យើងត្រូវបានគេណែនាំឱ្យផឹកទឹកក្រូចមួយកែវនៅពេលព្រឹក ដើម្បីបន្ថែមវីតាមីន C ពង្រឹងភាពស៊ាំ និងនាំស្បែកស្រស់ស្អាត។ ប៉ុន្តែ តើការផឹកភេសជ្ជៈមានជាតិស្ករខ្ពស់ជារៀងរាល់ថ្ងៃពិតជាអាចជួយបានទេ?
ទឹកក្រូចនៅតែត្រូវបានមនុស្សជាច្រើនចាត់ទុកថាជាជម្រើសល្អសម្រាប់សុខភាពជាងភេសជ្ជៈដែលមានជាតិស្ករផ្សេងទៀតដូចជាសូដា ព្រោះវាផលិតចេញពីផ្លែឈើ។
ទឹកក្រូចជាផ្លែឈើដែលសម្បូរទៅដោយវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែ។ មាតិកាវីតាមីន C នៅក្នុងទឹកក្រូចគឺជាកត្តាដ៏ល្អមួយក្នុងការជួយការពារការឡើងរឹងនៃសរសៃឈាម កាត់បន្ថយកូឡេស្តេរ៉ុលនៅក្នុងថ្លើម។ វីតាមីន C ក៏ជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏ល្អផងដែរ បង្កើនសមត្ថភាពរបស់រាងកាយក្នុងការកម្ចាត់ជាតិពុល។
ទឹកក្រូចក៏មានផ្ទុកសារជាតិ flavonoids hesperidin មានប្រសិទ្ធភាពខ្ពស់ក្នុងការការពារ និងពង្រឹងជញ្ជាំងសរសៃឈាម។ ទឹកក្រូចសម្បូរទៅដោយជាតិសរសៃដែលដើរតួយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវមុខងារនៃប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ។ វាក៏ជាមុនគេក្នុងការគាំទ្រដល់ការសម្រកទម្ងន់ដ៏មានប្រសិទ្ធភាព និងជួយផងដែរ។ ទោះបីជាយ៉ាងណាក៏ដោយ វានៅតែមានផលប៉ះពាល់អវិជ្ជមាននៃការផឹកទឹកក្រូចច្រើនពេក។
ចាំមើលថា តើមានអ្វីកើតឡើង បើអ្នកផឹកទឹកក្រូចរាល់ថ្ងៃ៖
បង្កើនភាពធន់
ផ្លែក្រូចមួយផ្លែមានផ្ទុកនូវវីតាមីន C យ៉ាងច្រើន។ នោះហើយជាមូលហេតុដែលពួកគេមានប្រសិទ្ធភាពយ៉ាងខ្លាំងក្នុងការបង្កើនភាពស៊ាំ។ សារធាតុ polyphenols នៅក្នុងផ្លែក្រូចត្រូវបានចាត់ទុកថាជាប្រភពមុន ដើម្បីជួយប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងការឈ្លានពាន និងការវាយប្រហាររបស់មេរោគ និងបាក់តេរីយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាពបំផុត។
ការពារខួរក្បាល
នៅក្នុងការសិក្សាមួយរបស់ Neuroscience ការផឹកទឹកក្រូចជារៀងរាល់ថ្ងៃជួយដល់សុខភាពខួរក្បាល។ អត្ថប្រយោជន៍នេះអាចកើតចេញពីកម្រិតខ្ពស់នៃសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងជីវសកម្ម (រួមទាំងវីតាមីន សារធាតុរ៉ែ និងប៉ូលីហ្វេណុល) នៅក្នុងទឹកផ្លែឈើសុទ្ធមួយចំនួន។
បញ្ចុះសម្ពាធឈាម ជួយដល់សុខភាពបេះដូង
យោងតាមទស្សនាវដ្តី American Journal of Clinical Nutrition បានឱ្យដឹងថា បន្ទាប់ពីផឹកទឹកក្រូច 2 ពែងក្នុងមួយថ្ងៃរយៈពេលមួយខែ សម្ពាធឈាមរបស់បុរសលើសទម្ងន់បានថយចុះ។ អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រជឿថាអត្ថប្រយោជន៍អាចទាក់ទងនឹងសារធាតុ polyphenols នៅក្នុងទឹកក្រូចដែលត្រូវបានគេបង្ហាញថាមានតួនាទីប្រឆាំងនឹងការរលាក និងប្រឆាំងនឹង atherogenic ។
ការសិក្សាមួយផ្សេងទៀតបានបញ្ជាក់ថា អ្នកចូលរួមដែលផឹកទឹកក្រូចលើសពីកន្លះពែងជារៀងរាល់ថ្ងៃអស់រយៈពេលជាង 20 ឆ្នាំ មានអត្រាទាបនៃជំងឺលើសឈាម ដែលជាការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។
ឡើងទម្ងន់
