បន្លែខាងក្រោម បើមិនចម្អិនឱ្យបានហ្មត់ចត់ ងាយនឹងធ្វើឱ្យហើមពោះ ពិបាករំលាយអាហារ ពុលអាហារ ដែលគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាព។
ក្រុមសណ្តែក
ក្នុងសមាសភាពអាហារូបត្ថម្ភនៃក្រុមសណ្តែកមានដូចជា សណ្ដែកបារាំង ពោតបារាំង សណ្ដែកកួរ ឬសណ្ដែកហោឡាំងតាវ … មានវីតាមីន សារធាតុរ៉ែ ជាតិដែក កាល់ស្យូម ជាតិសរសៃច្រើនណាស់សម្រាប់សុខភាពមនុស្ស។
ប៉ុន្តែនៅពេលកែច្នៃ អ្នកគួរតែចម្អិនវាដោយប្រុងប្រយ័ត្នបន្តិច ព្រោះវាមានផ្ទុកនូវសារធាតុមួយចំនួនដូចជា phytohemagglutinins, glycoside toxins, protease inhibitors ជាដើម ដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាព ជាពិសេសបំពង់រំលាយអាហារ។
នៅពេលដែលពុល អ្នកជំងឺនឹងបង្ហាញរោគសញ្ញានៃការពុល រួមមាន ចុកពោះ ក្អួត រាគ កាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ វិលមុខ ឈឺក្បាល បែកញើសត្រជាក់ ស្ពឹកដៃជើង និងរោគសញ្ញាផ្សេងៗទៀត ដែលទាក់ទងនឹងប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទផ្សេងទៀត។ ប៉ុន្តែប្រសិនបើអ្នកចម្អិនវាឱ្យបានហ្មត់ចត់ ជាតិពុលទាំងនេះងាយរលាយនៅសីតុណ្ហភាពខ្ពស់។
បន្លែដែលមានជាតិនីត្រាតខ្ពស់
ប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំបន្លែដែលមានជាតិនីត្រាតលើសពីកម្រិតដែលអាចអនុញ្ញាតបាននៅក្នុងបន្លែ នោះគឺជាគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាពដ៏ធំមួយ។ ប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំជាបន្តបន្ទាប់ វានឹងប៉ះពាល់ដល់ការរំលាយអាហារ ប៉ះពាល់ដល់ថ្លើម និងតម្រងនោម។
បន្លែដែលមានជាតិសូដ្យូមនីត្រាតខ្ពស់រួមមានៈ ស្ពៃស្ពីណាច ស្ពៃតឿ ស្ពៃក្តោប សាឡាត់ ការ៉ុត សឺលឺរី ផ្កាខាត់ណា និង ឆៃថាវ ។ ដូច្នេះ យកល្អគួរតែស្រុសបន្លែទាំងនេះមុននឹងកែច្នៃ កំណត់ការញ៉ាំឆៅដើម្បីការពារសុខភាព។
ដូច្នេះហើយ នៅពេលកែច្នៃបន្លែទាំងនេះ អ្នកគួរតែចម្អិនវាឱ្យបានហ្មត់ចត់ ដើម្បីធានាដល់សុខភាព និងបង្កើនសារធាតុចិញ្ចឹម។
បន្លែមានអាស៊ីត oxalic ខ្ពស់
ជាមួយនឹងបន្លែដែលមានជាតិអាស៊ីត oxalic ខ្ពស់ អ្នកត្រូវចម្អិនវាឱ្យបានហ្មត់ចត់មុនពេលទទួលទាន។ បន្លែទាំងនោះមានដូចជា៖ ស្ពៃស្ពីណាច មើមយ៉េន សឺលឺរី ទំពាំងស្រស់ ម្រះ ការ៉ុត ត្រប់វែង ដំឡូងជ្វា ត្រឡាច។
ប្រសិនបើអ្នកមិនចម្អិនបន្លែទាំងនេះឱ្យបានហ្មត់ចត់ទេ មាតិកាអាស៊ីត oxalic នឹងប៉ះពាល់ដល់ការស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹមដូចជាកាល់ស្យូម ជាតិដែក និងជំរុញការរំលាយអាហារ។ ចំពោះអ្នកដែលមានក្រពះមិនល្អ វាក៏អាចធ្វើឲ្យរលាកស្រទាប់ក្រពះ និងបណ្តាលឲ្យពុលស្រាលផងដែរ។
ដូច្នេះហើយ នៅពេលដែលអ្នកចម្អិនបន្លែទាំងនេះ គួរតែចម្អិនឱ្យបានហ្មត់ចត់ ដើម្បីធានាដល់សុខភាព៕