Join with Health.com.kh on Telegram

មនុស្ស​ជាច្រើន​គិតថា​អ្នក​ត្រូវតែ​ញ៉ាំ​សាច់​ដើម្បី​ទទួលបាន​ប្រូតេអ៊ីន​គ្រប់គ្រាន់ ប៉ុន្តែ​វា​មិន​ពិត​នោះទេ​។

​ប្រូតេអ៊ីន​គឺជា​សារធាតុចិញ្ចឹម​ដ៏​សំខាន់​មួយ​សម្រាប់​រាងកាយ​មនុ​ស្ស ជា​មូលដ្ឋាន​សម្រាប់​មុខងារ​ការពារ​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​របស់​រាងកាយ ហើយ​វា​មាន​ទំនាក់ទំនង​យ៉ាង​ជិតស្និទ្ធ​ទៅនឹង​ការបង្កើត​ជាលិកា និង​ការអភិវឌ្ឍ​សរីរាង្គ​នៃ​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​។ ប្រសិនបើ​រាងកាយ​ខ្វះ​ប្រូតេអ៊ីន វា​នឹង​បណ្តាលឱ្យមាន​ការថយចុះ​នៃ​ភាព​ធន់​នឹង​ជំងឺ​។​

​ដូច្នេះហើយ អ្នក​គួរតែ​យកចិត្តទុកដាក់​បន្ថែម​ប្រូតេអ៊ីន​សម្រាប់​រាងកាយ​។ ប្រភព​ប្រូតេអ៊ីន​ដែលមាន​គុណភាព​ខ្ពស់​ទាំងពីរ​ជួយ​បង្កើន​ភាព​ធន់​ទ្រាំ​និង​ជួយ​ពន្យារ​ដំណើរការ​នៃ​ភាព​ចាស់​នៃ​សាច់ដុំ​។ អាហារ​ដែលមាន​ប្រូតេអ៊ីន​គុណភាព​ខ្ពស់​រួមមាន​:

​ស៊ុត​

​មាតិកា​ប្រូតេអ៊ីន​នៅក្នុង​ស៊ុត​គឺ 13% ហើយ​សមាសធាតុ​អាស៊ីត​អា​មី​ណូ​គឺ​ជិតស្និទ្ធ​នឹង​តម្រូវការ​របស់​រាងកាយ​មនុស្ស​។ លើសពីនេះ ស៊ុត​ក៏មាន​ផ្ទុក​នូវ​វីតាមីន និង​សារធាតុ​រ៉ែ​ជាច្រើន​ដូចជា កាល់ស្យូម ផូស្វ័រ ជាតិ​ដែក ស័ង្កសី សេ​លេ​ញ៉ូ​ម ជាដើម​។​

​សម្រាប់​អ្នក​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ​គួរ​ញ៉ាំ​ស៊ុត​មួយ​គ្រាប់​ក្នុង​មួយថ្ងៃ រួមទាំង​ស៊ុត​ស និង​លឿង​ផង​។​

ទឹកដោះគោ​

​ទឹកដោះគោ​ផ្តល់​ប្រភព​គុណភាព​ខ្ពស់​នៃ​ប្រូតេអ៊ីន វីតាមីន B1 វីតាមីន B2 និង​កាល់ស្យូម​។ ថ្វីត្បិតតែ​ទឹកដោះគោ​ជា​អាហារ​រាវ​ដែលមាន​ជាតិ​ទឹក​ខ្ពស់​ក៏ដោយ ប្រូតេអ៊ីន​មាន​ត្រឹមតែ 3% ប៉ុន្តែ​សមាមាត្រ​នៃ​អាស៊ីត​អា​មី​ណូ​សំខាន់ៗ​នៅក្នុង​ទឹកដោះគោ​បំពេញតម្រូវការ​នៃ​រាងកាយ​មនុស្ស​ជា​របស់​ប្រូតេអ៊ីន​ដែលមាន​គុណភាព​ខ្ពស់​។​

