នេះជាផ្នែកមួយនៃជ្រូកដែលល្អសម្រាប់សុខភាព ប៉ុន្តែជារឿយៗយើងមិនដឹងវាតែងតែបោះចោល។
សាច់ជ្រូកគឺជាអាហារដែលធ្លាប់ស្គាល់សម្រាប់គ្រប់គ្រួសារ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ នៅពេលទទួលទានសាច់ជ្រូក យើងតែងតែចោលស្បែកជ្រូក (ស្បែកជ្រូក) ដោយមិនដឹងថានេះជាផ្នែកមួយដ៏មានជីវជាតិ និងសុខភាពល្អបំផុត។
.បញ្ចុះសម្ពាធឈាម បញ្ចុះជាតិស្ករក្នុងឈាម បន្ថយជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាម
ស្បែកជ្រូកសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមដូចជា ប្រូតេអ៊ីន កាបូអ៊ីដ្រាត អាស៊ីតហ្វូលិក អាស៊ីតខ្លាញ់ polyunsaturated នីយ៉ាស៊ីន វីតាមីន ប៉ូតាស្យូម ម៉ាញ៉េស្យូម សេលេញ៉ូម ជាតិដែក សូដ្យូម ផូស្វ័រ និងសារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេងៗទៀត។
មនុស្សជាច្រើនយល់ច្រឡំថាផ្នែកនៃស្បែកនេះមានផ្ទុកជាតិខ្លាញ់ច្រើន ប៉ុន្តែតាមពិតទៅ មាតិកាខ្លាញ់នៅក្នុងស្បែកគឺត្រឹមតែ 1/2 នៃសាច់ប៉ុណ្ណោះ។ មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះ វាមានផ្ទុកនូវប្រូតេអ៊ីនច្រើន ជាពិសេសជាង 90% គឺ កូឡាជែន និង elastin។
ដូច្នេះហើយការទទួលទានស្បែកជ្រូកមានឥទ្ធិពលធ្វើឱ្យស្បែកស្អាត ពន្យាភាពចាស់ ដូច្នេះវាមានការពេញនិយមយ៉ាងខ្លាំងពីស្ត្រី។ មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះ ការទទួលទានស្បែកជ្រូកក៏អាចជួយបន្ថយកម្ពស់បីយ៉ាងយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។
ការសិក្សាបានរកឃើញថា ស្បែកជ្រូកមានផ្ទុកនូវប្រូតេអ៊ីន glycogen មួយប្រភេទ ដែលមានលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលអាចកម្ចាត់រ៉ាឌីកាល់សេរីក្នុងសរសៃឈាម ធ្វើឱ្យឈាមស្តើង រក្សាភាពយឺតនៃសរសៃឈាម ជួយការពារជំងឺ។
ជំងឺលើសឈាម គឺជាជំងឺមេតាបូលីស នៅពេលដែលសរសៃឈាមត្រូវបានរំញោច វានឹងប៉ះពាល់ដល់ចរន្តឈាមធម្មតា ធ្វើឱ្យមានជាតិស្ករក្នុងឈាមខ្ពស់ សម្ពាធឈាមខ្ពស់ ខ្លាញ់ក្នុងឈាមខ្ពស់… ដូច្នេះហើយការបន្ថែមស្បែកជ្រូកជាជំងឺប្រចាំថ្ងៃ។ ម៉ឺនុយរបបអាហារមានសារៈសំខាន់ក្នុងការជួយការពារជំងឺគ្រោះថ្នាក់ទាំងនេះ។
.ការពារភាពចាស់
ស្បែកជ្រូកគឺជាផ្នែកដែលមានសារធាតុកូឡាជែនច្រើន ដែលជាសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏សំខាន់សម្រាប់រាងកាយមនុស្ស ប្រសិនបើស្បែកខ្វះប្រូតេអ៊ីនគុណភាពខ្ពស់នេះ ដំណើរការនៃភាពចាស់នឹងកើតឡើងយ៉ាងឆាប់រហ័ស ដែលនាំឱ្យកើតស្នាមជ្រួញ ចំណុចខ្មៅ។ ហើយកាន់តែអាក្រក់ ស្បែកយារធ្លាក់។
