Join with Health.com.kh on Telegram

​ពេល​អ្នក​នៅ​ក្មេង អ្នក​ប្រហែលជា​មិន​ខ្វល់​ពី​ទម្លាប់​នៃ​ការ​ញ៉ាំ និង​សកម្មភាព​ប្រចាំថ្ងៃ​របស់​អ្នក​។ ប៉ុន្តែ​ក្រោយ​អាយុ​៤៥​ឆ្នាំ សុខភាព​ធ្លាក់ចុះ បើ​នៅតែ​រក្សា​ទម្លាប់​អាក្រក់ រាងកាយ​ងាយ​នឹង​ឈឺ​។

​កំហុស​ប៉ះពាល់​ដល់​ក្រពះ​

​ក្រពះ​ទទួលខុសត្រូវ​ក្នុងការ​រំលាយ​អាហារ បំប្លែង​អាហារ​ទៅជា​សារធាតុចិញ្ចឹម​ដែល​រាងកាយ​ត្រូវការ​។ ដូច្នេះហើយ ជំងឺ​ក្រពះ​មាន​ទំនាក់ទំនង​យ៉ាង​ជិតស្និទ្ធ​ទៅនឹង​របប​អាហារ​ប្រចាំថ្ងៃ​របស់​មនុស្ស​។​

​ដើម្បី​រាងកាយ​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ ដើម្បី​ជៀសវាង​ការកកើត​ដុំ​សាច់​សាហាវ​ក្នុង​ក្រពះ អ្នក​គួរ​ចៀសវាងឫញ៉ាំឱ្យតិចបំផុតនូវ​អាហារ​៖

-​អាហារ​ជ្រក់ ប្រៃ​៖ អាហារ​ប្រភេទ​នេះ​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​នី​ទ្រី​ត​ច្រើន​។ សារធាតុ​នេះ​ពេល​ចូលក្នុង​ខ្លួន​នឹង​ផ្លាស់ប្តូរ​ទៅជា nitrosamine ដែល​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​ក្រពះ​ផ្ទាល់​។​

-​អាហារ​បំពង​៖ អាហារ​បំពង គឺជា​មុខម្ហូប​ដែល​មនុស្ស​ជាច្រើន​ចូលចិត្ត ប៉ុន្តែ​វា​ធ្វើឱ្យ​រលាក​ភ្នាស​អញ្ចាញធ្មេញ នាំឱ្យ​ដំបៅ​ក្រពះ​កាន់តែ​ធ្ងន់ធ្ងរ រលាក​ក្រពះ​។ ការខូចខាត​ក្រពះ​រយៈពេល​យូរ​គឺជា​តម្រូវការ​ជាមុន​សម្រាប់​កោសិកា​សាហាវ​ដើម្បី​អភិវឌ្ឍ​។​

កំហុស​ដែល​បំផ្លាញ​ថ្លើម​

​ថ្លើម​ជា​សរីរាង្គ​បន្សាប​ជាតិពុល​ដ៏​សំខាន់​ក្នុង​រាងកាយ ហើយ​ជា​សរីរាង្គ​តែមួយគត់​ដែល​មិនមាន​សរសៃប្រសាទ​គ្រឿង​កុំព្យូទ័រ​។ ករណី​ជាច្រើន​នៃ​ជំងឺថ្លើម​ត្រូវបាន​រកឃើញថា​ស្ថិតក្នុង​ដំណាក់កាល​កណ្តា​ល ឬ ចុងក្រោយ​។​

​អាហារ​ខូច​ថ្លើម​មាន​២​ប្រភេទ​ដែល​យើង​គួរ​ចៀសវាង​៖

-​អាហារ​ដែលមាន​ផ្សិត​៖ អាហារ​ដែលមាន​ផ្សិត​នឹងមាន​ជាតិពុល aflatoxin ដែលមាន​សមត្ថភាព​ជំរុញ​ការលូតលាស់​នៃ​កោសិកា K ជាពិសេស​នៅក្នុង​ថ្លើម​។ មនុស្ស​ជាច្រើន​ដោយ​ការសោកស្ដាយ​ចំពោះ​អាហារ បានត្រឹមតែ​កាត់​ផ្នែក​ដែល​ខូច ហើយ​បរិភោគ​ដែល​នៅសល់​។ សកម្មភាព​នេះ​ធ្វើឱ្យ​ខូច​ថ្លើម​ធ្ងន់ធ្ងរ​ដោយ​អ​ចេតនា​។​

-​ជាតិ​អាល់កុល​៖ ថ្លើម​គឺជា​សរីរាង្គ​សំខាន់​ដែល​ទទួលខុសត្រូវ​ចំពោះ​ការ​បំប្លែង​សារជាតិ​ស្រវឹង​។ នៅក្នុង​ដំណើរការ​នៃ​ការរំលាយ​អាហារ​សារធាតុពុល​ជាច្រើន​ត្រូវបាន​បញ្ចេញ​ហើយ​បណ្តាលឱ្យ​ខូចខាត​ដល់​ថ្លើម​។ ការទទួល​ទាន​គ្រឿង​ស្រវឹង​ក្នុង​រយៈពេល​យូរ​អាច​នាំឱ្យ​កើត​ជំងឺ​ក្រិន​ថ្លើម​។​

