មនុស្សជាច្រើនគិតថាអ្នកត្រូវតែញ៉ាំសាច់ដើម្បីទទួលបានប្រូតេអ៊ីនគ្រប់គ្រាន់ ប៉ុន្តែវាមិនពិតនោះទេ។
ប្រូតេអ៊ីនគឺជាសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏សំខាន់មួយសម្រាប់រាងកាយមនុស្ស ជាមូលដ្ឋានសម្រាប់មុខងារការពារប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់រាងកាយ ហើយវាមានទំនាក់ទំនងយ៉ាងជិតស្និទ្ធទៅនឹងការបង្កើតជាលិកា និងការអភិវឌ្ឍសរីរាង្គនៃប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ។ ប្រសិនបើរាងកាយខ្វះប្រូតេអ៊ីន វានឹងបណ្តាលឱ្យមានការថយចុះនៃភាពធន់នឹងជំងឺ។
ដូច្នេះហើយ អ្នកគួរតែយកចិត្តទុកដាក់បន្ថែមប្រូតេអ៊ីនសម្រាប់រាងកាយ។ ប្រភពប្រូតេអ៊ីនដែលមានគុណភាពខ្ពស់ទាំងពីរជួយបង្កើនភាពធន់ទ្រាំនិងជួយពន្យារដំណើរការនៃភាពចាស់នៃសាច់ដុំ។ អាហារដែលមានប្រូតេអ៊ីនគុណភាពខ្ពស់រួមមាន:
ស៊ុត
មាតិកាប្រូតេអ៊ីននៅក្នុងស៊ុតគឺ 13% ហើយសមាសធាតុអាស៊ីតអាមីណូគឺជិតស្និទ្ធនឹងតម្រូវការរបស់រាងកាយមនុស្ស។ លើសពីនេះ ស៊ុតក៏មានផ្ទុកនូវវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែជាច្រើនដូចជា កាល់ស្យូម ផូស្វ័រ ជាតិដែក ស័ង្កសី សេលេញ៉ូម ជាដើម។
សម្រាប់អ្នកដែលមានសុខភាពល្អគួរញ៉ាំស៊ុតមួយគ្រាប់ក្នុងមួយថ្ងៃ រួមទាំងស៊ុតស និងលឿងផង។
ទឹកដោះគោ
ទឹកដោះគោផ្តល់ប្រភពគុណភាពខ្ពស់នៃប្រូតេអ៊ីន វីតាមីន B1 វីតាមីន B2 និងកាល់ស្យូម។ ថ្វីត្បិតតែទឹកដោះគោជាអាហាររាវដែលមានជាតិទឹកខ្ពស់ក៏ដោយ ប្រូតេអ៊ីនមានត្រឹមតែ 3% ប៉ុន្តែសមាមាត្រនៃអាស៊ីតអាមីណូសំខាន់ៗនៅក្នុងទឹកដោះគោបំពេញតម្រូវការនៃរាងកាយមនុស្សជារបស់ប្រូតេអ៊ីនដែលមានគុណភាពខ្ពស់។
បន្ថែមពីលើទឹកដោះគោរាវ ក៏មានទឹកដោះគោជូរ ឈីស ជាដើម អ្នកដែលមិនមានជាតិ lactose អាចសាកល្បងផឹកទឹកដោះគោជូរ ជំនួសទឹកដោះគោរាវបាន។វាត្រូវបានណែនាំឱ្យទទួលទានទឹកដោះគោ 300 ក្រាមឬផលិតផលទឹកដោះគោដែលស្មើនឹងទឹកដោះគោ 300 ក្រាមក្នុងមនុស្សម្នាក់ក្នុងមួយថ្ងៃ។
ត្រី
ត្រីមានប្រូតេអ៊ីន ខ្លាញ់ វីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែជាច្រើន។ មាតិកាប្រូតេអ៊ីនគឺប្រហែល 15-22% ដែលមានអាស៊ីតអាមីណូជាច្រើនប្រភេទដែលចាំបាច់សម្រាប់រាងកាយមនុស្ស។ សាច់ត្រីជាពិសេសសម្បូរទៅដោយ leucine និង lysine ដែលជាប្រូតេអ៊ីនគុណភាពខ្ពស់។
លើសពីនេះ ត្រីសម្បូរអាស៊ីតខ្លាញ់ polyunsaturated fatty acids បរិភោគក្នុងកម្រិតមធ្យមជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺលើសជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាម និងជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។
ជារៀងរាល់ថ្ងៃ មនុស្សម្នាក់ៗគួរទទួលទានសាច់ត្រីពី 40-70g ដើម្បីបន្ថែមសារធាតុចិញ្ចឹមចាំបាច់។
បង្គា
បង្គាសម្បូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីន វីតាមីន A, B1, B2 និង niacin កាល់ស្យូម ផូស្វ័រ ជាតិដែក។ល។ មាតិកាប្រូតេអ៊ីននៅក្នុងបង្គាមានប្រហែល 16%-23% មាតិកាខ្លាញ់ទាប និងខ្លាញ់មិនឆ្អែតជាចម្បង។
លើសពីនេះ បង្គាក៏សម្បូរទៅដោយជាតិម៉ាញ៉េស្យូម ដែលដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការគ្រប់គ្រងសកម្មភាពបេះដូង។ នេះគឺជាអាហារបំប៉នដែលល្អជាពិសេសសម្រាប់កុមារ និងស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ។
សាច់មាន់
មាតិកាប្រូតេអ៊ីននៅក្នុងសាច់មាន់គឺប្រហែល 20% សុដន់មាន់គឺជាប្រភពប្រូតេអ៊ីនដែលចូលចិត្តសម្រាប់អ្នកហាត់ប្រាណជាច្រើន មានជាតិខ្លាញ់ទាប និងមានអាស៊ីតខ្លាញ់មិនឆ្អែតច្រើន ជាពិសេសអាស៊ីតខ្លាញ់អូលីក និងអាស៊ីតខ្លាញ់។
linoleic.សាច់នេះមានអាស៊ីតអាមីណូជាច្រើនដែលមានប្រយោជន៍សម្រាប់ការរំលាយអាហាររបស់មនុស្ស។ ក្រៅពីនេះ វាក៏ជាប្រភពដ៏ល្អនៃសារធាតុរ៉ែ ដូចជាទង់ដែង ជាតិដែក ស័ង្កសី វីតាមីន B និងវីតាមីនរលាយក្នុងខ្លាញ់។ សារធាតុចិញ្ចឹមនៅក្នុងសាច់មាន់ដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការអភិវឌ្ឍន៍មនុស្ស៕