Join with Health.com.kh on Telegram

​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ខ្ពស់​អាច​បណ្តាលឱ្យមាន​ផលវិបាក​ជាច្រើន​ដូចជា ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង គ្រោះថ្នាក់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល ពិការភ្នែក ខ្សោយតម្រងនោម ងាប់​លិង្គ​ជាដើម​។

​ថ្មីៗ​នេះ ចំនួន​អ្នក​កើត​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម កាន់តែ​កើនឡើង​ពីមួយថ្ងៃ​ទៅមួយថ្ងៃ​។ ដើម្បី​បង្ការ និង​គ្រប់គ្រង​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម អ្នកត្រូវការ​របប​អាហារ​មាន​តុល្យភាព និង​របៀប​រស់នៅ​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ​។ អាហារ​ខាងក្រោម​មិន​ត្រឹមតែ​ជួយ​ប្រយុទ្ធ​ប្រឆាំងនឹង​ជំងឺ​នេះ​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​វា​ថែមទាំង​ជួយ​ឱ្យ​អ្នក​ស្រក​ទម្ងន់ បញ្ចុះ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល និង​ស្បែក​ស្រស់ស្អាត​ទៀតផង​។

​សូកូឡា​ខ្មៅ​

​យោងតាម​ការស្រាវជ្រាវ ការ​ទទួលទាន​សូកូឡា​ខ្មៅ 20g ក្នុង​មួយថ្ងៃ​ដែល​ផលិត​ពី​ម្សៅ​កា​កាវ​សុទ្ធ​គ្មាន​ជាតិ​ផ្អែម ជួយ​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​ទី 2 បង្កើន​ភាពប្រែប្រួល​អាំង​ស៊ុយ​លីន​។ នេះ​ជួយ​គ្រប់គ្រង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម និង​ជួយ​ពន្យារ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ពី​ការវិវត្ត​ទៅជា​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​ទី 2 ។​

​លើសពីនេះ ការ​ទទួលទាន​សូកូឡា​ខ្មៅ​ក្នុង​បរិមាណ​សមរម្យ​ក៏​ជួយ​កាត់បន្ថយ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល សម្ពាធ​ឈាម និង​ធ្វើឱ្យ​មុខងារ​សរសៃឈាម​ប្រសើរឡើង​។​

​ផ្លែ​ប៉ោម

​ផ្លែ​ប៉ោម​នៅតែ​ត្រូវបាន​គេ​ចាត់ទុកថា​ជា “​ផ្លែឈើ​នៃ​អ្នកជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម អ្នកជំងឺ​បេះដូង​”​។ នៅក្នុង​ផ្លែ​ប៉ោម​មាន​សមាសធាតុ pectin ដែល​ជួយ​ទប់ស្កាត់​សកម្មភាព​របស់​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​។ ខ្លាញ់​មិនមាន​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​ដើម្បី​បញ្ចេញ​សារធាតុ​ធ្វើអោយ​រាវ ដូច្នេះ​វា​មិនអាច​ជ្រាបចូល​តាម​សរសៃឈាម​បានទេ​។ ដូច្នេះ​ទាំងពីរ​ត្រូវបាន​បញ្ចេញ​ទៅក្នុង​លាមក​។​
​លទ្ធផល​នៃ​ការសិក្សា​របស់​អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ​ហ្វាំ​ង​ឡង់ បាន​បង្ហាញថា អត្រា​មរណភាព​ដោយសារ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម និង​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង​ចំពោះ​បុរស​ដែល​ញ៉ាំ​ផ្លែ​ប៉ោម​ទៀងទាត់ ឬ​អាហារ​ផ្សេងទៀត​ដែលមាន​ជាតិ quercetin ទាប​ជាង​អ្នក​ដែល​មិនមាន​ជំងឺ ប៉ុន្តែ​កម្រ ឬ​មិន​ញ៉ាំ​ផ្លែ​ប៉ោម​ញឹកញាប់​។​

ក្រូច​, ក្រូចឃ្វិច​

​ផ្លែក្រូច​គឺ​ល្អ​ខ្លាំងណាស់​សម្រាប់​សុខភាព​មនុស្ស ជាពិសេស​អ្នកជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​។ មិន​ត្រឹមតែ​សម្បូរ​វីតាមីន សារធាតុ​រ៉ែ និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ផ្លែឈើ​ទាំងនេះ​ក៏មាន​ជាតិ​ស្ករ​ទាប​ផងដែរ​។ ដូច្នេះហើយ នេះ​គឺជា​ប្រភព​នៃ​សារធាតុចិញ្ចឹម​សំខាន់ៗ ល្អ​សម្រាប់​សុខភាព ដោយ​មិន​បង្កើន​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​។​

​យ៉ាងណាមិញ ផ្លែឈើ​កំប៉ុង​លាយ​ចូលក្នុង​ទឹក​ស៊ី​រ៉ូ ទឹក​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់ អ្នក​កើត​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ត្រូវ​នៅ​ឆ្ងាយ​។​

​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​សរសៃ​ខ្ពស់​

​យោងតាម​ការសិក្សា​រប​ស់​សាកលវិទ្យាល័យ Texas (USA) បាន​បង្ហាញថា​៖ ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​នឹង​ថយចុះ​យ៉ាងខ្លាំង ប្រសិនបើ​ទទួលទាន​ជាប្រចាំ​នូវ​ជាតិ​សរសៃ​ប្រហែល 24-50g/​ថ្ងៃ​។​

​ដូច្នេះហើយ អ្នក​គួរតែ​បន្ថែម​អាហារ​ដែល​សម្បូរ​ទៅដោយ​ជាតិ​សរសៃ​ដែល​គេ​ស្គាល់​ថា​ជា “​កំទេច​” នៃ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម ដូចជា បន្លែ​បៃតង សណ្តែក ផ្លែ​បឺ​រ ផ្លែ​បឺ​រី ប្រូ​ខូ​លី បបរ​ស្រូវ​សាលី​។​

​ជាពិសេស គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ច្រើនតែ​សម្បូរ​ទៅដោយ​ជាតិ​សរសៃ និង​ប្រូតេអ៊ីន ហើយ​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់ និង​កាឡូរី​ទាប ដូច្នេះ​ពួកគេ​អាច​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម និង​ជំងឺ​បេះដូង​បាន​យ៉ាងច្រើន​។​

​តែ​

Polyphenols និង polysaccharides នៅក្នុង​តែ​បៃតង​មាន​លក្ខណៈសម្បត្តិ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម ដែល​ជួយ​កាត់បន្ថយ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម និង​កម្រិត​អាំង​ស៊ុយ​លីន​។ ទាំងនេះ​គឺជា​ប៉ារ៉ាម៉ែត្រ​មូលដ្ឋានចំនួន​ពីរ​ដែល​ត្រូវបាន​ប្រើ​ដើម្បី​វាស់​ស្ទង់​សុខភាព​របស់​អ្នកជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​។​

​លើសពីនេះ តែ​បៃតង​ក៏មាន​ផ្ទុក​នូវ​សារធាតុ flavnoids មួយចំនួនធំ ដែលមាន​ប្រសិទ្ធភាព​ក្នុងការ​កាត់បន្ថយ​ការ​រលាក និង​ធ្វើអោយ​ប្រសើរឡើង​នូវ​ភាព​ធន់​របស់​រាងកាយ​។ នេះ​ជួយ​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម និង​ជំងឺ​បេះដូង​៕