​នៅពេលដែល​យើង​និយាយ​ពី​សក់​ដែល​មាន​សុខភាព​ល្អ​យើង​មិនមែន​និយាយ​តែ ពីអ្វី​ដែល​យើង​យក​មក​លាប​ឬ​ប្រើ​លើ​សក់​នោះ​ទេ​យើង​នឹង​និយាយ​ពីអ្វី​ដែល អ្នក​ទទួល​ទាន​ផងដែរ​។​

​ជា​ការពិត​ណាស់ វា​មិន​ត្រឹមតែ​អាហារ​ដែល​អ្នក​ទទួល​ទាន​នោះទេ​ដែល​មាន​ឥទ្ធិពល​លើ​សក់​របស់ អ្នក​។ ការជក់បារី​ភាព​គ្មាន​តុល្យភាព​នៃ​អរ​ម៉ូ​ន​និង​ការ​គេង​មិន​គ្រប់គ្រាន់ សុទ្ធ​តែ​អាច​ប៉ះពាល់​ដល់​សក់​របស់​អ្នក​។​

​ប្រសិនបើ​អ្នក​បរិភោគ​របប អាហារ​ដែល​មាន​តុល្យភាព​ល្អ​ត្រឹមត្រូវ​និង​សម្បូរ​ប្រូតេអ៊ីន​នោះ​អ្នកនឹង ផ្តល់​សារធាតុចិញ្ចឹម​ដែល​សក់​របស់​អ្នកត្រូវការ​។​
​ដើម្បី​ធ្វើឲ្យ​សក់​របស់​អ្នកកាន់តែ​ស្អាត​ចូរ​អ្នក​ចាប់ផ្តើម​ផ្លាស់ប្តូរ​របប​អាហារ​របស់​អ្នក​ចាប់ពី​ពេលនេះ​ទៅ​។​

១. ត្រី​សា​ម៉ុង
​ក្រៅពី វា​សម្បូរ​ទៅដោយ​ប្រូតេអ៊ីន​និង​វីតាមីន​D​ដែល​ជា​សារធាតុ​សំខាន់​សម្រាប់ ធ្វើឲ្យ​សក់​រឹងម៉ាំ​វា​ក៏​សម្បូរ​ទៅដោយ​អាស៊ី​ត​ខ្លាញ់​អូ​មេហ្គា ៣ ផងដែរ​។ រាង្គ​កាយរ​បស់​អ្នក​មិន​អាច​ផលិត​ជាតិ​អាស៊ីត​ខ្លាញ់​ដែល​ត្រូវការ​ចាំបាច់ សម្រាប់​ការលូតលាស់​នៃ​សក់​បាន​នោះទេ​។ អាស៊ីត​ខ្លាញ់​អូ​មេហ្គា ៣ ត្រូវបាន​គេ​រកឃើញ​នៅក្នុង​ភ្នាស​កោសិកា​នៃ​ស្បែក​លលាដ៍ក្បាល​ដែល​ជួយ​រក្សា សំណើម​ដល់​ស្បែក​ក្បាល​និង​សក់​។​ជម្រើស​បន្ថែម​៖ ប្រសិនបើ​ការ​ទទួលទាន​ត្រី​សា​ម៉ុង​នៅ​មិនទាន់​ធ្វើឲ្យ​អ្នក​ពេញចិត្ត​ទេ អ្នក​អាច​ទទួល​ទាន​ត្រី​សា​ឌី​ន​ត្រី​ស្បៃ​កា (mackerel) ឬ​ផ្លែ​ប៊័រ និង​គ្រាប់​ល្ពៅ​ជាដើម​។​

២. ងាវ​សមុទ្រ (oyster)
​ងា​វ oyster សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​សារធាតុ​ស័ង្កសី​។ ប្រសិនបើ​អ្នក​កង្វះ​សារធាតុ​ស័ង្កសី​វា​អាច​បង្ករ​ឲ្យមាន​បញ្ហា​ជ្រុះស​ក់ ជ្រុះ​រោមភ្នែក​និង​ស្បែកក្បាល​ស្ងួត​និង​របក​។ អ្នក​អាច​ទទួលបាន​សារធាតុ​ស័ង្កសី​ពី​ការ​ទទួលទាន​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​និង នំប៊័ង​បាន ប៉ុន្តែ​ងាវ​oyster អាច​បង្កើន​កម្រិត​ប្រូតេអ៊ីន​បន្ថែម​ដល់​អ្នក​។ សក់​ផ្សំ​ឡើង​ពី​ប្រូតេអ៊ីន ៩៧​ភាគរយ ដូច្នេះ​ប្រសិនបើ​គ្មាន​ជាតិ​ប្រូតេអ៊ីន​គ្រប់គ្រាន់​ទេ រាង្គ​កាយរ​បស់​អ្នក​មិន​អាច​ផលិត​សក់​ថ្មី​ទៅ​ប្តូរ​សក់​ចាស់​ដែល​ជ្រុះ ដោយ​ធម្មជាតិ​ជា​រៀងរាល់​ថ្ងៃ​នោះ​ទេ​។​
​ជម្រើស​បន្ថែម​៖ ស័ង្កសី​ក៏​សម្បូរ​នៅក្នុង​គ្រាប់សណ្តែក​សាច់គោ​និង​ស៊ុត​ដែរ​។​

