ការទទួលទានខ្ញីស្រស់ពីរបីចំណិតជាមួយអំបិល ផឹកតែខ្ញី ឬលាបខ្ញីក្តៅៗត្រង់ពោះ អាចព្យាបាលជំងឺហើមពោះ រំលាយអាហារ និងជំរុញការរំលាយអាហារ។
ប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំអាហារសម្បូរជាតិខ្លាញ់ ម្សៅ ប្រូតេអ៊ីន គ្រឿងទេស ពិសាគ្រឿងស្រវឹងច្រើន អាហារដែលមានជាតិផ្អែម បូកនឹងការផ្លាស់ប្តូររបៀបរស់នៅ ញ៉ាំ និងគេងដោយមិនហាត់ប្រាណ នោះការហាត់ប្រាណធ្វើឲ្យមានថាមពលលើស ការរំលាយអាហារយឺត។ ដូច្នេះវាងាយស្រួលក្នុងការវិវត្តទៅជាហើមពោះ និងពិបាករំលាយអាហារ។
រោគសញ្ញាជារឿយៗត្រូវបានពិពណ៌នាដោយអ្នកជំងឺថាមិនមានទីតាំងច្បាស់លាស់។ ភាគច្រើនជាអារម្មណ៍នៃភាពធ្ងន់ តឹង ណែន ឬឆ្អល់ជុំវិញផ្ចិត ឬ ចុងដង្ហើម។ អាចត្រូវបានអមដោយភើ, ចង្អោរ ប៉ុន្តែមិនក្អួត, ជាមួយនឹងភាពមិនស្រួលនៅពីក្រោយឆ្អឹងទ្រនុងទ្រូង។
នេះកើតឡើងដោយសារតែអាហារសម្បូរម្សៅ ប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ ជាតិសរសៃទាប អាហារបំពង រក្សារយៈពេលយូរដោយមិនស្រូប នាំឱ្យកើតឧស្ម័ន និងហើមពោះ។
នៅពេលដែលអ្នកមានការហើមពោះ ការរំលាយអាហារសាមញ្ញ (ដោយគ្មានរោគសញ្ញាជាប្រព័ន្ធដូចជា គ្រុនក្តៅ រាគស្រួចស្រាវជាដើម) អ្នកមិនចាំបាច់លេបថ្នាំទេ។ ផ្ទុយទៅវិញ ខ្ញីស្រស់អាចត្រូវបានគេប្រើដើម្បីព្យាបាលការមិនរំលាយអាហារ ក្អួត ឈឺពោះ ដើម្បីជួយជំរុញដល់ការរំលាយអាហារ។
ខាងក្រោមនេះជាវិធីប្រើខ្ញីស្រស់ដើម្បីព្យាបាលការឈឺក្រពះយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព៖
ញ៉ាំខ្ញីស្រស់ជាមួយអំបិល
យកខ្ញីស្រស់មួយដុំលាងឱ្យស្អាត ចិតជាចំណិត ទំពារញ៉ាំជាមួយអំបិលបន្តិច។ ប្រហែល 10 នាទីក្រោយ ញ៉ាំបន្តិចបន្ថែមទៀត, ញ៉ាំយឺតៗ។ ប្រើប្រហែល 4-5 ចំណិត ក្បាលពោះនឹងមានសុខភាពល្អ។
លោកវេជ្ជបណ្ឌិតបានកត់សម្គាល់ថា ដើម្បីធ្វើឱ្យខ្ញីងាយទទួលទានគួរប្រើខ្ញីខ្ចី។ បន្ទាប់ពីលាងជម្រះសូមត្រាំវាក្នុងទឹកក្តៅ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ វិធីសាស្ត្រនេះមិនគួរប្រើសម្រាប់ក្មេងតូចៗឡើយ។