​កំហុស​ដែល​បំផ្លាញ​សួត​

​មនុស្ស​គ្រប់គ្នា​ដឹងថា​សួត​គឺជា​ផ្នែក​សំខាន់​នៃ​រាងកាយ​ដែល​ទទួលខុសត្រូវ​ចំពោះ​ការផ្លាស់ប្តូរ​ឧស្ម័ន​ដោយ​បំ​លែង​អុកស៊ីសែន​ទៅជា CO2 ។ ជាធម្មតា នៅពេលដែល​សួត​មិនមាន​សុខភាព​ល្អ មនុស្ស​នឹងមាន​រោគសញ្ញា​ដូចជា ក្អក ឈឺ​ក ឈឺបំពង់ក​…​។​

​ការ​ស្រូប​ឧស្ម័ន​ដែល​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ជា​ទៀងទាត់​នឹងធ្វើ​ឱ្យ​ខូចសុខភាព​សួត​ដោយ​ស្ងៀមស្ងាត់​។ លើសពីនេះ​ទៀត មានរឿង​ពីរ​ដែល​មនុស្ស​ជាច្រើន​ធ្វើ ដែល​ធ្វើ​ឲ្យ​សួត​របស់​ពួកគេ​ចុះខ្សោយ​។​

-​ការជក់បារី​៖ ការជក់បារី​គឺមាន​គ្រោះថ្នាក់​ខ្លាំង​ចំពោះ​សួត ជាពិសេស​ការជក់បារី​ក្រោយ​អាហារ​បង្កើន​ការខូចខាត​ដល់​រាងកាយ​។ វា​មិន​ត្រឹមតែ​រំខាន​ដល់​ដំណើរការ​រំលាយ​អាហារ បង្កើន​បរិមាណ​កាកសំណល់​ក្នុង​រាងកាយ​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ថែមទាំង​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព​សួត​ទៀតផង​។​

-​ផ្សែង​ក្នុង​ផ្ទះបាយ​៖ ការ​ស្រូប​ផ្សែង​ផ្ទះបាយ​ជាប្រចាំ​ក៏មាន​គ្រោះថ្នាក់​ខ្លាំង​ដល់​សួត​ដែរ​។ ប្រសិនបើ​ប្រើ​ប្រេងឆា​គ្មាន​គុណភាព ចម្អិន​នៅ​សីតុណ្ហភាព​ខ្ពស់ សារធាតុ​ជាច្រើន​ដែល​បណ្តាលឱ្យ​កោសិកា K នឹងត្រូវ​ហួត​ទៅជា​ផ្សែង​។ នៅពេលដែល​មនុស្ស​ស្រូប​ចូល សួត​នឹងត្រូវ​ខូចខាត​បន្តិច​ម្តងៗ​។​

​កំហុស​ធ្វើឱ្យ​ខូច​ពោះវៀន​

​ពោះវៀន​របស់​មនុស្ស​មា​ន ពោះវៀនតូច ពោះវៀនធំ និង​រន្ធ​គូថ​។ វា​ទទួលខុសត្រូវ​ក្នុងការ​ស្រូបយក​សារធាតុចិញ្ចឹម​ពី​អាហារ ហើយក៏​ជា​កន្លែង​រក្សាទុក​កាកសំណល់ និង​ជាតិពុល​ផងដែរ​។ អាហារ​ប្រចាំថ្ងៃ​នឹងត្រូវ​រំសាយ​ចេញ​ក្នុង​រយៈពេល​ប្រហែល 24 ម៉ោង​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ បន្ទាប់ពី​ចលនា​ពោះវៀន​ថយចុះ ការ​ខ្ជះខ្ជាយ​ពេលវេលា​នៅក្នុង​រាងកាយ​កើនឡើង ហើយ​មិនមាន​អត្ថប្រយោជន៍​សម្រាប់​សុខភាព​ពោះវៀន​នោះទេ​។​

​ការសិក្សា​ជាច្រើន​បង្ហាញថា អ្នក​ដែល​ញ៉ាំ​សាច់​ក្រហម​យ៉ាងហោចណាស់ 1 អាហារ​ក្នុង​មួយថ្ងៃ ទំនង​ជាមាន K ពោះវៀន​ជាង​អ្នក​ដែល​មិនមាន​។ មូលហេតុ​ចម្បង​គឺ​សាច់មាន​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​ខ្ពស់ ខ្លាញ់​ខ្ពស់ និង​ជាតិ​សរសៃ​ទាប​៕