៣. ដំឡូង​
​ដំឡូង​គឺជា​ប្រភព នៃ​វីតាមីន​ការ៉ូ​ទីន (beta carotene) ដែល​រាង្គ​កាយរ​បស់​អ្នកនឹង​បំ​លែង​វា​ទៅ​ជា​វីតាមីន​A​។ វា​ជួយ​ក្នុង​ការការពារ​និង​ផលិត​ជាតិ​ប្រេង​ដែល​ផ្គត់ផ្គង់​ទៅ​ស្បែកក្បាល របស់​អ្នក ហើយ​ការ​កង្វះ​វីតាមីន​A អាច​ធ្វើឲ្យ​អ្នក​កើត​មាន​អង្គែរ​ដែលរ​មាស់​ទៀតផង​។​
​ជម្រើស​បន្ថែម​៖ ការ៉ុត​ត្រសក់ស្រូវ​cantaloupe ស្វាយ​ល្ពៅ​គឺ​សុទ្ធតែ​សម្បូរ​ទៅដោយ​វីតាមីន​ការ៉ូ​ទីន​។​

៤. ស៊ុត​
​ស៊ុត​គឺជា​ប្រភព​ដ៏ ល្អ​នៃ​ប្រូតេអ៊ីន​។ វា​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​សារធាតុ​ខនិជ​សំខាន់ ៤ គឺ​៖ ស័ង្កសី​selenium​ស្ពាន់ធ័រ​និង​ដែក​។ ដែក​មាន​សារសំខាន់​យ៉ាង​ពិសេស​ព្រោះ​វា​ជួយ​កោសិកា​ក្នុង​ការនាំយក អុកស៊ីហ្សែន​ទៅកាន់​រន្ធ​សក់​។ ប្រសិនបើ​មាន​ជាតិ​ដែក​តិច​ពេក​វា​គឺជា​កត្តា​ចម្បង​ដែល​ធ្វើឲ្យ​ជ្រុះស​ក់ ជាពិសេស​ចំពោះ​ស្ត្រី​។​
​ជម្រើស​បន្ថែម​៖ អ្នក​ក៏​អាច​បង្កើន​កម្រិត​ជាតិ​ដែក​បាន​ដោយ​ការ​ទទួលទាន​សាច់មាន់ ត្រី​សាច់​ជ្រូក​និង​សាច់គោ​។​

៥. ស្ពៃ​spinach
​ជាតិ​ដែក វីតាមីន​ការ៉ូ​ទីន​folate និង​វីតាមីន​C ដែល​មាន​ក្នុង​ស្ពៃ​spinach ជួយ​ថែរក្សា​សុខភាព​នៃ​រន្ធ​សក់ និង​ជួយ​ឲ្យ​ប្រេង​នៅ​ស្បែកក្បាល​ចែកចាយ​បាន​ល្អ​។​
​ជម្រើស​បន្ថែម​៖ អ្នក​អាច​សាកល្បង​បន្លែ​ស្លឹក​ពណ៌​បៃតងចាស់​ដែល​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​សារធាតុចិញ្ចឹម​ដូចជា​ស្ពៃ​broccoli​ជាដើម​។​

៦. ទឹក​គោ​ជូរ​របស់​ក្រិក​
អ្នក​អាច​ទទួល​ទាន​អាហារ​ប្រភេទ​ផលិតផល​ពី​ទឹកដោះគោ​ដែល​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់ ទាប​ដូច​ជា​ទឹកដោះគោ​ជូរ​របស់​ក្រិក​ដែល​វា​មាន​ប្រូតេអ៊ីន​ល្អ​សម្រាប់​សក់ វីតាមីន​B5 និង​វីតាមីន​D​។​
​ជម្រើស​បន្ថែម​៖ ឈី​ស​ដែល​មាន​ជា​តិខ្លាញ់​ទាប​និង​ទឹកដោះគោ​ដែល​គ្មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​។​

៧. ប្ល៊ូ​ប៊ឺ​រី​
​ប្ល៊ូ​ប៊ឺ រី​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​វីតាមីន​C ដែល​មាន​សារសំខាន់​ក្នុង​ការជួយ​សម្រួល​ចរន្តឈាម​ក្នុង​ស្បែក​ក្បាល​និង ផ្គត់ផ្គង់​សរសៃឈាម​តូចៗ​ដែល​ចិញ្ចឹម​រន្ធ​គល់​សក់​។ កង្វះ​វីតាមីន​C ក្នុង​របប​អាហារ​អាច​បង្ករ​ឲ្យ​សក់​ក្លាយទៅជា​ស្រួយ​។​
​ជម្រើស​បន្ថែម​៖ ផ្លែ​គី​វី (Kiwis) ដំឡូង​ប៉េងប៉ោះ​និង​ស្ត្រូ​ប៊ឺ​រី​៕

ទំនាក់ទំនងផ្សាយពាណិជ្ជកម្មសូមទូរស័ព្ទមកលេខ 011688855
អត្ថបទទាក់ទង