Join with Health.com.kh on Telegram

​យោងតាម​អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ 20% នៃ​ការ​ទទួលទាន​អាហារ​ចូលក្នុង​ខួរក្បាល​។ ដូច្នេះហើយ​ការជ្រើសរើស​អាហារ​ដែល​ត្រឹមត្រូវ​នឹង​ជួយ​បំប៉ន​ខួរក្បាល​ឱ្យ​កាន់តែ​ឆ្លាត​។

​បន្លែ​បៃតង​

​ការសិក្សា​មួយ​បាន​បង្ហាញថា ការទទួល​ទាន​បន្លែ​បៃតង​មួយពេល​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​ជួយ​ពន្យឺតការ​ថយចុះ​នៃ​ការយល់ដឹង​ដែល​ទាក់ទង​នឹង​អាយុ​។ បន្លែ​បៃតង​គឺជា​មូលដ្ឋាន​នៃ​អាហារ​ខួរក្បាល​ដ៏​ល្អ​។ បន្លែ​បៃតង​មានតម្លៃ​ថោក មានការ​ប្រើប្រាស់​ច្រើន ហើយ​សមាមាត្រ​នៃ​សារធាតុចិញ្ចឹម និង​កាឡូរី​គឺ​ខ្ពស់​។​

​បន្លែ​ដូចជា ស្ពៃ​ស្ពី​ណា​ច ឆៃថាវ ក៏​ជា​ប្រភព​សម្បូរ​ជាតិ​សរសៃ វីតាមីន B9 និង​វីតាមីន A និង C ផងដែរ​។​

​ផ្លែឈើ និង​បន្លែ​ចម្រុះ​ពណ៌​

​អាហារ​ដែលមាន​ពណ៌​ច្រើន​នៅលើ​ចាន នោះ​វា​កាន់តែ​ល្អ​សម្រាប់​ខួរក្បាល​។​

​យោងតាម​ការស្រាវជ្រាវ​បានឱ្យដឹងថា បន្លែ និង​ផ្លែឈើ​ដែលមាន​ពណ៌​ស្រស់ៗ​មាន​សមាសធាតុ​ដែលមាន​ឥទ្ធិពល​លើ​ការ​រលាក ការចងចាំ ការ​គេង និង​អារម្មណ៍​។​

​បន្លែ និង​ផ្លែឈើ​ពណ៌​ក្រហម និង​ស្វាយ​មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ខ្លាំង​សម្រាប់​ខួរក្បាល​។​
​ផ្លែ​បឺ​រ​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​ខ្លាញ់​ល្អ​ច្រើន ដែល​អាច​បង្កើន​សមត្ថ​ភាព​របស់​រាងកាយ​ក្នុងការ​ស្រូបយក​សារធាតុចិញ្ចឹម​ផ្សេងៗ​។​

អាហារ​សមុទ្រ​

​អាហារ​សមុទ្រ​គឺជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​នៃ​អាស៊ីត​ខ្លាញ់​អូ​មេ​ហ្គា 3 ដែលមាន​សារៈសំខាន់​សម្រាប់​សុខភាព​ខួរក្បាល​។ លើសពីនេះ អាហារ​សមុទ្រ​ក៏​ផ្តល់​វីតាមីន B12 សេ​លេ​ញ៉ូ​ម ជាតិ​ដែក ស័ង្កសី និង​ប្រូតេអ៊ីន​ផងដែរ​។​

​សម្រាប់​អ្នក​ដែល​មិន​ចូលចិត្ត​ញ៉ាំ​ត្រី អ្នក​អាច​ទទួលបាន​អូ​មេ​ហ្គា 3 តាមរយៈ​គ្រាប់​ជី​, គ្រាប់​កប្បាស​, សា​រ៉ា​យ​សមុទ្រ​។​

​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ សណ្តែក និង​គ្រាប់​ផ្លែឈើ​

​មនុស្ស​ម្នាក់ៗ​គួរ​ទទួលទាន​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ សណ្តែក និង​គ្រាប់​ចំនួន​ពាក់កណ្តាល ឬមួយ​ចាន​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ ដូចជា គ្រាប់ស្វាយចន្ទី អាល់​ម៉ុ​ន គ្រាប់​វ៉​ល​ណាត់ និង​គ្រាប់​ល្ពៅ​។

​គ្រឿងទេស និង​ឱសថ​

​មាន​គ្រឿងទេស​មួយចំនួន​ដែល​ជួយ​ធ្វើឱ្យមាន​តុល្យភាព​នៃ microflora នៅក្នុង​ពោះវៀន កាត់បន្ថយ​ការ​រលាក និង​ថែមទាំង​ធ្វើអោយ​ការចងចាំ​ប្រសើរឡើង​។​

​រមៀត​ក៏​ជា​គ្រឿងទេស​សម្រាប់​សុខភាព​ផងដែរ​។ យោងតាម​ការស្រាវជ្រាវ សារធាតុ Curcumin នៅក្នុង​រមៀត​មាន​ប្រយោជន៍​សម្រាប់​ការ​ផ្តោតអារម្មណ៍ និង​ការយល់ដឹង​របស់​មនុស្ស​។​

​អ្នក​អាច​បន្ថែម​រមៀត​ទៅក្នុង​សាឡាដ ទឹក​ផ្លែឈើ ការី ទឹកក្រឡុក​។ ការ​ផ្សំ​ម្រេច​ជាមួយ​រមៀត​អាច​បង្កើន​សកម្មភាពរ​បស់ curcumin រហូតដល់ 2000% ។​

​លើសពីនេះ​ទៀត ឈើអែម​និង​ខ្ញី​ក៏​ល្អ​សម្រាប់​ខួរក្បាល​ផងដែរ​។​

​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ fermented

​ការទទួល​ទាន​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ fermented ប្រាំ​មួយដង​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​អាច​កាត់បន្ថយ​ការ​រលាក និង​ធ្វើអោយ​ប្រសើរឡើង​នូវ​ភាព​ចម្រុះ​នៃ​ជីវៈ​តូចៗ​នៅក្នុង​ពោះវៀន​។​

​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ fermented ដូចជា ទឹកដោះគោ​យ៉ា​អួ​, ជ្រក់​, គីម​ឈី ជាដើម​។​

សូកូឡា​ខ្មៅ​

​ការសិក្សា​លើ​មនុស្សពេញវ័យ 14.000​នាក់ បាន​រកឃើញថា​អ្នក​ដែល​ញ៉ាំ​សូកូឡា​ខ្មៅ​ជា​ទៀងទាត់​មាន​ហានិភ័យ​ទាប​នៃ​ជំងឺ​ធ្លាក់​ទឹកចិត្ត 70% ។ អ្នក​ដែល​ញ៉ាំ​សូកូឡា​ទឹកដោះគោ​មិន​ទទួលបាន​លទ្ធផល​ដូចគ្នា​ទេ​។​

​សូកូឡា​ខ្មៅ​មាន​ផ្ទុក​សារជាតិ flavonols និង epicatechin ។ បន្ទាប់ពី​កែច្នៃ​រួច សូកូឡា ស ស្ទើរតែ​លែងមាន​ផ្ទុក​សារធាតុ Epicatechin ទៀតហើយ​៕