តែបៃតងសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម polyphenol និង EGCG ដែលជួយកាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ុល ប្រឆាំងបាក់តេរី និងជាពិសេសការពារជំងឺមហារីកជាច្រើនប្រភេទ។
ស្ទើរតែគ្រប់គ្នា គ្រាន់តែរក្សាទម្លាប់មូលដ្ឋាន ដោយគ្រាន់តែដាំទឹកពុះ ហើយផឹកវាសុទ្ធ ដើម្បីសុខភាពល្អ។ អ្នកគួរតែបន្ថែមរបស់ខាងក្រោមជាមួយតែបៃតង ដើម្បីបង្កើនប្រសិទ្ធភាពទ្វេដងនៃតែបៃតង ជាពិសេសបង្កើនការស្រូបយកសារធាតុការពារមហារីកបាន 5 ដង។
ការបន្ថែម របស់នេះ ទៅក្នុងតែបៃតងនឹងក្លាយទៅជាភេសជ្ជៈការពារជំងឺមហារីក ពន្យាភាពចាស់៖
1.តែបៃតង + ក្រូចឆ្មា
តែបៃតង និងក្រូចឆ្មារួមបញ្ចូលគ្នានឹងសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មច្រើនដងជាងធម្មតា ជួយការពាររាងកាយពីការរលាក និងការបំផ្លាញកោសិការ៉ាឌីកាល់សេរី។ ពួកគេក៏ធ្វើឱ្យស្បែករលោងដោយរារាំងអុកស៊ីតកម្មនៃស្បែក។
យោងតាមការសិក្សាមួយដោយសាស្ត្រាចារ្យ Mario Ferruzi នៅសាកលវិទ្យាល័យ Purdue (សហរដ្ឋអាមេរិក) ការបន្ថែមក្រូចឆ្មាទៅក្នុងតែបៃតងនឹងបង្កើនសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម catechin ដល់ទៅ 5 ដងបើប្រៀបធៀបទៅនឹងធម្មតា។ នៅពេលលេប រាងកាយនឹងស្រូបយកទាំងអស់ និងបង្កើនសមត្ថភាពការពារមហារីកយ៉ាងខ្លាំង។ ដូច្នេះ បន្ថែមក្រូចឆ្មាមួយចំណិតនៅពេលផឹកតែបៃតង ដើម្បីបង្កើនសារធាតុចិញ្ចឹម។
2.តែបៃតង + ខ្ញី
តែបៃតងគឺជាប្រភេទទឹកដែលជួយសម្រកទម្ងន់ដោយធម្មជាតិ ព្រោះវាជួយឱ្យរាងកាយបង្កើនការរំលាយអាហារ និងបំប្លែងជាតិខ្លាញ់លើសទៅជាថាមពល។ ពិសេសជាងនេះទៅទៀត ខ្ញីក៏មានប្រសិទ្ធភាពដូចគ្នាដែរ ខ្ញីនឹងបង្កើនកម្តៅ និងកាត់បន្ថយចំណង់អាហារ ដោយផ្សំទាំងពីរនេះអាចជួយដុតបំផ្លាញជាតិខ្លាញ់កាន់តែមានប្រសិទ្ធភាព។
ល្បាយនៃតែបៃតង និងខ្ញីក៏អាចជួយឱ្យរាងកាយកម្ចាត់ជាតិពុលតាមរយៈញើសបានល្អ ធ្វើឱ្យសួតមានភាពកក់ក្តៅ ព្យាបាលជំងឺក្អក និងព្យាបាលជំងឺផ្តាសាយ ក៏ដូចជាថ្នាំផងដែរ។ បន្ទាប់ពីធ្វើតែបៃតងរួច បន្ថែមខ្ញីហាន់ជាចំណិតតូចៗទុកចោលប្រហែល ៥ នាទី រួចផឹកដូចធម្មតា។
3.តែបៃតង + ទឹកឃ្មុំ
