នៅពេលដែលប្រព័ន្ធការពាររាងកាយចុះខ្សោយ រាងកាយងាយនឹងកើតជំងឺដូចជាផ្តាសាយ និងផ្តាសាយធំ។ ដូច្នេះបើអ្នកចង់មានសុខភាពល្អ ចូរចៀសឱ្យឆ្ងាយពីអាហារទាំងនេះ។
អាហារដែលមានសារធាតុបន្ថែម
អាហារកែច្នៃដែលមានសារធាតុបន្ថែមច្រើនមានទំនោរមានជាតិខ្លាញ់ ជាតិស្ករ និងសារធាតុបន្ថែមដែលមិនល្អចំពោះសុខភាព ដែលអាចធ្វើអោយរសជាតិ វាយនភាព និងអាយុកាលប្រសើរឡើង។ ពួកវាអាចធ្វើឱ្យប្រព័ន្ធភាពស៊ាំចុះខ្សោយ។
អាហារមួយចំនួនមានសារធាតុបន្ថែមដែលអ្នកត្រូវកំណត់ដូចជា ឃុកឃី នំខេក គ្រាប់ធញ្ញជាតិអាហារពេលព្រឹកជាដើម។
ការទទួលទានអាហារដែលមានសារធាតុបន្ថែមដូចជា sucralose, aspartame, carboxymethylcellulose, polysorbate-80, sodium និង carrageenan អាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺប្រព័ន្ធភាពស៊ាំមួយចំនួន។
យោងតាមក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវ អ្នកដែលញ៉ាំអាហារច្រើនដែលមានសារធាតុបន្ថែម ទំនងជាប្រឈមនឹងជំងឺធាត់ រលាកប្រព័ន្ធការពារ និងធន់នឹងអាំងស៊ុយលីន។
ការធាត់ បង្កើនហានិភ័យនៃជម្ងឺក្រិនថ្លើម និងខ្សោយថ្លើម ហើយក៏រំខានដល់ការគ្រប់គ្រងប្រព័ន្ធការពាររាងកាយផងដែរ។
អាហារកំប៉ុង
អាហារកំប៉ុងមិនត្រឹមតែមានសារធាតុរក្សាទុក និងសារធាតុពណ៌ប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែស្រទាប់របស់វាក៏ត្រូវបានស្រោបដោយសារធាតុ bisphenol A ផងដែរ។
នៅពេលដែលរាងកាយប្រមូលផ្តុំកម្រិតខ្ពស់នៃ bisphenol A ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំគឺងាយនឹងមានជំងឺ។ នេះធ្វើឱ្យមានការលំបាកក្នុងការផលិតកត្តាប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺ។
អាហារដែលមានជាតិស្ករខ្ពស់
ការទទួលទានអាហារដែលមានជាតិស្ករខ្ពស់ក៏អាចធ្វើឱ្យប្រព័ន្ធការពាររាងកាយចុះខ្សោយផងដែរ។ អាហារដែលអាចមានជាតិស្ករខ្ពស់រួមមាន ធញ្ញជាតិអាហារពេលព្រឹកដែលមានជាតិផ្អែម ទឹកដោះគោផ្អែម នំខេក ដំណាប់ ស្ករគ្រាប់ និងច្រើនទៀត។
របបអាហារដែលមានជាតិស្ករខ្ពស់បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺរ៉ាំរ៉ៃដូចជាជំងឺទឹកនោមផ្អែម និងជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។
លើសពីនេះទៀត របបអាហារដែលមានជាតិស្ករខ្ពស់ក៏កំណត់ប្រសិទ្ធភាពនៃប្រព័ន្ធភាពស៊ាំក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺផងដែរ។ វាកាត់បន្ថយប្រសិទ្ធភាពនៃកោសិកាឈាមស និងបង្កើនសក្តានុពលនៃការរលាកនៅក្នុងឈាម។
គ្រឿងស្រវឹង
ភេសជ្ជៈដូចជា សូដា ទឹកផ្លែឈើ តែផ្អែម ភេសជ្ជៈប៉ូវកម្លាំង ស្រាបៀរ និងស្រា សុទ្ធតែអាចជះឥទ្ធិពលអវិជ្ជមានដល់សុខភាពមនុស្ស។
ភេសជ្ជៈទាំងនេះអាចបង្កើនអរម៉ូនស្ត្រេស cortisol រញ៉េរញ៉ៃជាមួយនឹងជាតិស្ករក្នុងឈាម និងរំខានដល់មុខងារអាំងស៊ុយលីន ដោយហេតុនេះធ្វើឱ្យប្រព័ន្ធការពាររាងកាយចុះខ្សោយ។ មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះ ភេសជ្ជៈទាំងនេះក៏អាចរំខានដល់ចង្វាក់ circadian ផងដែរ៕