ការណែនាំ ៣ យ៉ាងសម្រាប់អាហារពេលព្រឹកខាងក្រោមនេះ ពិតជាល្អសម្រាប់ក្រពះ និងបេះដូង ដែលអ្នកគួរធ្វើភ្លាមៗ។
អាហារពេលព្រឹកជាមួយធញ្ញជាតិ ផ្លែឈើ និងបន្លែ
មិនថាអ្នកជាក្មេងជំទង់ ឬមនុស្សវ័យកណ្តាល និងមនុស្សចាស់នោះទេ អាហារពេលព្រឹកក៏គួរតែរួមបញ្ចូលធញ្ញជាតិ និងបន្លែជាអាហារចម្បងផងដែរ។ ជាឧទាហរណ៍ អាហារសំខាន់គឺ ស្រូវសាលី និងគ្រាប់ធញ្ញជាតិដែលផ្គូផ្គងជាមួយផ្លែឈើ និងបន្លែស្រស់មួយចំនួន។ ប្រសិនបើអ្នកមានពេល អ្នកអាចធ្វើបបរជាមួយគ្រាប់ធញ្ញជាតិ បន្ថែមបន្លែមួយចំនួនដូចជា ប៉េងប៉ោះ ផ្កាខាត់ណាខៀវ ឬបន្លែស្លឹកបៃតងផ្សេងទៀត ហើយញ៉ាំផ្លែប៉ោមមួយផ្លែបន្ថែម ឬមួយចំហៀង។
អាហារពេលព្រឹករួមបញ្ចូលគ្នានេះគឺសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមជាពិសេសអាចផ្តល់ឱ្យរាងកាយនូវកាបូអ៊ីដ្រាតច្រើនប៉ុន្តែក៏មានវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែផ្សេងៗគ្នាផងដែរ។ វាអាចចិញ្ចឹមក្រពះ និងពោះវៀន ហើយក៏មានឥទ្ធិពលក្នុងការថែទាំជាក់លាក់លើសុខភាពសរសៃឈាមផងដែរ។
ប្រសិនបើអ្នកមិនចូលចិត្តអាហារពេលព្រឹកខាងលើទេ អ្នកអាចប្រើទឹកដោះគោត្រាំជាមួយស្រូវសាលី និងផ្សំជាមួយនំបុ័ងស្រូវសាលីទាំងមូល។ បន្ទាប់មកធ្វើសាឡាត់ជាមួយសាឡាត់ គីវី ប៉េងប៉ោះ ផ្លែប៉ោម និងបន្លែផ្សេងៗទៀត ទាំងអាហារបំប៉នក្រពះ និងថែរក្សាសុខភាពបេះដូង និងសរសៃឈាម។
អាហារពេលព្រឹកដែលមានជាតិប្រូតេអ៊ីនគុណភាពខ្ពស់
សម្រាប់កុមារដែលមានអាយុចូលរៀន ក្មេងជំទង់ និងមនុស្សវ័យកណ្តាល អាហារពេលព្រឹកគួរតែរួមបញ្ចូលអាហារដែលសំបូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីនដែលមានគុណភាពខ្ពស់ដូចជាផលិតផលទឹកដោះគោ ផលិតផលសណ្តែកសៀង និងស៊ុតមួយចំនួន។ មនុស្សមួយក្រុមនេះមានតម្រូវការអាហារូបត្ថម្ភច្រើនណាស់ ពេលដែលអាហារពេលព្រឹកខ្វះប្រូតេអ៊ីនដែលមានគុណភាពខ្ពស់ ពួកគេនឹងមានអារម្មណ៍មិនស្រួល។ ថាមពលនៃរាងកាយរបស់មនុស្សគឺអាស្រ័យលើការគាំទ្រនៃប្រូតេអ៊ីនដែលមានគុណភាពខ្ពស់ប្រសិនបើការខ្វះប្រូតេអ៊ីននឹងធ្វើឱ្យភាពស៊ាំរបស់មនុស្សធ្លាក់ចុះគឺការធ្លាក់ទឹកចិត្តផ្លូវចិត្ត។
សម្រាប់កុមារដែលមានអាយុចូលរៀន និងក្មេងជំទង់ ទឹកដោះគោក្តៅមួយពែងនៅពេលព្រឹកអាចត្រូវបានផ្សំជាមួយស៊ុតឆ្អិនរឹង 1 ទៅ 2 ។ ម្យ៉ាងទៀត អាហារដែលមានម្សៅមួយចំនួនគួរតែត្រូវបានដាក់បញ្ចូលឱ្យបានត្រឹមត្រូវ ដូចជានំប៉័ង ឬនំចំហុយជាដើម។ សារធាតុចិញ្ចឹមដូចជាម្សៅ និងជាតិស្ករនៅក្នុងអាហារទាំងនេះមិនត្រឹមតែផ្តល់ថាមពលច្រើនសម្រាប់ខួរក្បាល និងកោសិកាសរសៃប្រសាទប៉ុណ្ណោះទេ ដោយមិនដាក់បន្ទុកធ្ងន់ទៅលើបំពង់រំលាយអាហារ និងសរសៃឈាម។
អាហារពេលព្រឹកក្តៅ និងងាយស្រួលរំលាយ
សម្រាប់មនុស្សចាស់ អ្នកដែលមានការរំលាយអាហារខ្សោយ និងជំងឺសរសៃឈាមរ៉ាំរ៉ៃ យកល្អគួរតែជ្រើសរើសអាហារពេលព្រឹកដែលក្តៅ ងាយរំលាយ និងសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹម។ ឧទាហរណ៍ អ្នកអាចប្រើបន្លែ បង្គា និងសាច់ចិញ្ច្រាំ មួយចំនួនដើម្បីធ្វើជាវ៉ុនតុន ឬធ្វើស៊ុបដែលផ្សំសាច់ និងបន្លែ។
អាហារទាំងនេះមានកាបូអ៊ីដ្រាត ប្រូតេអ៊ីន វីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែផ្សេងៗទៀត។ វាមិនត្រឹមតែអាចផ្តល់សារធាតុចិញ្ចឹមដល់រាងកាយមនុស្សប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែវាក៏មិនបន្ទុកដល់ការរំលាយអាហារផងដែរ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ចូរចំណាំថាគុយទាវ មិនគួរត្រូវបានចម្អិនច្រើនពេកទេ ដើម្បីចៀសវាងការទទួលទានអំបិលច្រើនពេក ហើយគួរតែបន្ថែមបន្លែបន្ថែមទៀតដើម្បីទទួលបានជាតិសរសៃគ្រប់គ្រាន់។
សរុបមក ការទទួលទានអាហារដែលមានសុខភាពល្អ និងមានជីវជាតិនៅពេលព្រឹក អាចផ្តល់សារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនសម្រាប់ខួរក្បាល និងរាងកាយ រក្សាសកម្មភាពរបស់ក្រពះ ជំរុញចលនាពោះវៀន និងការពារជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង និងសរសៃឈាមខួរក្បាលមួយចំនួន។ លើសពីនេះ ក្នុងការជ្រើសរើសអាហារសម្រាប់អាហារពេលព្រឹក ចូរចំណាំថា អ្នកមិនគួរញ៉ាំអាហារចៀន បំពង ហឹរ ឬត្រជាក់ច្រើននោះទេ៕