តែបៃតង និងទឹកឃ្មុំមិនត្រឹមតែជាភេសជ្ជៈប៉ូវកម្លាំងស្បែកប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងជួយបង្កើនមុខងារខួរក្បាល ធ្វើឱ្យអ្នកឆ្លាតជាងមុន។ សមាសធាតុ Catechin នៅក្នុងតែបៃតង និងវីតាមីននៅក្នុងទឹកឃ្មុំនឹងបញ្ចូលគ្នា ដែលជួយបង្កើនការផ្តោតអារម្មណ៍ ក៏ដូចជាការចងចាំ។ បើទទួលទានជាប្រចាំនឹងការពារជំងឺនៃការចងចាំ និងខួរក្បាល។
លើសពីនេះ ទឹកប្រភេទនេះក៏ធ្វើឱ្យបាត់បង់ជាតិខ្លាញ់ដ៏អស្ចារ្យផងដែរ ដោយសារអត្ថប្រយោជន៍ដែលមានស្រាប់។ ជាពិសេស តែបៃតងជួយបង្កើនការរំលាយអាហារ ខណៈទឹកឃ្មុំកាត់បន្ថយកាឡូរីដែលចូលក្នុងខ្លួន។ ដំណើរការនៃការដុតខ្លាញ់នៅពេលនេះនឹងកើនឡើងច្រើនជាងពេលដែលប្រើតែម្នាក់ឯង។ ភេសជ្ជៈនេះក៏កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកដល់កម្រិតទាបបំផុត។
4.តែបៃតង + ស្លឹកជីរអង្កាម
ជាពិសេស ជីរអង្កាម ជួយសម្រួលដល់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ បំបាត់ការឈឺក្បាល សម្អាតប្រហោងឆ្អឹង… និងជាពិសេសកាត់បន្ថយការឈឺចាប់ពេលមករដូវចំពោះស្ត្រី។ បើផឹកតែបៃតងវានឹងជួយឱ្យរាងកាយធូរស្រាល ព្រមទាំងព្យាបាលជំងឺផ្តាសាយផងដែរ ។ ទឹកប្រភេទនេះក៏ជួយកាត់បន្ថយគ្រុនក្តៅ និងកាត់បន្ថយភាពតានតឹងដែលបណ្តាលមកពីសម្ពាធការងារ។
តែបៃតងក្តៅជាមួយជីរអង្កាមក៏មានផ្ទុកនូវសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលជួយរាងកាយប្រឆាំងនឹងបាក់តេរី បង្កើនចរាចរឈាម និងអនុញ្ញាតឱ្យកោសិកាឈាម ស ធ្វើចលនាបានលឿនដើម្បីប្រឆាំងនឹងមេរោគដែលបង្កជំងឺ។ ភេសជ្ជៈនេះក៏សម្បូរទៅដោយវីតាមីន និងសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗ ដែលជួយបង្កើនប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់អ្នក និងធ្វើឱ្យអ្នកមិនសូវឈឺ។
5.តែបៃតង + អង្ករសំរូប
ស្តាប់ទៅដូចជាការរួមផ្សំដ៏ចំឡែកមួយ ប៉ុន្តែតាមពិតទៅ ទឹកប្រភេទនេះ ត្រូវបានប្រទេសជាច្រើនប្រើប្រាស់តាំងពីយូរយារណាស់មកហើយ។ តែបៃតង និងអង្ករសំរូប អាចធ្វើឱ្យមានតុល្យភាពជាតិស្ករក្នុងឈាម និងគ្រប់គ្រងការឃ្លាន។ ប្រសិនបើទទួលទានក្នុងកម្រិតមធ្យម វាក៏ជួយកាត់បន្ថយកូឡេស្តេរ៉ុលក្នុងឈាម និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូងផងដែរ។
