ផ្លែឈើទាំងនេះពេញនិយមណាស់ ឯតម្លៃក៏ថោក ហើយជាពិសេសល្អសម្រាប់ទារក ដូច្នេះអ្នកម្តាយគួរតែឱ្យកូនញ៉ាំឲ្យបានច្រើន។
ផ្លែសារី
សារី ត្រូវបានគេស្គាល់ថាជា “វេជ្ជបណ្ឌិតទូទៅ” ដោយសារតែការប្រើប្រាស់អព្ភូតហេតុនៃផ្លែឈើនេះ។ ការសិក្សាថ្មីមួយបង្ហាញថា អ្នកដែលទទួលទានផ្លែសារីច្រើន មានហានិភ័យនៃការកើតជំងឺផ្តាសាយតិចជាងអ្នកដែលទទួលទានតិច ឬមិនទទួលទានសោះ។ ក្រៅពីនេះ ផ្លែសារី មានផ្ទុកនូវសារធាតុជាច្រើនដែលមានសុខភាពល្អដូចជា៖ អាស៊ីតសរីរាង្គ (អាស៊ីត malic…), គ្លុយកូស, sucrose, fructose, niacin… លើសពីនេះផ្លែសារី មានរសជាតិផ្អែម ឈ្ងុយ ស្រួយ មានជាតិទឹកច្រើន និងជាទីពេញចិត្ត។
ផ្លែសារីមិនត្រឹមតែបំបាត់ការស្រេកទឹកប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងមានប្រសិទ្ធភាពប្រឆាំងនឹងជំងឺផ្តាសាយ ផ្តល់សំណើមដល់សួត… ដូច្នេះហើយការទទួលទានផ្លែសារីច្រើនអាចធ្វើឲ្យប្រព័ន្ធដកដង្ហើម និងមុខងារសួតប្រសើរឡើង ហើយក្នុងពេលតែមួយការពារសួតពីធូលីក្នុងខ្យល់។ អ្នកអាចកាត់វាជាបំណែកតូចៗ ហើយឱ្យកូនរបស់អ្នកញ៉ាំ 1 ម៉ោងមុន ឬក្រោយអាហារពេល។ ពេលកូនផ្ដាច់ដោះអាចចំហុយ លាយជាមួយទឹកដោះគោជូរឱ្យកូនញ៉ាំដើម្បីការពារជំងឺក្នុងរដូវរងា ។
ចេក
ចេកសម្បូរទៅដោយប៉ូតាស្យូម ជាតិសរសៃ និងវីតាមីន C ដើម្បីការពារហានិភ័យនៃការឆ្លងជំងឺផ្តាសាយ និងផ្តាសាយធំ។ ជាពិសេស ផ្លែចេកសម្បូរទៅដោយវីតាមីន B6 ដែលដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការពង្រឹងប្រព័ន្ធការពាររាងកាយរបស់កុមារ ជួយឱ្យពួកគេមានសុខភាពល្អក្នុងរដូវរងារ។
ផ្លែចេកត្រូវបានគេហៅថា “ផ្លែនៃប្រាជ្ញា” ។ ជាមួយនឹងគ្រឿងផ្សំដែលសម្បូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីន និងវីតាមីន ផ្លែចេកក្លាយជាផ្លែឈើដែលមានតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភខ្ពស់។ លើសពីនេះ ផ្លែចេកក៏មានផ្ទុកអាស៊ីត pantothenic “អរម៉ូននៃសុភមង្គល” នៃរាងកាយមនុស្ស ដែលអាចជួយកុមារឱ្យមានសុភមង្គល។
