មហារីកក្រពះមិនមែនគ្មានការព្រមានច្បាស់លាស់ទេ នៅពេលដែលរាងកាយលេចចេញនូវផ្នែកទាំង២នេះមានក្លិនមិនល្អ មានន័យថាក្រពះកំពុងនិយាយថា “អំពាវនាវរកជំនួយ”។
នោះគឺ ក្លិនមាត់ និងក្លិនខ្លួនអាក្រក់។ នៅពេលដែលអាហាររបស់យើងចូលទៅក្នុងរាងកាយ បន្ថែមពីលើអាហារូបត្ថម្ភ វាក៏ផ្ទុកនូវសារធាតុពុលជាច្រើន ដែលចាំបាច់ត្រូវតែត្រូវបានបញ្ចេញដោយថ្លើម និងតម្រងនោមដោយមុខងាររំលាយអាហារ។ ប៉ុន្តែនៅពេលដែលមានបញ្ហាជាមួយនឹងក្រពះ ជាតិពុលនោះនឹងមិនត្រូវបានបញ្ជូនភ្លាមៗទៅកាន់ថ្លើម និងក្រលៀននោះទេ ដែលបណ្តាលឱ្យកកកុញក្នុងរាងកាយយូរពេក។ អាហារដែលមិនបានរំលាយចោលអាចចូលទៅក្នុងបំពង់អាហារ បំពង់អាហារ និងបង្កឱ្យមានក្លិនមាត់មិនល្អ ។
មូលហេតុមួយទៀតដែលធ្វើឱ្យមហារីកក្រពះបណ្តាលឱ្យមានក្លិនមាត់មិនល្អ គឺដោយសារអ្នកជំងឺឆ្លងបាក់តេរី Helicobacter pylori (HP) ។ HP មិនត្រឹមតែប៉ារ៉ាស៊ីតនៅក្នុងប្រហោងមាត់ប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងនៅក្នុងភ្នាសអញ្ចាញធ្មេញ ដែលជារឿយៗបណ្តាលឱ្យមានក្លិនមាត់មិនល្អ។
នៅដំណាក់កាលដំបូងនៃជំងឺមហារីកក្រពះ ចំណង់អាហាររបស់អ្នកជំងឺត្រូវបានកាត់បន្ថយយ៉ាងខ្លាំង ហើយទម្ងន់ខ្លួនត្រូវបានកាត់បន្ថយយ៉ាងឆាប់រហ័ស។ សូម្បីតែបន្ទាប់ពីទទួលទានរួច យើងនឹងមានអារម្មណ៍មិនស្រួលខ្លួនខ្លាំង ហើមពោះ ចង្អោរ។ បន្ថែមពីលើហ្សែន មហារីកក្រពះក៏បណ្តាលមកពីទម្លាប់នៃការញ៉ាំមិនល្អ ភាពតានតឹងហួសហេតុ ឬការប្រើប្រាស់គ្រឿងស្រវឹងច្រើនពេក។
ដូច្នេះហើយ អ្នកជំនាញណែនាំថា មានទម្លាប់អាក្រក់ ៥យ៉ាង ដែលបង្កជាជំងឺក្រពះ រួមទាំងមហារីកក្រពះផងដែរ ដែលគួរចៀសវាងដូចខាងក្រោម៖
1.ញ៉ាំលឿនពេក
ជីវិតមមាញឹកធ្វើឱ្យមនុស្សជាច្រើន ជាពិសេសយុវជន បុគ្គលិកការិយាល័យ មានទម្លាប់ញ៉ាំបាយឆាប់ទំពា។ វាជាមូលហេតុនៃជំងឺធ្ងន់ធ្ងរជាច្រើនសម្រាប់ក្រពះ។
ការទទួលទានអាហារលឿនពេក ច្រើនតែបណ្តាលឱ្យមិនរំលាយអាហារ ព្រោះនៅពេលដែលបរិមាណអាហារចូលរាងកាយលឿនពេក ខួរក្បាលមិនទាន់ទទួលបានសញ្ញាពីក្រពះនៅឡើយ ហើយជាលទ្ធផល ក្រពះមិនមានពេលសំងាត់ និងចុះកិច្ចសន្យាដើម្បីរំលាយអាហារ។ ទម្លាប់ញ៉ាំអាហារលឿនយូរអាចនាំឲ្យឈឺក្រពះ ដំបៅក្រពះ។
2.ទទួលទានអាហារមិនគ្រប់ 3 ពេលក្នុងមួយថ្ងៃ
