Join with Health.com.kh on Telegram

​ការទទួល​ទាន​ខ្ញី​ស្រស់​ពីរ​បី​ចំណិត​ជាមួយ​អំបិល ផឹក​តែ​ខ្ញី ឬ​លាប​ខ្ញី​ក្តៅៗ​ត្រង់​ពោះ អាច​ព្យាបាល​ជំងឺ​ហើមពោះ រំលាយ​អាហារ និង​ជំរុញ​ការរំលាយ​អាហារ​។

​ប្រសិនបើ​អ្នក​ញ៉ាំ​អាហារ​សម្បូរ​ជាតិ​ខ្លាញ់ ម្សៅ ប្រូតេអ៊ីន គ្រឿងទេស ពិសា​គ្រឿង​ស្រវឹង​ច្រើន អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​ផ្អែម បូក​នឹង​ការផ្លាស់ប្តូរ​របៀប​រស់​នៅ ញ៉ាំ និង​គេង​ដោយ​មិន​ហាត់ប្រាណ នោះ​ការហាត់​ប្រាណ​ធ្វើ​ឲ្យ​មាន​ថាមពល​លើស ការរំលាយ​អាហារ​យឺត​។ ដូច្នេះ​វា​ងាយស្រួល​ក្នុង​ការវិវត្ត​ទៅជា​ហើមពោះ និង​ពិបាក​រំលាយ​អាហារ​។​

​រោគសញ្ញា​ជារឿយៗ​ត្រូវបាន​ពិពណ៌នា​ដោយ​អ្នកជំងឺ​ថា​មិនមាន​ទីតាំង​ច្បាស់លាស់​។ ភាគច្រើន​ជា​អារម្មណ៍​នៃ​ភាព​ធ្ងន់ តឹង ណែន ឬ​ឆ្អល់​ជុំវិញ​ផ្ចិត ឬ ចុងដង្ហើម​។ អាច​ត្រូវបាន​អមដោយ​ភើ​, ចង្អោរ ប៉ុន្តែ​មិន​ក្អួត​, ជាមួយនឹង​ភាពមិន​ស្រួល​នៅ​ពីក្រោយ​ឆ្អឹង​ទ្រនុង​ទ្រូង​។​

​នេះ​កើតឡើង​ដោយសារតែ​អាហារ​សម្បូរ​ម្សៅ ប្រូតេអ៊ីន​ខ្ពស់ ជាតិ​សរសៃ​ទាប អាហារ​បំពង រក្សា​រយៈពេល​យូរ​ដោយ​មិន​ស្រូប នាំឱ្យ​កើត​ឧស្ម័ន និង​ហើមពោះ​។​

​នៅពេលដែល​អ្នកមាន​កា​រ​ហើមពោះ ការរំលាយ​អាហារ​សាមញ្ញ (​ដោយ​គ្មាន​រោគសញ្ញា​ជា​ប្រព័ន្ធ​ដូចជា គ្រុនក្តៅ រាគ​ស្រួចស្រាវ​ជាដើម​) អ្នក​មិនចាំបាច់​លេបថ្នាំ​ទេ​។ ផ្ទុយទៅវិញ ខ្ញី​ស្រស់​អាច​ត្រូវបាន​គេ​ប្រើ​ដើម្បី​ព្យាបាល​ការមិន​រំលាយ​អាហារ ក្អួត ឈឺពោះ ដើម្បី​ជួយ​ជំរុញ​ដល់​ការរំលាយ​អាហារ​។​

​ខាងក្រោម​នេះ​ជា​វិធី​ប្រើ​ខ្ញី​ស្រស់​ដើម្បី​ព្យាបាល​ការឈឺ​ក្រពះ​យ៉ាង​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​៖

ញ៉ាំ​ខ្ញី​ស្រស់​ជាមួយ​អំបិល​

​យក​ខ្ញី​ស្រស់​មួយ​ដុំ​លាង​ឱ្យ​ស្អាត ចិត​ជា​ចំណិត ទំពា​រញ៉ាំ​ជាមួយ​អំបិល​បន្តិច​។ ប្រហែល 10 នាទី​ក្រោយ ញ៉ាំ​បន្តិច​បន្ថែមទៀត​, ញ៉ាំ​យឺតៗ​។ ប្រើ​ប្រហែល 4-5 ចំណិត ក្បាលពោះ​នឹងមាន​សុខភាព​ល្អ​។​

​លោក​វេជ្ជបណ្ឌិត​បានក​ត់​សម្គាល់ថា ដើម្បី​ធ្វើឱ្យ​ខ្ញី​ងាយ​ទទួលទាន​គួរប្រើ​ខ្ញី​ខ្ចី​។ បន្ទាប់ពី​លាងជម្រះ​សូម​ត្រាំ​វា​ក្នុង​ទឹក​ក្តៅ​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ វិធីសាស្ត្រ​នេះ​មិន​គួរប្រើ​សម្រាប់​ក្មេង​តូចៗ​ឡើយ​។​

