Join with Health.com.kh on Telegram

​ធ្មេញ​សនឹង​ជួយ​ឱ្យ​អ្នកមាន​ទំនុកចិត្ត​កាន់តែខ្លាំង​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ មនុស្ស​ជាច្រើន​មាន​ទម្លាប់​អាក្រក់​ដែល​បណ្តាលឱ្យ​ធ្មេញ​របស់​ពួកគេ​ប្រែ​ពណ៌​។

​ទម្លាប់​អាក្រក់​មួយចំនួន​ដូចជា​ផឹក​កាហ្វេ និង​ទឹក​ពណ៌ ការ​ញ៉ាំ​អាហារ​ក្តៅ​ពេក ឬ​ត្រជាក់​ពេក​ជាដើម​នឹងធ្វើ​ឱ្យ​ខូច​ស្រទាប់​ធ្មេញ​។ យូរៗ ទៅ​ធ្មេញ​ក្លាយជា​ពណ៌​លឿង​។ ក្រៅពី​ផ្លាស់ប្តូរ​ទម្លាប់ អ្នក​អាចធ្វើឱ្យ​ធ្មេញ​របស់​អ្នក ស ទាំងស្រុង​តាមបែប​ធម្មជាតិ តាមរយៈ​អាហារ​សម្បូរ​ផ្លុ​យ​អូ​រីត​។ ការទទួល​ទាន​អាហារ​ទាំងនេះ​ជាប្រចាំ​ក៏​អាចជួយ​ការពារ​ជំងឺ​អញ្ចាញធ្មេញ​បានដែរ​។

​ស្ពៃ​ស្ពី​ណា​ច​

​បន្លែ​នេះ​ត្រូវបាន​អ្នកជំនាញ​ចាត់ទុកថា​មានតម្លៃ​អាហារូបត្ថម្ភ​ខ្ពស់​ណាស់​។ ក្នុង 100 ក្រាម​នៃ​ស្ពៃ​ស្ពី​ណា​ច មាន​ប្រហែល 0.07mg នៃ​ផ្លុ​យ​អូ​រីត​។ សារធាតុ​នេះ​ជួយ​ពង្រឹង​ស្រទាប់​ធ្មេញ និង​ងាយ​ទប់​ទល់នឹង​ការពុក​ធ្មេញ​។ ក្រៅពីនេះ ផ្លុ​យ​អូ​រីត​ក៏​ជួយ​សម្អាត​ផ្ទៃ​ផ្ទៃ​រឹង​នៃ​ធ្មេញ​ដែល​ខ្សោយ និង​ធ្វើឱ្យ​ធ្មេញ ស បានល្អ​។​

ទំពាំងបាយជូរ និង​ទំពាំងបាយជូរ​ក្រៀម​

​ទំពាំងបាយជូរ ផ្តល់​ជាតិ​សរសៃ​ច្រើន និង​វីតាមីន​សំខាន់ៗ​សម្រាប់​រាងកាយ​។ ផ្លែឈើ​នេះ​មាន​សារធាតុ​ប្រឆាំង​បាក់តេរី​នៅក្នុង​មាត់ ដែល​បង្ក​ឱ្យ​កើត​ជំងឺ​អញ្ចាញធ្មេញ ហៅថា សារធាតុ Phytochemical ។ សារធាតុ​នេះ​ការពារ​បាក់តេរី​បង្ក​ជំងឺ​ពី​ការជាប់​នឹង​ផ្ទៃ​ធ្មេញ ដោយហេតុនេះ​អាច​កាត់បន្ថយ​ជំងឺ​អញ្ចាញធ្មេញ​យ៉ាង​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​។​

​ក្រៅពីនេះ ទំពាំងបាយជូរ និង ទំពាំងបាយជូរ​ក្រៀម ក៏​ជា​ប្រភព​សម្បូរ​ទៅដោយ​ផ្លុ​យ​អូ​រីត​ផងដែរ​។ យោងតាម​ការសិក្សា​មួយចំនួន ផ្លុ​យ​អូ​រីត​នៅក្នុង​ផ្លែ​ទំពាំងបាយជូរ​ក្រៀម គឺ 20 ដង​ច្រើនជាង​នៅក្នុង​ទំពាំងបាយជូរ​ស្រស់​។ ប្រសិនបើ​អ្នក​ញ៉ាំ​ក្នុង​កម្រិត​មធ្យម អ្នក​អាច​ការពារ​ធ្មេញ​របស់​អ្នក​យ៉ាង​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​។

​ដំឡូងបារាំង​

​ដំឡូងបារាំង​សម្បូរ​ទៅដោយ​សារធាតុចិញ្ចឹម ជាពិសេស​ផ្លុ​យ​អូ​រីត ដែល​ជួយ​កែលម្អ​សុខភាព​មាត់​ធ្មេញ​។ យោងតាម​អ្នកជំនាញ ដំឡូង​នីមួយៗ​មាន​ផ្ទុក​ផ្លុ​យ​អូ​រីត​ប្រហែល 0.14mg​។ ប្រសិនបើ​អ្នកដឹង​ពី​របៀប​ដំណើរការ​បរិមាណ​ផ្លុ​យ​អូ​រីត​នឹង​កើនឡើង​កាន់តែច្រើន​។

​ដំឡូង​បំពេញបាន 3.5% នៃ​តម្រូវការ​ផ្លុ​យ​អូ​រីត​ប្រចាំថ្ងៃ​សម្រាប់​បុរស ខណៈពេលដែល​សម្រាប់​ស្ត្រី ពួកវា​ផ្តល់ 5% នៃ​បរិមាណ​ផ្លុ​យ​អូ​រីត​ដែល​បាន​ណែនាំ​។​

បង្គា​

​បង្គា​មាន​ផ្ទុក​ផ្លុ​យ​អូ​រីត​ច្រើន​ពីព្រោះ​សារធាតុ​នេះ​មាន​ច្រើន​នៅក្នុង​បរិស្ថាន​ទឹក​។ លើសពីនេះ បង្គា​ក៏​ផ្តល់​សារធាតុចិញ្ចឹម​ជាច្រើន​ដូចជា សេ​លេ​ញ៉ូ​ម វីតាមីន B12 ផូស្វ័រ កូ​លីន ទង់ដែង និង​អ៊ីយ៉ូត​។​

​ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ ដោយសារ​បង្គា​មាន​ផ្ទុក​នូវ​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​ច្រើន ដូច្នេះ​គួរប្រើ​ក្នុង​កម្រិត​មធ្យម និង​សម​ហេតុផល ដើម្បី​កុំឱ្យ​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​។​

​តែ​ខ្មៅ​

​តែ​ខ្មៅ​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម ដែល​ជួយ​ការពារ​រាងកាយ​ពី​ភាព​ចាស់ និង​ជំងឺ​។ លើសពីនេះ​តែ​ខ្មៅ​សម្បូរ​ទៅដោយ​ផ្លុ​យ​អូ​រីត ហើយ​អាច​កាត់បន្ថយ​បាន​អាស្រ័យ​លើ​បរិ​មាណទឹក​ដែល​អ្នក​ប្រើ​ដើម្បី​ធ្វើ​តែ​។ ក្នុង 100 ក្រាម​នៃ​តែ​ខ្មៅ​មាន​ផ្ទុក​ផ្លុ​យ​អូ​រីត 0.25-0.39mg ដែល​ផ្តល់ឱ្យ​អ្នក​នូវ 9.7% នៃ​តម្រូវការ​ផ្លុ​យ​អូ​រីត​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​៕​