ជីវិតសម័យទំនើបក៏ធ្វើឱ្យមនុស្សជាច្រើនមិនញ៉ាំអាហារទាន់ពេល និងមិនអាចញ៉ាំបានគ្រប់ 3 ពេលក្នុងមួយថ្ងៃ។ ទោះបីជាមានយុវវ័យជាច្រើនចង់សម្រកទម្ងន់ បន្តការស្រកទម្ងន់ ប៉ុន្តែជារឿយៗរំលងអាហារ ដែលភាគច្រើនជាអាហារពេលព្រឹក និងពេលល្ងាច ដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ខ្លាំងដល់សុខភាពក្រពះ។
ជាការពិត ការរក្សាអាហារ 3 ពេលក្នុងមួយថ្ងៃមានសារៈសំខាន់ខ្លាំងណាស់ ជាពិសេសនៅពេលព្រឹក។ បន្ទាប់ពីគេងយប់ជ្រៅ ថាមពលរាងកាយនឹងហត់នឿយ បើមិនញ៉ាំទាន់ពេលទេ ក្រពះត្រូវបានជំរុញដោយអាស៊ីតក្រពះ យូរៗទៅមុខងាររំលាយអាហារនឹងថយចុះយ៉ាងខ្លាំង ដែលបណ្តាលឲ្យកើតជំងឺក្រពះ ដំបៅក្រពះ និងក្រពះយូរ។ មហារីក។
3.ផឹកគ្រឿងស្រវឹងច្រើន ភេសជ្ជៈមានជាតិហ្គាស
យោងតាមការសិក្សាដែលបានចេញផ្សាយនៅក្នុង Journal of the American Medical Association បានឲ្យដឹងថា អ្នកដែលទទួលទានភេសជ្ជៈមានជាតិស្ករជារៀងរាល់ថ្ងៃ រួមទាំងភេសជ្ជៈដែលមានជាតិហ្គាស ភេសជ្ជៈផ្លែឈើ មានហានិភ័យខ្ពស់នៃជំងឺរំលាយអាហារដល់ទៅ 59%។ ជាពិសេស ប្រសិនបើអ្នកឧស្សាហ៍ពិសាវានៅពេលត្រជាក់ ហានិភ័យនៃការរលាកក្រពះ និងបំពង់រំលាយអាហារគឺខ្ពស់ជាង។ ក្នុងរយៈពេលវែង វាបង្កជាជំងឺគ្រោះថ្នាក់ជាច្រើនដល់ក្រពះ។
លើសពីនេះ ទម្លាប់នៃការផឹកស្រាមិនត្រឹមតែបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកក្រពះប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងមានជំងឺមហារីកសួត មហារីកថ្លើម… ។
4.ញ៉ាំនៅពេលយប់ជ្រៅ
យុវវ័យសម័យនេះច្រើនតែចូលចិត្តរស់នៅពេលយប់ច្រើន ដូច្នេះហើយទម្លាប់នៃការហូបចុករបស់ពួកគេក៏ផ្លាស់ប្តូរដែរ ដែលធ្វើឲ្យការញ៉ាំពេលល្ងាចពេញនិយម។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការទទួលទានអាហារពេលយប់ បើទោះបីជាវាគ្រាន់តែជាអាហារសម្រន់ក៏ដោយ មានឥទ្ធិពលយ៉ាងខ្លាំងលើរាងកាយ បង្កើនបន្ទុកលើក្រពះ និងពោះវៀន។ ខណៈពេលដែលត្រូវការសម្រាក សរីរាង្គទាំងពីរនេះត្រូវធ្វើការខ្លាំងពេក ដែលនាំឱ្យមុខងារចុះខ្សោយ និងជំងឺឆាប់។ ទន្ទឹមនឹងនេះ ការញ៉ាំអាហារពេលយប់ក៏នឹងប៉ះពាល់ដល់ដំណេក ធ្វើឲ្យពិបាកគេង ធ្វើឲ្យរាងកាយអស់កម្លាំង។
5.ការប្រើប្រាស់គ្រឿងញៀន
យើងតែងតែមានទម្លាប់លេបថ្នាំបំបាត់ការឈឺចាប់ និងថ្នាំអង់ទីប៊ីយោទិច ទោះបីជាវាគ្រាន់តែជាការឈឺចាប់សាមញ្ញៗ ដូចជាឈឺក្បាល ឈឺសាច់ដុំ ឈឺសន្លាក់… ដោយមិនដឹងថាវាបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់ក្រពះយ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរនោះទេ។
