Join with Health.com.kh on Telegram

​ជាធម្មតា នៅពេល​និយាយ​អំពី​អាហារ​សម្បូរ​វីតាមីន C មនុស្ស​នឹង​គិត​ភ្លាមៗ​អំពី​ក្រូចឆ្មារ និង​ផ្លែឈើ​ដទៃទៀត​នៃ​អំបូរ​តែមួយ​។ ទោះបីជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ មាន​បន្លែ​ជាច្រើន​ដែល​សម្បូរ​ទៅដោយ​វីតាមីន C ជាង​ផ្លែ​ក្រូចឆ្មារ ដែល​អ្នក​ប្រហែលជា​មិនដឹង​។

​ផ្លែ​ត្របែក​

​យោងតាម​ក្រសួងកសិកម្ម​សហរដ្ឋអាមេរិក (USDA) ផ្លែ​ត្របែក 100 ក្រាម​អាច​ផ្តល់​វីតាមីន C ប្រហែល 200mg ស្ទើរតែ​ពីរដង​ច្រើនជាង​ផ្លែក្រូច​។ មិន​ត្រឹមតែ​សម្បូរ​វីតាមីន C ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ត្របែក​ក៏មាន​ផ្ទុក​នូវ​សារធាតុចិញ្ចឹម​សំខាន់ៗ​ជាច្រើន​សម្រាប់​រាងកាយ​ដូចជា ជាតិ​សរសៃ វីតាមីន A ស័ង្កសី ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម ម៉​ង់​ហ្គា​ណែ​ស និង​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​តិច កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល សូ​ដ្យូ​ម​…​។​

​ការទទួល​ទាន​ផ្លែ​ត្របែក​ជាប្រចាំ​នឹង​ជួយ​ពង្រឹង​ប្រព័ន្ធ​ការពារ​រាងកាយ សម្រក​ទម្ងន់ សម្រស់ និង​ព្យាបាល​ជំងឺ​មួយចំនួន​។​

​ម្នាស់​

​ម្នាស់​មាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់ មាន​លក់​ច្រើន​នៅ​ទីផ្សារ និង​ជា​ប្រភព​សម្បូរ​សារធាតុចិញ្ចឹម​។ ម្នាស់​ក៏​សម្បូរ​ទៅដោយ​វីតាមីន C ផងដែរ លើសពីនេះ​វា​ក៏មាន​ផ្ទុក​ម៉​ង់​ហ្គា​ណែ​ស ដែលជា​សារធាតុ​រ៉ែ​កម្រ​មាននៅ​ក្នុង​អាហារ និង​ចាំបាច់​សម្រាប់​រាងកាយ​។​

​ស្វាយ​

​ស្វាយ​ជា​ផ្លែឈើ​ត្រូពិច​មួយ​ប្រភេទ​ដែលមាន​វីតាមីន C ខ្ពស់​ពី​ធម្មជាតិ ផ្លែឈើ​នេះ​ជួយផ្តល់​សារធាតុចិញ្ចឹម​ជាច្រើន​ដល់​រាងកាយ ជួយ​ពង្រឹង​ប្រព័ន្ធ​ការពារ​រាងកាយ​។​

​ផ្លែ​ល្ហុង

​បើ​និយាយ​ពី​ផ្លែ​ល្ហុង មនុស្ស​តែងតែ​គិតពី​ផ្លែឈើ​សម្បូរ​វីតាមីន A ល្អ​សម្រាប់​ភ្នែក​។ ជាការ​ពិត ផ្លែ​ល្ហុង​ក៏មាន​ផ្ទុក​នូវ​វីតាមីន C យ៉ាងច្រើន​ផងដែរ​។ ផ្លែ​ល្ហុង​កន្លះ​ផ្លែ​នឹង​ផ្តល់​វីតាមីន C ច្រើនជាង​ផ្លែក្រូច​។​

