Join with Health.com.kh on Telegram

​ស្ត្រី​ដែល​ទទួលទាន​អាហារ​ទាំងនេះ​ជាប្រចាំ​នឹង​ធ្វើឱ្យ​សុខភាព​ចុះខ្សោយ​ជា​លំដាប់ ជាពិសេស​ជំរុញឱ្យមាន​ការរីកលូតលាស់​នៃ​ដុំ​សាច់​ក្នុង​ស្បូន​។

​ផឹក​កាហ្វេ​ច្រើនជាង ៣ ពែង​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​

​កាហ្វេ​ជា​ភេសជ្ជៈ​ដែល​ជួយ​មនុស្ស​ឱ្យ​ភ្ញាក់​ពី​ដំណេក និង​ផ្តោតអារម្មណ៍​ក្នុង​ការងារ​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ ការ​ទទួលទាន​កាហ្វេ​ច្រើនពេក​នឹងធ្វើ​ឱ្យ​អ្នកទទួល​ទាន​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​ច្រើនពេក​។ ស្ត្រី​ដែល​ទទួលទាន​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​លើសពី 500 មី​លី​ក្រាម​ក្នុង​មួយថ្ងៃ (​ស្មើនឹង​កាហ្វេ ៣ ពែង​) អាច​ជួបប្រទះ​នឹង​អតុល្យភាព​អ័រម៉ូន ដែល​អាច​ជំរុញ​ការលូតលាស់​សរសៃ​។​

សាច់​ក្រហម ហេម​

​ការសិក្សា​មួយ​ដែល​ធ្វើឡើង​ដោយ​អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ​អ៊ីតាលី​ក្នុង​ឆ្នាំ 1999 បាន​បង្ហាញថា ស្ត្រី​ដែល​ទទួលទាន​សាច់​ក្រហម និង ហេម ច្រើន​ទំនងជា​វិវត្តន៍​ទៅជា​ដុំ​សាច់​លឿន​។​

​ស្ត្រី​ត្រូវ​កំណត់​ការទទួល​ទាន​សាច់​ក្រហម​របស់​ពួកគេ មិនឱ្យ​លើសពី ៣ ដង​ក្នុង​មួយ​សប្តាហ៍ និង​កាត់បន្ថយ​ការទទួល​ទាន ហេម ក្នុង​មួយ​សប្តាហ៍​ផងដែរ​។ ជំនួស​មកវិញ ចូរ​ប្រើ​សាច់​ពណ៌​ស​គ្មាន​ខ្លាញ់ ដើម្បី​ផ្តល់​ប្រូតេអ៊ីន​ដល់​រាងកាយ​។​

គ្រឿង​ស្រវឹង​

​ភេសជ្ជៈ​មាន​ជាតិ​អាល់កុល​ដូចជា​ស្រា​អាច​បំផ្លាញ​សុខភាព​យ៉ាង​ឆាប់រហ័ស​។ អ្នកឯកទេស​អាហារូបត្ថម្ភ Melanie McGrice (​អូស្ត្រាលី​) បាន​និយាយថា ស្ត្រី​ដែល​ផឹកស្រា​ជាប្រចាំ ទំនងជា​មាន​ដុំ​សាច់​ក្នុង​ស្បូន​ជាង​អ្នក​ដែល​មិន​ផឹក​។ នេះ​ក៏​ព្រោះតែ​រាងកាយ​របស់​ស្ត្រី​ដែល​ប្រើ​គ្រឿង​ស្រវឹង​មាន​ទំនោរ​ផលិត​អ័រម៉ូន​អ៊ឹ​ស្ត្រូ​សែន​ច្រើនជាង​ស្ត្រី​ដែល​មិន​ផឹក​។ អរ​ម៉ូ​ន​អ៊ឹ​ស្ត្រូ​សែន​លើស​គឺជា​លក្ខខណ្ឌ​មួយ​ដែល​ជំរុញ​ការលូតលាស់​នៃ​ដុំ​សាច់​។​