ការទទួលទានស្បែកជ្រូកក្នុងកម្រិតមធ្យមអាចជួយឱ្យរាងកាយបំពេញនូវបរិមាណចាំបាច់នៃកូឡាជែន នាំសារធាតុចិញ្ចឹមចូលទៅក្នុងស្បែក ធ្វើឱ្យស្បែកទន់រលោង និងអាចការពារភាពចាស់នៃស្បែកយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។ ទន្ទឹមនឹងនេះ ការទទួលទានស្បែកឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់អាចរក្សាកោសិកាស្បែកឱ្យមានភាពយឺត លើសពីនេះទៅទៀត ក្នុងកម្រិតជាក់លាក់មួយអាចការពារស្បែកមិនឱ្យបាត់បង់ជាតិទឹក ហើយក្នុងពេលតែមួយជៀសវាងស្បែកស្ងួត។
.បំប៉នយិន ចិញ្ចឹមឈាម
ស្បែកជ្រូកយោងទៅតាមឱសថបូព៌ាគឺជាអាហារត្រជាក់ដែលមានប្រសិទ្ធិភាពប៉ូវកំលាំងយិន អុកស៊ីហ្សែន ហើយក៏អាចមានតួនាទីចិញ្ចឹមឈាមផងដែរ។
ស្បែកជ្រូកមានជាតិដែកច្រើន ដូច្នេះចានដែលផលិតពីវត្ថុធាតុនេះមានប្រសិទ្ធភាពប៉ូវកំលាំងឈាម ហើយអាចជួយទឹកដោះគោ ថែរក្សាស្បែក និងថ្នាំបញ្ចុះលាមក។ ល្អសម្រាប់អ្នកដែលមានស្បែកស្ងួត ក្រហាយ ឈឺបំពង់ក។
.ឆ្អឹងរឹងមាំ
អ្នករាល់គ្នាដឹងហើយថា ស្បែកជ្រូកមានផ្ទុកនូវសារធាតុកូឡាជែនជាច្រើន ដែលមិនត្រឹមតែជួយឱ្យស្បែកមានសុខភាពល្អ និងស្រស់ស្អាតប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែវាក៏ជាសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏សំខាន់សម្រាប់ឆ្អឹងផងដែរ។
សម្រាប់មនុស្សវ័យកណ្តាល និងមនុស្សចាស់ ដោយសារតែរាងកាយបាត់បង់កូឡាជែនច្រើនពេកទៅតាមអាយុ ឆ្អឹងនឹងក្លាយទៅជាផុយបន្តិចម្តងៗ ហើយងាយនឹងកើតជំងឺពុកឆ្អឹង។
.វីតាមីនបន្ថែម
ដូចដែលយើងដឹងស្រាប់ហើយថា វីតាមីនគឺជាសារធាតុចិញ្ចឹមដែលមិនអាចខ្វះបាន ដោយចូលរួមក្នុងសកម្មភាពជីវិតរបស់មនុស្ស ប្រសិនបើរាងកាយខ្វះវីតាមីន វានឹងបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺ។
ស្បែកជ្រូកផ្ទុកទៅដោយវីតាមីនជាច្រើន ដែលក្នុងនោះបរិមាណវីតាមីន B2 ខ្ពស់គួរសម អាចបន្ថែមសារធាតុចិញ្ចឹមដល់រាងកាយ ដូច្នេះអ្នកអាចទទួលទានស្បែកក្នុងបរិមាណសមល្មមក្នុងអាហារប្រចាំថ្ងៃ ដើម្បីលើកកម្ពស់ការប្រើប្រាស់ល្អបំផុត។.
ទោះបីជាអត្ថប្រយោជន៍នៃការបរិភោគស្បែកជ្រូកត្រូវបានបញ្ជាក់ក៏ដោយ អ្វីគ្រប់យ៉ាងសុទ្ធតែមានគុណសម្បត្តិ និងគុណវិបត្តិ ការទទួលទានក្នុងកម្រិតមធ្យមគឺល្អសម្រាប់សុខភាព ប៉ុន្តែការទទួលទានច្រើនពេកក៏មានគ្រោះថ្នាក់ដែរ ដូច្នេះអ្នកគួរតែយកចិត្តទុកដាក់គ្រប់គ្រងបរិមាណទទួលទាន៕