ថ្នាំទាំងនេះរារាំងការផលិតស្រទាប់ការពារនៃជញ្ជាំងក្រពះ សម្លាប់បាក់តេរីដែលមានប្រយោជន៍ ធ្វើឱ្យមានការហូរឈាមក្រពះ ហើយថែមទាំងធ្វើឱ្យមានដំបៅក្នុងរយៈពេលយូរដោយគ្មានរោគសញ្ញាអ្វីទាំងអស់។
ជាពិសេស ថ្នាំប្រឆាំងនឹងការរលាកដែលមិនមែនជាស្តេរ៉ូអ៊ីត ក៏ត្រូវបានណែនាំផងដែរ ថាមានគ្រោះថ្នាក់ខ្លាំងសម្រាប់ក្រពះ ប៉ុន្តែជារឿយៗត្រូវបានប្រើប្រាស់ដោយគ្មានវេជ្ជបញ្ជា។ ការសិក្សាឆ្នាំ 2016 បានរកឃើញថាថ្នាំប្រភេទនេះបណ្តាលឱ្យហូរឈាម រលាក និងដំបៅក្នុងក្រពះ និងពោះវៀនតូច។
អាហារ៤មុខគួរពង្រឹងសម្អាតក្រពះ ការពារមហារីក
1.ស្ពៃបូកគោ
ស្ពៃបូកគោគឺជាបន្លែពណ៌បៃតងដែលសម្បូរទៅដោយសារធាតុ phytocides ។ វាអាចរារាំងការលូតលាស់របស់ Helicobacter pylori ជួយសម្អាតបរិស្ថានក្រពះ។ វាក៏មានសារធាតុរ៉ែដែលអាចជួយជួសជុលស្រទាប់ក្រពះ ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវមុខងាររំលាយអាហារ និងការពារជំងឺមហារីក។
2.ទឹកឃ្មុំ
ទឹកឃ្មុំមិនត្រឹមតែមានឥទ្ធិពលធ្វើឱ្យស្បែកស្រស់ស្អាតប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងមានលក្ខណៈសម្បត្តិសម្លាប់បាក់តេរីខ្លាំង មានប្រសិទ្ធភាពកាត់បន្ថយបាក់តេរីក្នុងក្រពះ និងជួយស្តារស្រទាប់ក្រពះឡើងវិញ។ ការទទួលទានទឹកឃ្មុំជាទៀងទាត់ក៏អាចរារាំងសកម្មភាពរបស់ Helicobacter pylori បន្ថយអត្រាលូតលាស់របស់វា និងការពារក្រពះបានប្រសើរជាងមុន។
3.ស្ពៃក្តោប
ស្ពៃក្តោបសម្បូរទៅដោយជាតិសរសៃមិនរលាយក្នុងពោះវៀន ដែលជាប្រភេទកាបូអ៊ីដ្រាតដែលមិនអាចបំបែកក្នុងពោះវៀនបាន។ ជាតិសរសៃមិនរលាយជួយរក្សាប្រព័ន្ធរំលាយអាហារឱ្យមានសុខភាពល្អដោយជំរុញចលនាពោះវៀនឱ្យបានទៀងទាត់។
មាតិកាជាតិសរសៃឆៅនៃស្ពៃក្តោបក៏អាចជំរុញការស្រូបយកក្រពះ និងពោះវៀនផងដែរ។ ដូច្នេះហើយ ការទទួលទានស្ពៃក្តោបអាចផ្តល់ផលល្អសម្រាប់ក្រពះ និងការរំលាយអាហារ ហើយក៏ការពារការទល់លាមកផងដែរ។
4.ពោតបារាំង
នៅក្នុងឱសថបុរាណ ផ្លែពោតបារាំងខ្ចី ត្រូវបានគេប្រើជាឱសថសម្រាប់ជំងឺរលាកក្រពះ។ ទឹករំអិលនៅក្នុងពោតបារាំង ត្រូវបានគេគិតថាអាចជួយការពារស្រទាប់ក្រពះ និងជួយព្យាបាលដំបៅ។ ក្នុងឱសថទំនើប ផ្លែពោតបារាំងសម្បូរទៅដោយវីតាមីន C និងជាតិសរសៃរលាយ ហើយទឹករំអិលនៅខាងក្នុងពោតបារាំង មានផ្ទុកនូវសារធាតុ arabinan, galactan, rhamnose, ប្រូតេអ៊ីន… បន្ទាប់ពីទទួលទានរួចក៏មានប្រសិទ្ធភាពការពារមហារីកក្រពះផងដែរ៕