Join with Health.com.kh on Telegram

កំហុស​នៅពេល​ញ៉ាំ​អាហារ​ពេល​ល្ងាច​ខាងក្រោម​នេះ ធ្វើ​ឲ្យ​ក្រពះ​អ្នកធ្វើការ​ខ្លាំង ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​យ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរ​។

​ញ៉ាំ​សាច់​ច្រើនពេក​សម្រាប់​អាហារ​ពេល​ល្ងាច​

​មនុស្ស​ជាច្រើន​ចូលចិត្ត​ញ៉ាំ​សាច់ ច្រើន​នៅពេល​ល្ងាច ដែល​វា​មិន​ត្រឹមតែ​បង្កើន​កម្រិត​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​ថែមទាំង​បង្កើន​លទ្ធភាព​នៃ​ជំងឺលើសឈាម​ផងដែរ​។ ទន្ទឹមនឹងនោះ ការទទួល​ទាន​សាច់​ច្រើនពេក​នៅពេល​អាហារ​ពេល​ល្ងាច​ក៏​នឹង​ធ្វើឱ្យ​ក្រពះ​របស់​អ្នកធ្វើការ​ធ្ងន់​ផងដែរ បណ្តាលឱ្យ​មិន​រំលាយ​អាហារ និង​ហើមពោះ ប៉ះពាល់​ដល់​ការ​គេង​។​

​ដូច្នេះហើយ បើតាម​អ្នកជំនាញ​អាហារូបត្ថម្ភ មនុស្ស​មិនគួរ​ញ៉ាំ​អាហារ​ដែលមាន​កាឡូរី​ខ្ពស់​ពេក​នៅពេល​ល្ងាច​នោះទេ ព្រោះ​អាហារ​ដែលមាន​កាឡូរី​ខ្ពស់​នឹងធ្វើ​ឱ្យ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​កកកុញ​នៅលើ​ជញ្ជាំង​សរសៃឈាម ដែល​ក្នុង​រយៈពេល​យូរ​ក៏​នាំអោយមាន​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​ខ្ពស់​ដល់​សរសៃឈាម​បេះដូង​។​

ជា​ញឹកញាប់​ញ៉ាំ​ឆ្អែត​ពេក​នៅ​អាហារ​ពេល​ល្ងាច​

​អ្នក​មិនគួរ​ញ៉ាំ​អាហារ​ឆ្អែត​ពេក​ទេ​នៅពេល​ល្ងាច ការ​ញ៉ាំ​ច្រើនពេក​នៅពេល​ល្ងាច​នឹង​បង្កើន​បន្ទុក​លើ​ក្រពះ រាងកាយ​នឹង​បញ្ជូន​អារម្មណ៍មិនល្អ​ទៅកាន់​ខួរក្បាល យូរៗ​ទៅ​ងាយ​នឹង​គេង​មិន​លក់​។​

​ជាពិសេស​មនុស្ស​វ័យ​ក​ណ្តា​ល និង​មនុស្ស​ចាស់​មិនគួរ​ញ៉ាំ​អាហារ​ពេល​ល្ងាច​ច្រើនពេក​ទេ បើ​មិន​ដូច្នេះ​ទេវា​នឹង​ជំរុញ​ការបញ្ចេញ​អាំង​ស៊ុយ​លីន បង្កើន​បន្ទុក​លើ​កោសិកា​អាំង​ស៊ុយ​លីន និង​ងាយ​ឈានទៅរក​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​។​

​ញ៉ាំ​បង្អែម​នៅពេល​ល្ងាច​

​កុំ​ញ៉ាំ​ផ្អែម​ពេក​នៅពេល​ល្ងាច ព្រោះ​សកម្មភាព​នៃ​ការរំលាយ​អាហារ​ជាតិ​ស្ករ​ដូចជា​ខ្លាញ់​ក្នុង​ខ្លួន​មនុស្ស ថ្លើម សាច់ដុំ​… គួរតែ​ផ្លាស់ប្តូរ​ពី​ពេល​មួយ​ទៅ​ពេល​មួយ​។​