ដូចអាហារ និងភេសជ្ជៈភាគច្រើនដែរ ទឹកក្រូចមានកាឡូរី – ស្ទើរតែទាំងអស់នៃជាតិស្ករ។ ទឹកក្រូចមានសារធាតុចិញ្ចឹមមិនឆ្អែត និងរំលាយយឺតដូចជាជាតិសរសៃ ខ្លាញ់ល្អ ឬប្រូតេអ៊ីន។ ទឹកប្រភេទនេះអាចធ្វើឱ្យជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់ដែលនាំឱ្យឡើងទម្ងន់ ។
ការសិក្សាមួយបានរកឃើញថាអ្នកដែលផឹកទឹកក្រូចបីដងក្នុងមួយថ្ងៃរវាងអាហារបានជួបប្រទះការកើនឡើងនៃជាតិខ្លាញ់ក្នុងខ្លួន និងបន្ថយភាពប្រែប្រួលអាំងស៊ុយលីនក្នុងរយៈពេលត្រឹមតែ 4 សប្តាហ៍ប៉ុណ្ណោះ។ ដូច្នេះប្រសិនបើអ្នកចង់ផឹកទឹកក្រូច ចូរប្រើវាជាមួយអាហារដើម្បីឱ្យអាហារផ្សេងទៀតជួយឱ្យរាងកាយរបស់អ្នករំលាយជាតិស្ករយឺត។
ស្បែកស្អាត សក់ស្អាត
វីតាមីន C នៅក្នុងផ្លែក្រូចក៏មានឥទ្ធិពលខ្លាំងលើស្បែក និងសក់ដែលធ្វើអោយស្បែកមានភាពក្មេងជាងវ័យផងដែរ។ ការបន្ថែមវីតាមីន C ទាន់ពេលវេលានឹងជួយជំរុញការផលិត និងបង្កើនសកម្មភាពរបស់កូឡាជែន។ ពួកគេនឹងជួយស្តារស្បែកដែលយារធ្លាក់ ឬងងឹតក្នុងរយៈពេលយូរ និងធ្វើអោយសក់ជ្រុះ។
ការការពារជំងឺផ្តាសាយ
នៅពេលអ្នកផ្តាសាយ ការផឹកទឹកក្រូចមួយកែវគឺជាជម្រើសដ៏ឆ្លាតវៃ។ ទឹកក្រូចសម្បូរវីតាមីន C នឹងជួយពង្រឹងភាពធន់នឹងជំងឺផ្តាសាយ។ ផ្លែក្រូចផ្អែម និងទឹកដមក៏នឹងជួយអ្នកជំងឺឱ្យភ្ញាក់ និងឆាប់ជាសះស្បើយផងដែរ។
ប្រឆាំងនឹងការរលាក, ហើម
វីតាមីន C និងសារធាតុ Phytonutrients Zeaxanthin និង Beta – Cryptoxanthin ដែលមាននៅក្នុងផ្លែក្រូច ត្រូវបានគេបង្ហាញថាមានប្រសិទ្ធភាពក្នុងការជួយកាត់បន្ថយការឈឺចាប់សន្លាក់ និងការរលាក។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការផឹកទឹកក្រូចជាទៀងទាត់ជារៀងរាល់ថ្ងៃក្នុងបរិមាណច្រើនមិនមែនជារឿងល្អនោះទេ។ ជាពិសេសសម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ ការស្ទង់មតិលើអ្នកចូលរួមជាង 180,000 នាក់ដែលបានធ្វើឡើងក្នុងរយៈពេល 24 ឆ្នាំបានរកឃើញថាការផឹកទឹកផ្លែឈើជារៀងរាល់ថ្ងៃត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងការកើនឡើងហានិភ័យនៃការវិវត្តទៅជាជំងឺទឹកនោមផ្អែម 21% ។
វេជ្ជបណ្ឌិត Qi Sun ផ្នែកនាយកដ្ឋានអាហារូបត្ថម្ភ សាលាសុខភាពសាធារណៈ Harvard (សហរដ្ឋអាមេរិក) ពន្យល់ថា: «ដំណើរការ គាបយកទឹក កាត់បន្ថយមាតិកាជាតិសរសៃ និងសារធាតុ phytochemicals មានប្រយោជន៍។ លើសពីនេះ ទឹកផ្លែឈើ ត្រូវបានស្រូបយកបានលឿនជាងមុន ដែលនាំឱ្យមានការផ្លាស់ប្តូរលឿនជាងមុននៅក្នុង កម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម និងអាំងស៊ុយលីនជាងផ្លែឈើទាំងមូល។
ក្រូចមានរសជាតិជូរ បើពិសារយូរពេក អាស៊ីតក្នុងផ្លែក្រូចនឹងធ្វើឱ្យធ្មេញពុក។ ហើយទោះបីជាផ្លែក្រូចក៏ល្អសម្រាប់សន្លាក់ដែរ។ ប៉ុន្តែការផឹកស្ករច្រើនពេកមានលទ្ធផលផ្ទុយគ្នា។ វាធ្វើឱ្យរលាកសន្លាក់របស់អ្នកកាន់តែគ្រោះថ្នាក់។ ដូច្នេះហើយ ទឹកក្រូចគួរតែត្រូវបានចាត់ទុកជាអាហារបំប៉ន និងមិនគួរប្រើលើសកម្រិតនោះទេ។
ជាគោលការណ៍ គ្រាន់តែរាងកាយមានពាក្យថាគ្រប់គ្រាន់នឹងជួយអ្នកប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺជាច្រើន។ ក្នុងករណីខ្វះឬលើសនេះ ទាំងពីរមិនមានប្រយោជន៍ដល់សុខភាពឡើយ៕