របបអាហារកំណត់ច្រើនចំពោះសុខភាព និងអាយុរបស់មនុស្ស។ គ្រាន់តែបន្ថែម ៣ក្រុមអាហារ និងបន្ថយ២ក្រុមអាហារនេះ អាចពន្យារអាយុជីវិតរបស់អ្នកបាន 10 ឆ្នាំ។
បន្ថែមសណ្តែក
សណ្តែកគឺជាប្រភពសម្បូរជាតិសរសៃ។ យោងតាមការណែនាំ មនុស្សម្នាក់ៗគួរតែទទួលទានជាតិសរសៃ 30g ក្នុងមួយថ្ងៃ ប៉ុន្តែភាគច្រើននៃពួកយើងមិនទទួលបានជាតិសរសៃគ្រប់គ្រាន់ទេ។ ជាតិសរសៃជួយឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ឆ្អែត រក្សាចលនាពោះវៀន និងជួយគ្រប់គ្រងទម្ងន់។
ក្រៅពីនេះ គ្រាប់ធញ្ញជាតិក៏ផ្តល់ប្រូតេអ៊ីនដ៏សំខាន់សម្រាប់អ្នកដែលមិនបរិភោគសាច់។ សណ្ដែកធម្មតាមួយចំនួនមានសណ្តែកសៀង សណ្តែកដី សណ្តែកខ្មៅ សណ្តែកក្រហម …។
បន្ថែមគ្រាប់ធញ្ញជាតិទាំងមូល
ការទទួលទានគ្រាប់ធញ្ញជាតិជាប្រចាំអាចឱ្យយើងមានសុខភាពល្អ និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺទូទៅជាច្រើន។ មិនត្រឹមតែមានជាតិសរសៃប៉ុណ្ណោះទេ គ្រាប់ធញ្ញជាតិក៏មានសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនដែលមានប្រយោជន៍សម្រាប់សុខភាពផងដែរ។ ជាពិសេស គ្រាប់ធញ្ញជាតិផ្តល់អាស៊ីតខ្លាញ់សំខាន់ៗ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងមីក្រូសារជាតិដូចជាទង់ដែង និងម៉ាញ៉េស្យូម។
គ្រាប់ធញ្ញជាតិទាំងមូលគឺជាគ្រាប់ធញ្ញជាតិដែលមិនទាន់ចម្រាញ់ ដែលនៅតែមានស្រទាប់ខាងក្រៅដែលសម្បូរទៅដោយជាតិសរសៃ ហៅថាកន្ទក់។ គ្រាប់ធញ្ញជាតិដ៏ពេញនិយមមួយចំនួនគឺ គ្រាប់ស្រូវសាលី នំបុ័ងស្រូវសាលីទាំងមូល អង្ករសំរូប ប៉ាស្តាស្រូវសាលីទាំងមូល។
បន្ថែមគ្រាប់ផ្លែឈើ
ដោយគ្រាន់តែបន្ថែមគ្រាប់ផ្លែឈើទៅក្នុងរបបអាហារដែលមានសុខភាពល្អ អ្នកអាចពន្យារអាយុជីវិតរបស់អ្នកបាន 2 ឆ្នាំ។ ការទទួលទានគ្រាប់ធញ្ញជាតិ 30 ក្រាមមានប្រហែល 200 កាឡូរី និងមានសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗជាច្រើនដូចជា សេលេញ៉ូម ម៉ាញ៉េស្យូម កាល់ស្យូម និងខ្លាញ់ដែលមានសុខភាពល្អ។
អាស៊ីតខ្លាញ់ Omega-3 ការពារប្រឆាំងនឹងជំងឺខួរក្បាលដូចជាជំងឺភ្លេចភ្លាំង និងទម្រង់ជំងឺវង្វេងផ្សេងទៀត។
យោងតាមការស្រាវជ្រាវ ការទទួលទានគ្រាប់ផ្លែឈើពិតជាល្អសម្រាប់បេះដូង ជួយកាត់បន្ថយកូឡេស្តេរ៉ុល និងរក្សាទម្ងន់ក្នុងកម្រិតថេរ។ អ្នកគួរជ្រើសរើសគ្រាប់កែច្នៃតិច កុំញ៉ាំគ្រាប់ជាមួយអំបិល ឬស្ករដូចជា អាល់ម៉ុន គ្រាប់វ៉លណាត់ គ្រាប់ស្វាយចន្ទី។
កាត់បន្ថយសាច់ក្រហម
ការសិក្សាជាច្រើនបានបង្ហាញថា ការទទួលទានសាច់ក្រហមច្រើន បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ។ វាជាមូលហេតុចម្បងទីពីរនៃការស្លាប់ដោយសារជំងឺមហារីកនៅចក្រភពអង់គ្លេស ដោយបានសម្លាប់មនុស្ស 16,600 នាក់ក្នុងមួយឆ្នាំ។ វាក៏ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងជំងឺបេះដូង និងជំងឺទឹកនោមផ្អែម — លក្ខខណ្ឌរ៉ាំរ៉ៃធ្ងន់ធ្ងរពីរផ្សេងទៀត។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ សាច់ក្រហមមានផ្ទុកនូវវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែជាច្រើន ដូច្នេះអ្នកគ្រាន់តែទទួលទានវាតិចៗប៉ុណ្ណោះ មិនមែនទាំងស្រុងនោះទេ។ ប្រភេទសាច់ក្រហមមួយចំនួនរួមមាន សាច់គោ សាច់ចៀម សាច់ជ្រូក សាច់គោ សាច់ពពែ និងសាច់ពពែ។
កាត់បន្ថយសាច់កែច្នៃ
ដូចជាសាច់ក្រហម សាច់កែច្នៃគឺជាក្រុមអាហារដែលអ្នកមិនគួរញ៉ាំច្រើន។ យោងតាមការស្រាវជ្រាវជំងឺមហារីកចក្រភពអង់គ្លេស សាច់នេះបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក ប្រសិនបើទទួលទានលើសពី 25g ក្នុងមួយថ្ងៃ។ សាច់កែច្នៃរួមមានសាច់ក្រក បាខុន ហាំប៉ាតេ និងសាច់កំប៉ុង៕