យោងតាមការស្រាវជ្រាវគ្លីនិក អាស្រ័យលើស្ថានភាពសុខភាព និងកម្រិតសុខភាពខុសៗគ្នា មនុស្ស 6 ក្រុមខាងក្រោមមិនគួរទទួលទានទឹកដោះគោសម្រាប់អាហារពេលព្រឹកឡើយ។
1.អ្នកដែលមានជំងឺរំលាយអាហារ
ទឹកដោះគោអាចជួយបន្ថយអាការរមាស់ដែលបណ្តាលឱ្យដំបៅក្រពះដែលអ្នកជំងឺប្រឈមមុខ ប៉ុន្តែវាអាចជំរុញស្រទាប់ក្រពះឱ្យបញ្ចេញជាតិអាស៊ីតក្នុងបរិមាណច្រើន ធ្វើឱ្យជំងឺកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ។
ទឹកដោះគោមានផ្ទុកជាតិខ្លាញ់មួយចំនួនដែលនឹងប៉ះពាល់ដល់ sphincter esophageal នៅពេលដែលវាចុះកិច្ចសន្យា, ដោយហេតុនេះបង្កើនការចាល់ជាតិទឹកនៅក្នុងក្រពះឬពោះវៀនដែលបណ្តាលឱ្យមានរោគសញ្ញានៃជំងឺអ៊ប៉សធ្ងន់ធ្ងរបន្ថែមទៀត។
អ្នកដែលមានជំងឺរលាកពោះវៀនក៏មិនគួរញ៉ាំទឹកដោះគោនៅពេលព្រឹកដែរ។ រលាកពោះវៀន គឺជាបាតុភូតធម្មតាក្នុងរាងកាយ លក្ខណៈរបស់វាគឺនៅពេលដែលមុខងារពោះវៀនសកម្ម វានឹងធ្វើឱ្យមានការបញ្ចេញទឹករំអិលនៅលើភ្នាសរំអិលនៃពោះវៀន ប្រតិកម្មរលាកកើតឡើង។ ពីទីនោះអាចបណ្តាលឱ្យមានប្រតិកម្មអាលែហ្សីប្រតិកម្មអាហារជាពិសេសអាឡែស៊ីទៅនឹងទឹកដោះគោ។
2.អ្នកដែលមានភាពស្លេកស្លាំងកង្វះជាតិដែក
ដោយសារតែជាតិដែកក្នុងអាហារត្រូវការរំលាយកំឡុងពេលរំលាយអាហារដើម្បីបង្កើតជាសារធាតុដែលអាចស្រូបយកបានដោយរាងកាយ ប្រសិនបើអ្នកផឹកទឹកដោះគោ សមាសធាតុជាតិដែកនឹងរួមផ្សំជាមួយកាល់ស្យូម ផូស្វ័រ និងអំបិល ដើម្បីបង្កើតជាសារធាតុមិនរលាយ ដែលប៉ះពាល់ដល់ការស្រូបយក។ ជាតិដែក និងអត្ថប្រយោជន៍នៃជាតិដែកចំពោះរាងកាយ។
3.អ្នកអាឡែស៊ីជាមួយទឹកដោះគោ
មនុស្សមួយចំនួននឹងមានការឈឺពោះ រាគ និងរោគសញ្ញាផ្សេងទៀតបន្ទាប់ពីផឹកទឹកដោះគោ។ មនុស្សមួយចំនួនមានអាឡែស៊ីធ្ងន់ធ្ងរ ឬអាចវិវត្តន៍ទៅជារលាកច្រមុះ ហឺត ឬកន្ទួលកហម។
4.អ្នកជំងឺបន្ទាប់ពីការវះកាត់ពោះ
អ្នកជំងឺដែលទើបទទួលការវះកាត់ពោះនាពេលថ្មីៗនេះ នឹងជួបប្រទះការហើមពោះ ខណៈដែលទឹកដោះគោមានផ្ទុកជាតិខ្លាញ់ និង casein ច្រើន ដែលមិនរំលាយនៅក្នុងក្រពះ។ នៅពេលទទួលទាន វាងាយនឹងបង្កជាជាតិ ferment និងបង្កើតឧស្ម័ន ដែលនាំឱ្យហើមពោះកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ មិនអំណោយផលដល់ការស្តារមុខងារពោះវៀនឡើងវិញ។
5.អ្នកប្រតិកម្មចំពោះជាតិស្ករនៅក្នុងទឹកដោះគោ
