វា​ចេញ ដើម្បី​ការពារ​សុខភាព​របស់​អ្នក​។

​ស៊ុប​កំប៉ុង​

​ស៊ុប​កំប៉ុង ឬ​អាហារ​ដែល​ខ្ចប់​ទុកជាមុន​ច្រើន​តែមាន​ជាតិ​សូ​ដ្យូ​ម​ខ្ពស់​។ យោងតាម​មូលនិធិ​អន្តរជាតិ​សម្រាប់​ការស្រាវជ្រាវ​ជំងឺមហារីក ដោយសារតែ​ជាតិ​សូ​ដ្យូ​ម​ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ទៅនឹង​ការវិវត្ត​នៃ​ជំងឺមហារីក​ក្រពះ ដូច្នេះ​ស៊ុប​ដែលមាន​ជាតិ​សូ​ដ្យូ​ម​ខ្ពស់​គួរតែ​ត្រូវបាន​ជៀសវាង​។​

​របស់​ផ្អែម​

​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់​តែងតែ​ធ្វើឱ្យ​មនុស្ស​លង់​ស្នេហ៍​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ​នេះ​គឺជា​មុខម្ហូប​មួយ​ក្នុងចំណោម​អាហារ​ដែលមាន​ឥទ្ធិពល​អាក្រក់​ដល់​សុខភាព​មនុស្ស​។​

​ការ​ញ៉ាំ​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់​នឹងធ្វើ​ឱ្យ​ស្ករ​ប្រែ​ទៅជា​ខ្លាញ់ និង​កកកុញ​ក្នុង​ថ្លើម​។ នេះ​នាំឱ្យមាន​ការថយចុះ​មុខងារ​ថ្លើម​។ លើសពីនេះ អង់ស៊ីម​រំលាយ​អាហារ​បាន​លាក់កំបាំង​ច្រើនពេក​នៅក្នុង​ពោះវៀន បន្ទាប់ពី​ទទួលទាន​ផ្អែម​ងាយ​នឹង​នាំឱ្យ​ហើមពោះ និង​បាត់បង់​ចំណង់​អាហារ​។​

​ហ​ត​ដក (hot dog)

​សាច់​កែច្នៃ​គឺជា​មូលហេតុ​ដ៏​អាក្រក់​បំផុត​មួយ​នៃ​ការកើនឡើង​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក​។ យោងតាម​មូលនិធិ​ស្រាវជ្រាវ​ពិភពលោក សាច់​កែច្នៃ ដូចជា​ហ​ត​ដក (hot dog) បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក​ពោះវៀន​។ អ្វីដែល​អ្នកទទួលបាន​ពី​ពួកគេ​ភាគច្រើន​គឺ​ខ្លាញ់ និង​អំបិល ហើយពី​ទីនោះ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក​កើនឡើង​។​

​អាហារ​ជ្រក់​

​បន្លែ​ជ្រក់ គឺជា​មុខម្ហូប​ដ៏​ពេញនិយម​មួយ​នៅក្នុង​បណ្តា​ប្រទេស​អាស៊ី​។ នេះ​ជា​វិធី​ជួយ​រក្សាទុក​អាហារ​ឱ្យបាន​យូរ​។ បន្លែ​ជ្រលក់​អាច​ជំរុញ​រសជាតិ ជួយ​ឱ្យ​អ្នកមាន​អារម្មណ៍​កាន់តែ​ឆ្ងាញ់​ពេល​ញ៉ាំ​បាយ​។​

​ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ ម្ហូប​នេះ​ច្រើនតែ​ផ្ទុក​អំបិល​ច្រើនពេក​។ ការ​ផ្អាប់​អំបិល​យូរ​នាំឱ្យ​ផលិត​សារធាតុពុល​ជាច្រើន​។ សារធាតុ​ទាំងនេះ​ចូលទៅក្នុង​ខ្លួន​នឹងដាក់​សម្ពាធ​យ៉ាងខ្លាំង​លើ​ថ្លើម​។​

​សាច់​បេ​ខុន (Bacon)

​សាច់​ប្រភេទ​នេះ​អាចជា​អាហារសម្រន់​ដែលមាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់ និង​មាន​ប្រូតេអ៊ីន​ខ្ពស់ ប៉ុន្តែ​វា​នៅតែ​ជា​សាច់​កែច្នៃ​។ ដូច​សាច់​កែច្នៃ​ផ្សេងទៀត សាច់ បេ​ខុន បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ការវិវត្ត​ទៅជា​មហារីក​ពោះវៀនធំ​។​

​ភ័ស្តុតាង​វិទ្យាសាស្ត្រ​ក៏​បង្ហាញ​ផងដែរ​ថា​ការទទួល​ទាន​សាច់​កែច្នៃ​ដូចជា​សាច់​បេ​ខុន បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​មហារីកក្រពះ​ពោះវៀន មហារីក​សុដន់ និង​មហារីក​ក្រពេញ​ប្រូ​ស្តា​ត​៕