ដំឡូងជ្វាគឺជាអាហារសុខភាព។ នៅពេលប្រើបានត្រឹមត្រូវ រាងកាយនឹងទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍យ៉ាងច្រើនពីអាហារនេះ។
ស្បែកកាន់តែប្រសើរ
ដូចដែលបានរៀបរាប់ខាងលើ ដំឡូងជ្វាគឺជាអាហារដ៏សំបូរបែប ប៉ុន្តែមានជីវជាតិខ្លាំង។ ជាពិសេស ដំឡូងជ្វាផ្ទុកទៅដោយវីតាមីន C ដែលអាចជួយចិញ្ចឹមកោសិកាស្បែក និងបង្កើនល្បឿននៃការរំលាយអាហារស្បែក។ លើសពីនេះ វីតាមីន A នៅក្នុងដំឡូងជ្វាអាចជំរុញការផលិតកោសិកាឈាមស ដែលជួយរក្សាកោសិកា endothelial ឱ្យមានសុខភាពល្អ និងគ្រប់គ្រងការលូតលាស់កោសិកាស្បែក។
មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណឹងទេ ការស្រាវជ្រាវដែលចុះផ្សាយក្នុងទស្សនាវដ្ដី European Journal of Pharmacy and Biology ក៏បង្ហាញផងដែរថា បេតាការ៉ូទីន នៅក្នុងដំឡូងជ្វាជួយការពារការបំផ្លាញកោសិកា កាត់បន្ថយភាពចាស់មុនអាយុ និងការពារជំងឺស្បែក។
សរសៃឈាមដែលមានសុខភាពល្អ
ដំឡូងជ្វាផ្ទុកនូវសារធាតុរ៉ែជាច្រើនដូចជា ម៉ាញេស្យូម ប៉ូតាស្យូម កាល់ស្យូម… ដែលជួយចិញ្ចឹម និងធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវភាពបត់បែននៃសរសៃឈាម។ វាក៏ជួយពង្រឹងភាពធន់ និងភាពស៊ាំរបស់រាងកាយផងដែរ។
ស្រកទម្ងន់
ការទទួលទានដំឡូងជ្វានៅពេលព្រឹកជួយឱ្យអ្នកផ្ទុកនូវបរិមាណជាតិសរសៃច្រើនចូលទៅក្នុងរាងកាយ បង្កើតអារម្មណ៍ឆ្អែតបានយូរ ការពារការឃ្លាន។ លើសពីនេះ ជាតិសរសៃនៅក្នុងដំឡូងក៏មានប្រយោជន៍សម្រាប់ចលនាពោះវៀនផងដែរ ជៀសវាងការទល់លាមក។
ជួយឱ្យគេងលក់ស្រួល
ដំឡូងជ្វាសម្បូរទៅដោយម៉ាញេស្យូម ដែលមានប្រយោជន៍ខ្លាំងណាស់សម្រាប់ការគេង។ កង្វះម៉ាញេស្យូមអាចបណ្តាលឱ្យគេងមិនលក់ បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្ត ភាពតានតឹង និងការថប់បារម្ភ។ ការបន្ថែមអាហារសម្បូរជាតិម៉ាញេស្យូម ជាមធ្យោបាយល្អក្នុងការកែលម្អបញ្ហាទាំងនេះ។
ភ្នែកមានសុខភាពល្អ
ដំឡូងជ្វាសម្បូរទៅដោយសារធាតុ beta-carotene, anthocyanins និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលមានសុខភាពល្អ។ Beta-carotene គឺជាប្រភពនៃវីតាមីន A។ នៅពេលដែលវាចូលទៅក្នុងរាងកាយ វាត្រូវបានបំប្លែងទៅជាវីតាមីន A ដែលជួយបង្កើតអ្នកទទួលពន្លឺនៅក្នុងភ្នែក។ កង្វះវីតាមីនអាចនាំឱ្យមានការមើលឃើញខ្សោយ។
ប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងដុំសាច់
ដំឡូងជ្វាសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ជាពិសេស beta-carotene វីតាមីន C, E. សារធាតុទាំងនេះជួយការពារការបំផ្លាញកោសិកា កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺរ៉ាំរ៉ៃ និងការពារការរីកលូតលាស់នៃដុំសាច់។
ពន្យារអាយុជីវិត
ដំឡូងជ្វាមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជាច្រើន វីតាមីន A វីតាមីន C ជាតិសរសៃ ប៉ូតាស្យូម ម៉ង់ហ្គាណែស ដើម្បីជួយលើកកំពស់សុខភាព និងពន្យារអាយុជីវិត។ ប្រជាជនរស់នៅក្នុងទីក្រុងអូគីណាវ៉ារបស់ប្រទេសជប៉ុន ដែលល្បីល្បាញថាមានអាយុកាលវែងជាងគេលើពិភពលោក ក៏មានទម្លាប់ទទួលទានដំឡូងជ្វាជារៀងរាល់ថ្ងៃផងដែរ។
ចាប់ពីថ្ងៃនេះទៅ អ្នកក៏គួរតែបង្កើតទម្លាប់ញ៉ាំដំឡូងជ្វានេះដែរ។
មនុស្សដែលមិនស័ក្តិសមក្នុងការបរិភោគដំឡូងជ្វា
ថ្វីត្បិតតែដំឡូងជ្វាល្អខ្លាំងសម្រាប់សុខភាពក៏ដោយ ក៏មានមនុស្សមួយចំនួនដែលត្រូវកំណត់ការទទួលទានអាហារនេះដែរ។
ទីមួយគឺអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ ដោយសារតែដំឡូងជ្វាផ្ទុកបរិមាណជាតិស្ករច្រើន អ្នកដែលមានកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមខ្ពស់ដែលទទួលទានដំឡូងជ្វាអាចធ្វើឱ្យសន្ទស្សន៍នេះកាន់តែខ្ពស់ ដែលជាហេតុនាំទៅរកផលវិបាកដែលមិនអាចទាយទុកជាមុនបាន។
អ្នកដែលមានការរំលាយអាហារមិនល្អក៏គួរកំណត់ការញ៉ាំដំឡូងជ្វាដែរ។ ឥទ្ធិពលចម្បងនៃដំឡូងជ្វាគឺថ្នាំបញ្ចុះលាមក ជំរុញការរំលាយអាហារ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការញ៉ាំដំឡូងជ្វាក៏ធ្វើឱ្យក្រពះបញ្ចេញជាតិអាស៊ីតកាន់តែច្រើនដែរ។ ដូច្នេះ អ្នកដែលមានមុខងាររំលាយអាហារមិនល្អដែលញ៉ាំដំឡូងជ្វាអាចធ្វើឲ្យស្ថានភាពកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរដែលបង្កឲ្យមានអារម្មណ៍មិនស្រួល៕