បើអ្នកចង់ការពារក្រលៀនរបស់អ្នក ចូរនៅឲ្យឆ្ងាយពីភេសជ្ជៈខាងក្រោម៖
ហ្គាស
ប្រសិនបើអ្នកចង់ការពារសុខភាពក្រលៀនរបស់អ្នក អ្នកនឹងត្រូវកាត់បន្ថយភេសជ្ជៈនេះចេញពីម៉ឺនុយរបស់អ្នកឥឡូវនេះ។ យោងតាមអ្នកជំនាញផ្នែកអាហារូបត្ថម្ភ៖ ប្រសិនបើមនុស្សម្នាក់ផឹកភេសជ្ជៈហ្គាសច្រើនជាង 4 កែវក្នុងមួយសប្តាហ៍ ហានិភ័យនៃការវិវត្តទៅជាជំងឺតម្រងនោមគឺខ្ពស់ទ្វេដង បើធៀបនឹងអ្នកដែលផឹកតែកន្លះដប ឬតិចជាងក្នុងមួយសប្តាហ៍។
អ្នកដែលទទួលទានភេសជ្ជៈដែលមានជាតិហ្គាស 2 ដប ឬច្រើនជាងនេះ – ភេសជ្ជៈដែលមានអាស៊ីតផូស្វ័រ – មានហានិភ័យខ្ពស់នៃជំងឺតម្រងនោមរ៉ាំរ៉ៃជាងអ្នកដែលផឹកម្តងម្កាល។
តែ កាហ្វេ
ការផឹកតែ និងកាហ្វេក្នុងបរិមាណត្រឹមត្រូវគឺល្អសម្រាប់សុខភាព។ ទន្ទឹមនឹងនោះ ពួកគេក៏ជួយអ្នកឱ្យអារម្មណ៍ស្រស់ថ្លា ប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ការពារជំងឺ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ប្រសិនបើអ្នកផឹកច្រើនពេក វាក៏ល្អសម្រាប់តម្រងនោមរបស់អ្នកដែរ។
ភេសជ្ជៈអាល់កុល
ប្រសិនបើអ្នកជាអ្នកផឹកស្រាញឹកញាប់ មិនត្រឹមតែថ្លើមរបស់អ្នករងទុក្ខប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែតម្រងនោមរបស់អ្នកក៏ទទួលរងនូវជោគវាសនាដូចគ្នាដែរ។
ការសិក្សាប្រៀបធៀបមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុង Journal of Nephrology Dialysis Transplantation (USA) បានរកឃើញថាក្នុងមនុស្សពេញវ័យ 6,259 នាក់ អ្នកដែលផឹកស្រាច្រើនមានហានិភ័យខ្ពស់នៃអាល់ប៊ុយមីនបង្ហួរនោម ហើយតម្រងនោមនឹងលេចចេញអាល់ប៊ុយមីនក្នុងបរិមាណតិចតួចទៅក្នុងទឹកនោម។ ពាក្យ, នៅពេលដែលមានការលេចជ្រាបខ្ពស់មិនធម្មតាទៅ glomerular albumin ។ នេះគឺជាសញ្ញានៃជំងឺតម្រងនោម។
ទឹកផ្លែឈើដប
ជាមួយនឹងមាតិកាជាតិស្ករខ្ពស់ កាឡូរីច្រើន ទឹកមិនអាចជា “មិត្តល្អបំផុត” នៃចង្កេះតូច ឬក្រលៀននោះទេ។ ក្នុងចំណោមអ្នកស្ម័គ្រចិត្តដែលចូលរួមក្នុងការសិក្សា Tehran Lipid និង Glucose អ្នកដែលផឹកភេសជ្ជៈដែលមានជាតិស្ករខ្ពស់មានហានិភ័យខ្ពស់នៃជំងឺតម្រងនោមរ៉ាំរ៉ៃជាងអ្នកដែលកម្រផឹកវា។
អ្នកឯកទេសអាហារូបត្ថម្ភជនជាតិអាមេរិក Sarah Rueven ដែលជាស្ថាបនិកនៃ Rooted Wellness និយាយថា ទឹកផ្លែឈើមិនមានជាតិសរសៃអ្វីទាំងអស់ ដោយសារតែដំណើរការច្របាច់យកទឹកចេញអស់។ ទន្ទឹមនឹងនេះដែរបរិមាណកាឡូរីដែលវាផ្តល់គឺមានទំហំធំខ្លាំងណាស់។ អ្នកឯកទេសផ្នែកអាហាររូបត្ថម្ភ Amy Shapiro បានចែករំលែកថា ទឹកផ្លែឈើនីមួយៗដែលមានចំណុះ 230ml អាចផ្តល់កាឡូរីចំនួន 150 ដែលហាក់ដូចជាតូចណាស់។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ រាល់ការទទួលទានទឹកផ្លែឈើនេះ ស្មើនឹងការទទួលទានផ្លែឈើ 3-5 ផ្លែ ប៉ុន្តែអ្វីដែលខុសប្លែកនោះគឺថា ការផឹកវាត្រូវចំណាយពេលយូរដើម្បីឆ្អែត។ នេះធ្វើឱ្យវាអាចផឹកច្រើនពេកដោយមិនអាចគ្រប់គ្រងការស្រូបយកកាឡូរី និងស្ករចូលក្នុងរាងកាយ ។ នោះហើយជាមូលហេតុដែលទឹកផ្លែឈើមិនងាយស្រួលដល់តម្រងនោមរបស់យើងទេ៕