ទាំងនេះគឺជាអាហារដែលធ្លាប់ស្គាល់។ មិនត្រឹមតែល្អសម្រាប់ស្បែកទេ អាហារទាំងនេះក៏សម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមល្អចំពោះសុខភាព។
ល្មុត
ប្រសិនបើអ្នកចង់ធ្វើឱ្យស្បែករបស់អ្នកស ផ្តល់សំណើមដល់ស្បែក និងបន្សាបជាតិពុលស្បែករបស់អ្នកនោះផ្លែល្មុត គឺជាអាហារដ៏ល្អ។ Sapodilla មានវីតាមីនចម្រុះជាច្រើនដែលធ្វើអោយសរសៃឈាមទន់ បន្សាបជាតិពុល និងការពារថ្លើម។ លើសពីនេះ ល្មុតក៏ជួយធ្វើឱ្យពោះវៀនមានសំណើម និងកាត់បន្ថយចលនាពោះវៀន បង្កើនភាពស៊ាំ។
ផ្លែទំពាំងបាយជូរក្រៀម
ផ្លែឈើនេះមានជីវជាតិច្រើន និងល្អសម្រាប់សុខភាព។ ទំពាំងបាយជូរក្រៀម ជួយបំពេញឈាម, ធ្វើឱ្យស្បែកស, ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវសារធាតុពណ៌ស្បែក។ លើសពីនេះ សារធាតុ Procyanidin នៅក្នុងផ្លែទំពាំងបាយជូរក្រៀម ជួយរក្សាស្បែកឱ្យទន់ និងពន្យារដំណើរការចាស់នៃស្បែក។
មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះ ផ្លែទំពាំងបាយជូរក្រៀម សម្បូរទៅដោយជាតិដែក និងធាតុដានផ្សេងៗទៀត ដូចជាជាតិសរសៃ ដែលអាចបន្សាបជាតិពុល និងសម្អាតពោះវៀន កាត់បន្ថយសម្ពាធឈាម និងជាតិខ្លាញ់ និងធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវភាពអស់កម្លាំងខាងសរសៃប្រសាទ។
គូឆាយដើមធំៗ
អាហារនេះមានផ្ទុកសារធាតុ carotene ច្រើន – សារធាតុនេះមានតួនាទីល្អក្នុងការប្រឆាំងភាពចាស់ ដូច្នេះវាមានប្រសិទ្ធភាពធ្វើឱ្យស្បែកស និងបំប៉ន។
ការទទួលទានស្លឹកខ្ទឹមនេះច្រើនជួយបន្ធូរនូវជាតិរំអិល ពង្រឹងលំពែង និងក្រពះ និងមានប្រយោជន៍សម្រាប់មុខងារថ្លើម។ ទន្ទឹមនឹងនោះ ការទទួលទានស្លឹកគូឆាយក៏ជួយការពារការរលាក និងបំផ្លាញបាក់តេរីដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ផងដែរ។
នៅក្នុងស្លឹកគូឆាយមានជាតិសរសៃឆៅដែលជំរុញចលនាពោះវៀន និងជួយឱ្យរាងកាយរំលាយអាហារបាន។ បើទទួលទានជាប្រចាំអាចជួយសម្រួលដល់ចរន្តឈាម និងបំបាត់ការស្ទះឈាម។ លើសពីនេះ វាជួយបញ្ចុះជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាម ការពារជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ភាពស្លេកស្លាំង និងជំងឺសរសៃឈាម។
ត្រីសមុទ្រ
ដោយសារតែប្រភពសម្បូរនៃអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា 3 ត្រីឆ្លាមជួយធ្វើឱ្យស្បែកទន់ និងមានសំណើម។ លើសពីនេះ អាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា 3 ក៏មានប្រសិទ្ធភាពកាត់បន្ថយការរលាក កាត់បន្ថយការកើតមុន និងធ្វើឱ្យស្បែកងាយនឹងកម្តៅថ្ងៃ។
លើសពីនេះ ត្រីសមុទ្រក៏មានផ្ទុកនូវវីតាមីន E ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលជួយប្រឆាំងនឹងការខូចខាតពីរ៉ាឌីកាល់សេរី។
ការទទួលទានត្រីសមុទ្រច្រើន អាចជួយឱ្យស្បែកមានពណ៌ផ្កាឈូក មានសុខភាពល្អ លើកកម្ពស់សុខភាពស្បែកទាំងមូល និងជួយឱ្យស្បែកជួយសម្រួលដល់ការផលិតកោសិកាថ្មី។
ផ្លែបឺរ
ផ្លែបឺរ សម្បូរទៅដោយជាតិខ្លាញ់ដែលមានសុខភាពល្អ ដែលមានប្រយោជន៍សម្រាប់មុខងារជាច្រើនក្នុងរាងកាយ រួមទាំងសុខភាពស្បែកផងដែរ។ ខ្លាញ់ទាំងនេះជួយឱ្យស្បែកមានសំណើម និងយឺត។ យោងតាមការស្រាវជ្រាវ ការទទួលទានផ្លែបឺរអាចជួយការពារស្បែកពីការខូចខាតដោយសារពន្លឺព្រះអាទិត្យ។ អាស្រ័យហេតុនេះ ជួយឱ្យស្បែកជៀសផុតពីសញ្ញានៃភាពចាស់ ដូចជាស្នាមជ្រីវជ្រួញ សារធាតុពណ៌ ការយារធ្លាក់ជាដើម។
លើសពីនេះ ផ្លែបឺរមានផ្ទុកនូវវីតាមីន E និងវីតាមីន C ជាច្រើន ដែលជួយជំរុញការផលិតកូឡាជែន និងប្រូតេអ៊ីន ដើម្បីរក្សាស្បែកឱ្យរឹងមាំ និងយឺត។
គ្រាប់វ៉លណាត់
វ៉លណាត់ មានអាស៊ីតខ្លាញ់សំខាន់ៗ ដែលរាងកាយមនុស្សមិនអាចផលិតដោយខ្លួនឯងបាន។
បើប្រៀបធៀបទៅនឹងគ្រាប់ផ្សេងទៀត គ្រាប់វ៉លណាត់ មានអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា 3 និងអូមេហ្គា 6 ច្រើន។ ក្រៅពីនេះ ខួរក្បាលក៏មានសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនទៀតដូចជា ស័ង្កសី សេលេញ៉ូម វីតាមីន E ជាដើម ដែលផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់ស្បែក។ ដូច្នេះបើអ្នកចង់ឱ្យស្បែកស្អាត អ្នកមិនអាចមើលរំលងផ្លែឈើនេះបានឡើយ៕