​បន្ថែម​ពីលើ​ទឹកដោះគោ​រាវ ក៏មាន​ទឹកដោះគោ​ជូរ ឈី​ស ជាដើម អ្នក​ដែល​មិនមាន​ជាតិ lactose អាច​សាកល្បង​ផឹក​ទឹកដោះគោ​ជូរ ជំនួស​ទឹកដោះគោ​រាវ​បាន​។​​វា​ត្រូវបាន​ណែ​នាំឱ្យ​ទទួលទាន​ទឹកដោះគោ 300 ក្រាម​ឬ​ផលិតផល​ទឹកដោះគោ​ដែល​ស្មើនឹង​ទឹកដោះគោ 300 ក្រាម​ក្នុង​មនុស្ស​ម្នាក់​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​។​

​ត្រី​

​ត្រី​មាន​ប្រូតេអ៊ីន ខ្លាញ់ វីតាមីន និង​សារធាតុ​រ៉ែ​ជាច្រើន​។ មាតិកា​ប្រូតេអ៊ីន​គឺ​ប្រហែល 15-22% ដែលមាន​អាស៊ីត​អា​មី​ណូ​ជាច្រើន​ប្រភេទ​ដែល​ចាំបាច់​សម្រាប់​រាងកាយ​ម​នុស្ស​។ សាច់​ត្រី​ជាពិសេស​សម្បូរ​ទៅដោយ leucine និង lysine ដែលជា​ប្រូតេអ៊ីន​គុណភាព​ខ្ពស់​។​

​លើសពីនេះ ត្រី​សម្បូរ​អាស៊ីត​ខ្លាញ់ polyunsaturated fatty acids បរិភោគ​ក្នុង​កម្រិត​មធ្យម​ជួយ​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​លើស​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម និង​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង​។​

​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ មនុស្ស​ម្នាក់ៗ​គួរ​ទទួលទាន​សាច់​ត្រី​ពី 40-70g ដើម្បី​បន្ថែម​សារធាតុចិញ្ចឹម​ចាំបាច់​។​

បង្គា​

​បង្គា​សម្បូរ​ទៅដោយ​ប្រូតេអ៊ីន វីតាមីន A, B1, B2 និង niacin កាល់ស្យូម ផូស្វ័រ ជាតិ​ដែក​។​ល​។ មាតិកា​ប្រូតេអ៊ីន​នៅក្នុង​បង្គា​មាន​ប្រហែល 16%-23% មាតិកា​ខ្លាញ់​ទាប និង​ខ្លាញ់​មិន​ឆ្អែត​ជា​ចម្បង​។​

​លើសពីនេះ បង្គា​ក៏​សម្បូរ​ទៅដោយ​ជាតិ​ម៉ាញ៉េ​ស្យូ​ម ដែល​ដើរតួនាទី​យ៉ាងសំខាន់​ក្នុងការ​គ្រប់គ្រង​សកម្មភាព​បេះដូង​។ នេះ​គឺជា​អាហារ​បំប៉ន​ដែល​ល្អជា​ពិសេស​សម្រាប់​កុមារ និង​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​។​

សាច់មាន់​

​មាតិកា​ប្រូតេអ៊ីន​នៅក្នុង​សាច់មាន់​គឺ​ប្រហែល 20% សុដន់​មាន់​គឺជា​ប្រភព​ប្រូតេអ៊ីន​ដែល​ចូលចិត្ត​សម្រាប់​អ្នក​ហាត់ប្រាណ​ជាច្រើន មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ទាប និង​មាន​អាស៊ីត​ខ្លាញ់​មិន​ឆ្អែត​ច្រើន ជាពិសេស​អាស៊ីត​ខ្លាញ់​អូ​លី​ក និង​អាស៊ីត​ខ្លាញ់​។​
linoleic.​សាច់​នេះ​មាន​អាស៊ីត​អា​មី​ណូ​ជាច្រើន​ដែលមាន​ប្រយោជន៍​សម្រាប់​ការរំលាយ​អាហារ​របស់​មនុស្ស​។ ក្រៅពីនេះ វា​ក៏​ជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​នៃ​សារធាតុ​រ៉ែ ដូចជា​ទង់ដែង ជាតិ​ដែក ស័ង្កសី វីតាមីន B និង​វីតាមីន​រលាយ​ក្នុង​ខ្លាញ់​។ សារធាតុចិញ្ចឹម​នៅក្នុង​សាច់មាន់​ដើរតួនាទី​យ៉ាងសំខាន់​ក្នុងការ​អភិវឌ្ឍន៍​មនុស្ស​៕​