ខ្ញីដុត
វិធីល្អបំផុតក្នុងការព្យាបាលគឺយកខ្ញីមួយដុំតូចប៉ុនមេដៃ ហើយដុតវា ញ៉ាំត្រឹមតែកន្លះម៉ោង អ្នកនឹងមានអារម្មណ៍ប្រសើរឡើង។
ប្រសិនបើអ្នកមិនអាចញ៉ាំខ្ញីដុតបាន អ្នកអាចហាន់ខ្ញីរួចត្រាំក្នុងទឹកក្តៅឧណ្ហៗដើម្បីធ្វើតែខ្ញី។ ទោះជាយ៉ាងនេះក្តី អ្នកជំនាញខាងឱសថបុរាណចិននិយាយថា ប្រសិនបើចង់ប្រើឱ្យឃើញប្រសិទ្ធភាពលឿន សុវត្ថិភាពបំផុត គឺការដុតខ្ញី រួចទទួលទានដូចធម្មតា។
ខ្ញីមានរសជាតិហឹរ ផ្តល់ភាពកក់ក្តៅដល់ លំពែង និងក្រពះ ហើយមានប្រសិទ្ធភាពក្នុងការសម្រួលដល់ការស្អក ក ផ្តាសាយ ហៀរសំបោរ និងបន្សាបជាតិពុល។
មិនថាត្រជាក់ ឬ ក្តៅ តែងតែប្រើខ្ញីឆៅពី 3 ទៅ 5 ចំណិត។ ជាពិសេស ការប្រើឫសខ្ញី ដើម្បីសម្រួលដល់ការរំលាយអាហារ បង្កើនភាពស៊ាំ បំបាត់ការឈឺចាប់។ ខ្ញីគឺជាឱសថដ៏មានប្រសិទ្ធភាពប្រឆាំងនឹងជំងឺផ្តាសាយ និងជំងឺគ្រុនផ្តាសាយ ជាមួយនឹងលក្ខណៈសម្បត្តិបង្កើនភាពស៊ាំរបស់វា និងសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។
តែខ្ញី
យកឫសខ្ញីស្រស់លាងសម្អាតចិញ្ច្រាំឱ្យម៉ត់។ ដាក់ខ្ញីចូលក្នុងទឹកដាំពុះ ២០០មីលីលីត្រ គ្របឱ្យជិតទុកប្រហែល ២ នាទី ។ អ្នកជំងឺផឹកវាដោយផ្ទាល់នៅពេលក្តៅ ឬបន្ថែមស្ករ និងទឹកឃ្មុំបន្តិច ដើម្បីងាយស្រួលផឹក។ ផឹកមួយកែវយឺតៗរហូតដល់អស់។
អ្នកដែលមានអាការហើមពោះ និងមិនរំលាយអាហារ គួរផឹកតែពីរពែងក្នុងមួយថ្ងៃរហូតដល់ជំងឺនេះបាត់ទៅវិញ ។ ការផឹកទឹកនេះកំឡុងពេល និងក្រោយអាហារនឹងជួយរំលាយអាហារបានល្អប្រសើរ។
កញ្ចប់ខ្ញីក្តៅ
ប្រើខ្ញីស្រស់ប្រហែល ៤០០ ក្រាម លាងឲ្យស្អាត បុក ច្របាច់យកទឹកចេញ។ ដាក់ខ្ញីចូលក្នុងឆ្នាំងដាំអោយក្តៅ រួចចាក់លើស្បៃស្អាតខ្ចប់អោយជិត។ រង់ចាំឱ្យវាត្រជាក់ចុះ បន្ទាប់មកលាបលើពោះ បង្វិលតាមទ្រនិចនាឡិកា លើពោះទាំងមូល។ បន្តដាំឆ្នាំងបន្ថែមទឹកខ្ញីបន្តិចរួចលាបម្តងទៀត។ មួយយប់ប្រហែល 30 នាទី វានឹងជួយព្យាបាលការហើមពោះ រំលាយអាហារ និងទទួលបានប្រសិទ្ធភាពលឿនបំផុត៕