​ម្ទេស​ប្លោក​

​ម្ទេស​ក្រហម និង​ម្ទេស​ប្លោក​សម្បូរ​ទៅដោយ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម ដែល​ជួយ​ថែរក្សា​សុខភាព​ភ្នែក និង​បេះដូង​។ លើសពីនេះ ពួកវា​សម្បូរ​ទៅដោយ​វីតាមីន C ដែល​ជួយ​ពង្រឹង​កូ​ឡា​ជែ​ន និង​ការពារ​មហារីក​សួត​។​

​ម្រះ​

​ម្រះ​មាន​រសជាតិ​ល្វីង មាន​លក្ខណៈសម្បត្តិ​ត្រជាក់ មាន​មុខងារ​បន្ថយកំដៅ បំភ្លឺភ្នែក បន្សាប​ជាតិពុល បន្សាប​ជាតិពុល ប៉ូវ​កំលាំង​តំរងនោម​…​។ នៅពេលដែល​ផ្លែ​ម្រះ​នៅតែមាន​ពណ៌​បៃតង មាតិកា​វីតាមីន C ត្រូវបាន​កត់ត្រា​ថា​មាន 188mg នៃ​វីតាមីន C/100g (6 ដង​ច្រើនជាង​ក្រូចឆ្មា​) ។ បរិមាណ​វីតាមីន C ត្រូវបាន​កាត់បន្ថយ​ពាក់កណ្តាល​នៅពេលដែល​ផ្លែ​ម្រះ​ទុំ​។ នៅពេលដែល​ផ្លែ​ម្រះ​ត្រូវបាន​ចម្អិន បរិមាណ​នៃ​វីតាមីន C អាច​កាត់បន្ថយ​បាន​ប្រហែល 40% ពោលគឺ​ប្រហែល 56mg នៃ​វីតាមីន C/100g នៃ​ផ្លែ​ម្រះ​។​

​ស្ត្រី​ដែល​ទទួលទាន​ផ្លែ​ម្រះ​ជាប្រចាំ មិន​ត្រឹមតែ​បន្ថែម​វីតាមីន C ដល់​រាងកាយ​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ថែមទាំង​ជួយ​សម្រក​ទម្ងន់ ស្បែក​ស្អាត និង​ការពារ​ភាព​ចាស់​បាន​យ៉ាង​ល្អ​ផងដែរ​។​

​ស្ពៃ​តឿ​

​ស្ពៃ​តឿ 100 ក្រាម​មាន​ផ្ទុក​វីតាមីន C ប្រហែល 64mg ដែល​ជួយ​បង្កើន​សកម្មភាព​នៃ​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ កែលម្អ និង​ថែរក្សា​សុខភាព​ភ្នែក​។ លើសពីនេះ ស្ពៃ​តឿ​ក៏​សម្បូរ​ទៅដោយ​សារធាតុ​រ៉ែ​ដូចជា ម៉ាញេស្យូម ជាតិ​ដែក កាល់ស្យូម ស័ង្កសី​… ដែល​ចាំបាច់​សម្រាប់​សុខភាព ល្អ​សម្រាប់​ឆ្អឹង និង​សន្លាក់​។​

​ស្ពៃ​ផ្កា​

​ស្ពៃ​ផ្កា មាន​ផ្កា​ពណ៌​លឿង និង​ដុះ​ត្រង់ មាន​រសជាតិ​ល្វីង​ស្រាល​។ ស្ពៃ​ផ្កា 100 ក្រាម​មាន​ផ្ទុក​វីតាមីន C 65mg ដើម្បី​ជួយ​ពង្រឹង​ភាព​ធន់ ការពារ​ផលប៉ះពាល់​ដ៏​គ្រោះថ្នាក់​នៃ​រ៉ាឌីកាល់​សេរី​ក្នុង​រាងកាយ និង​ជៀសវាង​ការឆ្លង​មេរោគ​។ លើសពីនេះ ស្ពៃ​ផ្កា ក៏មាន​ផ្ទុក​នូវ​វីតាមីន A ច្រើន​ផងដែរ ដែល​ជួយ​ទ្រទ្រង់​សុខភាព​ផ្លូវដង្ហើម ធ្វើឱ្យ​ភ្នែក​ភ្លឺ ការពារ​ការ​ក្អក ឈឺបំពង់ក ឈឺក្រពះ​៕​