Join with Health.com.kh on Telegram

​អាហារ​ទាំងនេះ​មាន​អាយុកាល​យូរណាស់ អ្នក​អាច​ទុក​វា​ក្នុងផ្ទះ​បាន​ច្រើន​ឆ្នាំ​ដោយ​មិន​ខ្លាច​ខូច​។

​ទឹកឃ្មុំ​

​ទឹកឃ្មុំ​ជា​អាហារ​មួយ​ក្នុងចំណោម​អាហារ​មួយចំនួន​ដែល​មិនចេះ​ផុតកំណត់​។ របាយការណ៍ National Geographic អ្នក​បុរាណ​វិទូ​បាន​រកឃើញ​ពាងទឹក​ឃ្មុំ​ដែលមាន​អាយុ 3,000 ឆ្នាំ​នៅក្នុង​ផ្នូរ​អេ​ហ្ស៊ី​ប ហើយ​គួរឱ្យភ្ញាក់ផ្អើល​ដែល​វា​នៅតែ​អាច​បរិភោគបាន​ទាំងស្រុង​។​

​មូលហេតុ​ដែល​ឃ្មុំ​អាច​រក្សា​បានយូរ​នោះ​គឺ​ដោយសារ​បរិមាណ​ទឹក​ទា​ប​ខ្លាំងណាស់​។ ទន្ទឹមនឹងនេះ​មីក្រូ​សរីរាង្គ​ត្រូវការ​ទឹក​ដើម្បី​លូតលាស់​។ ជាងនេះទៅទៀត ទឹកឃ្មុំ​ក៏មាន pH ទាប​ផងដែរ បរិស្ថាន​នៃ​ទឹកឃ្មុំ​គឺ​ស្ទើរតែ​គ្មាន​ការរីកលូតលាស់​នៃ​បាក់តេរី​។​
​លើសពីនេះ​ទឹកឃ្មុំ​ក៏មាន​លក្ខណៈសម្បត្តិ​ប្រឆាំងនឹង​បាក់តេរី​ផងដែរ​។ ទឹកឃ្មុំ​មាន​អ៊ីដ្រូសែន peroxide នៅក្នុង​វា ដែល​ធ្វើឱ្យ​វា​ក្លាយជា​អាហារ​ដែល​មិនចេះ​ផុតកំណត់​ប្រើប្រាស់​។​

​ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ ទឹកឃ្មុំ​នៅតែ​អាច​ខូច​ប្រសិនបើ​អ្នករក្សា​ទុក​វា​មិន​ត្រឹមត្រូវ​។ នៅពេលដែល​ពាងទឹក​ឃ្មុំ​បើក បរិមាណ​ទឹក​នៅក្នុង​ទឹកឃ្មុំ​អាច​កើនឡើង​លើសពី 18% និង​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ការឡើង​ជូរ ឫ​ឡើង​មេ ដែល​បណ្តាលឱ្យ​ទឹកឃ្មុំ​មានការ​បំពុល​ដោយ​បាក់តេរី​ពី​បរិស្ថាន​ជុំវិញ​។​

​ដូច្នេះហើយ អ្នក​គួរ​រក្សា​ទឹកឃ្មុំ​ក្នុង​ពាង​កែវ​មួយ​ដែលមាន​គម្រប​តឹង ហើយ​ទុក​ក្នុង​កន្លែង​ត្រជាក់ និង​ស្ងួត​។​

​ពេល​ប្រើ​ទឹកឃ្មុំ ត្រូវ​ប្រើ​ប្រដាប់ប្រដា​ស្អាត ដើម្បី​ចៀសវាង​ការចម្លង​រោគ និង​ការ​ខូចគុណភាព​ទឹកឃ្មុំ​។​

​ប្រេងដូង​

​ប្រេងដូង​សុទ្ធ​ស្ទើរតែ​គ្មាន​ការ​ផុតកំណត់​។ មូលហេតុ​ដែល​វា​អាច​រក្សាទុក​បានយូរ​គឺ​ដោយសារ​វា​ផ្ទុក​សារធាតុ ABCtb​។ នេះ​គឺជា​សារធាតុ​ដែលមាន​លក្ខណៈសម្បត្តិ ប្រឆាំង​មី​ក្រុម​ខ្លាំង ដែល​ជួយ​សម្លាប់​បាក់តេរី និង​ផ្សិត​។ ដូច្នេះ ប្រេងដូង​នឹងមិន​ត្រូវបាន​បំផ្លាញ​ដោយ​បាក់តេរី​ទេ​។​

​ជាការ​ពិតណាស់ វា​នៅតែមាន​ប្រេងដូង​ដែល​ខូច និង​រិច​រិល​បន្ទាប់ពី​ប្រើប្រាស់​បាន​ប៉ុន្មាន​ខែ​។ មូលហេតុ​អាចមកពី​ប្រេង​បាន​បន្លំ​មិនមែន​ប្រេងដូង​សុទ្ធ​។​

​ទឹកខ្មេះ​

​ទឹកខ្មេះ​ក៏​ជា​អាហារ​ដែល​មិន​ខ្លាច​ផុតកំណត់​។ យោងតាម​ការសិក្សា​ដែល​ធ្វើឡើង​ដោយ Vinegar Institutem អាយុកាល​ផុតកំណត់​នៃ​ទឹកខ្មេះ​គឺ​ស្ទើរតែ​គ្មាន​។ វា​មាន​ជាតិ​អាស៊ីត ដូច្នេះ​វា​អាច​រក្សាទុក​ដោយ​ខ្លួន​វា​ដោយ​មិនចាំបាច់​ដាក់​ទូរ​ទឹកកក​។ យូរៗ​ទៅ អ្នក​អាច​ឃើញ​ការផ្លាស់ប្តូរ​ពណ៌ និង​សំណល់​នៅក្នុង​ដប ប៉ុន្តែ​ការផ្លាស់ប្តូរ​ទាំងនេះ​ស្ទើរតែ​គ្មាន​ឥទ្ធិពល​លើ​សុវត្ថិភាព​របស់​វា​ឡើយ​៕​