ជាតិស្ករក្នុងឈាមខ្ពស់អាចបណ្តាលឱ្យមានផលវិបាកជាច្រើនដូចជា ជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង គ្រោះថ្នាក់សរសៃឈាមខួរក្បាល ពិការភ្នែក ខ្សោយតម្រងនោម ងាប់លិង្គជាដើម។
ថ្មីៗនេះ ចំនួនអ្នកកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែម កាន់តែកើនឡើងពីមួយថ្ងៃទៅមួយថ្ងៃ។ ដើម្បីបង្ការ និងគ្រប់គ្រងជំងឺទឹកនោមផ្អែម អ្នកត្រូវការរបបអាហារមានតុល្យភាព និងរបៀបរស់នៅដែលមានសុខភាពល្អ។ អាហារខាងក្រោមមិនត្រឹមតែជួយប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺនេះប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែវាថែមទាំងជួយឱ្យអ្នកស្រកទម្ងន់ បញ្ចុះកូឡេស្តេរ៉ុល និងស្បែកស្រស់ស្អាតទៀតផង។
សូកូឡាខ្មៅ
យោងតាមការស្រាវជ្រាវ ការទទួលទានសូកូឡាខ្មៅ 20g ក្នុងមួយថ្ងៃដែលផលិតពីម្សៅកាកាវសុទ្ធគ្មានជាតិផ្អែម ជួយអ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 បង្កើនភាពប្រែប្រួលអាំងស៊ុយលីន។ នេះជួយគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម និងជួយពន្យារជំងឺទឹកនោមផ្អែមពីការវិវត្តទៅជាជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ។
លើសពីនេះ ការទទួលទានសូកូឡាខ្មៅក្នុងបរិមាណសមរម្យក៏ជួយកាត់បន្ថយកូឡេស្តេរ៉ុល សម្ពាធឈាម និងធ្វើឱ្យមុខងារសរសៃឈាមប្រសើរឡើង។
ផ្លែប៉ោម
ផ្លែប៉ោមនៅតែត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជា “ផ្លែឈើនៃអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម អ្នកជំងឺបេះដូង”។ នៅក្នុងផ្លែប៉ោមមានសមាសធាតុ pectin ដែលជួយទប់ស្កាត់សកម្មភាពរបស់កូលេស្តេរ៉ុល។ ខ្លាញ់មិនមានកូលេស្តេរ៉ុលដើម្បីបញ្ចេញសារធាតុធ្វើអោយរាវ ដូច្នេះវាមិនអាចជ្រាបចូលតាមសរសៃឈាមបានទេ។ ដូច្នេះទាំងពីរត្រូវបានបញ្ចេញទៅក្នុងលាមក។
លទ្ធផលនៃការសិក្សារបស់អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រហ្វាំងឡង់ បានបង្ហាញថា អត្រាមរណភាពដោយសារជំងឺទឹកនោមផ្អែម និងជំងឺសរសៃឈាមបេះដូងចំពោះបុរសដែលញ៉ាំផ្លែប៉ោមទៀងទាត់ ឬអាហារផ្សេងទៀតដែលមានជាតិ quercetin ទាបជាងអ្នកដែលមិនមានជំងឺ ប៉ុន្តែកម្រ ឬមិនញ៉ាំផ្លែប៉ោមញឹកញាប់។
ក្រូច, ក្រូចឃ្វិច
ផ្លែក្រូចគឺល្អខ្លាំងណាស់សម្រាប់សុខភាពមនុស្ស ជាពិសេសអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ មិនត្រឹមតែសម្បូរវីតាមីន សារធាតុរ៉ែ និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មប៉ុណ្ណោះទេ ផ្លែឈើទាំងនេះក៏មានជាតិស្ករទាបផងដែរ។ ដូច្នេះហើយ នេះគឺជាប្រភពនៃសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗ ល្អសម្រាប់សុខភាព ដោយមិនបង្កើនជាតិស្ករក្នុងឈាម។
យ៉ាងណាមិញ ផ្លែឈើកំប៉ុងលាយចូលក្នុងទឹកស៊ីរ៉ូ ទឹកមានជាតិស្ករខ្ពស់ អ្នកកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែមត្រូវនៅឆ្ងាយ។
អាហារដែលមានជាតិសរសៃខ្ពស់
យោងតាមការសិក្សារបស់សាកលវិទ្យាល័យ Texas (USA) បានបង្ហាញថា៖ ជាតិស្ករក្នុងឈាមនឹងថយចុះយ៉ាងខ្លាំង ប្រសិនបើទទួលទានជាប្រចាំនូវជាតិសរសៃប្រហែល 24-50g/ថ្ងៃ។
ដូច្នេះហើយ អ្នកគួរតែបន្ថែមអាហារដែលសម្បូរទៅដោយជាតិសរសៃដែលគេស្គាល់ថាជា “កំទេច” នៃជាតិស្ករក្នុងឈាម ដូចជា បន្លែបៃតង សណ្តែក ផ្លែបឺរ ផ្លែបឺរី ប្រូខូលី បបរស្រូវសាលី។
ជាពិសេស គ្រាប់ធញ្ញជាតិច្រើនតែសម្បូរទៅដោយជាតិសរសៃ និងប្រូតេអ៊ីន ហើយមានជាតិខ្លាញ់ និងកាឡូរីទាប ដូច្នេះពួកគេអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែម និងជំងឺបេះដូងបានយ៉ាងច្រើន។
តែ
Polyphenols និង polysaccharides នៅក្នុងតែបៃតងមានលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលជួយកាត់បន្ថយជាតិស្ករក្នុងឈាម និងកម្រិតអាំងស៊ុយលីន។ ទាំងនេះគឺជាប៉ារ៉ាម៉ែត្រមូលដ្ឋានចំនួនពីរដែលត្រូវបានប្រើដើម្បីវាស់ស្ទង់សុខភាពរបស់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
លើសពីនេះ តែបៃតងក៏មានផ្ទុកនូវសារធាតុ flavnoids មួយចំនួនធំ ដែលមានប្រសិទ្ធភាពក្នុងការកាត់បន្ថយការរលាក និងធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវភាពធន់របស់រាងកាយ។ នេះជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែម និងជំងឺបេះដូង៕