លើសពីនេះ តែបៃតងអង្ករសំរូបក៏មានផ្ទុកសារធាតុ polyphenols ខ្ពស់ផងដែរ ដែលរួមផ្សំជាមួយនឹងសារធាតុ catechins នឹងរារាំងការផលិតកោសិកាមហារីក។ តែនេះក៏សម្បូរទៅដោយវីតាមីន C និង E ដើម្បីជួយឱ្យស្បែកស្រស់ថ្លា ក៏ដូចជាជួយសម្រកទម្ងន់តាមបែបធម្មជាតិ ថែមទាំងជំរុញការផលិតកូឡាជែន ធ្វើឱ្យស្បែកកាន់តែជ្រីវជ្រួញ។
អ្នកដែលមិនគួរផឹកតែបៃតង
អ្នកដែលមានភាពស្លេកស្លាំង គ្រុនក្តៅ
សារធាតុ តានីន នៅក្នុងតែរំខានដល់ការស្រូបយកជាតិដែកពីអាហារ រារាំងរាងកាយមិនឱ្យទទួលបានជាតិដែកគ្រប់គ្រាន់។ ដូច្នេះ អ្នកដែលមានជំងឺស្លេកស្លាំងមិនគួរផឹកតែ។ លើសពីនេះ ជាតិកាហ្វេអ៊ីននៃតែបង្កើនសីតុណ្ហភាពរាងកាយ និងកាត់បន្ថយប្រសិទ្ធភាពនៃថ្នាំ ដូច្នេះអ្នកដែលមានគ្រុនក្តៅក៏គួរតែនៅឱ្យឆ្ងាយពីតែ។
ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ និងបំបៅដោះកូន
តែមានជាតិកាហ្វេអ៊ីន តានីន សារធាតុទាំងនេះប៉ះពាល់យ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរដល់ការវិវត្តរបស់ទារក ដូច្នេះស្ត្រីមានផ្ទៃពោះមិនគួរប្រើតែ។ អ្នកជំនាញណែនាំស្ត្រីបំបៅដោះកូនកុំផឹកតែចាស់ ព្រោះជាតិកាហ្វេអ៊ីននឹងឆ្លងចូលទៅក្នុងទឹកដោះម្តាយ ដែលធ្វើឱ្យទារកគេងតិច និង យំរករឿងច្រើន។
កុមារអាយុក្រោម 3 ឆ្នាំ
ក្មេងអាយុក្រោម 3 ឆ្នាំនឹងក្លាយទៅជាស្លេកស្លាំង ប្រសិនបើប្រើតែបៃតង។ នេះគឺមានគ្រោះថ្នាក់ខ្លាំងណាស់។ ដោយសារតែនៅក្នុងតែបៃតងមានផ្ទុកអាស៊ីត tannic នៅពេលដែលផ្សំជាមួយជាតិដែក វានឹងបង្កើតប្រតិកម្មមិនល្អដល់រាងកាយ ធ្វើឱ្យកម្រិតជាតិដែកចុះខ្សោយ។
ខណៈពេលដែលជាតិដែកគឺជា “វត្ថុធាតុដើម” សំខាន់ដើម្បីបង្កើតឈាម។ ដូច្នេះតែបៃតងមិនគួរផ្តល់ដល់កុមារអាយុក្រោម៣ឆ្នាំឡើយ។
អ្នកជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ជំងឺលើសឈាម
សម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺសរសៃឈាមបេះដូងដែលមានចង្វាក់បេះដូងលោតញាប់។ ជាតិកាហ្វេអ៊ីន និង theophylline ក្នុងតែ គឺជាសារធាតុរំញោចដែលបង្កើនអត្រាបេះដូង ធ្វើឱ្យស្ថានភាពកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ។ លើសពីនេះ ប្រសិនបើអ្នកជំងឺលើសឈាម ផឹកតែកំហាប់ច្រើន ជាតិកាហ្វេអ៊ីនក្នុងតែនឹងបង្កើនសម្ពាធឈាម ដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាព។
អ្នកដែលទល់លាមក