​បន្ទាប់ពី​ជាតិ​ស្ករ​ត្រូវបាន​រំលាយ​នៅក្នុង​ខ្លួន​មនុស្ស វា​នឹង​ត្រូវបាន​បំបែក​ទៅជា​គ្លុយកូស និង ហ្វ្រា​ក់​តូ​ស ដែល​ត្រូវបាន​ស្រូបយក​ដោយ​រាងកាយ​ហើយ​បំ​លែង​ទៅជា​ខ្លាញ់​។​

​លំ​ហាត់ប្រាណ​មិន​ត្រឹមតែ​អាច​គ្រប់គ្រង​ការបញ្ចេញ​អាំង​ស៊ុយ​លីន​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ថែមទាំង​រារាំង​ការ​បំប្លែង​ជាតិ​ស្ករ​ទៅជា​ខ្លាញ់​ផងដែរ ដូច្នេះ​អ្នក​គួរតែ​ហាត់ប្រាណ​ភ្លាមៗ​បន្ទាប់ពី​ញ៉ាំ​បង្អែម​ច្រើន​ពេល​ល្ងាច វា​អាច​ការពារ​កម្រិត​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​មិន​ឲ្យ​ឡើង​ខ្ពស់​ផងដែរ​។​

​ជារឿយៗ​ញ៉ាំ​អាហារ​ពេល​ល្ងាច​យឺត​ពេក​

​បើតាម​អ្នកជំនាញ អ្នក​គួរតែ​ប្រើ​អាហារ​ពេល​ល្ងាច​នៅ​ម៉ោង ៦-៧​យប់ បើ​អ្នក​ញ៉ាំ​នៅពេល​យប់​ជ្រៅ ងាយ​នឹង​កើត​គ្រួស​ក្នុង​ទឹកនោម​។ មនុស្ស​ភាគច្រើន​មាន​ទម្លាប់​ញ៉ាំ​អាហារ​ពេល​ល្ងាច​យឺត​ណាស់ ដោយសារតែ​ការងារ​មមាញឹក ហើយ​ចូល​គេង​ភ្លាមៗ​បន្ទាប់ពី​ញ៉ាំ​រួច​។​

​តាមពិតទៅ បន្ទាប់ពី​មនុស្ស​ម្នាក់​ដេកលក់ ចរន្តឈាម​ដើរ​យឺត ចំនួន​នៃ​ការ​បត់ជើងតូច​ថយចុះ អំបិល​កាល់ស្យូម​ក្នុង​អាហារ​នឹង​ត្រូវបាន​ស្រូបយក​ដោយ​រាងកាយ ហើយ​សារធាតុ​ផ្សេងទៀត​នឹងត្រូវ​បាន​បញ្ចេញ​តាម​ទឹកនោម​។​

​ជាធម្មតា​មនុស្ស​ម្នាក់​នោម 4 ទៅ 5 ម៉ោង​បន្ទាប់ពី​អាហារ​។ ប្រសិនបើ​អ្នក​ញ៉ាំ​នៅ​ម៉ោង 9 យប់​ម៉ោង​ត្រូវ​បត់ជើងតូច​នៅ​ម៉ោង 2-3 ព្រឹក​នៅពេលនេះ​មនុស្ស​គ្រប់គ្នា​បាន​ដេកលក់​យ៉ាង​ស្កប់ស្កល់​ដូច្នេះ​អំបិល​កាល់ស្យូម​នឹង​ផ្សំ​ជាមួយ​អាស៊ីត​អ៊ុយ​រិ​ក​ដើម្បី​បង្កើតជា​កាល់ស្យូម oxalate ហើយ​កាល់ស្យូម oxalate នឹង​បន្ថយល្បឿន នឹង​បង្កើតជា​ក្រួស​៕