Join with Health.com.kh on Telegram

ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​ខ្ពស់​អាច​បង្ក​ឱ្យ​កើត​ជំងឺ​ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល ជំងឺ​ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល និង​ជំងឺ​ផ្សេងៗ​ទៀត ។ ដូច្នេះហើយ អ្នក​ត្រូវ​យកចិត្តទុកដាក់​ខ្ពស់​ចំពោះ​របប​អាហារ​របស់​អ្នក ដើម្បី​រក្សា​សរសៃឈាម​របស់​អ្នក​ឱ្យ​ស្អាត​។

​អាហារ​៣​មុខ​ដែល​ញ៉ាំ​ច្រើន​ធ្វើឱ្យ​សរសៃឈាម​កើនឡើង​មិន​ថយចុះ​

អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់​

​នៅពេល​ចំណាយ​ថាមពល រាងកាយ​ត្រូវការ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​បរិមាណ​ជាក់លាក់ ដើម្បី​រក្សា និង​បំពេញ​ថាមពល​។ ប៉ុន្តែ​ការ​ញ៉ាំ​ស្ករ​ច្រើន​ក្នុង​រយៈពេល​យូរ​អាច​នាំឱ្យមាន​បញ្ហា​មេតាបូលីស​។ មូលហេតុ​គឺ​ដោយសារតែ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​រាងកាយ​មិនអាច​បំបែក​បាន​ទាន់ពេល​ទេ អាច​បំប្លែង​ទៅជា​ខ្លាញ់​ដែល​រក្សាទុក​បាន​។ នេះ​នាំឱ្យ​ធាត់ ដែល​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង និង​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល​។​

​ក្រៅពីនេះ ការទទួល​ទាន​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​ច្រើន​ក៏​បណ្តាលឱ្យ​អតុល្យភាព​អេឡិចត្រូលីត​ក្នុង​រាងកាយ នាំឱ្យ​ខ្សោះ​ជាតិ​ទឹក បង្កើន​ភាព​ស្អិត​ក្នុង​ឈាម បណ្តាលឱ្យមាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​។ សម្រាប់​អ្នក​ដែល​ត្រូវបាន​គេ​ធ្វើ​រោគវិនិច្ឆ័យ​ថា​មាន​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​ខ្ពស់ ពួកគេ​មិនគួរ​ញ៉ាំ​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​ច្រើន​នោះទេ​។​

​អាហារ​ដែលមាន​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​ខ្ពស់​

​រាងកាយ​ត្រូវការ​បរិមាណ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​សមស្រប ដើម្បី​រក្សា​មុខងារ​ធម្មតា​របស់​រាង​កាយ​។ ប្រសិនបើ​កម្រិត​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​ទាប​ពេក រាងកាយ​មិនមាន​ថាមពល​គ្រប់គ្រាន់​ដើម្បី​រក្សា​មុខងារ​សំខាន់ៗ និង​បង្កើត​ភ្នាស​កោសិកា ដែល​អាច​នាំឱ្យ​មានការ​កកឈាម​។ ប៉ុន្តែ​ប្រសិនបើ​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​កកកុញ​ក្នុង​បរិមាណ​ច្រើន វា​នឹង​បង្កើតជា​បន្ទះ​សរសៃឈាម ដែល​កកកុញ​នៅលើ​ជញ្ជាំង​សរសៃឈាម​។​

​នៅពេលដែល​ត្រូវបាន​ជំរុញ​ដោយ​ការជំរុញ​ពី​ខាងក្រៅ ប្លា​កែ​ត​បាន​ធ្លាក់ចុះ​ដែល​នាំទៅដល់​ការស្ទះ​សរសៃឈាម ដែល​អាច​បណ្តាលឱ្យមាន​ការ​គាំងបេះដូង និង​ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល​។ សរសៃឈាម​ដែល​ខូច​ងាយ​នាំឱ្យ​មានការ​ហូរឈាម​ច្រើន ដែល​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល​។ អាហារ​មួយចំនួន​ដែលមាន​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​ខ្ពស់​រួមមាន ស៊ុត​លឿង សាច់​។​ល​។​

​គ្រឿង​ស្រវឹង​

​ការផឹក​ស្រា​អាច​បង្កឱ្យមាន​ការរំភើប​ចិត្ត​សរសៃប្រសាទ និង​បង្កើន​សម្ពាធ​ឈាម ។ ក្រៅពីនេះ ការ​រលាយ និង​ការរំលាយ​អាហារ​នៃ​ជាតិ​អាល់កុល​នឹង​បង្កើត​បរិមាណ​ដ៏​ច្រើន​នៃ​អាស៊ីត​អា​សេ​តា​ល់​ដេ​អ៊ី​ត ដែលជា​សារធាតុ​រារាំង​ការរំលាយ​អាហារ​ក្នុង​ឈាម និង​បង្កើនល្បឿន​នៃ ភាពល្អក់​នៃ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​។​