​ទោះបីជា​ដុំ​សាច់​នៅក្នុង​ស្បូន​របស់​ស្ត្រី​ភាគច្រើន​មាន​លក្ខណៈ​ស្លូតបូត និង​មិន​ប្រែ​ទៅជា​ទម្រង់​ធ្ងន់ធ្ងរ​នៃ​ជំងឺ​នេះ​ក៏ដោយ ពួកវា​នៅតែ​អាចមាន​ឥទ្ធិពល​ខ្លាំង​លើ​សុខភាព​របស់​ស្ត្រី​។ ជំងឺ​នេះ​អាច​បង្ក​ការលំបាក​ដល់​ស្ត្រី​ក្នុងការ​មាន​ផ្ទៃពោះ បង្ក​ឱ្យ​រលូត​កូន មក​រដូវ​ច្រើន​ខុសធម្មតា ធ្លាក់ឈាម​ខុស​ប្រក្រតី​…​។​

​អាហារ​ដែលមាន​សារធាតុ​បន្ថែម​

​ការស្រាវជ្រាវ​ដែល​ធ្វើឡើង​ដោយ​អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ​ចិន​ក្នុង​ឆ្នាំ 2003 បាន​បង្ហាញថា ស្ត្រី​ដែល​ទទួលទាន​អាហារ​ច្រើន​ដែលមាន​សារធាតុ​បន្ថែម​ដូចជា ជាតិ​ផ្អែម សារធាតុ​រក្សាទុក​… ដុំ​សាច់​ក្នុង​ស្បូន​គឺ​ខ្ពស់ជាង​អ្នក​ដែល​ញ៉ាំ​អាហារ​ដែលមាន​សុវត្ថិភាព​។​

​ដូច្នេះហើយ ស្ត្រី​គួរតែ​ជ្រើសរើស​អាហារ​ស្រស់ និង​ផលិត​នៅផ្ទះ ដើម្បី​គ្រប់គ្រង​គុណភាព ជាជាង​ការទទួល​ទាន​អាហារ​វេច​ខ្ចប់ និង​កែច្នៃ​។​

​អាហារ​ហឹរ​

​ស្ត្រី​ដែលមាន​ដុំ​សាច់​ក្នុង​ស្បូន គួរតែ​ចៀសវាង​ការទទួល​ទាន​អាហារ​ហឹរ​ដូចជា ខ្ទឹមបារាំង ខ្ទឹមស ម្ទេស​… អាហារ​ទាំងនេះ​មិន​ត្រឹមតែ​ប៉ះពាល់​ដល់​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​ថែមទាំង​អាច​ប៉ះពាល់​ដល់​ប្រព័ន្ធ endocrine ដែល​បង្កើន​ការបញ្ចេញ​អរ​ម៉ូ​ន​អ៊ឹ​ស្ត្រូ​សែន​។ កម្រិត​អរ​ម៉ូ​ន​អ៊ឹ​ស្ត្រូ​សែន​ច្រើនពេក​ជំរុញ​ការលូតលាស់​ដុំ​សាច់​។ ដូច្នេះ​អាហារ​ហឹរ​ត្រូវបាន​គេ​ចាត់ទុកថា​មាន​តួនាទី​ជាក់លាក់​ក្នុងការ​ជំរុញ​ការលូតលាស់​នៃ​ដុំ​សាច់​ក្នុង​ស្បូន​។​

អាហារ​សម្បូរ​ជាតិ​ខ្លាញ់​

​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ច្រើន​ដូចជា អាហារ​ចៀន អាហារ​ផ្អែម​ជាដើម ងាយ​ធ្វើឱ្យ​ស្ត្រី​ឡើង​ទម្ងន់ ប៉ុន្តែ​ខ្វះ​សារធាតុចិញ្ចឹម​សំខាន់ៗ រារាំង​ការរំលាយ​អាហារ បង្កើន​ការ​រលាក​ក្នុង​រាងកាយ ធ្វើឱ្យ​ស្ត្រី​ស្រក​ទម្ងន់ ធ្វើឱ្យ​សរសៃឈាម​ខូច​។​

​ការប្រើប្រាស់​អាហារ​សម្បូ​រ​ខ្លាញ់​អាច​ប៉ះពាល់​ដល់​ការរំលាយ​អាហារ​ក្នុង​រាងកាយ បង្កឱ្យមាន​ជំងឺ​ប្រព័ន្ធ endocrine និង​មាន​ផលប៉ះពាល់​ដល់​ការការពារ និង​ព្យាបាល​ជំងឺសរសៃប្រសាទ​៕