Join with Health.com.kh on Telegram

​ផ្លែឈើ​ជា​អាហារ​ដ៏​ល្អ​សម្រាប់​រាងកាយ ទោះជា​យ៉ាងនេះ​ក្តី មាន​ផ្លែឈើ​ក្តៅៗ​មួយចំនួន ប្រសិនបើ​ទទួលទាន​ច្រើនពេក​អាច​បណ្តាលឱ្យ​ក្តៅ​ក្នុង​ស្បែក និង​កើតមុន​បាន​។

ស្វាយ​

​ផ្លែស្វាយ​ជា​បង្អែម​ដ៏​ទាក់ទាញ​បំផុត​មួយ ប៉ុន្តែ​គុណវិបត្តិ​របស់​វា​គឺមាន​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់ ងាយ​បង្ក​ឱ្យ​ក្តៅ និង​កើតមុន ប្រសិនបើ​ញ៉ាំ​ច្រើនពេក​មិនមែនជា​ផ្លែឈើ​ដែល​គួរ​ទទួលទាន​ជាពិសេស​ក្រោយ​អាហារ​។​

​ដោយសារតែ​ស្វាយ​មាន​បរិមាណ​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់​ប្រហែល 12.7g ក្នុងការ​បម្រើ 60 កាឡូរី ហើយ​ធាតុ​ដាន​នៅក្នុង​ផ្លែស្វាយ​ក៏​អាចមាន​ប្រតិកម្ម​ជាមួយ​គ្រឿងទេស​ក្នុង​អាហារ​ផងដែរ ដូច្នេះ​វា​ងាយស្រួល​ក្នុងការ​បង្កើត​កំដៅ និង​បណ្តាលឱ្យ​កើតមុន​ផងដែរ​។ ថ្វីត្បិតតែ​ផ្លែស្វាយ​មាន​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ច្រើន​ក៏ដោយ ពួកវា​ក៏​ជា​មូលហេតុ​នៃ​ជាតិ​ស្ករ​លើស​នៅក្នុង​ខ្លួន​ផងដែរ​។​

​ទុរេន​

​តម្លៃ​អាហារូបត្ថម្ភ​របស់​ផ្លែឈើ​នេះ ដែល​គេ​ស្គាល់​ថា​ជា “​ស្តេច​ផ្លែឈើ​” គឺ​ខ្ពស់​ណាស់ ហើយ​វា​ក៏​ជា​ផ្លែឈើ​ក្តៅ​ផងដែរ ដូច្នេះ​ការ​ញ៉ាំ​ច្រើន​គឺ​ងាយ​នឹង​បង្ក​ជា​កម្តៅ​ក្នុង​ខ្លួន កើតមុន​ជាដើម​។ ការសិក្សា​មួយ​របស់​សាកលវិទ្យាល័យ Tsukuba (​ប្រទេស​ជប៉ុន​) ធ្លាប់​បានផ្តល់​អនុសាសន៍​ថា ទុរេន​ផ្ទុក​នូវ​បរិមាណ​ដ៏​ច្រើន​នៃ​ប្រេង​ស៊ុ​ល​ហ្វួ​រិ​ក ដែល​បណ្តាលឱ្យ​អុកស៊ីតកម្ម​នៅក្នុង​កោសិកា​មិនត្រូវ​បាន​រំលាយ និង​ដោយហេតុនេះ​ជាតិពុល​ដល់​រាងកាយ​។​

