របស់ដែលក្រលៀន ថ្លើម និងក្រពះ «ខ្លាច» អ្នកត្រូវជៀសវាង ដើម្បីរក្សាសុខភាពរាងកាយរបស់អ្នក។
តម្រងនោមខ្លាចសារធាតុពណ៌ស ៣ ប្រភេទ
សារធាតុពណ៌សទាំង៣នេះ ត្រូវបានគេបញ្ជាក់ថាជាមូលហេតុនៃមុខងារខ្សោយតម្រងនោម និងជំងឺដែលទាក់ទង។ ទោះបីជាពួកវាជាគ្រឿងផ្សំ និងជាអាហារធម្មតាក៏ដោយ កុំបរិភោគច្រើនពេក ដើម្បីកុំឱ្យ “ឈ្លានពានរាងកាយ” ។
អំបិល
តម្រងនោមត្រូវបានចាត់ទុកថាជាតម្រងឈាម ដែលជាសរីរាង្គមួយក្នុងចំណោមសរីរាង្គដែលទទួលខុសត្រូវចំពោះការរំលាយអាហាររបស់រាងកាយ។ ក្នុងការរៀបចំអាហារប្រចាំថ្ងៃ អំបិលរហូតដល់ 95% ឆ្លងកាត់តម្រងនោម ដើម្បីដំណើរការមេតាបូលីស។ ដូច្នេះហើយ បើអ្នកញ៉ាំអំបិលច្រើនពេក អ្នកនឹងដាក់សម្ពាធយ៉ាងខ្លាំងទៅលើដំណើរការនៃតម្រងនោម ដែលនឹងនាំឱ្យកើតជំងឺតម្រងនោមដែលមិនចង់បានជាយថាហេតុ។
ស្ករ
ស្ករត្រូវបានចាត់ទុកថាជាសត្រូវនៃទម្ងន់។ ការទទួលទានជាតិស្ករច្រើនពេកបង្កើនហានិភ័យនៃការធាត់ និងបង្កើនជាតិស្ករក្នុងឈាម។ ស្ថានភាពនេះនឹងនាំឱ្យមានបញ្ហាមេតាប៉ូលីស និងប៉ះពាល់ដល់មុខងារតម្រងនោម។ ការសិក្សាបានបង្ហាញថាមនុស្សធាត់មានអត្រាកើតជំងឺតម្រងនោមខ្ពស់ជាងមនុស្សធម្មតា៥០%។
ខ្លាញ់
ស្រដៀងទៅនឹងជាតិស្ករដែរ អ្នកគួរតែកំណត់បរិមាណជាតិខ្លាញ់ ឬហៅថាខ្លាញ់ក្នុងអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក។ មិនត្រឹមតែសាច់ខ្លាញ់ប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែអាហារដូចជាខ្លាញ់សត្វ (ខ្លាញ់សាច់ជ្រូក) អាហារចៀន ឬសរីរាង្គសត្វក៏គួរញ៉ាំក្នុងកម្រិតមធ្យមដែរ ព្រោះវាប៉ះពាល់យ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរដល់មុខងារតម្រងនោម។
៤យ៉ាងដែលក្រពះខ្លាច
ក្រពះខ្លាចភាពតានតឹង
មនុស្សជាច្រើនគិតថា មានតែទម្លាប់ទទួលទានអាហារមិនល្អប៉ុណ្ណោះដែលអាចប៉ះពាល់ដល់ក្រពះ ប៉ុន្តែអារម្មណ៍អវិជ្ជមាន ការថប់បារម្ភ កំហឹង… ក៏អាចអាក្រក់សម្រាប់សរីរាង្គនេះដែរ។