ទឹកដោះគោច្រើនតែមានជាតិស្ករច្រើន អ្នកដែលប្រតិកម្មនឹងជាតិស្ករនេះបន្ទាប់ពីផឹកទឹកដោះគោងាយនឹងឈឺក្រពះ និងរាគ។ ប្រតិកម្មគីមីមួយចំនួននៅក្នុងរាងកាយនឹងកើតឡើងប្រសិនបើបរិមាណជាតិស្ករច្រើនត្រូវបានញ៉ាំចូលទៅក្នុងខ្លួន ប៉ុន្តែមិនត្រូវបានរំលាយ។
6.អ្នកដែលមានគ្រួសក្នុងតម្រងនោម
នៅពេលដែលយើងគេងលក់ បរិមាណទឹកនោមដែលលាក់កំបាំងត្រូវបានកាត់បន្ថយ ហើយកកកុញក្នុងរយៈពេលយូរនឹងមានការប្រមូលផ្តុំ។ ប្រសិនបើទឹកដោះគោបន្ថែមនឹងធ្វើឱ្យជាតិកាល់ស្យូមក្នុងទឹកដោះគោកកកុញ យូរៗទៅនឹងបង្កើតគ្រួសកាល់ស្យូមក្នុងទឹកនោម ដោយសារតែការកើនឡើងនៃកំហាប់ភ្លាមៗក្នុងរយៈពេលខ្លី។
ប្រហែល 2-3 ម៉ោងបន្ទាប់ពីការផឹកទឹកដោះគោគឺជាកម្រិតកំពូលនៃការស្រូបយកជាតិកាល់ស្យូមពីទឹកដោះគោតាមរយៈតម្រងនោម ដែលងាយស្រួលក្នុងការបង្កើតគ្រួសក្នុងតម្រងនោម។
តើគួរផឹកទឹកដោះគោប៉ុន្មាន?
ក្រុមប្រឹក្សាជាតិទឹកដោះគោនៃសហរដ្ឋអាមេរិក – កត់សម្គាល់ថាមនុស្សជាមធ្យមត្រូវការផឹកតែ 1 ពែងប៉ុណ្ណោះ – ស្មើនឹង 235 មីលីលីត្រនៃទឹកដោះគោក្នុងមួយថ្ងៃដើម្បីគ្រប់គ្រាន់ក្នុងការផ្តល់តម្រូវការកាល់ស្យូម និងវីតាមីន B2 ប្រចាំថ្ងៃ និងសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗផ្សេងទៀត យោងតាមការទទួលទានអាហារនេះ។ នេះបើយោងតាមវើបសាយ www.eatthis.com ។
គោលការណ៍ណែនាំស្តីពីរបបអាហាររបស់អូស្ត្រាលី ដែលផលិតដោយក្រុមប្រឹក្សាស្រាវជ្រាវសុខភាព និងវេជ្ជសាស្ត្រជាតិរបស់អូស្ត្រាលី គឺផ្អែកលើភស្តុតាងវិទ្យាសាស្ត្រចុងក្រោយបង្អស់ដែលមាន និងផ្តល់ការណែនាំ – បានធ្វើបច្ចុប្បន្នភាពចុងក្រោយនៅថ្ងៃទី 30 ខែមេសា ឆ្នាំ 2021 ខាងក្រោមនេះត្រូវបានណែនាំ៖
“អាហារទឹកដោះគោ រួមទាំងទឹកដោះគោ ឈីស និងទឹកដោះគោជូរ ធ្លាក់ចូលទៅក្នុងក្រុមអាហារមួយក្នុងចំណោមអាហារដែលបានណែនាំប្រចាំថ្ងៃទាំងប្រាំនៅក្នុងគោលការណ៍ណែនាំរបបអាហាររបស់អូស្ត្រាលី”។
“មនុស្សពេញវ័យដែលមានអាយុចន្លោះពី 19 ទៅ 50 ឆ្នាំគួរតែទទួលទានទឹកដោះគោ ឈីស និងទឹកដោះគោជូរមិនលើសពី 2.5 ដងក្នុងមួយថ្ងៃ។ ទឹកដោះគោមួយពេលគឺ 250 មីលីលីត្រ (1 កែវ)” នេះបើយោងតាមគេហទំព័រ Dairy.com.au ។
ដូច្នេះកុំធ្វើជ្រុលពេក ព្រោះការផឹកច្រើនអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ច្រើនជាងផល!