តែបៃតងមានផ្ទុកសារធាតុ phenols ដែលបង្រួមស្រទាប់ក្រពះ និងពោះវៀន។ ប្រសិទ្ធភាពនេះនឹងមានប្រយោជន៍ខ្លាំងសម្រាប់អ្នកដែលចង់សម្រកទម្ងន់ ប៉ុន្តែមានគុណវិបត្តិខ្លាំងសម្រាប់អ្នកដែលមានការទល់លាមក។
ព្រោះនៅពេលដែលស្រទាប់ក្រពះ និងពោះវៀនរួមតូច វានឹងបង្កឱ្យមានការលំបាករំលាយអាហារ ធ្វើឱ្យការទល់លាមកកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ។
អ្នកដែលមានជំងឺថ្លើម គ្រួសក្នុងផ្លូវទឹកនោម
សារធាតុភាគច្រើនរួមទាំងជាតិកាហ្វេអ៊ីននៅក្នុងតែត្រូវបានរំលាយដោយថ្លើម។ ប្រសិនបើអ្នកមានជំងឺថ្លើម អ្នកគួរតែចៀសវាងការផឹកតែ ព្រោះការផឹកតែច្រើនពេក បើធៀបនឹងសមត្ថភាពរំលាយអាហារនឹងធ្វើឱ្យខូចថ្លើម។ អ្នកដែលមានគ្រួសក្នុងផ្លូវទឹកនោម ក៏មិនគួរផឹកតែដែរ ព្រោះអាស៊ីត oxalic នៃទឹកតែនឹងរួមផ្សំជាមួយនឹងជាតិកាល់ស្យូមក្នុងទឹកនោម ហើយនាំឱ្យកើតគ្រួស។
អ្នកដែលមានដំបៅក្រពះ, ទល់លាមក
ការផឹកតែអាចបង្កើនបរិមាណអាស៊ីតនៅក្នុងក្រពះ។ នេះធ្វើឱ្យដំបៅនៅក្នុងក្រពះកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ។ លើសពីនេះ អ្នកដែលទល់លាមកមិនគួរផឹកតែទេ ព្រោះជាតិកាហ្វេអ៊ីន និងតានីននៅក្នុងតែធ្វើឱ្យការទល់លាមកកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ។
អ្នកដែលមានបញ្ហាសរសៃប្រសាទ និងគេងមិនលក់
តែបៃតងបណ្តាលឱ្យមានអារម្មណ៍ស្រឡះ ព្រោះវាផ្ទុកជាតិកាហ្វេអ៊ីន ដែលនឹងធ្វើឱ្យអ្នកកាន់តែមានការប្រុងប្រយ័ត្ននៅពេលធ្វើការ ឬចង់ផ្តោតលើអ្វីមួយ។ ប៉ុន្តែវានឹងធ្វើឱ្យអ្នកបាត់បង់ដំណេកនៅពេលដែលប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទកណ្តាលត្រូវបាន “ភ្ញាក់” នៅពេលប្រើនៅពេលយប់។
ហើយជាការពិតណាស់ អ្នកដែលគេងមិនលក់ និងជំងឺសរសៃប្រសាទ មិនគួរផឹកតែបៃតងទេ ព្រោះវានឹងធ្វើឱ្យជំងឺរបស់អ្នកកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ។
អ្នកដែលមានជំងឺពុកឆ្អឹង, សរសៃប្រសាទ
ការផឹកតែច្រើនកំណត់ការស្រូបយកជាតិកាល់ស្យូម និងបង្កើនបរិមាណសារធាតុរ៉ែនេះដែលបញ្ចេញក្នុងទឹកនោម ធ្វើឱ្យរាងកាយខ្វះជាតិកាល់ស្យូម នាំឱ្យកើតជំងឺពុកឆ្អឹង។ អ្នកដែលមានជំងឺសរសៃប្រសាទក៏មិនគួរផឹកតែចាស់នៅពេលរសៀល និងពេលល្ងាចដែរ ព្រោះជាតិកាហ្វេអ៊ីននៃតែរំញោចខួរក្បាល ធ្វើឱ្យអ្នកគេងមិនលក់ ធ្វើឱ្យស្ថានភាពកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ៕