ចេកមានរសជាតិផ្អែម ទន់ ងាយស្រួលញ៉ាំ និងងាយរៀបចំណាស់។ អ្នកគ្រាន់តែចំហុយ ឬបុកចេក លាយជាមួយទឹកដោះគោជូរឱ្យកូនញ៉ាំ ឬហាន់ឱ្យកូនញ៉ាំផ្ទាល់ក៏បាន។ ជាមធ្យម ចេកមួយផ្លែមានផ្ទុក 89 កាឡូរី ដូច្នេះកុមារដែលតែងតែឃ្លាននៅពេលថ្ងៃត្រង់ អាចជ្រើសរើសញ៉ាំចេក ដើម្បីបំបាត់ភាពឃ្លាន និងបំពេញថាមពលបានទាន់ពេលវេលា។
ក្រូច, ក្រូចឃ្វិច
ផ្លែក្រូច គឺមិនអាចខ្វះបានក្នុងបញ្ជីផ្លែឈើដែលមានសុខភាពល្អសម្រាប់កុមារក្នុងរដូវរងា។ នៅក្នុងក្រូចឆ្មារមានផ្ទុកនូវវីតាមីន C កាល់ស្យូម ផូស្វ័រ យ៉ាងច្រើន មានរសជាតិផ្អែម ជូរ មធ្យម មានប្រសិទ្ធភាពបំបាត់ក្លិនមាត់ កាត់បន្ថយការក្អក ជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធការពារកុមារ។ ទន្ទឹមនឹងនោះ ការលើកកម្ពស់ចរាចរឈាម និងការពារជំងឺផ្លូវដង្ហើម ដូចជា ឈឺបំពង់ក ផ្តាសាយ។
ក្រូចថ្លុង
នៅក្នុងគ្រួសារដូចគ្នាជាមួយក្រូច ក្រូចថ្លុងមានរសជាតិល្វីងស្រាល សម្បូរទៅដោយធាតុដានធម្មជាតិជាច្រើន និងមានកាឡូរីទាប និងជាតិស្ករ។ សារជាតិ pectin ធម្មជាតិដែលមាននៅក្នុងផ្លែក្រូចថ្លុងជួយកាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ក្នុងរាងកាយ ជួយស្រូបយកកាល់ស្យូម និងជាតិដែកយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។ ក្រូចថ្លុងអាចផ្សំជាមួយក្រពះ ជំរុញការផលិតសារធាតុរាវក្នុងខ្លួន និងជួយទារកមិនឱ្យខ្វះជាតិទឹកក្នុងរដូវរងា។
លើសពីនេះសំបកក្រូចថ្លុងមានក្លិនក្រអូបធម្មជាតិ និងមានមុខងារពិសេសគឺបំបាត់ក្លិន។ ដាក់សំបកក្រូចថ្លុងក្នុងទូទឹកកក ដើម្បីបំបាត់ក្លិន និងការពារក្លិនអាហារក្នុងទូទឹកកក។
ផ្លែប៉ោម
ផ្លែប៉ោមមានជាតិស្ករធម្មជាតិច្រើន អាស៊ីតសរីរាង្គ ជាតិសរសៃ វីតាមីន A, B, C, E និងសារធាតុចិញ្ចឹមល្អៗផ្សេងទៀត។ ផ្លែប៉ោមក៏ជាផ្លែឈើមួយក្នុងចំណោមផ្លែឈើរដូវរងាធម្មតា ហើយមានអត្ថប្រយោជន៍ច្រើនចំពោះសុខភាព។ ជារឿយៗម្តាយនឹងឮពាក្យថា “ញ៉ាំផ្លែប៉ោមមួយថ្ងៃមួយផ្លែនៅឆ្ងាយគ្រូពេទ្យ” ដោយសង្កត់ធ្ងន់លើអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពរបស់ផ្លែប៉ោម។
កុមារដែលញ៉ាំផ្លែប៉ោមច្រើនមិនត្រឹមតែពង្រឹងភាពធន់របស់ពួកគេល្អក្នុងទិដ្ឋភាពជាច្រើនប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងជួយពង្រឹងសុខភាពខួរក្បាលផងដែរ៕