ផ្លែឈើជាអាហារដ៏ល្អសម្រាប់រាងកាយ ទោះជាយ៉ាងនេះក្តី មានផ្លែឈើក្តៅៗមួយចំនួន ប្រសិនបើទទួលទានច្រើនពេកអាចបណ្តាលឱ្យក្តៅក្នុងស្បែក និងកើតមុនបាន។
ស្វាយ
ផ្លែស្វាយជាបង្អែមដ៏ទាក់ទាញបំផុតមួយ ប៉ុន្តែគុណវិបត្តិរបស់វាគឺមានជាតិស្ករខ្ពស់ ងាយបង្កឱ្យក្តៅ និងកើតមុន ប្រសិនបើញ៉ាំច្រើនពេកមិនមែនជាផ្លែឈើដែលគួរទទួលទានជាពិសេសក្រោយអាហារ។
ដោយសារតែស្វាយមានបរិមាណជាតិស្ករខ្ពស់ប្រហែល 12.7g ក្នុងការបម្រើ 60 កាឡូរី ហើយធាតុដាននៅក្នុងផ្លែស្វាយក៏អាចមានប្រតិកម្មជាមួយគ្រឿងទេសក្នុងអាហារផងដែរ ដូច្នេះវាងាយស្រួលក្នុងការបង្កើតកំដៅ និងបណ្តាលឱ្យកើតមុនផងដែរ។ ថ្វីត្បិតតែផ្លែស្វាយមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មច្រើនក៏ដោយ ពួកវាក៏ជាមូលហេតុនៃជាតិស្ករលើសនៅក្នុងខ្លួនផងដែរ។
ទុរេន
តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភរបស់ផ្លែឈើនេះ ដែលគេស្គាល់ថាជា “ស្តេចផ្លែឈើ” គឺខ្ពស់ណាស់ ហើយវាក៏ជាផ្លែឈើក្តៅផងដែរ ដូច្នេះការញ៉ាំច្រើនគឺងាយនឹងបង្កជាកម្តៅក្នុងខ្លួន កើតមុនជាដើម។ ការសិក្សាមួយរបស់សាកលវិទ្យាល័យ Tsukuba (ប្រទេសជប៉ុន) ធ្លាប់បានផ្តល់អនុសាសន៍ថា ទុរេនផ្ទុកនូវបរិមាណដ៏ច្រើននៃប្រេងស៊ុលហ្វួរិក ដែលបណ្តាលឱ្យអុកស៊ីតកម្មនៅក្នុងកោសិកាមិនត្រូវបានរំលាយ និងដោយហេតុនេះជាតិពុលដល់រាងកាយ។
បើប្រើយូរនឹងធ្វើឱ្យស្បែកខ្មៅ លឿង ថែមទាំងពន្លឿនការបាត់បង់កូឡាជែន បង្កើនភាពជ្រីវជ្រួញលើស្បែក។ ជាងនេះទៅទៀត សម្រាប់អ្នកដែលស្រកទម្ងន់ យកល្អគួរតែញ៉ាំទុរេនតិច។ ដោយសារតែបរិមាណកាឡូរីនៅក្នុងទុរេនគឺខ្ពស់ណាស់។ នៅពេលដែលអ្នកញ៉ាំច្រើន វាអាចបណ្តាលឱ្យមិនរំលាយអាហារ ធ្វើឱ្យខ្លាញ់កកកុញក្នុងរាងកាយបានយូរ។ ដូច្នេះហើយនេះជាផ្លែឈើមិនងាយស្រួលសម្រាប់អ្នកដែលមានគម្រោងសម្រកទម្ងន់។

ឪឡឹក
ថ្វីត្បិតតែសារធាតុ Lycopene នៅក្នុងផ្លែឪឡឹកអាចការពារភាពចាស់ និងធ្វើឱ្យស្បែកស្រស់ស្អាត ប៉ុន្តែប្រសិនបើអ្នកទទួលទានផ្លែឪឡឹកខុសពេលវេលា ឬទទួលទានច្រើនពេក វានឹងធ្វើឱ្យជាតិស្ករកកកុញក្នុងឈាមយ៉ាងឆាប់រហ័ស។
នេះនឹងជាលក្ខខណ្ឌអំណោយផលសម្រាប់បាក់តេរីលូតលាស់នៅលើស្បែក និងបណ្តាលឱ្យកើតមុន។ ការសិក្សាបង្ហាញថា ប្រសិនបើអ្នកទទួលទានជាតិស្ករច្រើនពេកក្នុងរយៈពេលយូរ ម៉ូលេគុលជាតិស្ករទាំងនេះនឹងរួមចំណែកដល់ការបាត់បង់ការបត់បែននៃជាលិកាស្បែក ធ្វើឱ្យស្បែកចាស់ទៅតាមអាយុ។
ជាងនេះទៅទៀត កូឡាជែននៅក្នុងខ្លួនត្រូវបានប៉ះពាល់ដោយជាតិស្ករឱ្យប្រែជាពណ៌ត្នោត ធ្វើឱ្យស្បែកលេចឡើងនូវចំណុចពណ៌ត្នោតកាន់តែច្រើន បាត់បង់ភាពបត់បែន បណ្តាលឱ្យមានស្នាមជ្រីវជ្រួញ ស្បែកយារធ្លាក់ ដែលដំណើរការនៃភាពចាស់កើតឡើងកាន់តែលឿន។
មង្ឃុត
នៅក្នុងសមាសភាពអាហារូបត្ថម្ភនៃមង្ឃុតមានផ្ទុកវីតាមីន C. ទោះបីជាវីតាមីន C មានសមត្ថភាពប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់ក៏ដោយក៏វាក្តៅ។ ដូច្នេះ ផលប៉ះពាល់នៃការទទួលទានផ្លែមង្ឃុតច្រើនពេកគឺអាចបង្កឱ្យក្តៅក្រហាយ កើតមុន និងក្រហម ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ បាតុភូតនេះកើតឡើងតែនៅពេលដែលយើងពិតជាញ៉ាំច្រើនពេកដោយមិនបន្ថែមអាហារក្នុងរយៈពេលយូរ៕



