អ្វីដែលអ្នកញ៉ាំរាល់ថ្ងៃមានឥទ្ធិពលផ្ទាល់ដល់សុខភាពរបស់អ្នក។ មានអាហារដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់ឆ្អឹង និងសន្លាក់ បាត់បង់ជាតិកាល់ស្យូម ដូច្នេះហើយគួរតែចៀសវាង។
អាហារ ៥ មុខដែលបន្សាបជាតិកាល់ស្យូម បង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់ឆ្អឹង និងសន្លាក់
អាហារចម្រាញ់
អាហារចម្រាញ់ គឺជាអាហារដែលខ្វះជាតិសរសៃ ដូចជា ម្សៅអង្ករ ម្សៅកែច្នៃខ្ពស់ បន្លែបៃតង-សាច់ចិញ្ច្រាំ ទឹកដោះគោ និងផលិតផលទឹកដោះគោដែលចម្រាញ់។ ទោះបីជាមានភាពងាយស្រួល និងចូលចិត្តដោយមនុស្សសម័យទំនើបជាច្រើនក៏ដោយ វាជាការសំខាន់ណាស់ដែលត្រូវដឹងថាដំណើរការចម្រាញ់អាចបាត់បង់ជាតិកាល់ស្យូមនៅក្នុងអាហារខ្លួនឯង។
លើសពីនេះ អាហារកែច្នៃមានជាតិស្ករខ្ពស់ ខណៈដែលដំណើរការនៃការរំលាយជាតិស្ករក៏ត្រូវការជាតិកាល់ស្យូមផងដែរ ដូច្នេះវានឹងធ្វើឱ្យរាងកាយប្រើប្រាស់កាល់ស្យូមច្រើនជាងធម្មតា។
ជាតិកាហ្វេអ៊ីន
ការសិក្សាមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុង BMC Musculoskeletal Disorders នៅក្នុងខែតុលា 2016 បានរកឃើញថាការប្រើប្រាស់ជាតិកាហ្វេអ៊ីនរួមចំណែកដល់ការថយចុះដង់ស៊ីតេឆ្អឹងចំពោះស្ត្រីក្រោយអស់រដូវ។ Dina Khader អ្នកប្រឹក្សាយោបល់ផ្នែកអាហារូបត្ថម្ភទូទៅនៅទីក្រុង Mount Kisco ទីក្រុងញូវយ៉ក (សហរដ្ឋអាមេរិក) ពន្យល់ថា “ជាតិកាហ្វេអ៊ីន បញ្ចេញជាតិកាល់ស្យូមចេញពីឆ្អឹង កាត់បន្ថយភាពរឹងមាំរបស់ឆ្អឹង។ “តាមពិតទៅ កាល់ស្យូមប្រហែល 6 មីលីក្រាមត្រូវបានបាត់បង់សម្រាប់រាល់ 100 មីលីក្រាមនៃជាតិកាហ្វេអ៊ីនដែលអ្នកទទួលទាន។”
ហើយនៅពេលដែលផ្សំជាមួយអាហារដែលមានជាតិស្ករ ជាតិកាហ្វេអ៊ីនអាចមានឥទ្ធិពលខ្លាំងទៅលើសុខភាពឆ្អឹងរបស់ស្ត្រីក្រោយអស់រដូវ នេះបើយោងតាមការសិក្សាដែលបានចេញផ្សាយនៅក្នុងទស្សនាវដ្តី The American Journal of Clinical Nutrition នៅក្នុងខែមករា ឆ្នាំ 2016។
ភេសជ្ជៈដូចជា កាហ្វេ តែ ភេសជ្ជៈប៉ូវកម្លាំង និងភេសជ្ជៈប៉ូវកម្លាំងទាំងអស់មានផ្ទុកជាតិកាហ្វេអ៊ីនខុសៗគ្នា ដូច្នេះសូមជ្រើសរើសភេសជ្ជៈទាំងនេះក្នុងកម្រិតមធ្យម។
អាហារសម្បូរជាតិសូដ្យូម
