ជាធម្មតា នៅពេលនិយាយអំពីអាហារសម្បូរវីតាមីន C មនុស្សនឹងគិតភ្លាមៗអំពីក្រូចឆ្មារ និងផ្លែឈើដទៃទៀតនៃអំបូរតែមួយ។ ទោះបីជាយ៉ាងណាក៏ដោយ មានបន្លែជាច្រើនដែលសម្បូរទៅដោយវីតាមីន C ជាងផ្លែក្រូចឆ្មារ ដែលអ្នកប្រហែលជាមិនដឹង។
ផ្លែត្របែក
យោងតាមក្រសួងកសិកម្មសហរដ្ឋអាមេរិក (USDA) ផ្លែត្របែក 100 ក្រាមអាចផ្តល់វីតាមីន C ប្រហែល 200mg ស្ទើរតែពីរដងច្រើនជាងផ្លែក្រូច។ មិនត្រឹមតែសម្បូរវីតាមីន C ប៉ុណ្ណោះទេ ត្របែកក៏មានផ្ទុកនូវសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗជាច្រើនសម្រាប់រាងកាយដូចជា ជាតិសរសៃ វីតាមីន A ស័ង្កសី ប៉ូតាស្យូម ម៉ង់ហ្គាណែស និងមានជាតិខ្លាញ់តិច កូលេស្តេរ៉ុល សូដ្យូម…។
ការទទួលទានផ្លែត្របែកជាប្រចាំនឹងជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ សម្រកទម្ងន់ សម្រស់ និងព្យាបាលជំងឺមួយចំនួន។
ម្នាស់
ម្នាស់មានរសជាតិឆ្ងាញ់ មានលក់ច្រើននៅទីផ្សារ និងជាប្រភពសម្បូរសារធាតុចិញ្ចឹម។ ម្នាស់ក៏សម្បូរទៅដោយវីតាមីន C ផងដែរ លើសពីនេះវាក៏មានផ្ទុកម៉ង់ហ្គាណែស ដែលជាសារធាតុរ៉ែកម្រមាននៅក្នុងអាហារ និងចាំបាច់សម្រាប់រាងកាយ។
ស្វាយ
ស្វាយជាផ្លែឈើត្រូពិចមួយប្រភេទដែលមានវីតាមីន C ខ្ពស់ពីធម្មជាតិ ផ្លែឈើនេះជួយផ្តល់សារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនដល់រាងកាយ ជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ។
ផ្លែល្ហុង
បើនិយាយពីផ្លែល្ហុង មនុស្សតែងតែគិតពីផ្លែឈើសម្បូរវីតាមីន A ល្អសម្រាប់ភ្នែក។ ជាការពិត ផ្លែល្ហុងក៏មានផ្ទុកនូវវីតាមីន C យ៉ាងច្រើនផងដែរ។ ផ្លែល្ហុងកន្លះផ្លែនឹងផ្តល់វីតាមីន C ច្រើនជាងផ្លែក្រូច។
ម្ទេសប្លោក
ម្ទេសក្រហម និងម្ទេសប្លោកសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលជួយថែរក្សាសុខភាពភ្នែក និងបេះដូង។ លើសពីនេះ ពួកវាសម្បូរទៅដោយវីតាមីន C ដែលជួយពង្រឹងកូឡាជែន និងការពារមហារីកសួត។
ម្រះ
ម្រះមានរសជាតិល្វីង មានលក្ខណៈសម្បត្តិត្រជាក់ មានមុខងារបន្ថយកំដៅ បំភ្លឺភ្នែក បន្សាបជាតិពុល បន្សាបជាតិពុល ប៉ូវកំលាំងតំរងនោម…។ នៅពេលដែលផ្លែម្រះនៅតែមានពណ៌បៃតង មាតិកាវីតាមីន C ត្រូវបានកត់ត្រាថាមាន 188mg នៃវីតាមីន C/100g (6 ដងច្រើនជាងក្រូចឆ្មា) ។ បរិមាណវីតាមីន C ត្រូវបានកាត់បន្ថយពាក់កណ្តាលនៅពេលដែលផ្លែម្រះទុំ។ នៅពេលដែលផ្លែម្រះត្រូវបានចម្អិន បរិមាណនៃវីតាមីន C អាចកាត់បន្ថយបានប្រហែល 40% ពោលគឺប្រហែល 56mg នៃវីតាមីន C/100g នៃផ្លែម្រះ។
ស្ត្រីដែលទទួលទានផ្លែម្រះជាប្រចាំ មិនត្រឹមតែបន្ថែមវីតាមីន C ដល់រាងកាយប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងជួយសម្រកទម្ងន់ ស្បែកស្អាត និងការពារភាពចាស់បានយ៉ាងល្អផងដែរ។
ស្ពៃតឿ
ស្ពៃតឿ 100 ក្រាមមានផ្ទុកវីតាមីន C ប្រហែល 64mg ដែលជួយបង្កើនសកម្មភាពនៃប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ កែលម្អ និងថែរក្សាសុខភាពភ្នែក។ លើសពីនេះ ស្ពៃតឿក៏សម្បូរទៅដោយសារធាតុរ៉ែដូចជា ម៉ាញេស្យូម ជាតិដែក កាល់ស្យូម ស័ង្កសី… ដែលចាំបាច់សម្រាប់សុខភាព ល្អសម្រាប់ឆ្អឹង និងសន្លាក់។
ស្ពៃផ្កា
ស្ពៃផ្កា មានផ្កាពណ៌លឿង និងដុះត្រង់ មានរសជាតិល្វីងស្រាល។ ស្ពៃផ្កា 100 ក្រាមមានផ្ទុកវីតាមីន C 65mg ដើម្បីជួយពង្រឹងភាពធន់ ការពារផលប៉ះពាល់ដ៏គ្រោះថ្នាក់នៃរ៉ាឌីកាល់សេរីក្នុងរាងកាយ និងជៀសវាងការឆ្លងមេរោគ។ លើសពីនេះ ស្ពៃផ្កា ក៏មានផ្ទុកនូវវីតាមីន A ច្រើនផងដែរ ដែលជួយទ្រទ្រង់សុខភាពផ្លូវដង្ហើម ធ្វើឱ្យភ្នែកភ្លឺ ការពារការក្អក ឈឺបំពង់ក ឈឺក្រពះ៕