​ការស្រាវជ្រាវ​បង្ហាញថា​អ្នក​សេព​គ្រឿង​ស្រវឹង​រយៈពេល​វែង កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​ក្នុង​សេរ៉ូម​សរុប ទ្រី​គ្លី​សេ​រីដ អិ​ល​ឌី​អិ​ល គឺ​ខ្ពស់ជាង​អ្នក​មិន​ផឹក​ច្រើន​។ ដូច្នេះ យក​ល្អ​គួរតែ​នៅ​ឱ្យ​ឆ្ងាយ​ពី​គ្រឿង​ស្រវឹង​។

អាហារ​៣​ប្រភេទ​ត្រូវឱ្យ​ញ៉ាំ​ច្រើន​ដើម្បី​សម្អាត​សរសៃឈាម​

សណ្ដែកបណ្ដុះ​

​ថ្វីត្បិតតែ​ផលិត​ពី​សណ្តែក ប៉ុន្តែ​ដោយសារ​ដំណើរការ​ពន្លក តម្លៃ​អាហារូបត្ថម្ភ​របស់​សណ្តែក​បណ្តុះ​គឺ​ខ្ពស់ជាង​សណ្តែក​ច្រើន​។ សណ្តែកបណ្តុះ​សម្បូរ​ទៅដោយ​ជាតិ​សរសៃ វីតាមីន C ជួយ​លើកកម្ពស់​សរសៃឈាម peristalsis ធ្វើអោយ​ប្រសើរឡើង​នូវ​ភាពបត់បែន​នៃ​សរសៃឈាម ធ្វើអោយ​ឈាម​រត់​បាន​លឿន បណ្តេញ​ខ្លាញ់​អាក្រក់ ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​។​ល​។ អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺលើសឈាម​គួរ​ទទួលទាន​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ មាន​ប្រយោជន៍​សម្រាប់​សរសៃឈាម​។​

​ខ្ទឹមបារាំង​

​សម្រាប់​អ្នក​ដែលមាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​ខ្ពស់ ការ​ទទួលទាន​ខ្ទឹមបារាំង​បាន​ត្រឹមត្រូវ​អាច​កាត់បន្ថយ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​បាន​យ៉ាង​ល្អ​។ នៅក្នុង​ខ្ទឹមបារាំង​សម្បូរ​ទៅដោយ​សារធាតុ prostaglandin A – សារធាតុ​ដែល​អាចជួយ​ពង្រីក​សរសៃឈាម សម្រេចបាន​នូវ​ប្រសិទ្ធភាព​បន្ទន់​លើ​សរសៃឈាម ជួយ​យក​កាកសំណល់​ពុល​ដូចជា កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល និង​ខ្លាញ់​ចេញពី​រាងកាយ កាត់បន្ថយ​ភាព​ស្អិត​ក្នុង​ឈាម​។​

​ផ្លែ​ប៉ោម​

​ផ្លែ​ប៉ោម​សម្បូរ​ទៅដោយ​សារធាតុ pectin ដែលជា​ជាតិ​សរសៃ​រលាយ​ក្នុង​ទឹក​។ ការទទួល​ទាន​ផ្លែ​ប៉ោម​ជា​ទៀងទាត់​ជួយ​លើកកម្ពស់​សរសៃឈាម peristalsis បញ្ចេញ​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​លើស​ចេញពី​រាងកាយ​បាន​ទាន់ពេលវេលា និង​កាត់បន្ថយ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​។ សម្រាប់​អ្នក​ដែលមាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​ខ្ពស់ ការ​ញ៉ាំ​ផ្លែ​ប៉ោម​មួយ​ផ្លែ​ជា​បន្តបន្ទាប់​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​អាច​ទទួលបាន​ផល​ល្អ​ចំពោះ​សុខភាព​។​

​បន្ថែម​ពីលើ​អាហារ​ទាំង 3 ខាងលើ អ្នក​ដែលមាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​ខ្ពស់​ក៏​អាច​ផឹក​តែ medlar តែ chamomile បាន​ច្រើន​ដែរ ព្រោះ​វា​មាន​ប្រសិទ្ធ​ខ្ពស់​ក្នុងការ​កាត់បន្ថយ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម ជំរុញ​ចលនា​ឈាម​រត់​ក្នុង​រាងកាយ “​សំអាត​សរសៃឈាម​”​។ ជាដើម ជួយ​ថែរក្សា​សុខភាព និង​បង្កើន​អាយុ​វែង​៕​