Join with Health.com.kh on Telegram

​ប្រសិនបើ​អ្នក​ចង់ឱ្យ​កូន​របស់​អ្នកមាន​ភ្នែក​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ និង​ប្រព័ន្ធ​ការពារ​រាងកាយ​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ ឪពុកម្តាយ​គួរតែ​ឱ្យ​ពួកគេ​ញ៉ាំ​អាហារ​ទាំងនេះ​បន្ថែមទៀត​។

ស៊ុត​លឿង​

​ស៊ុត​លឿង​មាន​ផ្ទុក​វីតាមីន A ដែល​ជួយ​ឱ្យ​រី​ទីណា​ដំណើរការបាន​ត្រឹមត្រូវ និង​អនុញ្ញាត​ឱ្យមើល​ឃើញច្បាស់​ទាំងថ្ងៃទាំងយប់​។ ទន្ទឹមនឹងនេះ អាហារ​នេះ​ជួយ​ឱ្យ​ភ្នែក​សម្រប​ខ្លួន​ទៅនឹង​ភាព​ងងឹត​។ បន្ថែម​ពីលើ​ស៊ុត អាហារ​មួយចំនួនទៀត​ដែលមាន​វីតាមីន​ជាច្រើន​ដែល​អាច​ផ្តល់ឱ្យ​កុមារ​បាន​គឺ ប៊ឺ​រ ទឹកដោះគោ​ទាំងមូល ថ្លើម សាច់​បក្សី សាច់គោ ឬ​ខ្លាញ់ត្រី​។​

ផ្លែក្រូច​

​ផ្លែក្រូច និង​ផ្លែ​ក្រូចឆ្មារ​មាន​ផ្ទុក​នូវ​វីតាមីន C ច្រើន ដើម្បី​ជួយ​ពង្រឹង​ភាព​ធន់​របស់​រាងកាយ​។ ការ​ទទួលទាន​ផ្លែក្រូច​ក៏​ជួយ​កុមារ​បង្កើន​ចំណង់​អាហារ ជំរុញ​ចលនា​ពោះវៀន និង​មាន​ប្រយោជន៍​ដល់​ការអភិវឌ្ឍ​រាងកាយ​របស់​កុមារ​។​

​ផ្លែ​បឺ​រ​

​ផ្លែ​បឺ​រ​មាន​ផ្ទុក​ប្រេង គ្រាប់ និង​វីតាមីន E​។ សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​នេះ​ក៏​ជួយ​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺភ្នែកឡើងបាយ​។​

​ផ្លែ​ស្ត្រ​បឺ​រី​

​ផ្លែ​ស្ត្រ​បឺ​រី​មានតម្លៃ​អាហារូបត្ថម្ភ​ច្រើន​។ កុមារ​ដែល​ញ៉ាំ​ផ្លែ​ស្ត្រ​បឺ​រី​មិន​ត្រឹមតែ​ជួយ​ពង្រឹង​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ថែមទាំង​ជួយ​ពង្រឹង​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​ទៀតផង​។ ក្នុង​រដូវ​ផ្លែ​ស្ត្រ​បឺ​រី អ្នក​គួរ​ទិញ​ផ្លែ​ស្ត្រ​បឺ​រី​សម្រាប់​កូនៗ​របស់​អ្នក​ញ៉ាំ​។​

ការ៉ុត​

​អាហារ​មួយចំនួន​ដូចជា ការ៉ុត ស្ពៃក្តោប ស្ពៃ​ស្ពី​ណា​ច និង​សណ្តែកបាយ មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ​បេ​តា​ការ៉ូ​ទីន​។ សារធាតុ​ពណ៌​ទឹកក្រូច​នេះ​គឺជា​ប្រភព​មុនគេ​នៃ​វីតាមីន A ដែល​មានន័យថា​វា​ត្រូវបាន​បំប្លែង​ទៅជា​វីតាមីន A ដោយ​ថ្លើម​។ ទន្ទឹមនឹងនោះ វីតាមីន A គឺជា​សម្ព័ន្ធមិត្ត​របស់​ភ្នែក​។

