Join with Health.com.kh on Telegram

​សួត​មិន​ត្រឹម​តែមាន​មុខងារ​ផ្លូវដង្ហើម​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​ក៏​ជា​កន្លែង​សំខាន់​នៃ​ការបង្កើត​ឈាម​ផងដែរ​។ សួត​ត្រូវតែមាន​សុខ​ភាពល្អ​ដើម្បី​អាច​ដកដង្ហើម​បាន​។

​ដោយសារតែ​សួត​មាន​ភាពផុយស្រួយ និង​ងាយ​រង​ការខូចខាត ដូច្នេះ​ពួកគេ​ត្រូវការ​ការថែទាំ​យ៉ាង​ប្រុងប្រយ័ត្ន​។ បច្ចុប្បន្ននេះ ស្ថានភាព​ជំងឺ​រាតត្បាត​មាន​ភាពស្មុគស្មាញ គ្រូពេទ្យ​ណែនាំ​ឱ្យ​អ្នក​ញ៉ាំ​អាហារ​ពណ៌ ស ខាងក្រោម​បន្ថែមទៀត ដើម្បី​ជួយ​ការពារ​សួត និង​ពង្រឹង​ភាពស៊ាំ​របស់​អ្នក​។​

​ដំឡូងទៀន​

​មិន​ត្រឹមតែ​ប្រើ​សម្រាប់ធ្វើ​ម្ហូប​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ដំឡូងទៀន​ក៏​ជា​ឱសថ​ល្អ​ណាស់ដែរ​។ ដំឡូងទៀន គឺ​សម្បូរ​ទៅដោយ​ប្រូតេអ៊ីន និង​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត​។ លើសពីនេះ​ទៀត បន្លែ​មើម នេះ​ក៏​សម្បូរ​ទៅដោយ​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម ម៉ាញ៉េ​ស្យូ​ម និង​សារធាតុ​រ៉ែ​ផ្សេងៗ​ទៀតផង​ដែរ​។ ដូច្នេះ​ដំឡូងទៀន​មានមុខ​ងារ​ជួយ​បន្ថែម​សារធាតុចិញ្ចឹម​ដល់​រាងកាយ បង្កើត​សារធាតុ interferon ជួយ​ប្រឆាំង​បាក់តេរី និង​បង្កើន​ភាពស៊ាំ​។​

​លើសពីនេះ សារធាតុចិញ្ចឹម​នៅក្នុង​ដំឡូងទៀន​ក៏​ជួយ​សម្រួល​ដល់​លំ​ហូរឈាម​សរសៃឈាម និង​មីក្រូ​ឈាម ដែល​អាច​ព្យាបាល​ជំងឺ​រលាក​ទងសួត​រ៉ាំរ៉ៃ ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង ឈឺទ្រូង​ជាដើម​។​

​ប្រសិនបើ​មាន​រោគសញ្ញា​ដូចជា មាត់​ស្ងួត ឈឺបំពង់ក ក្អក​ស្ងួត​ជាដើម អ្នក​គួរតែ​ញ៉ាំ​អាហារ​ដែលមាន​ដំឡូងទៀន​។ នេះ​ក៏​ជា​ផលិតផល​ដែល​ចិញ្ចឹមចិត្ត បន្ធូរ​អារម្មណ៍ និង​ជា​ផលិតផល​ឈានមុខ​គេ​សម្រាប់​ការថែរក្សា​សួត​។​

​ផ្លែ​សារី​

​ផ្លែ​សារី នៅតែ​ត្រូវបាន​គេ​ស្គាល់​ថា​មាន​មុខងារ​ជួយ​សម្អាត​សួត​។ ផ្លែឈើ​នេះ​មាន​សារធាតុចិញ្ចឹម​ជាច្រើន​ដូចជា​អាស៊ីត malic, អាស៊ីត​នៃ​ក្រូចឆ្មា​, carotene, វីតាមីន B1, B2, C ជាដើម ដូច្នេះហើយ​ការទទួល​ទាន​ផ្លែ​សារី អាចជួយ​សម្រួល​ដល់​ការ​រលាក​នៃ​អ្នកជំងឺ​រលាក​សួត​។​
​ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ អ្នក​ក៏​គួរកត់សម្គាល់​ផងដែរ ព្រោះ​ផ្លែ​សារី​ជា​អាហារ​ត្រជាក់ ស្ត្រី​ដែល​មក​រដូវ​មិនគួរ​ញ៉ាំ​ដោយផ្ទាល់​នោះទេ​។ អ្នក​អាច​ស្ងោរ​វា​អោយ​ឆ្អិន​រួច​ញ៉ាំ​។ អ្នកជំងឺ​រលាក​សួត​ដែលមាន​លំពែង​ខ្សោយ និង​ក្រពះ​ក៏​អាចអនុវត្ត​វិធី​នេះ​បានដែរ​។

