Join with Health.com.kh on Telegram

​ទាំងនេះ​គឺជា​អាហារ​ដែល​ងាយ​ជ្រាបចូល​ដោយ​បាក់តេរី សូម្បីតែ​រក្សាទុក​ក្នុង​ទូទឹកកក​ក៏​មិនអាច​ការពារ​ការ​ខូចគុណភាព​របស់​វា​ដែរ​។​

​ស៊ុត​ដែល​ប្រេះ​បែក​

​មនុស្ស​ជាច្រើន​នឹង​រក្សាទុក​ស៊ុត​ដែល​បែក​ក្នុង​ទូទឹកកក​សម្រាប់​ប្រើពេល​ក្រោយ​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ បាក់តេរី Salmonella ទំនង​ជាមាន​វត្តមាន​នៅក្នុង​ស៊ុត​ដែល​បែក ឬ​ប្រេះ​។​

អ្នក​ដែល​ឆ្លង​មេរោគ salmonella អាចមាន​ការឈឺចាប់​ពោះ និង​ចង្អោរ​។ ករណី​ធ្ងន់ធ្ងរ​អាច​បណ្តាលឱ្យ​រាគ និង​ខ្សោះ​ជាតិ​ទឹក​។​

​ដូច្នេះហើយ ប្រសិនបើ​ស៊ុត​ស្រស់ ប្រេះ​/​បែក អ្នក​គួរតែ​ចម្អិន​វា ហើយ​ញ៉ាំ​ភ្លាមៗ​។ ក្នុងករណី​ដែល​វា​ត្រូវតែ​រក្សាទុក​ក្នុង​ទូទឹកកក វា​គួរតែ​ត្រូវបាន​ប្រើ​ឱ្យបាន​ឆាប់​តាម​ដែល​អាចធ្វើ​ទៅបាន ហើយ​ចម្អិន​ឱ្យបាន​ហ្មត់ចត់ ដើម្បី​សម្លាប់​បាក់តេរី​។​

​ទឹកដោះគោ​ដែល​វេច​ខ្ចប់​មិនល្អ ឫស​ល់​

​ទឹកដោះគោ​អាចមាន​ផ្ទុក​បាក់តេរី Listeria ។ បាក់តេរី​ប្រភេទ​នេះ​អាច​រស់នៅ​បានយូរ​ក្នុង​លក្ខខណ្ឌ​សីតុណ្ហភាព​ទាប​។​

Listeria អាច​បណ្តាលឱ្យ​ក្តៅខ្លួន ឈឺពោះ រាគ ក្អួត ឈឺ​សាច់ដុំ និង​រោគសញ្ញា​ផ្សេងៗ​ទៀត​។ បើ​មិន​ព្យាបាល​ទាន់ពេល​។ វា​អាច​នាំឱ្យ​មានការ​រលាក​ស្រោមខួរ​, ការ​ក្លាយ​ដំបៅ ។​

​ដើម្បី​ជៀសវាង​ស្ថានភាព​នេះ​អ្នក​គួរតែ​ផឹក​ទឹកដោះគោ​ដែល​បាន​បើក​រួច​ឱ្យអស់​។ ប្រសិនបើ​មិនអាច​ទទួលទាន​បាន​ទាំងអស់​ក្នុងពេល​តែមួយ​ទេ សូម​បិទ​វា​ឱ្យ​ជិត ដើម្បី​កាត់បន្ថយ​ការ​ចម្លងរោគ​បាក់តេរី ហើយ​ប្រើ​វា​ឱ្យបាន​ឆាប់​តាម​ដែល​អាចធ្វើ​ទៅបាន​។​

​អាហារ​ត្រជាក់​

​អាហារ​ត្រជាក់​ដូចជា​សាឡាដ ច្រើនតែ​រក្សាទុក​ក្នុង​ទូទឹកកក នៅពេលដែល​វា​មិន​ត្រូវបាន​គេ​បរិភោគ​។ ទោះយ៉ាងណា​ក៏ដោយ នេះ​មិនមែនជា​រឿង​ត្រឹមត្រូវ​ដែល​ត្រូវធ្វើ​នោះទេ​។ អាហារ​ទាំងនេះ​ជារឿយៗ​ត្រូវបាន​បរិភោគ​ដោយផ្ទាល់​ដោយ​មិន​ចំអិន ដូច្នេះ​ហានិភ័យ​នៃ​ការឆ្លង​មេរោគ​គឺ​ខ្ពស់ជាង​។

​អាហារ​ពេល​យក​ចេញពី​ទូទឹកកក​ត្រូវ​កំដៅ​ឆ្អិន​មុនពេល​ញ៉ាំ​ដើម្បី​ធានា​សុវត្ថិភាព និង​សម្លាប់​បាក់តេរី​ទាំងអស់​។ ទន្ទឹមនឹងនោះ អាហារ​ត្រជាក់​គួរ​ធ្វើ​ក្នុង​បរិមាណ​សមល្មម ហើយ​ទទួលទាន​វា​អោយអស់​។ ប្រសិនបើ​អ្នក​មិន​បរិភោគ​វា​ទាំងអស់ យក​ល្អ​គួរតែ​បោះ​វា​ចោល​៕​