អ្នកញ៉ាំប្រៃច្រើន ជាតិកាល់ស្យូមតិច។ Felicia Cosman អ្នកជំនាញផ្នែក endocrinologist សាស្ត្រាចារ្យផ្នែកវេជ្ជសាស្ត្រនៅសាកលវិទ្យាល័យ Columbia ក្នុងទីក្រុង New York (សហរដ្ឋអាមេរិក) និងជាអ្នកនាំពាក្យរបស់ American Osteoporosis Foundation មាននិយាយថា “អំបិលត្រូវបានគេដឹងថាធ្វើឱ្យការបញ្ចេញជាតិកាល់ស្យូមច្រើនពេក” តាមរយៈតម្រងនោម។ ដើម្បីសុខភាពឆ្អឹងអតិបរិមា អ្នកគួរញ៉ាំអំបិលក្នុងបរិមាណល្មម។ រក្សាវានៅក្រោម 2,300 មីលីក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ។
ការសិក្សាមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុងកាសែត Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition ក្នុងខែធ្នូ ឆ្នាំ 2016 បានរកឃើញថា បុរសជនជាតិចិនដែលមានទម្លាប់ទទួលទានអាហារដែលមានជាតិប្រៃគឺងាយនឹងរលាយដល់ឆ្អឹង។ ការសិក្សាមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុងទស្សនាវដ្តី Oste bone International ក្នុងខែមករាឆ្នាំ 2017 បានរកឃើញថាសមាគមនេះក៏អនុវត្តចំពោះស្ត្រីក្រោយអស់រដូវផងដែរ។
នាយកដ្ឋានសុខភាព និងសេវាមនុស្សរបស់សហរដ្ឋអាមេរិកព្រមានថា ប្រសិនបើអ្នកមានលក្ខខណ្ឌផ្សេងទៀតដូចជាសម្ពាធឈាមខ្ពស់ អ្នកប្រហែលជាត្រូវកំណត់អំបិលបន្ថែមទៀត។
អាហារសម្រន់ដែលមានជាតិស្ករ
Heidi Skolnik អ្នកឯកទេសខាងចំណីអាហារជាន់ខ្ពស់នៅមជ្ឈមណ្ឌលវេជ្ជសាស្ត្រកីឡាស្ត្រីនៅមន្ទីរពេទ្យសម្រាប់ការវះកាត់ពិសេសនៅទីក្រុងញូវយ៉កបាននិយាយថា “ទោះបីជាមិនមានទំនាក់ទំនងរវាងជាតិស្ករ និងផលប៉ះពាល់អវិជ្ជមានរបស់វាទៅលើឆ្អឹងក៏ដោយ ប៉ុន្តែនៅពេលដែលមនុស្សទទួលទានជាតិស្ករច្រើនពេក និង មិនទទួលបានអាហារសម្បូរសារធាតុចិញ្ចឹមគ្រប់គ្រាន់ដែលពួកគេត្រូវការ ដែលអាចបង្កឱ្យខូចឆ្អឹង»។
សាច់ក្រហម
ជាធម្មតាបន្ទាប់ពីអាយុ 35 ឆ្នាំ រាងកាយនឹងចាប់ផ្តើមធ្លាក់ចូលទៅក្នុងស្ថានភាពនៃការបាត់បង់ជាតិកាល់ស្យូម ប៉ុន្តែប្រសិនបើអ្នកមានរបបអាហារសាច់ច្រើនពេក ដំណើរការនេះនឹងកើតឡើងកាន់តែឆាប់។
មូលហេតុគឺដោយសារតែការស្រូបយកប្រូតេអ៊ីនច្រើនពេក ផូស្វ័រនៅក្នុងសាច់ដាក់សម្ពាធលើរាងកាយទាំងមូល ប៉ះពាល់ដល់ការស្រូបយកជាតិកាល់ស្យូម និងបង្កើនល្បឿននៃការបាត់បង់ជាតិកាល់ស្យូម។ អ្នកជំនាញណែនាំថា មនុស្ស 1 នាក់មិនគួរទទួលទានសាច់ក្រហមលើសពី 100g ក្នុងមួយថ្ងៃឡើយ ហើយគួរជ្រើសរើសសាច់ស្រស់ជំនួសការកែច្នៃ ដើម្បីធានាដល់សុខភាព៕