គ្រាន់តែសួរអ្នកលក់អំពីប្រភពនៃផ្លែប៉ោម រួចពិនិត្យមើលគល់ផ្លែប៉ោម បើវាជ្រៅ និងធំ វាជាផ្លែប៉ោមញី វាមានរសជាតិផ្អែម ឈ្ងុយ និងមានទឹកច្រើន។ ផ្ទុយទៅវិញ បើគល់រាក់ និងតូច នោះជាផ្លែប៉ោមឈ្មោល។ ផ្លែប៉ោមប្រភេទនេះពេលបរិភោគមានរសជាតិជូរ និងទឹកតិច។
កុំរើសតែផ្លែប៉ោមដែលមានសំបករលោងនោះ តែជ្រើសរើសផ្លែដែលមានសំបកគ្រើម។ ជាទូទៅ ផ្លែប៉ោមផ្អែមគឺមានសំបករដុប ដែលមានន័យថាពួកគេមានពន្លឺគ្រប់គ្រាន់។ ផ្លែប៉ោមដែលមានសំបករលោង ភាគច្រើនជាផ្លែប៉ោមជូរ។
ពេលជ្រើសរើសទិញផ្លែប៉ោម សូមយកចិត្តទុកដាក់លើចំណុចខាងក្រោមដើម្បីជ្រើសរើសផ្លែឈើដែលល្អបំផុត៖
មើលពណ៌និងវាយនភាពរបស់ផ្លែប៉ោម
លក្ខណៈវិនិច្ឆ័យដំបូងសម្រាប់អ្នកជាច្រើននៅពេលជ្រើសរើសផ្លែប៉ោមមួយគឺត្រូវមានពណ៌ក្រហមភ្លឺ ប៉ុន្តែការពិតផ្លែប៉ោមញី ដែលគ្មានពណ៌ក្រហមកាន់តែឆ្ងាញ់ និងផ្អែមជាង វាកាន់តែផ្អែម។
ពណ៌របស់ផ្លែប៉ោមញីមានពណ៌ក្រហម និងលឿងឆ្លាស់គ្នាដោយមានពណ៌ក្រហមបន្តិចលើសំបក។ ផ្លែប៉ោមនេះមិនត្រឹមតែមានរសជាតិឆ្ងាញ់ទេ ថែមទាំងសម្បូរជាតិទឹកទៀតផង។
ក៏មានផ្លែប៉ោមក្រហមដ៏ស្រស់ស្អាតមួយចំនួននៅលើទីផ្សារផងដែរ ប្រសិនបើវាជាផ្លែប៉ោមក្រហម ឬផ្លែប៉ោមស្ករ ពួកគេនឹងមិនមានពណ៌នេះទេ ភាគច្រើនទំនងជាត្រូវបានគេប្រើប្រាស់ដើម្បីធ្វើអោយវាស្រស់ស្អាត។
នៅពេលជ្រើសរើសផ្លែប៉ោម អ្នកត្រូវតែជ្រើសរើសប្រភេទដែលមានគ្រាប់ សំបកផ្លែប៉ោមកាន់តែក្រាស់ គុណភាពកាន់តែល្អ។ ប្រសិនបើអ្នករកឃើញផ្លែប៉ោមដោយគ្មានឆ្នូត ឬឆ្នូតមិនស្មើគ្នា អ្នកមិនគួរជ្រើសរើសពូជនេះទេ ព្រោះភាគច្រើនវាមានទឹកតិច ខ្វះជាតិផ្អែម និងមិនមានក្លិនក្រអូប។
ប៉ះផ្លែប៉ោមដោយដៃរបស់អ្នក
ផ្លែប៉ោមដែលមានរសជាតិឈ្ងុយឆ្ងាញ់នឹងមានរាងមូល រឹង និងធ្ងន់នៅក្នុងដៃ។ សង្កត់លើផ្លែប៉ោមមានអារម្មណ៍ថារឹង នោះហើយជាផ្លែប៉ោមឆ្ងាញ់។ សាកល្បងយកម្រាមដៃរបស់អ្នកដាក់លើផ្លែប៉ោមមួយផ្លែ ប្រសិនបើសំឡេងឮខ្លាំង នោះគឺជាផ្លែប៉ោមដែលមានរសជាតិឈ្ងុយឆ្ងាញ់។
ធុំក្លិនផ្លែប៉ោម
ផ្លែប៉ោមទុំ និងឆ្ងាញ់ច្រើនតែមានក្លិនក្រអូប។ ផ្លែប៉ោមមិនទាន់ទុំនឹងមានក្លិនតិច ហើយច្រើនតែមានរសជាតិជូរ និងស្រួយបន្តិច។
ទម្ងន់
ពេលទិញផ្លែប៉ោម កុំភ្លេចវាស់ទម្ងន់ផ្លែប៉ោម ពេលកាន់ផ្លែប៉ោមពីរដូចគ្នា វាស់ទម្ងន់ផ្លែប៉ោមទាំងពីរនេះដោយដៃរបស់អ្នក ចំហៀងធ្ងន់ជាងនឹងមានសំណើម និងស្រស់ជាង។
ដូច្នេះ ដោយគ្រាន់តែអាថ៌កំបាំងតិចតួចដែលបានចែករំលែកខាងលើ អ្នកមានអាថ៌កំបាំងសម្រាប់ខ្លួនអ្នកក្នុងការជ្រើសរើសទិញផ្លែប៉ោមដែលមានរសជាតិឆ្ងាញ់ដូចការចង់បាន៕