អាហារខាងក្រោមសម្បូរទៅដោយវីតាមីន សារធាតុរ៉ែ និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលល្អសម្រាប់សុខភាពរបស់អ្នក។
ឆៃថាវ
យោងតាមអ្នកជំនាញអាហារូបត្ថម្ភ ឆៃថាវត្រូវបានគេស្គាល់ថាជា “យិនស៊ិនរដូវរងា” ។ ស្ពៃខ្មៅ សម្បូរទៅដោយជាតិកាល់ស្យូម ផូស្វ័រ ប៉ូតាស្យូម សូដ្យូម និងម៉ាញ៉េស្យូម ដែលមានសុខភាពល្អ។ ក្រៅពីនេះ ឆៃថាវក៏មានជាតិសរសៃខ្ពស់ និងមានកាឡូរីទាបផងដែរ ដូច្នេះវានឹងមិនធ្វើឱ្យឡើងទម្ងន់ទេ ប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំច្រើន។
ផា្កខាត់ណា
នេះគឺជាអាហារដែលដាំដុះពេញមួយឆ្នាំ ដូច្នេះវាមិនមែនជាការលំបាកសម្រាប់អ្នកក្នុងការស្វែងរក និងបន្ថែមវានៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក។ ទន្ទឹមនឹងនេះ ផ្កាខាត់ណាត្រូវបានគេដឹងថាជាអាហារដែលមានសមាសធាតុស្ពាន់ធ័រដែលជួយការពារហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក។ វាក៏ជួយពង្រឹងជាលិកាឆ្អឹង ជួយឱ្យឈាមមនុស្សដើរបានល្អ និងមានប្រសិទ្ធភាពខ្ពស់ក្នុងការការពារជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។
ខ្ទឹមស
ខ្ទឹមសមានផ្ទុកសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជាច្រើន ដូច្នេះវាអាចជួយការពារជំងឺផ្តាសាយធម្មតា និងផ្តាសាយបានយ៉ាងល្អ។ លើសពីនេះ ខ្ទឹមសក៏មានកំហាប់ខ្ពស់នៃសមាសធាតុ allicin ដែលល្អសម្រាប់បេះដូង។ ដូច្នេះហើយ បើអ្នកញ៉ាំខ្ទឹមសច្រើន វានឹងជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ។ លើសពីនេះ ខ្ទឹមសជាអាហារពណ៌សដែលជួយរក្សាតុល្យភាពសម្ពាធឈាមឱ្យស្ថិតស្ថេរ។ លើសពីនេះ វាជួយការពារហានិភ័យនៃជំងឺវង្វេង គាំទ្រដល់ការលូតលាស់ឆ្អឹង និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង។
ក្រៅពីខ្ទឹមសធម្មតាដែលប្រើរាល់ថ្ងៃក៏មានខ្ទឹមសមួយដែរ។ នេះក៏ជាអាហារដែលមានរសជាតិឆ្ងាញ់ និងងាយស្រួលក្នុងការធ្វើម្ហូបផងដែរ។ ហើយស្លឹកខ្ទឹមមានបរិមាណដ៏ច្រើននៃវីតាមីន A, K, ម៉ាញេស្យូម, riboflavin, អាស៊ីតហ្វូលិក, niacin និង thiamine ដែលល្អសម្រាប់សុខភាព ក៏ដូចជាធន់ទ្រាំ។ លើសពីនេះ អាហារដូចគ្នានេះច្រើនតែប្រើក្នុងស៊ុប ឬសាឡាដ ដើម្បីធ្វើឱ្យមានតុល្យភាពរសជាតិ និងក្លិនក្រអូបរវាងចាននៅលើតុ។
ខ្ទឹមបារាំង
នៅក្នុងសមាសធាតុអាហារូបត្ថម្ភនៃខ្ទឹមបារាំង មានសារធាតុគីមីប្រឆាំងនឹងការរលាកជាច្រើន ដែលជួយការពារហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។ លើសពីនេះ ខ្ទឹមបារាំងក៏ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវជំងឺរលាកសន្លាក់ ហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង ជំងឺទឹកនោមផ្អែម និងជំរុញឱ្យរាងកាយរបស់អ្នកមានប្រព័ន្ធការពាររាងកាយកាន់តែប្រសើរឡើងក្នុងរដូវរងារ។ ដូច្នេះហើយ អ្នកគួរតែបញ្ចូលអាហារប្រភេទនេះទៅក្នុងអាហាររបស់អ្នក ដើម្បីសុខភាពល្អ។
សណ្តែកគុយ
នៅក្នុងសមាសភាពអាហារូបត្ថម្ភនៃសណ្តែកគុយ ពួកវាសម្បូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីនដែលល្អសម្រាប់មនុស្ស។ លើសពីនេះ វាជួយផ្តល់វីតាមីន B ជាតិដែក ប៉ូតាស្យូម និងកាល់ស្យូមតិចតួច ដូច្នេះវាមិនត្រឹមតែល្អចំពោះសុខភាពប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងជួយកាត់បន្ថយកូឡេស្តេរ៉ុលក្នុងឈាម ជួយការពារជំងឺជាច្រើនមុខ៕