​ខ្ញី​ដុត​

​វិធី​ល្អ​បំផុត​ក្នុងការ​ព្យាបាល​គឺ​យក​ខ្ញី​មួយ​ដុំ​តូច​ប៉ុន​មេដៃ ហើយ​ដុត​វា ញ៉ាំ​ត្រឹមតែ​កន្លះ​ម៉ោង អ្នក​នឹងមាន​អារម្មណ៍​ប្រសើរឡើង​។​

​ប្រសិនបើ​អ្នក​មិនអាច​ញ៉ាំ​ខ្ញី​ដុត​បាន អ្នក​អាច​ហាន់​ខ្ញី​រួច​ត្រាំ​ក្នុង​ទឹក​ក្តៅ​ឧណ្ហៗ​ដើម្បី​ធ្វើ​តែ​ខ្ញី​។ ទោះជា​យ៉ាងនេះ​ក្តី អ្នកជំនាញ​ខាង​ឱសថ​បុរាណ​ចិន​និយាយថា ប្រសិនបើ​ចង់​ប្រើ​ឱ្យឃើញ​ប្រសិទ្ធភាព​លឿន សុវត្ថិភាព​បំផុត គឺ​ការដុត​ខ្ញី រួច​ទទួលទាន​ដូច​ធម្មតា​។​

​ខ្ញី​មាន​រសជាតិ​ហឹរ ផ្តល់​ភាពកក់ក្តៅ​ដល់ លំពែង និង​ក្រពះ ហើយ​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ក្នុងការ​សម្រួល​ដល់​ការ​ស្អក ក ផ្តាសាយ ហៀរ​សំបោរ និង​បន្សាប​ជាតិពុល​។​

​មិន​ថា​ត្រជាក់ ឬ ក្តៅ តែងតែ​ប្រើ​ខ្ញី​ឆៅ​ពី 3 ទៅ 5 ចំណិត​។ ជាពិសេស ការប្រើ​ឫស​ខ្ញី ដើម្បី​សម្រួល​ដល់​ការរំលាយ​អាហារ បង្កើន​ភាពស៊ាំ បំបាត់​ការឈឺចាប់​។ ខ្ញី​គឺជា​ឱសថ​ដ៏​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ប្រឆាំងនឹង​ជំងឺ​ផ្តាសាយ និង​ជំងឺ​គ្រុនផ្តាសាយ ជាមួយនឹង​លក្ខណៈសម្បត្តិ​បង្កើន​ភាពស៊ាំ​របស់​វា និង​សម្បូរ​ទៅដោយ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​។​

តែ​ខ្ញី​

​យក​ឫស​ខ្ញី​ស្រស់​លាង​សម្អាត​ចិញ្ច្រាំ​ឱ្យ​ម៉ត់​។ ដាក់​ខ្ញី​ចូលក្នុង​ទឹក​ដាំ​ពុះ ២០០​មី​លី​លីត្រ គ្រប​ឱ្យ​ជិត​ទុក​ប្រហែល ២ នាទី ។ អ្នកជំងឺ​ផឹក​វា​ដោយផ្ទាល់​នៅពេល​ក្តៅ ឬ​បន្ថែម​ស្ករ និង​ទឹកឃ្មុំ​បន្តិច ដើម្បី​ងាយស្រួល​ផឹក​។ ផឹក​មួយ​កែវ​យឺតៗ​រហូតដល់​អស់​។

​អ្នក​ដែលមាន​អាការ​ហើមពោះ និង​មិន​រំលាយ​អាហារ គួរ​ផឹក​តែ​ពីរ​ពែង​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​រហូតដល់​ជំងឺ​នេះ​បាត់​ទៅវិញ ។ ការផឹក​ទឹក​នេះ​កំឡុងពេល និង​ក្រោយ​អាហារ​នឹង​ជួយ​រំលាយ​អាហារ​បានល្អ​ប្រសើរ​។​

​កញ្ចប់​ខ្ញី​ក្តៅ​

​ប្រើ​ខ្ញី​ស្រស់​ប្រហែល ៤០០ ក្រាម លាង​ឲ្យ​ស្អាត បុក ច្របាច់​យក​ទឹក​ចេញ​។ ដាក់​ខ្ញី​ចូលក្នុង​ឆ្នាំង​ដាំ​អោយ​ក្តៅ រួច​ចាក់​លើ​ស្បៃ​ស្អាត​ខ្ចប់​អោយ​ជិត​។ រង់ចាំ​ឱ្យ​វា​ត្រជាក់​ចុះ បន្ទាប់មក​លាប​លើ​ពោះ បង្វិល​តាម​ទ្រនិចនាឡិកា លើ​ពោះ​ទាំងមូល​។ បន្ត​ដាំ​ឆ្នាំង​បន្ថែម​ទឹក​ខ្ញី​បន្តិច​រួច​លាប​ម្តងទៀត​។ មួយ​យប់​ប្រហែល 30 នាទី វា​នឹង​ជួយ​ព្យាបាល​ការ​ហើមពោះ រំលាយ​អាហារ និង​ទទួលបាន​ប្រសិទ្ធភាព​លឿន​បំផុត​៕​