ស្ត្រេសគឺជាមូលហេតុនៃជំងឺ ក៏ដូចជាកត្តាដែលធ្វើឱ្យជំងឺច្រាលក្រពះពោះវៀនកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ។ ម្យ៉ាងវិញទៀត រោគសញ្ញាមិនល្អនៃជំងឺនេះក៏បន្ថែមភាពតានតឹងដល់អ្នកជំងឺផងដែរ។ អ្នកជំងឺប្រឈមមុខនឹងបញ្ហា និងការរំខានជាច្រើន ដែលប៉ះពាល់យ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរដល់សុខភាព ទំនាក់ទំនង និងគុណភាពនៃជីវិតរបស់ពួកគេ។
ដូច្នេះ ប្រសិនបើអ្នកខឹង និងថប់បារម្ភ អ្នកគួរតែសម្រួលដង្ហើមរបស់អ្នក ដោយដកដង្ហើមចូលយ៉ាងជ្រៅ និងយឺតៗរយៈពេល ៤-៥ វិនាទី បន្ទាប់មកដកដង្ហើមចេញរយៈពេល ៦-៧ វិនាទី ហើយធ្វើបែបបទនេះម្តងទៀតច្រើនដង។ លើសពីនេះ អ្នកគួរអនុវត្តការចែករំលែកវាជាមួយអ្នកដទៃឱ្យបានទាន់ពេលវេលា ដើម្បីបំបាត់អារម្មណ៍អាក់អន់ចិត្ត និងធ្វើឱ្យស្ថានភាពចិត្តរបស់អ្នកមានតុល្យភាពឡើងវិញ។
ក្រពះខ្លាចការញ៉ាំឆ្អែត
ក្រពះខ្លាចឆ្អែត។ ការញ៉ាំឆ្អែត និងឆ្អែតពេកនឹងបង្កើនបន្ទុកលើក្រពះ ប៉ះពាល់ដល់ការរំលាយអាហារ និងមិនអំណោយផលដល់ដំណើរការព្យាបាលដោយខ្លួនឯងនៃភ្នាសអញ្ចាញធ្មេញ។
យូរៗទៅ ក្រពះបញ្ចេញទឹកក្រពះយ៉ាងច្រើន បំផ្លាញរបាំងភ្នាសអញ្ចាញធ្មេញ ជាហេតុនាំឱ្យកើតជំងឺក្រពះ។
ក្រពះខ្លាច “ត្រជាក់”
ក្រពះងាយនឹងសីតុណ្ហភាព ហើយភាគច្រើនខ្លាចត្រជាក់។ នៅពេលដែលត្រូវបានជំរុញដោយភាពត្រជាក់ មុខងារម៉ូទ័ររបស់ក្រពះនឹងត្រូវបានរំខាន។ នេះអាចបណ្តាលឱ្យរមួលក្រពើ ហើមពោះ បាត់បង់ចំណង់អាហារ ចង្អោរ និងក្អួត។
ក្រពះខ្លាចគ្រឿងស្រវឹង និងជក់បារី
អេតាណុលនៅក្នុងជាតិអាល់កុលនឹងជាប់នៅក្នុងក្រពះ ដែលអាចធ្វើឱ្យស្រទាប់ក្រពះស្តើង ដោយហេតុនេះបណ្តាលឱ្យមានរោគសញ្ញានៃជំងឺរលាកក្រពះរ៉ាំរ៉ៃដូចជាឈឺក្រពះ និងច្រាលអាស៊ីត។
ជាតិនីកូទីនក្នុងបារីអាចជំរុញការរួមតូចនៃសរសៃឈាមនៅក្រោមស្រទាប់ក្រពះ ជំរុញការសំងាត់នៃអាស៊ីតក្រពះ និងបំផ្លាញភ្នាសនៃក្រពះ។ មធ្យោបាយដ៏ល្អបំផុតដើម្បីការពារក្រពះរបស់អ្នកគឺនៅឱ្យឆ្ងាយពីថ្នាំជក់ និងគ្រឿងស្រវឹង។
សម្រាប់ក្រពះដែលមានសុខភាពល្អ របបអាហារគឺជាផ្នែកមួយដ៏សំខាន់បំផុត។ ជំងឺក្រពះអាចការពារបានទាំងស្រុង បញ្ហាចម្បងគឺថាមនុស្សម្នាក់ៗចេះការពារសុខភាពឬអត់។
ដូច្នេះហើយ នៅរដូវត្រជាក់ ឬពេលអាកាសធាតុប្រែប្រួលខ្លាំង អ្នកត្រូវយកចិត្តទុកដាក់ទប់ទល់នឹងជំងឺផ្តាសាយ និងរក្សាកំដៅក្នុងខ្លួន ជាពិសេសពោះ។
