សួតមិនត្រឹមតែមានមុខងារផ្លូវដង្ហើមប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែក៏ជាកន្លែងសំខាន់នៃការបង្កើតឈាមផងដែរ។ សួតត្រូវតែមានសុខភាពល្អដើម្បីអាចដកដង្ហើមបាន។
ដោយសារតែសួតមានភាពផុយស្រួយ និងងាយរងការខូចខាត ដូច្នេះពួកគេត្រូវការការថែទាំយ៉ាងប្រុងប្រយ័ត្ន។ បច្ចុប្បន្ននេះ ស្ថានភាពជំងឺរាតត្បាតមានភាពស្មុគស្មាញ គ្រូពេទ្យណែនាំឱ្យអ្នកញ៉ាំអាហារពណ៌ ស ខាងក្រោមបន្ថែមទៀត ដើម្បីជួយការពារសួត និងពង្រឹងភាពស៊ាំរបស់អ្នក។
ដំឡូងទៀន
មិនត្រឹមតែប្រើសម្រាប់ធ្វើម្ហូបប៉ុណ្ណោះទេ ដំឡូងទៀនក៏ជាឱសថល្អណាស់ដែរ។ ដំឡូងទៀន គឺសម្បូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីន និងកាបូអ៊ីដ្រាត។ លើសពីនេះទៀត បន្លែមើម នេះក៏សម្បូរទៅដោយប៉ូតាស្យូម ម៉ាញ៉េស្យូម និងសារធាតុរ៉ែផ្សេងៗទៀតផងដែរ។ ដូច្នេះដំឡូងទៀនមានមុខងារជួយបន្ថែមសារធាតុចិញ្ចឹមដល់រាងកាយ បង្កើតសារធាតុ interferon ជួយប្រឆាំងបាក់តេរី និងបង្កើនភាពស៊ាំ។
លើសពីនេះ សារធាតុចិញ្ចឹមនៅក្នុងដំឡូងទៀនក៏ជួយសម្រួលដល់លំហូរឈាមសរសៃឈាម និងមីក្រូឈាម ដែលអាចព្យាបាលជំងឺរលាកទងសួតរ៉ាំរ៉ៃ ជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ឈឺទ្រូងជាដើម។
ប្រសិនបើមានរោគសញ្ញាដូចជា មាត់ស្ងួត ឈឺបំពង់ក ក្អកស្ងួតជាដើម អ្នកគួរតែញ៉ាំអាហារដែលមានដំឡូងទៀន។ នេះក៏ជាផលិតផលដែលចិញ្ចឹមចិត្ត បន្ធូរអារម្មណ៍ និងជាផលិតផលឈានមុខគេសម្រាប់ការថែរក្សាសួត។
ផ្លែសារី
ផ្លែសារី នៅតែត្រូវបានគេស្គាល់ថាមានមុខងារជួយសម្អាតសួត។ ផ្លែឈើនេះមានសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនដូចជាអាស៊ីត malic, អាស៊ីតនៃក្រូចឆ្មា, carotene, វីតាមីន B1, B2, C ជាដើម ដូច្នេះហើយការទទួលទានផ្លែសារី អាចជួយសម្រួលដល់ការរលាកនៃអ្នកជំងឺរលាកសួត។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អ្នកក៏គួរកត់សម្គាល់ផងដែរ ព្រោះផ្លែសារីជាអាហារត្រជាក់ ស្ត្រីដែលមករដូវមិនគួរញ៉ាំដោយផ្ទាល់នោះទេ។ អ្នកអាចស្ងោរវាអោយឆ្អិនរួចញ៉ាំ។ អ្នកជំងឺរលាកសួតដែលមានលំពែងខ្សោយ និងក្រពះក៏អាចអនុវត្តវិធីនេះបានដែរ។
ឆៃថាវ
ឆៃថាវ មានផ្ទុកជាតិស្ករ និង fructose ច្រើន ជាតិសរសៃឆៅ សារធាតុរ៉ែ និងប្រូតេអ៊ីន។ ដូច្នេះ ការទទួលទាន ឆៃថាវ អាចធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវការក្អក ជំងឺហឺត និងភាពមិនស្រួលផ្សេងទៀតដែលបណ្តាលមកពីសួតមិនល្អ។
បន្ថែមពីលើនេះ អ្នកអាចទទួលទានឆៃថាវ ដើម្បីកែលម្អស្ថានភាពនៃដំបៅមាត់ដែលបណ្តាលមកពីកំដៅ។
ចំណាំមួយគឺ មិនត្រូវបរិភោគឆៃថាវជាមួយផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរ។ ការរួមបញ្ចូលគ្នានៃអាហារទាំងពីរនេះអាចបណ្តាលឱ្យមានអាឡែស៊ី ឬរលាកស្បែក។
លើសពីនេះទៀត ឆៃថាវ គឺជាអាហារត្រជាក់ ដូច្នេះវាមិនសមរម្យសម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺក្រពះ, លំពែងនិងក្រពះខ្សោយ។
ផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរពណ៌ស
ផ្សិតតត្រចៀកកណ្តុរពណ៌សជួយពង្រឹងភាពធន់ទ្រាំប្រឆាំងនឹងដុំសាច់សាហាវ។ អាហារនេះក៏ជួយការពារសួត និងពន្យាភាពចាស់នៃរាងកាយផងដែរ។
វិធីផ្សេងគ្នានៃការកែច្នៃផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរសនឹងជួយនាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍ផ្សេងៗគ្នា។ ជាឧទាហរណ៍ ការប្រើផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរសជាមួយគ្រាប់ឈូកអាចជួយជម្រះកំដៅ និងបន្សាបជាតិពុលដល់លំពែង និងក្រពះ។ ស៊ុបផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរស ស្ករស ជួយបំប៉នរាងកាយ ព្យាបាលជំងឺសួត ក្អកស្ងួត ក្អកឈាម។
ស្ពៃបូកគោ
ស្ពៃបូកគោមានប្រសិទ្ធិភាពត្រជាក់។ ពេលក្អកច្រើនការទទួលទានស្ពៃបូកគោ អាចជួយបំបាត់ការក្អក កាត់បន្ថយការបន្ទោរបង់។ មាតិកានៃវីតាមីន C នៅក្នុងស្ពៃបូកគោមានប្រសិទ្ធភាពពង្រឹងភាពស៊ាំរបស់រាងកាយបន្ទាប់ពីញ៉ាំ។
ជាមួយនឹងបរិមាណទឹកដ៏សម្បូរបែប ស្ពៃបូកគោ អាចរក្សាសួត និងបំពង់កឱ្យមានសំណើម ហើយក៏អាចផ្តល់ជាតិសរសៃគ្រប់គ្រាន់ដើម្បីជំរុញចលនាពោះវៀន និងបង្កើនល្បឿននៃការបន្ទោរបង់ផងដែរ៕