ថ្វីត្បិតតែសាច់មាន់មានជីវជាតិច្រើនក៏ដោយ ប៉ុន្តែនៅពេលប្រើវាគួរមានចំណាំខ្លះៗ ដើម្បីជៀសវាងផលប៉ះពាល់អាក្រក់ដល់សុខភាព។
កញ្ចូញមាន់
នេះ គឺជាកន្លែងប្រមូលផ្តុំជាតិខ្លាញ់ច្រើនដែលមានកូលេស្តេរ៉ុលខ្ពស់។ ដូច្នេះហើយ ការទទួលទានកញ្ចូញមាន់ជាប្រចាំ នឹងធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាព ជាពិសេសអ្នកដែលមានជំងឺប្រចាំកាយ ដូចជាជំងឺបេះដូង ជំងឺលើសឈាម។
លើសពីនេះ កញ្ចូញមាន់ក៏ជាកន្លែងប្រមូលផ្តុំបាក់តេរី និងបង្កជំងឺជាច្រើនប្រភេទផងដែរ។ ប្រសិនបើមិនបានកែច្នៃដោយប្រុងប្រយ័ត្ន និងស្អាតទេ មីក្រូសរីរាង្គទាំងនេះអាចចូលទៅក្នុងខ្លួនបានយ៉ាងងាយ និងបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាព។
ក មាន់
ថ្វីត្បិតតែ ក មាន់មិនមានសាច់ច្រើនក៏ដោយ វាជាផ្នែកមួយដែលត្រូវបានមនុស្សជាច្រើនចូលចិត្ត។ ក របស់មាន់គឺជាកន្លែងដែលប្រព័ន្ធឡាំហ្វាទិចស្ថិតនៅ។ កូនកណ្តុរគឺជាផ្នែកសំខាន់បំផុតនៃប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ។ នៅក្នុងតំបន់នេះនឹងរក្សាបាក់តេរីនិងមេរោគដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់។ ការទទួលទានសាច់មួយផ្នែកនេះក៏កំពុងផ្ទុកសារធាតុពុលទាំងនោះចូលទៅក្នុងមនុស្សផងដែរ។
ដើម្បីធានាសុវត្ថិភាពនៅពេលប្រើ អ្នកគួរតែកែច្នៃកមាន់ឱ្យបានហ្មត់ចត់ លាងវាឱ្យបានច្រើនដងជាមួយទឹក ចម្អិនវានៅសីតុណ្ហភាពខ្ពស់ និងយកស្បែកចេញនៅពេលញ៉ាំ។
គ្រឿងក្នុងមាន់
សរីរាង្គខាងក្នុងរបស់សាច់មាន់ដូចជា បេះដូង ថ្លើម កោះ ពោះវៀនមាន់… ច្រើនតែប្រើក្នុងអាហារឆា ចៀន … ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អ្នកក៏គួរកំណត់ការទទួលទានសាច់មាន់នេះផងដែរ។
សរីរាង្គខាងក្នុងរបស់មាន់ ទទួលខុសត្រូវចំពោះការរំលាយអាហារ និងការបន្សាបជាតិពុល។ ថ្លើមមាន់អាចផ្ទុកនូវលោហធាតុធ្ងន់ បាក់តេរីបង្កជំងឺ ដែលមិនល្អសម្រាប់សុខភាព។ លើសពីនេះ សរីរាង្គខាងក្នុងរបស់មាន់ក៏មានផ្ទុកសារធាតុ purines យ៉ាងច្រើនផងដែរ។ នៅពេលដែលចូលទៅក្នុងខ្លួន វានឹងបំប្លែងទៅជាអាស៊ីតអ៊ុយរិច ហើយត្រូវបានរំលាយបន្ថែមដោយតម្រងនោម ដើម្បីកម្ចាត់ចេញពីរាងកាយ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការទទួលទានអាហារដែលមានផ្ទុកសារធាតុ purine យ៉ាងច្រើន តម្លៃអាស៊ីតអ៊ុយរិកក្នុងរាងកាយក៏នឹងកើនឡើងលើសពីដែនកំណត់។ អាស៊ីតអ៊ុយរិកមួយចំនួនធំដែលមិនត្រូវបានបញ្ចេញនឹងត្រូវបានកកកុញជាគ្រីស្តាល់អ៊ុយរ៉េត ហើយកកកុញនៅក្នុងសន្លាក់ និងក្រលៀន។ នៅពេលដែលវាកើតឡើង វាអាចបណ្តាលឱ្យខូចតម្រងនោម និងជំងឺរលាកសន្លាក់ហ្គោដ។
តើអ្នកណាគួរកំណត់ការបរិភោគសាច់មាន់?
អ្នកដែលមានជំងឺលើសឈាម និងជំងឺបេះដូង
អ្នកដែលមានជំងឺលើសឈាម ឬជំងឺបេះដូង គួរតែកំណត់ការទទួលទានស្បែកមាន់ ព្រោះស្បែកមាន់មានផ្ទុកជាតិខ្លាញ់ និងកូលេស្តេរ៉ុលខ្ពស់ ដែលមិនល្អសម្រាប់សុខភាព។
អ្នកដែលទើបវះកាត់រួច
តាមបទពិសោធន៍របស់មនុស្ស អ្នកដែលទើបតែទទួលការវះកាត់ ឬមានរបួសចំហរ ប្រសិនបើបរិភោគសាច់មាន់ នឹងធ្វើឱ្យហើម រមាស់ មិនងាយជាសះស្បើយ និងមានស្លាកស្នាម។
អ្នកដែលមានគ្រួសក្នុងតម្រងនោម
អ្នកដែលមានគ្រួសក្នុងតម្រងនោម មិនគួរញ៉ាំសាច់មាន់ទេ ព្រោះអាហារនេះមានប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ ដែលអាចបង្កើនបរិមាណ oxalate ក្នុងទឹកនោម និងបង្កើតជាគ្រួស៕