តោះមកស្វែងយល់ជាមួយ health.com.kh ថាតើគួរផ្តល់អាហារអ្វីខ្លះដល់កុមារពេលអាកាសធាតុត្រជាក់ ដើម្បីការពារជំងឺផ្តាសាយបានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព ទាំងគ្រួសារ។
ឱ្យកូនរបស់អ្នកញ៉ាំនូវអាហារសម្បូរប៉ូតាស្យូម
ពេលមេឃត្រជាក់ កុមារងាយខ្វះជាតិទឹក ដែលនាំឱ្យប្រព័ន្ធការពាររាងកាយចុះខ្សោយ និងគ្រុនផ្តាសាយ។ ទន្ទឹមនឹងនោះ អាហារសម្បូរប៉ូតាស្យូមក៏ត្រូវបានគេនិយាយថាល្អខ្លាំងណាស់សម្រាប់រាងកាយក្នុងរដូវត្រជាក់។ ដោយសារតែប៉ូតាស្យូមដើរតួជាសារធាតុជួយដឹកជញ្ជូនទឹកពេញរាងកាយយ៉ាងរលូន។
ដូច្នេះហើយ ការទទួលទានអាហារសម្បូរប៉ូតាស្យូម អាចការពារជំងឺផ្លូវដង្ហើមបាន។ អាហារមួយចំនួនដែលសម្បូរប៉ូតាស្យូមអាចនិយាយបានដូចជា ដំឡូងជ្វា ឪឡឹក ប៉េងប៉ោះ ស្ពៃខ្មៅ ខាត់ណា សណ្តែកខ្មៅ ស… ដែលឪពុកម្តាយគួរតែបន្ថែមទៅក្នុងបញ្ជីរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់កូនក្នុងរដូវត្រជាក់ ដើម្បីការពារជំងឺផ្តាសាយ។
អាហារសម្បូរប្រូតេអ៊ីន និងខ្លាញ់ គឺល្អណាស់ក្នុងរដូវត្រជាក់
អាហារសម្បូរប្រូតេអ៊ីន៖ យោងតាមអ្នកជំនាញ គួរតែញ៉ាំអាហារសម្បូរប្រូតេអ៊ីនក្នុងរដូវត្រជាក់ ព្រោះវាអាចជំរុញការផលិតកំដៅបានល្អជាងអាហារដទៃទៀត។ អាហារទាំងនេះនឹងជួយបង្កើនសីតុណ្ហភាពរាងកាយរបស់កុមារក្នុងរដូវត្រជាក់ និងជួយឱ្យពួកគេរក្សាកំដៅបានល្អប្រសើរ។ អាហារសម្បូរប្រូតេអ៊ីនដែលធ្លាប់ស្គាល់ ដូចជាសាច់ ស៊ុត ត្រី ទឹកដោះគោ … នឹងផ្តល់ប្រូតេអ៊ីនចាំបាច់សម្រាប់រាងកាយរបស់កុមារ។
អាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់៖ បន្ថែមពីលើអាហារសម្បូរប្រូតេអ៊ីន អ្នកម្តាយក៏គួរតែបន្ថែមខ្លាញ់សំខាន់ៗក្នុងរបបអាហាររបស់កូនៗដូចជា ខ្លាញ់ ប្រេងល្ង និងប្រេងសណ្តែកសៀងជាដើម។ សម្រាប់អាហារនីមួយៗ បន្ថែមប្រេងបន្លែពីរបីស្លាបព្រាទៅបបរ និងចានឆា។ ឬអ្នកអាចធ្វើអាហារដូចជាទឹកផ្លែបឺរ ប័រសណ្តែកដី អាហារដែលមានឈីស និងទឹកដោះគោ ដើម្បីឱ្យកូនរបស់អ្នកអាចស្រូបយកជាតិខ្លាញ់បានច្រើន ដើម្បីជួយឱ្យរាងកាយកក់ក្តៅក្នុងរដូវត្រជាក់។
អាហារម្សៅផ្តល់ថាមពលគ្រប់គ្រាន់
អាហារម្សៅមួយក្រុមនឹងចាំបាច់សម្រាប់កុមារដើម្បីរក្សាថាមពល និងរក្សាកំដៅខ្លួនក្នុងរដូវត្រជាក់។ បន្ថែមពីលើអាហារម្សៅដែលទារកញ៉ាំជារៀងរាល់ថ្ងៃដូចជា បាយ គុយទាវ ប៉ាស្តា… អ្នកម្តាយអាចបន្ថែមមុខម្ហូបផ្សេងទៀតដូចជា ដំឡូងបារាំង ដំឡូងជ្វា ល្ពៅ… ដើម្បីជួយឲ្យកូនឆ្អែតបានយូរ និងពោរពេញដោយថាមពលនៅពេលអាកាសធាតុត្រជាក់។
វីតាមីន B2
វាចាំបាច់ណាស់ក្នុងការបង្កើនភាពស៊ាំរបស់កុមារចំពោះការផ្លាស់ប្តូរអាកាសធាតុ។ ផលិតផលទឹកដោះគោ គឺជាប្រភពដ៏ល្អបំផុតនៃវីតាមីន B2 ជាពិសេសឈីស និងទឹកដោះគោជូរ។
លើសពីនេះទៀត ម្តាយអាចផ្លាស់ប្តូរជាមួយនឹងអាហារផ្សេងទៀតដូចជា ស៊ុត បេះដូងបក្សី គ្រាប់ធញ្ញជាតិ ផ្លែឈើស្រស់ គ្រាប់ផ្លែឈើ។
វីតាមីន B2 ងាយនឹងបាត់បង់សារធាតុចិញ្ចឹមរបស់វាក្នុងអំឡុងពេលដំណើរការ (ពី 15-20%) ដូច្នេះម្តាយគួរតែបង្កើនបរិមាណអាហារដែលមានប្រភពនេះនៅពេលរៀបចំអាហារសម្រាប់កុមារក្នុងរដូវរងា៕