ពេលអ្នកនៅក្មេង អ្នកប្រហែលជាមិនខ្វល់ពីទម្លាប់នៃការញ៉ាំ និងសកម្មភាពប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក។ ប៉ុន្តែក្រោយអាយុ៤៥ឆ្នាំ សុខភាពធ្លាក់ចុះ បើនៅតែរក្សាទម្លាប់អាក្រក់ រាងកាយងាយនឹងឈឺ។
កំហុសប៉ះពាល់ដល់ក្រពះ
ក្រពះទទួលខុសត្រូវក្នុងការរំលាយអាហារ បំប្លែងអាហារទៅជាសារធាតុចិញ្ចឹមដែលរាងកាយត្រូវការ។ ដូច្នេះហើយ ជំងឺក្រពះមានទំនាក់ទំនងយ៉ាងជិតស្និទ្ធទៅនឹងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់មនុស្ស។
ដើម្បីរាងកាយដែលមានសុខភាពល្អ ដើម្បីជៀសវាងការកកើតដុំសាច់សាហាវក្នុងក្រពះ អ្នកគួរចៀសវាងឫញ៉ាំឱ្យតិចបំផុតនូវអាហារ៖
-អាហារជ្រក់ ប្រៃ៖ អាហារប្រភេទនេះមានផ្ទុកជាតិនីទ្រីតច្រើន។ សារធាតុនេះពេលចូលក្នុងខ្លួននឹងផ្លាស់ប្តូរទៅជា nitrosamine ដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់ក្រពះផ្ទាល់។
-អាហារបំពង៖ អាហារបំពង គឺជាមុខម្ហូបដែលមនុស្សជាច្រើនចូលចិត្ត ប៉ុន្តែវាធ្វើឱ្យរលាកភ្នាសអញ្ចាញធ្មេញ នាំឱ្យដំបៅក្រពះកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ រលាកក្រពះ។ ការខូចខាតក្រពះរយៈពេលយូរគឺជាតម្រូវការជាមុនសម្រាប់កោសិកាសាហាវដើម្បីអភិវឌ្ឍ។
កំហុសដែលបំផ្លាញថ្លើម
ថ្លើមជាសរីរាង្គបន្សាបជាតិពុលដ៏សំខាន់ក្នុងរាងកាយ ហើយជាសរីរាង្គតែមួយគត់ដែលមិនមានសរសៃប្រសាទគ្រឿងកុំព្យូទ័រ។ ករណីជាច្រើននៃជំងឺថ្លើមត្រូវបានរកឃើញថាស្ថិតក្នុងដំណាក់កាលកណ្តាល ឬ ចុងក្រោយ។
អាហារខូចថ្លើមមាន២ប្រភេទដែលយើងគួរចៀសវាង៖
-អាហារដែលមានផ្សិត៖ អាហារដែលមានផ្សិតនឹងមានជាតិពុល aflatoxin ដែលមានសមត្ថភាពជំរុញការលូតលាស់នៃកោសិកា K ជាពិសេសនៅក្នុងថ្លើម។ មនុស្សជាច្រើនដោយការសោកស្ដាយចំពោះអាហារ បានត្រឹមតែកាត់ផ្នែកដែលខូច ហើយបរិភោគដែលនៅសល់។ សកម្មភាពនេះធ្វើឱ្យខូចថ្លើមធ្ងន់ធ្ងរដោយអចេតនា។
-ជាតិអាល់កុល៖ ថ្លើមគឺជាសរីរាង្គសំខាន់ដែលទទួលខុសត្រូវចំពោះការបំប្លែងសារជាតិស្រវឹង។ នៅក្នុងដំណើរការនៃការរំលាយអាហារសារធាតុពុលជាច្រើនត្រូវបានបញ្ចេញហើយបណ្តាលឱ្យខូចខាតដល់ថ្លើម។ ការទទួលទានគ្រឿងស្រវឹងក្នុងរយៈពេលយូរអាចនាំឱ្យកើតជំងឺក្រិនថ្លើម។
កំហុសដែលបំផ្លាញសួត
មនុស្សគ្រប់គ្នាដឹងថាសួតគឺជាផ្នែកសំខាន់នៃរាងកាយដែលទទួលខុសត្រូវចំពោះការផ្លាស់ប្តូរឧស្ម័នដោយបំលែងអុកស៊ីសែនទៅជា CO2 ។ ជាធម្មតា នៅពេលដែលសួតមិនមានសុខភាពល្អ មនុស្សនឹងមានរោគសញ្ញាដូចជា ក្អក ឈឺក ឈឺបំពង់ក…។
ការស្រូបឧស្ម័នដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ជាទៀងទាត់នឹងធ្វើឱ្យខូចសុខភាពសួតដោយស្ងៀមស្ងាត់។ លើសពីនេះទៀត មានរឿងពីរដែលមនុស្សជាច្រើនធ្វើ ដែលធ្វើឲ្យសួតរបស់ពួកគេចុះខ្សោយ។
-ការជក់បារី៖ ការជក់បារីគឺមានគ្រោះថ្នាក់ខ្លាំងចំពោះសួត ជាពិសេសការជក់បារីក្រោយអាហារបង្កើនការខូចខាតដល់រាងកាយ។ វាមិនត្រឹមតែរំខានដល់ដំណើរការរំលាយអាហារ បង្កើនបរិមាណកាកសំណល់ក្នុងរាងកាយប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាពសួតទៀតផង។
-ផ្សែងក្នុងផ្ទះបាយ៖ ការស្រូបផ្សែងផ្ទះបាយជាប្រចាំក៏មានគ្រោះថ្នាក់ខ្លាំងដល់សួតដែរ។ ប្រសិនបើប្រើប្រេងឆាគ្មានគុណភាព ចម្អិននៅសីតុណ្ហភាពខ្ពស់ សារធាតុជាច្រើនដែលបណ្តាលឱ្យកោសិកា K នឹងត្រូវហួតទៅជាផ្សែង។ នៅពេលដែលមនុស្សស្រូបចូល សួតនឹងត្រូវខូចខាតបន្តិចម្តងៗ។
កំហុសធ្វើឱ្យខូចពោះវៀន
ពោះវៀនរបស់មនុស្សមាន ពោះវៀនតូច ពោះវៀនធំ និងរន្ធគូថ។ វាទទួលខុសត្រូវក្នុងការស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹមពីអាហារ ហើយក៏ជាកន្លែងរក្សាទុកកាកសំណល់ និងជាតិពុលផងដែរ។ អាហារប្រចាំថ្ងៃនឹងត្រូវរំសាយចេញក្នុងរយៈពេលប្រហែល 24 ម៉ោង។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ បន្ទាប់ពីចលនាពោះវៀនថយចុះ ការខ្ជះខ្ជាយពេលវេលានៅក្នុងរាងកាយកើនឡើង ហើយមិនមានអត្ថប្រយោជន៍សម្រាប់សុខភាពពោះវៀននោះទេ។
ការសិក្សាជាច្រើនបង្ហាញថា អ្នកដែលញ៉ាំសាច់ក្រហមយ៉ាងហោចណាស់ 1 អាហារក្នុងមួយថ្ងៃ ទំនងជាមាន K ពោះវៀនជាងអ្នកដែលមិនមាន។ មូលហេតុចម្បងគឺសាច់មានកូលេស្តេរ៉ុលខ្ពស់ ខ្លាញ់ខ្ពស់ និងជាតិសរសៃទាប៕