ថ្លើមខ្លាច ៥ យ៉ាង
របស់ខាងក្រោមនេះបើទុកចោលដោយមិនបានពិនិត្យ នោះនឹងប៉ះពាល់ផ្ទាល់ដល់ថ្លើមរបស់អ្នក៖
ស្រា
ដូចដែលយើងដឹងស្រាប់ហើយថា ថ្លើមត្រូវធ្វើការលើសម៉ោង នៅពេលដែលរាងកាយរបស់អ្នកទទួលទានគ្រឿងស្រវឹងច្រើន។ ជាតិអាល់កុល និងជាតិអាល់កុលនឹងបង្កើតការប្រមូលផ្តុំអេតាណុលក្នុងរាងកាយដែលអាចបណ្តាលឱ្យខូចថ្លើម រលាក ខ្លាញ់រុំថ្លើម ក្រិនថ្លើមគ្រឿងស្រវឹង និងសូម្បីតែមហារីកថ្លើម។
ខ្លាញ់
មិនត្រឹមតែបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់តម្រងនោមប៉ុណ្ណោះទេ ខ្លាញ់ក៏ប៉ះពាល់ដល់សុខភាពថ្លើមផងដែរ។ ប្រសិនបើខ្លាញ់ច្រើនកកកុញនៅក្នុងថ្លើម និងលើសពី 5% នៃទម្ងន់នោះ ជំងឺខ្លាញ់រុំថ្លើមនឹងបង្កើតជាបណ្តើរៗ ដែលបណ្តាលឱ្យខូចថ្លើម សូម្បីតែមហារីកថ្លើម។
ថ្នាំ
ការប្រើថ្នាំដោយខ្លួនឯងដោយគ្មានវេជ្ជបញ្ជាពីវេជ្ជបណ្ឌិត ការលេបថ្នាំមិនគ្រប់គ្រាន់ ឬជ្រុលនឹងបង្កើតជាតិពុលក្នុងថ្លើម និងផលវិបាកជាច្រើនទៀត។ ដូច្នេះហើយ អ្នកគួរតែបោះបង់ចោលបន្តិចម្តងៗនូវទម្លាប់នៃការប្រើថ្នាំដោយខ្លួនឯង ហើយទៅជួបគ្រូពេទ្យដើម្បីទទួលបានវេជ្ជបញ្ជាត្រឹមត្រូវ និងពិនិត្យសុខភាពទាន់ពេលវេលា។
ព្រូន
ជាធម្មតា ប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំអាហារច្រើនដែលមិនបានកែច្នៃស្អាត ហានិភ័យនៃការឆ្លងមេរោគថ្លើមជាមួយនឹងពពួកដង្កូវ និង តេញ៉ា គឺខ្ពស់ណាស់។ ជំងឺផ្ដាសាយក្នុងថ្លើមច្រើនតែរស់នៅក្នុងត្រីទឹកសាប ដូច្នេះប្រសិនបើអ្នកបរិភោគត្រីទឹកសាបដែលគ្មានអនាម័យ ឬមានវិធីសាស្ត្រកែច្នៃបឋមមិនស្អាតនោះ ថ្លើមរបស់អ្នកនឹងឆ្លងជំងឺផ្ដាសាយ ដែលប៉ះពាល់ដល់សុខភាពរបស់អ្នក។
ផ្សិត
ការសិក្សាជាច្រើនបានបង្ហាញថាផ្សិតនៅលើអាហារដែលផុតកំណត់មានផ្ទុកសារធាតុ aflatoxin ដែលត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជាសារធាតុបង្កមហារីកប្រភេទទី 1 និងប៉ះពាល់ដល់ថ្លើមយ៉ាងខ្លាំង ដូច្នេះអ្នកគួរតែពិនិត្យគុណភាពអាហារឱ្យបានហ្មត់ចត់មុនពេលទទួលទាន ដើម្បីកុំឱ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាព៕