Join with Health.com.kh on Telegram

ប្រសិនបើ​នរណាម្នាក់​ក្នុង​គ្រួសារ​របស់​អ្នកមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម ចូរ​កុំ​ព្រងើយកន្តើយ​នឹង​អាហារ​ខាងក្រោម​ដែល​ជួយ​រក្សា​លំនឹង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​យ៉ាង​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​។

​ផ្លែឈើ ៣ ប្រភេទ​ជួយ​បញ្ចុះ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​បាន​លឿន​

​ផ្លែ​ប៉ោម​៖ អ្នកជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​អាច​ទទួលទាន​ផ្លែ​ប៉ោម​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ ព្រោះ​ផ្លែ​ប៉ោម​សម្បូរ​ទៅដោយ​សារធាតុ pectin និង​ជាតិ​សរសៃ​ដែលមាន​ឥទ្ធិពល​បញ្ចុះ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល ជួយ​គ្រប់គ្រង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ឱ្យនៅ​កម្រិត​ធម្មតា កាត់បន្ថយ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​។ លើសពីនេះ ការទទួល​ទាន​ផ្លែ​ប៉ោម​ជាប្រចាំ​អាច​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង និង​ជួយ​ការពារ​ការ​ទល់លាមក​ផងដែរ​។​

​ប៉ុន្តែ​យក​ល្អ​គួរតែ​ជ្រើសរើស​ផ្លែ​ប៉ោម​បៃតង ឬ​ផ្លែ​ប៉ោម​ដែល​មិន​ផ្អែម​ពេក​។ នៅពេលដែល​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាមមាន​ស្ថេរភាព អ្នកជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​អាច​ញ៉ាំ​ផ្លែឈើ​ពាក់កណ្តាល​មុនពេល​អាហារ 2 ពេល​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​។

​ផ្លែ​ឈឺ​រី​៖ ជា​វិធី​មួយ​ក្នុង​ការបង្ការ និង​ព្យាបាល​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម អ្នក​អាច​ទទួលទាន​ផ្លែ​ឈឺ​រី​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​។ ផ្លែ​ឈឺ​រី​មាន​ភាព​ក្តៅ ផ្អែម មានការ​ប្រើប្រាស់​អុកស៊ីហ្សែន បំប៉ន​លំពែង និង​ក្រពះ ជួយ​កម្ចាត់​ភាព​ត្រជាក់ បន្សាប​ជាតិពុល និង​ចិញ្ចឹម​ស្បែក​។ ជាពិសេស​ផ្លែឈើ​នេះ មាន​ផ្ទុក​សារជាតិ pectin ដែល​អាច​បង្កើន​ការបញ្ចេញ​អាំង​ស៊ុយ​លីន ជួយ​កាត់បន្ថយ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​។​

​ចំណាំ​៖ សម្រាប់​អ្នក​កើត​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម បើ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាមមាន​ស្ថិរភាព អាច​ញ៉ាំ​បាន ១-២ អោន មុន​អាហារ​ពេលព្រឹក និង​ថ្ងៃត្រង់ កុំ​ញ៉ាំ​ច្រើនពេក​។

​ក្រូចថ្លុង​៖ សមាសធាតុ​អាហារូបត្ថម្ភ​នៃ​ផ្លែ​ក្រូចថ្លុង​សម្បូរ​ទៅដោយ​សារធាតុ​ក្រូ​មី​ញ៉ូ​ម ដែលមាន​សមាសធាតុ​ស្រដៀង​ទៅនឹង​ឥទ្ធិពល​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​របស់​អាំង​ស៊ុយ​លីន អាច​គ្រប់គ្រង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម និង​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ក្នុងការ​សម្រក​ទម្ងន់​ផងដែរ​។ ចំពោះ​អ្នកជំងឺ​ដែលមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម លើស​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម និង​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង ក្រូចថ្លុង​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ព្យាបាល​ល្អ​ណាស់​។ អ្នកជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ត្រូវបាន​លើកទឹកចិត្ត​ឱ្យទទួល​ទាន​ផ្លែ​ក្រូចថ្លុង 3 ដង​ក្នុង 1 ថ្ងៃ ស្មើនឹង​ការទទួល​ទាន​ក្រូចថ្លុង 1 ផ្លែ​/​ថ្ងៃ ដើម្បី​ធ្វើអោយ​ស្ថានភាព​ជំងឺ​របស់​ពួកគេ​ប្រសើរឡើង​។

