Join with Health.com.kh on Telegram

​របប​អាហារ​កំណត់​ច្រើន​ចំពោះ​សុខភាព និង​អាយុ​របស់​មនុស្ស​។ គ្រាន់តែ​បន្ថែម ៣​ក្រុម​អាហារ និង​បន្ថយ​២​ក្រុម​អាហារ​នេះ អាច​ពន្យារ​អាយុជីវិត​របស់​អ្នក​បាន 10 ឆ្នាំ​។

​បន្ថែម​សណ្តែក​

​សណ្តែក​គឺជា​ប្រភព​សម្បូរ​ជាតិ​សរសៃ​។ យោងតាម​ការណែនាំ មនុស្ស​ម្នាក់ៗ​គួរតែ​ទទួលទាន​ជាតិ​សរសៃ 30g ក្នុង​មួយថ្ងៃ ប៉ុន្តែ​ភាគច្រើន​នៃ​ពួកយើង​មិន​ទទួលបាន​ជាតិ​សរសៃ​គ្រប់គ្រាន់​ទេ​។ ជាតិ​សរសៃ​ជួយ​ឱ្យ​អ្នកមាន​អារម្មណ៍​ឆ្អែត រក្សា​ចលនា​ពោះវៀន និង​ជួយ​គ្រប់គ្រង​ទម្ងន់​។​

​ក្រៅពីនេះ គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ក៏​ផ្តល់​ប្រូតេអ៊ីន​ដ៏​សំខាន់​សម្រាប់​អ្នក​ដែល​មិន​បរិភោគ​សាច់​។ សណ្ដែក​ធម្មតា​មួយចំនួន​មាន​សណ្តែកសៀង សណ្តែកដី សណ្តែកខ្មៅ សណ្តែកក្រហម …​។​

​បន្ថែម​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ទាំងមូល​

​ការទទួល​ទាន​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ជាប្រចាំ​អាចឱ្យ​យើង​មាន​សុខ​ភាពល្អ និង​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ទូទៅ​ជាច្រើន​។ មិន​ត្រឹម​តែមាន​ជាតិ​សរសៃ​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ក៏មាន​សារធាតុចិញ្ចឹម​ជាច្រើន​ដែលមាន​ប្រយោជន៍​សម្រាប់​សុខភាព​ផងដែរ​។ ជាពិសេស គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ផ្តល់​អាស៊ីត​ខ្លាញ់​សំខាន់ៗ សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម និង​មីក្រូ​សារជាតិ​ដូចជា​ទង់ដែង និង​ម៉ាញ៉េ​ស្យូ​ម​។​

​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ទាំងមូល​គឺជា​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ដែល​មិនទាន់​ចម្រាញ់ ដែល​នៅតែមាន​ស្រទាប់​ខាងក្រៅ​ដែល​សម្បូរ​ទៅដោយ​ជាតិ​សរសៃ ហៅថា​កន្ទក់​។ គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ដ៏​ពេញនិយម​មួយចំនួន​គឺ គ្រាប់ស្រូវ​សាលី នំ​បុ័ង​ស្រូវ​សាលី​ទាំងមូល អង្ករសំរូប ប៉ា​ស្តា​ស្រូវ​សាលី​ទាំងមូល​។​

​បន្ថែម​គ្រាប់​ផ្លែឈើ​

​ដោយ​គ្រាន់តែ​បន្ថែម​គ្រាប់​ផ្លែឈើ​ទៅក្នុង​របប​អាហារ​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ អ្នក​អាច​ពន្យារ​អាយុជីវិតរ​បស់​អ្នក​បាន 2 ឆ្នាំ​។ ការទទួល​ទាន​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ 30 ក្រាម​មាន​ប្រហែល 200 កាឡូរី និង​មាន​សារធាតុចិញ្ចឹម​សំខាន់ៗ​ជាច្រើន​ដូចជា សេ​លេ​ញ៉ូ​ម ម៉ាញ៉េ​ស្យូ​ម កាល់ស្យូម និង​ខ្លាញ់​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ​។​

​អាស៊ីត​ខ្លាញ់ Omega-3 ការពារ​ប្រឆាំងនឹង​ជំងឺ​ខួរក្បាល​ដូចជា​ជំងឺ​ភ្លេចភ្លាំង និង​ទម្រង់​ជំងឺ​វង្វេង​ផ្សេងទៀត​។​

​យោងតាម​ការស្រាវជ្រាវ ការ​ទទួលទាន​គ្រាប់​ផ្លែឈើ​ពិតជា​ល្អ​សម្រាប់​បេះដូង ជួយ​កាត់បន្ថយ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល និង​រក្សា​ទម្ងន់​ក្នុង​កម្រិត​ថេរ​។ អ្នក​គួរ​ជ្រើសរើស​គ្រាប់​កែច្នៃ​តិច កុំ​ញ៉ាំ​គ្រាប់​ជាមួយ​អំបិល ឬ​ស្ករ​ដូចជា អាល់​ម៉ុ​ន គ្រាប់​វ៉​ល​ណាត់ គ្រាប់ស្វាយចន្ទី​។​

​កាត់បន្ថយ​សាច់​ក្រហម​

​ការសិក្សា​ជាច្រើន​បាន​បង្ហាញថា ការទទួល​ទាន​សាច់​ក្រហម​ច្រើន បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក​ពោះវៀនធំ​។ វា​ជា​មូលហេតុ​ចម្បង​ទី​ពីរ​នៃ​ការស្លាប់​ដោយសារ​ជំងឺមហារីក​នៅ​ចក្រភព​អង់គ្លេស ដោយបាន​សម្លាប់​មនុស្ស 16,600 នាក់​ក្នុង​មួយឆ្នាំ​។ វា​ក៏​ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ទៅនឹង​ជំងឺ​បេះដូង និង​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម — លក្ខខណ្ឌ​រ៉ាំរ៉ៃ​ធ្ងន់ធ្ងរ​ពីរ​ផ្សេងទៀត​។​

​ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ សាច់​ក្រហម​មាន​ផ្ទុក​នូវ​វីតាមីន និង​សារធាតុ​រ៉ែ​ជាច្រើន ដូច្នេះ​អ្នក​គ្រាន់តែ​ទទួលទាន​វា​តិចៗ​ប៉ុណ្ណោះ មិនមែន​ទាំងស្រុង​នោះទេ​។ ប្រភេទ​សាច់​ក្រហម​មួយចំនួន​រួមមាន សាច់គោ សាច់​ចៀម សាច់ជ្រូក សាច់គោ សាច់​ពពែ និង​សាច់​ពពែ​។​

​កាត់បន្ថយ​សាច់​កែច្នៃ​

​ដូចជា​សាច់​ក្រហម សាច់​កែច្នៃ​គឺជា​ក្រុម​អាហារ​ដែល​អ្នក​មិនគួរ​ញ៉ាំ​ច្រើន​។ យោងតាម​ការស្រាវជ្រាវ​ជំងឺមហារីក​ចក្រភព​អង់គ្លេស សាច់​នេះ​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក ប្រសិនបើ​ទទួលទាន​លើសពី 25g ក្នុង​មួយថ្ងៃ​។ សាច់​កែច្នៃ​រួមមាន​សាច់ក្រក បា​ខុន ហាំ​ប៉ា​តេ និង​សាច់​កំប៉ុង​៕