ផ្លែ​ប៉ោម​

​ផ្លែ​ប៉ោម​មាន​ផ្ទុក​វីតាមីន​ខ្ពស់​ដែល​អាច​ពង្រឹង​ភាពស៊ាំ​របស់​កុមារ​។ នៅ​រដូវ​ត្រជាក់ ការ​ញ៉ាំ​ផ្លែ​ប៉ោម​ក៏​ល្អ​សម្រាប់​រាងកាយ​ផងដែរ ដូច្នេះ​ឪពុកម្តាយ​អាច​ជ្រើសរើស​ការចិញ្ចឹម​កូន​របស់​ពួកគេ​។​

ដំឡូងជ្វា​

​ដំឡូងជ្វា​ក៏មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ Beta-carotene ដែលជា​ប្រភព​នៃ​វីតាមីន A​។ ដំឡូងជ្វា​អាច​យកទៅ​កែច្នៃ​ជា​ស៊ុប ស៊ុប ស៊ុប ស្ទី​វ បន្លែ​ជាដើម​។​

ចេក​

​ចេក​មាន​សារធាតុចិញ្ចឹម​ច្រើន រួម​ជាមួយនឹង​កាឡូរី​ទាប​។ ដូច្នេះ​ការ​ញ៉ាំ​ច្រើន​មិន​ខ្លាច​ធាត់​ឡើយ​។ សម្រាប់​អ្នក​ដែលមាន​ក្រពះ​មិនល្អ ការ​ញ៉ាំ​ចេក​ច្រើន​ក៏មាន​ឥទ្ធិពល​ការពារ​ដល់​ការរំលាយ​អាហារ​ដែរ ។ កុមារ​ដែល​ញ៉ាំ​ផ្លែ​ចេក​ជាប្រចាំ​នឹងត្រូវ​បាន​បន្ថែម​វីតាមីន A ទាំង​ការពារ​ភ្នែក និង​ពង្រឹង​ភាពស៊ាំ​របស់​រាងកាយ​។​

​ល្ពៅ​ក្រហម​

​ល្ពៅ ម្ទេស ស្ពៃ​ស្ពី​ណា​ច ជាដើម មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម ហៅថា លូ​ទីន និង​ហ្សេ​សាន​ធី​ន​។ សារធាតុ​ពណ៌​ទាំងនេះ​មាន​សារៈសំខាន់​សម្រាប់ macula ដើម្បី​ជួយ​បែងចែក​ព័ត៌មាន​លម្អិត និង​ពណ៌​។ ក្នុងពេល​ជាមួយគ្នានេះ ពួកគេ​ក៏​បង្កើតជា​ខែល​ប្រឆាំងនឹង​រ៉ាឌីកាល់​សេរី​ផងដែរ​។​

​ត្រី​សាល​ម៉ុ​ន​

​ត្រី​សាល​ម៉ុ​ន​នៅតែ​ត្រូវបាន​គេ​ចាត់ទុកថា​ជា​ប្រភព​អាហារ​ដ៏​ល្អ​បំផុត​មួយ​សម្រាប់​កុមារ​។ ត្រី​សា​ម៉ុង​សម្បូរ​ទៅដោយ​វីតាមីន D និង​អាស៊ីត​ខ្លាញ់​អូ​មេ​ហ្គា 3 ។ វីតាមីន D ទាំងពីរ​ជួយ​ស្រូប​យកជាតិ​កាល់ស្យូម​បាន​កាន់តែ​ល្អ និង​ដើរតួនាទី​យ៉ាងសំខាន់​ក្នុងការ​ការពារ​ជំងឺ​ភ្នែក​។ ដូច្នេះហើយ ការទទួល​ទាន​ត្រី​សាល​ម៉ុ​ន ទាំង​ល្អ​សម្រាប់​ភ្នែក និង​ជួយ​បន្ថែម​សារធាតុចិញ្ចឹម​សំខាន់ៗ ដើម្បី​ជួយ​ពង្រឹង​ប្រព័ន្ធ​ការពារ​រាងកាយ និង​ភាព​វៃឆ្លាត ដើម្បី​ជួយ​ឱ្យ​កុមារ​អភិវឌ្ឍ​បាន​គ្រប់​ជ្រុងជ្រោយ​៕​