​បើ​ប្រើ​យូរ​នឹង​ធ្វើឱ្យ​ស្បែក​ខ្មៅ លឿង ថែមទាំង​ព​ន្លឿ​ន​ការបាត់បង់​កូ​ឡា​ជែ​ន បង្កើន​ភាព​ជ្រីវជ្រួញ​លើ​ស្បែក​។ ជាងនេះទៅទៀត សម្រាប់​អ្នក​ដែល​ស្រក​ទម្ងន់ យក​ល្អ​គួរតែ​ញ៉ាំ​ទុរេន​តិច​។ ដោយសារតែ​បរិមាណ​កាឡូរី​នៅក្នុង​ទុរេន​គឺ​ខ្ពស់​ណាស់​។ នៅពេលដែល​អ្នក​ញ៉ាំ​ច្រើន វា​អាច​បណ្តាលឱ្យ​មិន​រំលាយ​អាហារ ធ្វើឱ្យ​ខ្លាញ់​កកកុញ​ក្នុង​រាងកាយ​បានយូរ​។ ដូច្នេះហើយ​នេះ​ជា​ផ្លែឈើ​មិន​ងាយស្រួល​សម្រាប់​អ្នក​ដែលមាន​គម្រោង​សម្រក​ទម្ងន់​។​

​ឪឡឹក​

​ថ្វីត្បិតតែ​សារធាតុ Lycopene នៅក្នុង​ផ្លែ​ឪឡឹក​អាច​ការពារ​ភាព​ចាស់ និង​ធ្វើឱ្យ​ស្បែក​ស្រស់ស្អាត ប៉ុន្តែ​ប្រសិនបើ​អ្នកទទួល​ទាន​ផ្លែ​ឪឡឹក​ខុសពេល​វេលា ឬ​ទទួលទាន​ច្រើនពេក វា​នឹង​ធ្វើឱ្យ​ជាតិ​ស្ករ​កកកុញ​ក្នុង​ឈាម​យ៉ាង​ឆាប់រហ័ស​។​

​នេះ​នឹង​ជា​លក្ខខណ្ឌ​អំណោយផល​សម្រាប់​បាក់តេរី​លូតលាស់​នៅលើ​ស្បែក និង​បណ្តាលឱ្យ​កើតមុន​។ ការសិក្សា​បង្ហាញថា ប្រសិនបើ​អ្នកទទួល​ទាន​ជាតិ​ស្ករ​ច្រើនពេក​ក្នុង​រយៈពេល​យូរ ម៉ូលេគុល​ជាតិ​ស្ករ​ទាំងនេះ​នឹង​រួមចំណែក​ដល់​ការបាត់បង់​ការបត់បែន​នៃ​ជាលិកា​ស្បែក ធ្វើឱ្យ​ស្បែក​ចាស់​ទៅតាម​អាយុ​។​
​ជាងនេះទៅទៀត កូ​ឡា​ជែ​ន​នៅក្នុង​ខ្លួន​ត្រូវបាន​ប៉ះពាល់​ដោយ​ជាតិ​ស្ករ​ឱ្យ​ប្រែជា​ពណ៌​ត្នោត ធ្វើឱ្យ​ស្បែក​លេចឡើង​នូវ​ចំណុច​ពណ៌​ត្នោត​កាន់តែច្រើន បាត់បង់​ភាពបត់បែន បណ្តាលឱ្យមាន​ស្នាម​ជ្រីវជ្រួញ ស្បែក​យារ​ធ្លាក់ ដែល​ដំណើរការ​នៃ​ភាព​ចាស់​កើតឡើង​កាន់តែ​លឿន​។​

មង្ឃុត​

​នៅក្នុង​សមាសភាព​អាហារូបត្ថម្ភ​នៃ​មង្ឃុត​មាន​ផ្ទុក​វីតាមីន C. ទោះបីជា​វីតាមីន C មាន​សមត្ថភាព​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ខ្ពស់​ក៏ដោយ​ក៏​វា​ក្តៅ​។ ដូច្នេះ ផលប៉ះពាល់​នៃ​ការទទួល​ទាន​ផ្លែ​មង្ឃុត​ច្រើនពេក​គឺអាច​បង្ក​ឱ្យ​ក្តៅក្រហាយ កើតមុន និង​ក្រហម ។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ បាតុភូត​នេះ​កើតឡើង​តែ​នៅពេលដែល​យើង​ពិតជា​ញ៉ាំ​ច្រើនពេក​ដោយ​មិន​បន្ថែម​អាហារ​ក្នុង​រយៈពេល​យូរ​៕​