ប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំបន្លែទាំង៥មុខនេះច្រើន អាចបំផ្លាថ្លើមបាន ដូច្នេះចូរញ៉ាំតិចតាមដែលអាចធ្វើទៅបាន។
សណ្តែកបណ្តុះដែលគ្មានឫស
ប្រភេទសណ្តែកបណ្តុះមួយចំនួនដែលមិនមានឫស ដែលត្រូវបានរកឃើញជាទូទៅនៅលើទីផ្សារ។ ជាពិសេសសណ្តែកបណ្តុះដែលគ្មានឫសនេះ ក្នុងអំឡុងពេលលូតលាស់ ដើម្បីឱ្យមានគុណភាពល្អ លូតលាស់លឿន និងគ្មានឫស នឹងបន្ថែមសារធាតុគីមីដើម្បីអោយវាឆាប់លូតលាស់។
ជាធម្មតា សណ្តែកបណ្តុះតាមធម្មជាតិនឹងចំណាយពេលប្រហែល ៣-៤ ថ្ងៃទើបអាចប្រមូលផលបាន។ ដោយសារតែការថែទាំប្រចាំថ្ងៃ សណ្តែកបណ្តុះប្រភេទនេះនឹងមើលទៅវែង ស្តើង មានឫសច្រើន ហើយរូបរាងក៏មិនសូវល្អដែរ។
ផ្ទុយទៅវិញ ប្រភេទសណ្ដែកបណ្ដុះដែលជំរុញឱ្យដុះមានរាងស្អាត រាងធាត់ តម្លៃថោកជាង ប៉ុន្តែគ្មានឫស។ ការទទួលទានសណ្ដែកបណ្ដុះគ្មានឫសជាប់គ្នាក្នុងរយៈពេលយូរអាចបណ្តាលឱ្យថ្លើមផលិតជាតិពុលជាច្រើនដែលប្រមូលផ្តុំដោយហេតុនេះធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពក្នុងរយៈពេលវែង។ ធ្ងន់ធ្ងរជាងនេះទៅទៀត ប្រសិនបើរកមិនឃើញទាន់ពេលទេ ថ្លើមនឹងត្រូវខូចខាតបន្តិចម្តងៗ ហើយផ្តល់ឱកាសឱ្យកោសិកាមហារីកលុកលុយ។
ប៉េងប៉ោះខ្ចី
ប៉េងប៉ោះសម្បូរវីតាមីន C ប៉ុន្តែប៉េងប៉ោះខ្ចីមិនគួរបរិភោគឡើយ។ គេដឹងថា ប៉េងប៉ោះមិនទាន់ពេញវ័យមានផ្ទុកសារធាតុ Solanin Toxin ដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់រាងកាយ បន្ទាប់ពីចូលទៅក្នុងខ្លួន វានឹងបង្កើនបន្ទុកបន្សាបជាតិពុលលើថ្លើមយ៉ាងងាយ និងប៉ះពាល់ដល់សុខភាពថ្លើម។ លើសពីនេះ ជាតិពុល Solanin ក៏មានគ្រោះថ្នាក់ខ្លាំងដល់សរសៃប្រសាទ និងអាចបណ្តាលឱ្យពុលក្នុងករណីធ្ងន់ធ្ងរ ដូច្នេះត្រូវបរិភោគប៉េងប៉ោះខ្ចីឱ្យបានតិចបំផុតតាមដែលអាចធ្វើទៅបាន។
ជ្រក់
ជ្រក់ ត្រូវបានបន្ថែមអំបិលមួយចំនួនធំទើបទទួលទាន បន្ទាប់ពីមានជាតិ fermentation ជាយូរមកហើយ វានឹងបង្កើតសារធាតុម្យ៉ាងឈ្មោះ nitrite (អំបិលអាស៊ីត)។ ពេលដែលលេបចូលក្នុងខ្លួនមនុស្សនឹងមានប្រតិកម្មជាមួយនឹងអាមីណូនៅក្នុងប្រូតេអ៊ីនដើម្បីផលិតជាតិពុល (នីត្រូសាមីន) ដែលនឹងបង្កើនហានិភ័យនៃការហើមកោសិកាថ្លើម និងការផ្លាស់ប្តូររោគសាស្ត្រ បង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាពទូទៅ និងសុខភាពថ្លើមជាពិសេស។
ល្ពៅចាស់
បរិមាណជាតិស្ករនៅក្នុងល្ពៅចាស់គឺខ្ពស់ណាស់ បន្ទាប់ពីរយៈពេលយូរ សាច់ល្ពៅនឹងត្រូវទទួលរងនូវដំណើរការអាល់កុល anaerobic ដែលកាត់បន្ថយគុណភាពសាច់ បន្ទាប់ពីទទួលទានល្ពៅចាស់ៗទាំងនេះ សារធាតុដែលផលិតនឹងកើនឡើងបន្ទុកលើ ថ្លើម និងមានផលប៉ះពាល់យ៉ាងខ្លាំងដល់សុខភាព បើទោះបីជារូបរាងរបស់ផ្លែល្ពៅនៅតែនៅដដែល។
ផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរក្នុងរយៈពេលយូរ
ផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរ គឺជាផ្សិតទូទៅបំផុត ហើយក៏ជាបន្លែដែរ ប៉ុន្តែនៅពេលត្រាំផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរ ចាំបាច់ត្រូវយកចិត្តទុកដាក់គ្រប់គ្រងពេលវេលា។ កុំត្រាំវាក្នុងទឹករយៈពេលយូរ ត្រាំផ្សិតក្នុងរយៈពេលយូរអាចបង្កើតអាស៊ីតបាក់តេរីដែលបង្កមហារីកបានយ៉ាងងាយ។ បាក់តេរីប្រភេទនេះក៏មានសកម្មភាពខ្លាំងដែរក្រោមសីតុណ្ហភាពខ្ពស់បន្ទាប់ពីចូលក្នុងខ្លួនវាងាយនឹងបំផ្លាញថ្លើម និងបង្កជាមហារីកថ្លើម។ វាជាការល្អបំផុតក្នុងការត្រាំឈើរយៈពេលពីរម៉ោង ផ្សិតបន្ទាប់ពីត្រាំគួរប្រើភ្លាមៗ៕