មានមតិចម្រុះជុំវិញការទទួលទានទំពាំងក្នុងពេលមានផ្ទៃពោះ អ្នកខ្លះនិយាយថា “ល្អ” ពីព្រោះនេះជាអាហារដែលមានជីវជាតិ ចំណែកអ្នកខ្លះទៀតនិយាយថា “មិនល្អទេ” ព្រោះជាតិពុលនៅក្នុងទំពាំងអាចប៉ះពាល់យ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរដល់ទារកក្នុងផ្ទៃ។ ដូច្នេះតើមានអ្វីកើតឡើង?
តើស្ត្រីមានផ្ទៃពោះអាចទទួលទានទំពាំងបានទេ?
ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះអាចញ៉ាំទំពាំងបានឫទេ គឺជាចម្ងល់របស់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះជាច្រើនដែលញៀននឹងមុខម្ហូបឆ្ងាញ់ៗជាមួយទំពាំង។ ការពិតស្ត្រីមានផ្ទៃពោះនៅតែអាចញ៉ាំបាន ទំពាំងស្នងឬស្សី ប៉ុន្តែមិនត្រូវលើសពីដែនកំណត់ដែលអនុញ្ញាត។ មិនថាទំពាំងស្រស់ ឬស្ងួតទេ ម្តាយគួរប្រើតែ ១-២ ដងក្នុងមួយខែប៉ុណ្ណោះ រាល់ពេលមិនលើសពី ២០០ ក្រាម (ជាមួយទំពាំងស្ងួត បរិមាណនៃទំពាំងដែលបានត្រាំរួច)។
លើសពីនេះ ដើម្បីសុវត្ថិភាពពេលប្រើប្រាស់ទំពាំង ម្តាយត្រូវយកចិត្តទុកដាក់ជាពិសេសលើការកែច្នៃបឋម ដើម្បីដកបរិមាណអតិបរមានៃសារធាតុ Cyanide ដែលនៅសល់ក្នុងវាដ។ បញ្ហានេះនឹងត្រូវបានពិភាក្សាលម្អិតបន្ថែមទៀតនៅក្នុងផ្នែកខាងក្រោម។
ចំណាំនៅពេលស្ត្រីមានផ្ទៃពោះទទួលទំពាំង
ថ្វីត្បិតតែមានអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាពរបស់ម្តាយមានផ្ទៃពោះក៏ដោយ ទំពាំងមានសារធាតុសកម្មដូចជា Glucides ហើយអាចបំប្លែងទៅជាអាស៊ីត cyanhydric នៅពេលចូលទៅក្នុងខ្លួន បណ្តាលឱ្យពុលជាមួយនឹងរោគសញ្ញាមួយចំនួនដូចជា ចង្អោរ ក្អួត និងហើមពោះ បញ្ហារំលាយអាហារ …។
ដូច្នេះ ដើម្បីធានាសុវត្ថិភាព និងចៀសវាងការពុល ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះគួរកត់សម្គាល់៖
កុំបរិភោគទំពាំងស្រស់៖ សារធាតុសកម្មគ្លុយកូសក្នុងទំពាំងស្រស់អាចត្រូវបានកាត់បន្ថយពី ៣២ ទៅ ៣៨មីលីក្រាមមកត្រឹម ២,៧មីលីក្រាមពេលចម្អិន។ សារធាតុផ្សំសកម្មគ្លុយកូសអាចបណ្តាលឱ្យពុល ដូច្នេះស្ត្រីមានផ្ទៃពោះមិនគួរបរិភោគទំពាំងស្រស់ទេ ហើយត្រូវកែច្នៃដោយប្រុងប្រយ័ត្នដើម្បីធានាសុវត្ថិភាព។
ហាមញ៉ាំទំពាំងក្នុងរយៈពេល ៣ ខែដំបូងនៃការមានផ្ទៃពោះ៖ ៣ ខែដំបូងជាពេលដែលស្ត្រីមានផ្ទៃពោះសម្របតាមការប្រែប្រួលក្នុងខ្លួន។ សារធាតុសកម្ម glucoside នៅក្នុងទំពាំងអាចកាត់បន្ថយការបំប្លែងជាតិដែក។ ដូច្នេះ ដើម្បីជួយឱ្យរាងកាយសម្របខ្លួនបានកាន់តែល្អ ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះមិនគួរទទួលទានទំពាំងក្នុងរយៈពេល៣ខែដំបូងនៃការមានផ្ទៃពោះឡើយ ។
ការកែច្នៃទំពាំងត្រឹមត្រូវ៖
សម្រាប់ទំពាំងស្រស់
.ទិញទំពាំងស្រស់ បកសម្បកចេញអោយស្អាត ហើយហាន់ជាបន្ទះស្តើងៗ រួចត្រាំក្នុងទឹកមួយយប់។
.ចាក់ទឹកដែលត្រាំរួចចេញ លាងឱ្យស្អាតម្តងទៀត រួចយកទៅស្ងោរ។ ពេលកំពុងពុះ កុំបិទគម្រប។
.បន្ទាប់ពីស្ងោររួចបន្តត្រាំ និងលាងទំពាំងមុននឹងយកទៅធ្វើម្ហូបផ្សេងៗ។
សម្រាប់ទំពាំងស្ងួត
.ត្រាំទំពាំងក្នុងទឹកអំបិលយ៉ាងហោចណាស់ ៦ ម៉ោង។
.លាងឱ្យស្អាតរួចស្ងោរ ហើយបន្តលាងរហូតដល់ទឹកដែលត្រាំថ្លា។
.កុំទិញទំពាំងដែលកែច្នៃរួច
ទំពាំងដែលកែច្នៃជាបឋមអាចមានសារធាតុរក្សាទុក និងសារធាតុពុលច្រើនទៀត ដែលមិនល្អសម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ។ ដូច្នេះហើយអ្នកគួរទិញទំពាំងស្រស់មករៀបចំឱ្យបានត្រឹមត្រូវ ដើម្បីធានាសុវត្ថិភាព ។
ចំណាំ៖ ទំពាំងមានផ្ទុកអាស៊ីត oxalic នៅពេលដែលអាស៊ីត oxalic រួមជាមួយនឹងជាតិកាល់ស្យូមក្នុងរាងកាយ វានឹងធ្វើឱ្យគ្រួសក្នុងតម្រងនោមកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ។ ដូច្នេះស្ត្រីមានគភ៌ដែលមានគ្រួសក្នុងតម្រងនោម និងគ្រួសក្នុងថង់ទឹកប្រមាត់ គួរចៀសវាងការទទួលទានទំពាំងក្នុងពេលមានផ្ទៃពោះ។
ពេលយល់អំពីអាហារូបត្ថម្ភ និងអត្ថប្រយោជន៍នៃទំពាំងហើយ អ្នកម្តាយដែលមានផ្ទៃពោះគួរមានតុល្យភាពអាហារូបត្ថម្ភ ដើម្បីធានាបាននូវការផ្គត់ផ្គង់សារធាតុចិញ្ចឹមគ្រប់គ្រាន់សម្រាប់សុខភាពម្តាយ និងការលូតលាស់របស់ទារក!