​ឆៃថាវ​

​ឆៃថាវ មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​ស្ករ និង fructose ច្រើន ជាតិ​សរសៃ​ឆៅ សារធាតុ​រ៉ែ និង​ប្រូតេអ៊ីន​។ ដូច្នេះ ការទទួល​ទាន ឆៃថាវ អាចធ្វើឱ្យ​ប្រសើរឡើង​នូវ​ការ​ក្អក ជំងឺហឺត និង​ភាពមិន​ស្រួល​ផ្សេងទៀត​ដែល​បណ្តាលមកពី​សួត​មិនល្អ​។​

​បន្ថែម​ពីលើ​នេះ អ្នក​អាច​ទទួលទាន​ឆៃថាវ ដើម្បី​កែលម្អ​ស្ថានភាព​នៃ​ដំបៅ​មាត់​ដែល​បណ្តាលមកពី​កំដៅ​។​

​ចំណាំ​មួយ​គឺ មិនត្រូវ​បរិភោគ​ឆៃថាវ​ជាមួយ​ផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរ​។ ការរួមបញ្ចូល​គ្នា​នៃ​អាហារ​ទាំងពីរ​នេះ​អាច​បណ្តាលឱ្យមាន​អា​ឡែ​ស៊ី ឬ​រលាក​ស្បែក​។​

​លើសពីនេះ​ទៀត ឆៃថាវ គឺជា​អាហារ​ត្រជាក់ ដូច្នេះ​វា​មិន​សមរម្យ​សម្រាប់​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​ក្រពះ​, លំពែង​និង​ក្រពះ​ខ្សោយ​។​

​ផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរ​ពណ៌​ស​

​ផ្សិត​ត​ត្រចៀកកណ្តុរ​ពណ៌​ស​ជួយ​ពង្រឹង​ភាព​ធន់​ទ្រាំ​ប្រឆាំងនឹង​ដុំ​សាច់​សាហាវ​។ អាហារ​នេះ​ក៏​ជួយ​ការពារ​សួត និង​ពន្យា​ភាព​ចាស់​នៃ​រាងកាយ​ផងដែរ​។​

​វិធី​ផ្សេងគ្នា​នៃ​ការកែច្នៃ​ផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរ​សនឹង​ជួយ​នាំមក​នូវ​អត្ថប្រយោជន៍​ផ្សេងៗ​គ្នា​។ ជា​ឧទាហរណ៍ ការប្រើ​ផ្សិតត្រចៀកកណ្តុ​រស​ជាមួយ​គ្រាប់​ឈូក​អាចជួយ​ជម្រះ​កំដៅ និង​បន្សាប​ជាតិពុល​ដល់​លំពែង និង​ក្រពះ​។ ស៊ុប​ផ្សិតត្រចៀកកណ្តុ​រស ស្ករស ជួយ​បំប៉ន​រាងកាយ ព្យាបាល​ជំងឺ​សួត ក្អក​ស្ងួត ក្អក​ឈាម​។​

​ស្ពៃបូកគោ​

​ស្ពៃបូកគោ​មាន​ប្រសិទ្ធិភាព​ត្រជាក់​។ ពេល​ក្អក​ច្រើន​ការទទួល​ទាន​ស្ពៃបូកគោ អាចជួយ​បំបាត់​ការ​ក្អក កាត់បន្ថយ​ការ​បន្ទោ​របង់​។ មាតិកា​នៃ​វីតាមីន C នៅក្នុង​ស្ពៃបូកគោ​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ពង្រឹង​ភាពស៊ាំ​របស់​រាងកាយ​បន្ទាប់ពី​ញ៉ាំ​។​

​ជាមួយនឹង​បរិមាណ​ទឹក​ដ៏​សម្បូរបែប ស្ពៃបូកគោ អាច​រក្សា​សួត និង​បំពង់ក​ឱ្យមាន​សំណើម ហើយក៏​អាច​ផ្តល់​ជាតិ​សរសៃ​គ្រប់គ្រាន់​ដើម្បី​ជំរុញ​ចលនា​ពោះវៀន និង​បង្កើនល្បឿន​នៃ​ការ​បន្ទោ​របង់​ផងដែរ​៕​