បន្លែ​២​ប្រភេទ​ដែល​អ្នក​កើត​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​គួរ​បង្កើន​ការ​ញ៉ាំ​

សាឡា​ត់​៖ សមាសធាតុ​អាហារូបត្ថម្ភ​នៃ​សាឡា​ត់​មាន​បរិមាណ​ជាក់លាក់​នៃ​ជាតិ​សរសៃ ហើយក៏​សម្បូរ​ទៅដោយ​សារធាតុ​នី​យ៉ា​ស៊ីន​ផងដែរ​។ Niacin គឺជា​សារធាតុ​ជំរុញ​អាំង​ស៊ុយ​លីន ហើយ​ការ​ទទួលទាន​វា​ជាប្រចាំ​អាចជួយ​ការពារ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​។ លើសពីនេះ បន្លែ​នេះ​អាច​ជំរុញ​ចលនា​ក្រពះ​ពោះវៀន និង​ជួយ​ព្យាបាល​ការឈឺ​ក្រពះ និង​ទល់លាមក​ដែល​បណ្តាលមកពី​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​។

​ផ្លែ​ម្រះ​៖ ក្នុងចំណោម​អាហារ​ដែល​ជួយ​កាត់បន្ថយ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​បាន​យ៉ាង​ឆាប់រហ័ស មិនគួរ​ព្រងើយកន្តើយ​ចំពោះ​ផ្លែ​ម្រះ​ទេ​។ ផ្លែ​ម្រះ​ត្រូវបាន​គេ​ស្គាល់​ថា​ជា “​តារា​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ទាប​”​។ ការសាកល្បង​ឱសថ​បាន​រកឃើញថា​សារធាតុ saponins ដែលមាន​នៅក្នុង​ផ្លែ​ម្រះ​មិន​ត្រឹម​តែមាន​ឥទ្ធិពល​ដូច​អាំង​ស៊ុយ​លីន​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ថែមទាំង​អាច​ជំរុញ​ការបញ្ចេញ​អាំង​ស៊ុយ​លីន និង​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​បញ្ចុះ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ផងដែរ​។​

​ក្នុង​ឱសថ​បូព៌ា គេ​និយម​ប្រើ​ផ្លែ​ឪឡឹក​ច្រើន​ធ្វើជា​ថ្នាំ​ព្យាបាល​ជំងឺ​ច្រើន​មុខ ទាំង​ជួយ​ព្យាបាល​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម និង​ជួយ​ឱ្យ​ថ្លើម​ត្រជាក់​… ក្រៅពីនេះ ផ្លែ​ឪឡឹក​ក៏​ល្អ​ខ្លាំង​សម្រាប់​អ្នក​ធាត់​លើស​ទម្ងន់ ឬ​សម្ពាធ​ឈាម​ខ្ពស់​។ ប្រសិនបើ​អ្នក​ឧស្សាហ៍​បន្ថែម​ផ្លែ​ម្រះ​ទៅក្នុង​មុខម្ហូប​ប្រចាំថ្ងៃ​របស់​អ្នក នឹង​ទទួលបាន​អត្ថប្រយោជន៍​ដ៏​អស្ចារ្យ​។

​ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ ផ្លែ​ម្រះ​មាន​លក្ខណៈសម្បត្តិ​ផ្សាំ​ខ្ពស់ ដូច្នេះ​អ្នក​មិនគួរ​បរិភោគ​វា​នៅពេល​អ្នក​ឈឺក្រពះ រាគ ឬ​ពេល​អ្នកមាន​សម្ពាធ​ឈាម​ទាប​៕​